Last news in Fakti

7 Април, 2020 15:55 13 921 39

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

  • швеция-
  • норвегия-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Същевременно Норвегия постигна първи успех в битката срещу Ковид-19

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки коронавирус животът в Швеция продължаваше да тече както преди. Но ето, че сега и шведите се видяха принудени да въведат ограничения. Същевременно Норвегия постигна първи успех в битката срещу Ковид-19.


Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от Ковид-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500. На този фон натискът над правителството за промяна на курса се засилва.

Какво да очакват шведите?

Вече се обсъжда нов кризисен закон, който ще даде на правителството разширени правомощия в борбата срещу пандемията. Кабинетът ще може да предлага мерки, но опозицията все пак ще може да внася промени.

Дотук Швеция избягваше забраните и предпочиташе да води битката с препоръки към гражданите. Но ето, че това може да се промени. Министърката на здравеопазването Лена Халенгрен настоява законът да бъде приет най-късно този петък. Той ще включва ограничения в обществения транспорт и в търговията. Предвижда се да бъдат затворени търговските центрове, ресторантите и други обществени места, на които сега е позволено да се събират до 50 души.

Ако законът бъде приет, се очаква той да остане в сила през следващите три месеца. Смята се, че толкова време ще е необходимо на страната да се справи с най-лошото.

Как се справя Норвегия?

За разлика от Швеция, в Норвегия отрано въведоха строги ограничения. Това сега се изплаща: разпространението на заразата в страната е под контрол, уверяват от правителството. Последните данни сочат, че към момента едно заразено лице предава заразата средно вече само на 0,7 души. За сравнение: преди въвеждането на карантината един заразен е предавал вируса средно на 2,5 души. "Това означава, че държим нещата под контрол", заяви министърът на здравеопазването Бент Хойе в Осло. Въпреки това обаче Норвегия все още няма да премахва забраните във връзка с коронавируса.

Още на 12 март норвежкото правителство наложи строги ограничителни мерки за спиране на разпространението на Ковид-19. Страната дори затвори границите си за чужденци. Норвежките граждани, които се връщат от чужбина, задължително биват поставяни под 14-дневна карантина. Училищата и детските градини остават затворени до Великден, както и църквите, университетите и други учреждения. Тази сряда (8 април) правителството в Осло ще решава дали извънредните мерки ще бъдат удължени.

Според последните данни на американския университет "Джонс Хопкинс", в Норвегия има 5 865 потвърдени случая на зараза с коронавирус и 77 жертви.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Значи

    64 29 Отговор
    В Италия карантина и няколко хиляди жертви,в Швеция без карантина -500 са жертвите.

    Коментиран от #4, #7, #11, #16, #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бау

    37 12 Отговор

    До коментар #2 от "Значи":

    Ами може би защото населението на Италия е 60 милиона, а на Швеция е 10. 7200 заразени и 500 мъртви значи смъртност 7%.

    Коментиран от #8

  • 5 Зайко Байко многознайко

    26 10 Отговор
    Всичко ново е добре забравеното старо! Класически методи използвани от десетилетия, ваксинация, хиперимунизация, серумиране, изолация, карантина, лечение с аннтибиотици ( особено важно за вторичната инфекция която обикновено се предизвиква от т. н. условно патогенна или опортюнистична микрофлора), лечени с кортизонови препарати, всички тези методи са известни ! Всяко мероприятие и изследване обаче изисква и определено време, времето е константа с която , който и да учен или екип не може да не се съобразява! Ограничаването на контактите води до по-бавно изграждане на т. н. стаден имунитет, това е обаче е свързано със нарушаване на логистичните процеси в социума , резултатите са забавяне или спиране на икономиката и последващ хаос на борсите и цените! От друга страна при запазване на икономиката ще има повече заболели и съответно повече загинали! Искам да отбележа , че най-силното човешко чувство се нарича , не не е любовта, чувството се нарича ГЛАД! Последствията от това чувство!? Оставям на вас да си представите как може да изглежда бъдещето!

    Коментиран от #38

  • 6 Mary

    48 15 Отговор
    Тези пропагандатори от DW им дай да пишат съчинения и непроверени неща.Аз която живея тук на очите си ли да вярвам или на лъжите на някои.
  • 7 Истината е друга

    17 35 Отговор

    До коментар #2 от "Значи":

    В Швеция ги скриват. Не всичко се записва на вируса. За това се водят само 500.

