Last news in Fakti

30 Март, 2020 13:00 5 053 40

Ако гневът се отпуши...

  • солидарност-
  • носталгия-
  • гняв

Гневът търси върху кого да се стовари. Върху китайците, върху ромите, върху ЕС. Засега гневът се преглъща, но ще се трупа, ако епидемията от коронавирус се разрасне. И тогава всяка дума на криво може да го отпуши

Ако гневът се отпуши... - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Масовите бедствия са проверка за солидарността на нацията, защото оцеляването на всеки повече или по-малко зависи от поведението на всички. При нас дългът към другия след появата на коронавируса беше формулиран така: дойде време младите да спасят старите, като си останат в къщи. Социалното дистанциране от прагматична мярка се превърна в морален императив. Физическото разделение стана израз на човешка близост.

На нацията ѝ се наложи да живее според непознати ограничения и съществуването ѝ заприлича повече на литература, отколкото на реалност. За това какво още може да ѝ се случи е по-лесно да разбереш не от новините, а от роман. Например от „Чумата” на Албер Камю, която е сред най-четените напоследък книги. Според нея, състоянието на общност, поставена под карантина, минава през пет етапа: отричане, гняв, всепозволеност, умора и депресия, смиреност.

Носталгия по една командна система

Най-напред, въпреки фактите, не искаш да приемеш, че оттук нататък животът ти ще бъде друг. Началното отричане бе особено типично за богати и самоуверени общества като английското и американското, докато ние твърде бързо се примирихме с това, че идва бедствие и се налагат рестрикциите.

Защото, ако „животът преди" не е бил чак толкова хубав, е по-лесно да се откажеш от него. А и заради ширещата се соцносталгия, която по същество е носталгия към една командна система, където властта ти дава сигурност, само доколкото решава вместо теб и ти диктува от телевизора какво да правиш. Пандемията бавно реставрира социализма. Известна съпротива проявява малка либерална общност - не заради мерките срещу разпространението на вируса, а заради риска те да се превърнат в стил на управление.

Гневът. Той извира от риторичния въпрос: защо всичко това ти се случва, точно сега, точно тук, точно на теб. И търси върху кого да се стовари. Върху китайците, върху заразените, върху ромите, върху институциите, върху ЕС… Но засега поне трудно се намират убедителни аргументи вината да се припише на някого. Дори БСП, въпреки специалното участие на президента, води половинчата битка с правителството, по-скоро по политическа инерция, отколкото от желание да му вземе мястото. Гневът се преглъща, но ще продължи да се трупа, ако пандемията се разраства и тогава всяка дума или крачка на криво може да го отпуши.

Всепозволеността е третият, най-опасен етап, когато дотолкова се чувстваш застрашен, че ти падат задръжките и се спасяваш „по единично” - без да се интересуваш от последствията за другите. Но това е и време, в което се раждат герои - те запазват моралния си континуитет и работят за общото благо, жертвайки своето собствено. Вече се очертаваха кандидати за такава слава, макар че още им е рано. А и дано въобще не са ни нужни, дано заобиколим етапа на крайни човешки низости и висоти.

Един все по-горещ политически въпрос:

Умората вече се чувства - на първо място сред медиците, от които се очаква да заместят поне още двама емигрирали. Постепенно ще става все по-горещ политическият въпрос: Какво направи България, за да задържи своите лекари и сестри? Депресията също е неизбежна за хора, затворени между стените на дома си. Особено в общество, което дори не си направи труда да вникне в Истанбулската конвенция и да я приеме.

