26 Февруари, 2020 17:45 4 888 7

Как се справят с коронавируса в Ухан

  • китай-
  • коронавирус-
  • хубей

Докато Китай се опитва да овладее разпространението на новия коронавирус, епицентърът на болестта Ухан все още е изправен пред множество предизвикателства. Това съобщи CNBC.

В края на миналата седмица управлението в Хубей каза на предприятията, включително и на автомобилни производители като Nissan и Honda, да не рестартират дейността си поне до 11 март. В Ухан, столицата на провинцията, са 60% от общо потвърдените случаи на коронавирус в континентален Китай и около 77% от смъртните случаи.

Въпреки че местните власти бързат да строят нови лечебни заведения и спешни центрове, докладите все още описват недостатъчни болнични легла и грижи.

Китай изпрати повече от 30 000 медици в Хубей, сред които приблизително две трети в Ухан. Здравни служители казват, че в момента 10% от китайските медицински лица за критични грижи са в града и се борят със заразата.

Ухан е определил 46 болници, които да обслужват потвърдени случаи на коронавирус, като същевременно се опитва да пренасочва част от инфектираните в медицински заведения в други градове.

„Тези мерки значително облекчиха стреса, но тъй като броят на заразените е твърде голям и продължава да нараства, търсенето трудно може да бъде удовлетворено за кратък период от време“, каза лекар, запознат със ситуацията в града миналата седмица пред CNBC.

Интересното е, че недостигът на здравни услуги беше проблем за Китай дори преди избухването на коронавируса. В края на 2018-а здравната комисия на Ухан заяви, че степента на заетост на болничните легла е 94%.

Към понеделник в града от вируса са загинали над 2000 души, според данни на Китай. Изписани са повече от 10 000 пациенти, докато настоящият брой на потвърдени случаи е повече от 34 600.

Много местни жители казват, че е трудно да се потърси медицинска помощ, като част от тях се обръщат към обществеността чрез социалните медии. С повече от 3 милиарда преглеждания от инициирането ѝ на 5 февруари, „пациенти с пневмония молят за помощ“ се превърна в „супер тема“ в Weibo - китайска социална медия.

На 6 февруари Ухан отправи искане за повече медици. Миналия уикенд китайските държавни медии съобщиха, че седем круизни кораба пристигат в града, за да настанят извънредно изпратения персонал. Ухан също така е наложил по-строги мерки от много други части на страната, за да задържи хората у дома.

В неделя китайският президент Си Дзинпин заяви, че контролът върху коронавируса в града и провинция Хубей е национален приоритет, последван от предотвратяване на разпространението на болестта в Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледач

    29 5 Отговор
    Е как само КРАВАРИТЕ дават сведения от КИТАЙ? ИЛИ просто ЛЪЖАТ? Целта е унищожението на Китайската икономика.
  • 2 Митко

    8 2 Отговор
    Според мен в основата е някой производител на хранителни продукти, който и до момента не е установен и без да предполагат продължават да консумират инфектирани храни?
  • 3 мани мани

    5 4 Отговор
    честито ви коронавирус! дойде и у нас! в димитровград и хасково! някой да почерпи! негрите да черпят, тях ги не лови!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 qwerty

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "мани мани":

    Русе....няма маски.
  • 5 Яверт

    2 0 Отговор
    Идва кораба от Хърватска....киха...кашля...температура....болки в гърдите....комшо е митнически агент.....не влизам, казал...


    .
  • 6 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "мани мани":

    Аз съм от Димитровград и това, което се говори е измислица. Жената е починала от пневмония, няма положителен тест за този вирус, имала е лечение преди това и е починала след като се е прибрала. Толкова хора си отиват след пневмонии, а тук веднага се пускат някакви слухове, за да се всее страх. Мои познати се върнаха наското от Испания, казаха, че там са ги разделяли на групи на летището, да нямат контакт, измесрвали са им температурата, раздавали са им маски, листовки с предписания. Пристигат у нас и тук ги събират като овце всички на едно от три полета в тясна зала, никакви мерки, никакви инструкции, нищо. А по телевизията обясняват, че всички мерки били взети. Обяснете го на пътниците на летището, най-рисковото място.
  • 7 :D:D:D:D

    5 0 Отговор
    Ама пък и тези "пътници" не се спряха. Цял свят пламна, а те не спират по екскурзии да ходят, за да има какво да пишат във фейсбук. То бива малоумници, ама това вече е прекалено. Ай спрете се за малко поне, няма да ви стане нищо, ако не пътувате никъде няколко месеца.