Last news in Fakti

24 Февруари, 2020 19:02 10 416 35

Какво разказва каскетът?

  • иван гешев-
  • прокурор

Прокурорът с каскета настоява, че не е кабинетен човек, а работното му място е на мястото на събитието, смята Георги Лозанов. Как още да тълкуваме посланията, отправяни чрез вероятно най-обсъжданата вещ в България?

Какво разказва каскетът? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този текст не е за действителни герои, а за медийните им образи. Всяко нещо, което се появи на телевизионния екран, се превръща в послание. Какво остава за каскета на главния прокурор, който напоследък вероятно е най-обсъжданата вещ в държавата. И това не е учудващо, защото каскетът започна да функционира като метонимичен знак за прокурора - част от цялото, която го представя.

Каскетът не е атрибут, присъщ на публичната му роля, специално е избран от него, за да може той, встрани от институционалния протокол, сам да се заяви пред аудиторията. Невербално да ѝ разкаже за себе си, да насочи очакванията ѝ, да отклони съмненията ѝ, да се позиционира някъде върху картата на публичните имиджи. Разказът на каскета от своя страна отекна силно в обществото, защото то спешно иска да научи колкото може повече за новия си главен прокурор, който иначе демонстрира заплашителна непроницаемост. А и той самият изглежда няма нищо против да излъчва невербални послания, защото думите му играят лоша шега още отначало, когато излезе, че се е изказал публично против разделението на властите.

Един каскет - много значения

Какво разказва каскетът? На първо място именно е заявката встрани от институционалната роля - отказ на главния прокурор да влезе в нейните стереотипи и да прилича на предшествениците си. Дори Цацаров, с когото се явяваха в двойка до избора му, вече не му е необходим. Трябва да изглежда, че на терена се е появил играч, подозрителен към всичко заварено, решен да играе играта по свои правила. Вербализирано това звучи така: "Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави и какво да не прави".

Тъкмо "теренен играч" е втората идентификация, дошла от каскета, който, впрочем, става популярен в края на 19-и и началото на 20-и век тъкмо като аксесоар от уличната култура. И прокурорът с каскета настоява, че не е кабинетен човек (учен и ерудит, като Борис Велчев, например), а работното му място е на мястото на събитието. Той всекидневно се явява в различни горещи точки, здрависва се с "добрите" и арестува "лошите". А и точките да не са толкова горещи, самото му присъствие ги прави такива. Активността му води, а на моменти и изчерпва дневния ред на медиите и обществото. Аналогията с ранния Борисов като главен секретар на МВР отдавна е разпозната. Пък и защо само ранния, след като той и досега непрестанно обикаля с джипка по пътищата на родината. Странно е само, ако не и многозначително, че въобще не се засичат. Освен на екрана в задочна конкуренция кой къде ще е в подредбата на новините.

Третата идентификация, съдържаща се в каскета - най-типичната и най-устойчивата, е на народен човек. Тя идва от дълбоко загнездилата се в колективното подсъзнание, особено на нашите ширини, препратка на каскета към масите и на бомбето (меката шапка) към елита. А голямата имиджова битка на прокурора е да спечели доверието на народа, въпреки че е станал част от загубилия доверието му елит. То му е повече от нужно, за да получи с днешна дата легитимността, която преди избора му му беше настойчиво отказвана от политически, медийни и професионални кръгове. И доведе до ежедневни протести в София. Сега, когато въпреки тях, прокурорът стигна до поста, се захвана да им даде реванш, като привлече народа на своя страна. За целта той актуализира добре познатия лайтмотив, че народът през прехода е ограбен от елита си. Но най-после в лицето на главния прокурор се е намерил някой, който има волята и куража ако не да върне заграбеното, поне да накаже виновниците.