Накрая смирението. Общото бедствие е шанс да си дадеш сметка за собствената си незначителност, да се смириш. И може да сложи край на посткомунистическата алчност, превърнала далаверата в местен знак за престиж. Кой знае дали пандемията няма да измести и Гешев… Едно обаче ми се струва сигурно - когато всичко приключи, ще започне ускорена смяна на публичния елит в страната, като в новия задължително ще влязат заслужилите борци срещу коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Православен свещеник в софийските гробища

    21 25 Отговор
    Антихристът вече стъпва по Земята!! Той-Тя-Дяволът вече посети няколко дестинации на планетата Земя в развитите държави, където настана хаос и смърт!! Молете се да не дойде и в България, защото вие атеистите, комунистите, атакистите, нео-нацистите и некръстените русофили ще срутите здравната система на Република България, ще напълните всички полеви и неполеви болници и ще направите гробарите и погребалните агенции от милионери в мултимилионери само за два месеца... И повярвайте ми тук ужасът ще е по-голям от този в Италия и Испания... Бог да пази чедата ни кръстени в Исуса Христа!!! Знам, че модераторчетата тук сте мюсюлманчета и този сайт е на Ахмед Доган, но ако не искате да приемете Христовата Вяра, то поне не го триите, може да спасите някоя и друга душа....

    Коментиран от #3, #35

  • 2 Гаргамел

    11 30 Отговор
    само да попитам, колко от Вас дариха пари за медиците?
    dms solidarnost

    Коментиран от #9, #26, #31, #34

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иванчо

    19 8 Отговор
    Вярна статия. Особено важно е послдното изречение обаче. То дава насока за размисъл за това, че тази пандемия и мерките, свързани с нея, противопоставят обществото. И без това всеки е изндервен, а сега всички се гледат - тоя защо е на улицата, а аз съм си вкъщи; той защо го хвалят, а аз останах без работа; и т. н. и т. н. Затова е важно да се вземат мерки в тази насока, иначе има риск след края на изолацията да настане социален хаос, подобен на този през 90те.

    Коментиран от #38

  • 5 Загрижен

    42 2 Отговор
    Аха, от статията се разбира, че основният проблем е, че не сме вникнали и приели Истанбулската конвенция. Аха, абе за тия няма ли Гешетура? Конституционният съд нали се произнесе? Гешев с какво е зает?
  • 6 Не излизам

    52 7 Отговор
    Гневът ще се стовари върху тези с бръснатите глави и големите пагони. И този дето им дърпа конците.По другите държави хората чувстват,че правят нещо заедно. Тук се усеща като военна диктатура. Тъжното е ,че голям процент от хората им е уютно в тази обстановка. Но все пак трябва да има и овце за да има млекце.
  • 7 Перко с пагони

    26 13 Отговор
    Обремеността от комунизма очевидно пречи на хората тук да имат критично мислене. Няма проблем, че от болници връщат хора с двустранна бронхопневмония, без да ги изследват, няма значение, че очевидно целенасочено не се тества, за да е ок статистиката, няма значение, че се пренебрегват успешни практики с бързи тестове - важното е пропагандата да върви, да се ограничава критиката ( имаше опит за прокарване на закон за цензура), да се успива народа с по няколко брифинга дневно и да демонстрираме (понякога и с лъжливи данни, какъвто беше случая със сравнението с Белгия) колко по-напред сме от пропадналия и разглезен запад.
  • 8 Дельо хайдутин

    48 1 Отговор
    Политиците ще висят по уличните лампи.

    Коментиран от #13

  • 9 Rumen

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гаргамел":

    i Ianima

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 10 Хората

    20 2 Отговор
    които бяха галеници на системата преди коронавируса, е най-вероятно да оцелеят, съответно веднага след края на извънредните мерки ще получат още по-голяма власт и така до следващия вирус. Подмяна на елита се извършва от хора, а не от говеда, покорно понасяли поколения наред да ги мачкат. Да не говорим, че помнят не повече от половин час...Аху, иху, две ракии със салатка и ще се върнат в старите си обувки, сякаш нищо не е било. Сигурно е!
  • 11 Дедо Грую

    28 0 Отговор
    Дойче велето и лозан? Какво има толкова за обсъждане? Че и истанбулската конвенция за гарнитура - чиста джендариянщина. Но за гневът - той си бълбука и събира мощ. Тогава ще се плаща с лихвите.
  • 12 5555