    Коментиран от #19, #27

  • 8 Шведска тройка

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Бау":

    Това е сложна материя за n2
  • 9 Юсуффф

    42 10 Отговор
    Статията е поръчкова ,защото с поведението си Швеция показа неадекватната реакция на повечето страни и натиска от чуждите политици към нея е огромен защото това ги компрометира.Те затова не се учудвам на написаните щуротии .
  • 10 Гео-биолог

    19 10 Отговор
    Ясно е че сухата и студена зима в Източна е североизточна Европа, мори Вируса,... А влажната и мека зима (Италия, Испания, Англия), го стимулира....
  • 11 Даскала

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Значи":

    Седни си!Двойка.
  • 12 Хахахахахаа

    2 1 Отговор
    Повредата не е във вашият телевизор
  • 13 бай Шиле

    13 9 Отговор
    Жалко, че ще изчезнат шведските тройки.То при тяхната колеблива полова идентичност хептен ще изчезнат,ама дано остане някоя и друга шведка за Черноморието.
  • 14 Жоро Павето

    32 8 Отговор
    На много правителства им е много удобно да закичят всеки смъртен случай с етикет"корона".Все едно ,че преди ежедневно не са умирали хора.Едни умират,а други се раждат .Досега в историята на съществуване на СЗО няма нищо направено за справяне с епидемии,освен пропаганди и паники.Те просто са заговорническа агенция.
  • 15 баба Ванга

    21 7 Отговор
    Още едно доказателство, че този вирус е изкуствен. И даже Борис Джонсън ще е жертва. Въвеждат нов ред мръсните е...Тук са намесени ФЕД ,ООН , Световната Банка , МВФ ,СЗО , фондации и пионки от всички правителства по света, МЕДИИ и т.н. Новия премиер на GB e Рааб

    Коментиран от #21, #29

  • 16 Рошко

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Значи":

    Каро видиш DW над статията погледни и слънцето откъде изгрява
  • 17 уффф

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Значи":

    абе кратун прост заразата върви според обичайте в швеция и германия няма 2 че и 3 поколения в едно жилище младите на 16г вън под наем. При арабетата заразата я хващат в джамийте иначе не , а в италия с техните прегрътки и целувки навсякъде
  • 18 19ти СА В СВЕТА ,КЪСНО Е НО ПРАВИЛНО

    7 3 Отговор
    №1-368,449 US/
    140,510 Spain
    132,547 Italy
    103,717 Germany
    98,984 France
    82,718 China
    62,589 Iran
    52,301 United Kingdom
    30,217 Turkey
    22,242 Switzerland
    22,194 Belgium
    19,703 Netherlands
    16,667 Canada
    12,488 Austria
    12,442 Portugal
    12,240 Brazil
    10,331 Korea, South;
    9,006 Israel;
    №19-7,693 Sweden;
  • 19 Значи

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Истината е друга":

    А истината за Италия каква е? Виждам,че знаеш много;))))

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Да припомним

    4 6 Отговор
    Скоро Милен Цветков в предаването на Сашо Диков ни хвалеше Швеция.....................що не излезе сега да каже нещо
  • 23 Човек

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Значи":

    За Италия който умре короната му е виновна. Там смъртността средно дневни не се е променила от минслата 2019. 1587 умрели средно на ден и 2020 толкова . Правте си изводите

    Коментиран от #24

  • 24 Значи

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Човек":

    Аз съм си ги направил,ама тук форумните мишлета, не са, и много рипкат на някой инакомислещ;)))
  • 25 9999

    5 4 Отговор
    Защо ли намирам нещо общо между жителите на Столипиново и шведите неподчиняващи се на натискът със забрани и въведемите ограничения ...??!
  • 26 2020

    5 3 Отговор
    Тоя университет Джон Хопкинс и немския Роберт Кох и те са марионетки в стагмистиката на бройките случай ...само от тях се тръби инфо
  • 27 А в

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Истината е друга":

    Италия е обратното - всичко се пише на коронавируса...:)))
  • 28 Gen Gurko

    5 2 Отговор
    Не е въпроса само в карантината, а на кой етап от развитието на заразата я въвеждаш. Сега официално декларираната смъртност в Щвеция е 7%. Това е за №2 Значи.
  • 29 Йонко - понко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "баба Ванга":