С каскет срещу заварения ред

В такава перспектива обаче напред излиза въпросът за справедливостта, а въпросът за законността остава в сянка. Но те не са едно и също. Законността е кодифицирана справедливост, което е възможно само донякъде и отвъд тази граница представителите на правораздавателната система нямат работа. За разлика от политиците, които могат да се упражняват с каквито им хрумне вариации на тема справедливост, ако мислят, че това ще им донесе избиратели. Именно в такъв план говоренето на прокурора става политическо.

И тук идва четвъртото, също много типично значение на каскета - униформа на пролетариата. То в случая с прокурора обаче не навява просъветска привързаност, доколкото той вече имаше повод да се заяви като борец срещу проникващото у нас скрито влияние на Кремъл. По-скоро отпраща към след деветосептемврийския гняв към "народните изедници", към капиталистите и политиците. И тъй като сега, за разлика от тогава, те са под общото подозрение, че са незаконно забогатели и корумпирани, готовността за разправа с тях лесно генерира подкрепа. И прокурорът за кратко време повдигна обвинения срещу ключови фигури от различен порядък на принципа на изненадата. Такива, на които не вярваш, че може да посегне - на най-богатия и най-оцеляващия бизнесмен на прехода, на президента на републиката, на действащ министър, на цяла смяна митничари и т.н. Въпросът е да са силни, защото известно е още от Ницше, че колкото е по-силен този, когото искаш да унищожиш, толкова по-силен ставаш, ако успееш. И прокурорът дава сигнали, че ще продължи нататък по същата скала, като се опълчи с реплика (ако обича, да си гледа работата) дори на премиера.

Така се заявява не просто като прокурор, който преследва отделни лица, а като революционер с каскет (както подобава), който застава срещу заварения ред. "Прокуратурата е наясно със себе си и знае срещу какво се изправя", казва той. И се надява, че "бедните и онеправданите" само чакат да им замирише на революция, за да се включат в нея и да го превърнат в новия спасител. Ако се съди по рейтинга му, който, макар и бавно, върви нагоре, нататък отиват нещата. Докъде могат да стигнат е трудно да се прогнозира.

Ясно е единствено, че заиграването с народа носи рискове, защото демокрацията може етимологически да произлиза от народ, но на практика не е нищо друго, освен приети от елита процедури, които трябва да се спазват неотклонно. Иначе един ден носенето на каскет може да стане задължително.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Италия мода

    84 7 Отговор
    Каракачанов с торбичките Била
    Сега Гешев с каскета
    Стилен народ се очертаваме...😏

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Активист на БКП

    75 6 Отговор
    А до Барселона ще се разходи ли ??? За една къща и 3 000 000€ питам ???

    Коментиран от #19

  • 3 ушанков

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Италия мода":

    язе га съм навънка си мълча га ме питат .... ю фром прая са на парле ву франсе и грачулейшън като .... и га срешна българин го гляам изодгоре и много намръщено ядосан
  • 4 Абе

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "Италия мода":

    Не слагай народа и тия ... под един знаменател.
  • 5 Valio

    48 9 Отговор
    Спрете да го показвате тоя палячо......
  • 6 Да живее Гешев

    16 36 Отговор
    На болшевиките комунистически престъпници, Станишев, Костов, Софиянски, Кунева взе да им става тясно,да си приготвят раирана нощница

    Коментиран от #12, #24

  • 7 ЗЕВС

    63 4 Отговор
    Поради растящата параноя от комунизма , се издава секретна заповед NSC-4A Washington, December 9, 1947. за започване на психологически и бойни операции в Европа.
    ЦРУ основава подразделение за подривни действия.
    Под прикритието „национална сигурност“, тези подразделения започват програми, за атентати, програми за промиване на мозъци, цивилен шпионаж, трафик на наркотици, нелегална търговия с оръжие, разпалване на граждански войни и сваляне на чужди правителства.
    Радио „Гласът на Америка", „Свободна Европа" и „Дойче веле" са сред най- активните в опитите да се манипулират фактите и да се внесе объркване в съзнанието на хората. Медията „Дойче веле" стартира през 3 май 1953 г. с основна дейност,манипулиране на общественото мнение и промиване на мозъци.
    Масираната пропаганда в България на „Дойче веле" започва от 1 август 1963 г. когато, към радиото е създадена и българска редакция. Пропагандата на „Дойче веле" има за цел да въздейства върху възгледите или поведението на хората, като в общия случай това се постига чрез съзнателна манипулация.
    За постигането на тези цели „Дойче веле“се излъчва на 30 езика с над 1500 раболепни люде, от 60 националности. Годишната издръжка на DW струва на германските данъкоплатци над 280 млн. евро. В разпространяването на агитацията усложливо се включват и наши медии, които осигуряват допълнително тиражиране!
  • 8 Николай Дракополов