    21 0 Отговор
    Професоре, не съм съгласен, да се слагат всички бъпгари под общ знаменател!!!
    Преди ми казваха:"Това, което казваш, ще го повториш ли на друго място!".
    Винаги съм си казвал мнението и сега го казвам: Трудно се управляват група хора, а далеч по-трудно една цяла държава!
    Когато се управляват хора, трябва много да се внимава с приказките и да не се плашат хората, защото когато се заиграваш със страховете на хората, последствията са катастрофални!!!
  • 13 ддд

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Дельо хайдутин":

    мен ми харесва 1 циганската престъпност намаля 2 имаш усещане за контрол 3 да преди само по почивки и заведения ходех сега на работа и в къщи "или май беше обратното"
  • 14 ай де бе

    23 1 Отговор
    И, кво, тоя дето вникнаха и приеха Истанбулската перверзия, тях не ги лови короновироса ли??
    Изказване ала Дойче Веле - ни в клин, ни в ръкав...пълен неадекватник.

    Коментиран от #15

  • 15 ай де бе

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "ай де бе":

    Грешка...
    *тИя дето вникнаха и приеха
  • 16 Фифчо

    4 13 Отговор
    България ще се промени и ще пребъде в ЕС и НАТО.. Една закъснял революция чука на вратата, но по добре късно отколкото никога..

    Коментиран от #27

  • 17 Edin

    14 0 Отговор
    Тия "роми" какви са? Гражданите на Рим ли наричате така, алкохолната напитка ли, или цигaните? На немски как се превежда "ром"

    Коментиран от #18, #21

  • 18 незнайко

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Edin":

    ПРЕВЕЖДА СЕ ( ТОВА Е ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЦИГАНИН ) КАКВО НЕЯСНО ИМА ???
  • 19 Роман

    14 0 Отговор
    Да, ще изригне Народния гняв, няма начин!!! Повече от 10 години сме лъгани, ограбвани, унижавани и правени на маймуни, че ни управлява Слънцето на Вселената, единствения и неповторим Вожд. Така с тлъсти лъжи и заблуждения се сринахме като най-бедната и корумпираната държава в ЕС. Вожда и слугунажа надуваха фанфарите за икономически растеж и инвестиции, за стабилност и Правова държава, появи се някакъв вирус с корона и за броени дни показа, че за 10 години крадене, лъжи и далавери няма резерв, лекари, апаратура и всички необходими за борба да пандемия. Разбра се, че виновни са Орршарски, Радев, комунягите от миналото, Слънцето, Луната и кой ли още не. На въпросите, къде е Военният резерв, как от 8 милиярда резерв се оказа, че има 3.5 милиярда минус, къде да плановете за специални положения, никой не отговаря. Явно Тъмни сили са действали за гърба на МС и на Великия мислител и вожд, достоен заместник на ким Ир Сен.
  • 20 Овсъ

    6 1 Отговор
    Айййдеее, и Гошко Поръчката и той са отпуши. Щом "интелигенцията" ни е такав като Гошко Поръчката има ли смисъл да говорим.
    Еййй Гоше да ни забраиш да си вземеш 30 сребърника от дойче феле.
  • 21 превежда се

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Edin":

    farbe man-(цветен човек)...наречеш ли го по друг начин, веднага вика полиция. Изпитал съм го на гърба си. Германия вече не е нормална държава.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Логика

    9 1 Отговор
    Абе тоя списвач не дава обяснение, защо ако гневът се отпуши няма да засегне пенсионерите, или белия редовен данъкоплатец, например, ами ще се стовари, ей така без причина, точно върху циг0ните и ЕС ?!
  • 24 dsсса

    5 0 Отговор
    Засега гневът е на път да се отприщи върху истинските виновници - политиците. Но т.н. роми трябва да внимават, нека да спазват наложените на всички ограничения, за да не пренасочат излишно гнева>
  • 25 666

    3 1 Отговор
    и защо завърши на смирението, а не на гнева? А платен писачо???
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 боцмана

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гаргамел":

    Всеки месец , си плащаме здравни осигуровки , ако на знаеш.
  • 32 Иде политическия коронавирус