    В тая криза, бързо се изтрещява.
  • 30 HohoBoho

    5 4 Отговор
    Норвегия отрано въведоха строги ограничения и при население
    5 367 580 души имат 5903 заразени
    Швеция не въведе строги ограничения и при население
    9 851 017 души имат 7693 заразени.
    При положение, че Швеция има почти два пъти повече население от Норвегия от цифрите излиза, че са постъпили много по-разумно:
    имат по-малко заразени и не са репресирали хората със "строги ограничения"

    Коментиран от #32

  • 31 HohoBoho

    5 2 Отговор
    Сега ще кажете, че когато някой се зарази при тотални ограничения вероятността да умре е много по-малка, отколкото ако се заразиш в ресторанта или парка, защо в Швеция има повече починали.
  • 32 Мараба

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "HohoBoho":

    Само дето Швеция не тестват много затова и имат "малко" заразени.
  • 33 Мараба

    4 5 Отговор
    Пак ще приказваме след месец когато Шведската здравна система ще е съсипана и труповете ще ги возят с камиони към крематориума. Те и италианците мислеха че не ги засяга ама вируса хич не го интересува ....
  • 34 Спас

    5 6 Отговор
    Може само да благодарим на щаба и правителството, че се отнесоха отговорно към проблема у нас! А приказките на червените чугунени глави по форумите си ги заврете отзад!
  • 35 Джони

    1 5 Отговор
    Статия без автор , гарантиран източник и потвърждение от каквото и където и да било. Живея в Швеция и работя в момента. В ресторантите кухните работят за външни клиенти, общини , болници , социална сфера. Хората имат доверие в системата , но и политиката не се меси на здравеопазването или другите сфери.Тук всичко е разумно о добре организирано.
  • 36 ЛИЦЕМЕРЕН ЛЪЖЕЦ

    2 3 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв
    Лидeрът нa ГEРБ зa любoвтa
    Oт тaкивa жeни, кoитo иcкaт дa ce прaвят нa мъжe, винaги cъм бил притecнeн. Пoнe в ГEРБ глeдaмe пoлoвeтe дa cи cтoят нa мяcтo. Нo тoвa e тяхнa вoля, ниe нe cмe прoтив любoвтa"------ А ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ БЕ , А ГЕЙПАРАДИТЕ БЕ ТИКВО .................
  • 37 Тренд

    0 1 Отговор
    Вирусът може да се разпространява, чрез химическите следи избирателно и да бъдат наказани неподчинилите се страни. Гражданските лаборатории за сериозен анализ са унищожени. Качествени лаборатории съществуват само при отровителите. Неотдавна след жълт дъжд от кемтрейлси, оцелелите добри химици от минно-геоложкия институт са открили освен множеството тежки метали и арсен. За тях е характерно, че лесно се усвояват но трудно се отделят и в непредсказуем момент могат да предизвикват смърт. Напоследък разпространението на химически следи (при спряна гражданска авиация) е по-прикрито. Но разпръскването може да се извършва и от притежаваната от Британия след 70-те години гравитолетна технология, триъгълен самолет TR3, който както се чува има и невидим режим на летене.
  • 38 po-znaesht

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Зайко Байко многознайко":

    Най-силното човешко чувство не е ГЛАДЪТ, А ЖАЖДАТА ЗА ЖИВОТ! И СЪОТВЕТНО-СТРАХЪТ ОТ СМЪРТТА!! ЯСНО Е,ЧЕ АКО СИ МЪРТЪВ-НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ГЛАДЕН ЛИ СИ ИЛИ СИТ...А ЗА ШВЕЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ЛИШЕНИЯ, НЕДОХРАНВАНЕ...АКО ВЪВЕДАТ КАРАНТИНА,,НО НЕ И ГЛАД!! ВСЯКА ИКОНОМИКА МОЖЕ ДА ИЗДЪРЖИ /и изхрани съответно / ДО 1 ГОДИНА СВОЕТО НАСЕЛЕНИЕ СЪС СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ВОЕННОВРЕМЕННИ ЗАПАСИ И НАТРУПАНОТО В СКЛАДОВЕ,МАГАЗИНИ И ДОМАКИНСТВА!!! Според мен ,Швеция бърка-не са те "най-умните" и хитрите..ПРОСТО СА ПО-БЕЗЧОВЕЧНИТЕ...
  • 39 Ламбо

    1 0 Отговор
    За всички всезнайковци : Вирус има просто и ясно.Естествено всички недоброжелатели от висок ранг изпозват положението да печелят пари