    1 0 Отговор
    Коронавирусът накрая ще помете политическата власт.Тя ще е катализатор на бъдещата революция в страната.Като видиш ,че и коронавирусът не е толкова страшен,ще разбереш,че народа няма какво да губи и ще се надигне срещу политическата каста.
  • 33 Порно

    2 0 Отговор
    Като видях заглавието и си рекох- сигурно ще замесят Истанбулската конвенция. Сякаш не става дума за вируси , а за запек. Щото само това лекуват ценностите на тая конвенция. Е , има и страничен ефект - болка отзад , пък и хронично разтройство от олабения сфинктер.
  • 34 Ууууууу

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гаргамел":

    Еи гурльо всеки си плаща здравните осигуровки,каде са парите бе гурльо,откраднаха ги,не помислиха за таз криза,то това е края,сега ще отиваме надоло,с тез крадци
  • 35 Мелхиседек

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Православен свещеник в софийските гробища":

    Ако си православен свещеник, би трябвало да имаш и някакво богословско образование (семинария или академия или и двете), но явно нямаш, защото тогава ще знаеш, че Иисус се пише винаги с две "и", което е нещо елементарно за всеки богослов, освен ако не си католик, протестант или евангелист, но те не са православни, какъвто се изкарваш! И какво прави свещеник в Софийските гробища, а не си е в енорийската църква, където да служи и да си гледа задълженията като такъв, освен ако не е непокаял се разколник, който виси по гробищата и чака милостиня от някоя бедна християнка? Я се вземи в ръце и се заеми с нещо сериозно, а не с обикаляне по гробовете!
  • 36 Гост

    1 0 Отговор
    Проблема във всичко е липсата на пари,а не в промяната на човека и разширяване на съзнанието и спазване на природните закони.
    Следват се авторитети и закони,които от години доведоха тълпата до тук,а нормално ли е в този развит технически прогрес да има такава смъртност и опасност да стоим затворени по домовете си?
    От къде чухте и се научихте,че няма пари за първи път?Вероятно от родителите си.
    Той и бог слезнал на земята и попитал хората защо сте болни,нещастни и всеки ден работим?-а те отговорили -защото няма пари.
    Той предложил да им помогне и те му отказали,защото те си ги печатат.
  • 37 Матей

    0 0 Отговор
    Какви са тия герои,дето ще дойдат да ни управляват бе,фатмаци?Така ли се наричат местните терористи,облечени с власт и приели истанбулската конвенция и закона за социалните услуги.Джендъри и еничери,това им трябва,не нормални граждани с имот и самочувствие.Тъпня по Оруел,даже бледнее,социализма беше песен,въпреки милиционерщината,това сега е изблик на управленско безумие и трескави опити всички да се вкарат в релси и нито сантиметър встрани,мракобесие.За маските се усетиха че прекалиха и взеха да се ослушват и какви са тия фантастични глоби,всички не са милионери,я!
  • 38 fattass

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иванчо":

    Публикувано във факти.бг: Вярна статия. Особено важно е послдното изречение обаче.

    Ще паднат първите в кърви
    За да станат вторите първи
    ;)
  • 39 байнова булчица с дисаги

    2 0 Отговор
    ---"A и зaрaди ширeщaтa ce coцнocтaлгия, кoятo пo cъщecтвo e нocтaлгия към eднa кoмaнднa cиcтeмa, къдeтo влacттa ти дaвa cигурнocт, caмo дoкoлкoтo рeшaвa вмecтo тeб и ти диктувa oт тeлeвизoрa кaквo дa прaвиш. Пaндeмиятa бaвнo рecтaврирa coциaлизмa"---

    Може да нарича социализма командна система, но тогава законоспазващите хора в България живееха много по добре от тази свинщина която вилнее тук сега. Тогава хората бяха щастливи и живееха живота си с достойнство, точно за това изпитват тази носталгия по онова време.
    С пристигането на демократоциганацията, пророчеството че живите ще викат на умрелите;--"Станете от гробовете, че ние да легнем в тях"-- се сбъдна.
  • 40 ЖИТЕЛ

    1 0 Отговор
    Точно казано СМИРЕНИЕ и ПОКАЯНИЕ