    21 6 Отговор
    Докато си развява каскета аз чу.ам жена му. Хайде да е жив и здрав
  • 9 ЗЕВС

    53 9 Отговор
    По- голямо падение за медия, която парадира за място в новинарските сайтове не съм виждал. Изобщо не съм чел статията, но да оценеяваш човек по това, дали е с каскет или олигофренка, а не по делата му, не е присъщо и на простака. Жалко, много жалко, падението е тотално!

    Коментиран от #25

  • 10 Адвоката на бб

    23 6 Отговор
    Е гешев. Смях. От бг. Нищо. Да видим испанците.
  • 11 Сам

    6 16 Отговор
    Иаз имам такъв каскет Стетсън! Комуметата завиждат, че нямат такъв!
  • 12 Да живее

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "Да живее Гешев":

    До като умре барабар с герберастите.
  • 13 Смях

    26 4 Отговор
    КАМЕНАРЧЕ......
    Тъмносив каскет, изпобеляла блуза......
    Хей, другарю! Ти какво решил си с чука?
  • 14 Някой си

    21 4 Отговор
    Дойче зеле, пак не сте в час!
    Ако трябва да се пише за каскета първо трябва да се започне от гладко бръснатата глава под него и чак тогава стигаме до каскета!
    Скъсайте си дипломите и одите да копате на нивата!
  • 15 Behemoth

    8 6 Отговор
    Каскета казва: Всички ви ще натикам в дранголника....
  • 16 Сатанински вести

    25 7 Отговор
    От доиче веле ли?Такива пръдни не се четат от нормални хора,това се чете само от ,,кръга на прасето и хидролога стратег и енергетико-боклуко вносител
  • 17 Последния софиянец

    14 4 Отговор
    Не е важен каскета, а това под него.

    Коментиран от #29

  • 18 Дельо хайдутин

    12 5 Отговор
    Сега като пуснаха Бошков, сутрин Гешеф показва през вратата каскета на дръжката на метлата. ХА ХА ХА!
  • 19 Румен Крадев

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "Активист на БКП":

    Шшшшт тихо че ми разкриха интригата и баце пак ще ми го слага пак на челото.
  • 20 Каскета разказва ЛЪЖИТЕ на БУДА

    7 6 Отговор
    Троли
  • 21 Бошков

    9 7 Отговор
    Скоро ще ти пусна един куршум в каскета. ХА ХА!
  • 22 Другия с коня

    4 8 Отговор
    Седим в кръчмата в.нашто село четем психологическия анализ на Многоумника,мезим блажно и изведнъж се сетихме ,че и в нашто село имаме Аналогичен случай..Йовчо Коравия,като напънал Пръча изотзад и му изправил Рогите.....Те така тоя каскет ще им ги изправи на Червените цървули.....Дай Боже ....И мезета Блажно,за да разсъждавате Трезво....Наздраве....
  • 23 Гешев, с теб сме!

    6 12 Отговор
    Гл. прокурор Гешев, с теб сме, защото май ти остана последния мохикан. Винету отдавна го отписахме, за нищо не става.
  • 24 Халоперидол Рихтер

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Да живее Гешев":

    Хайде да си изпиеш хапчетата
  • 25 Някой

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "ЗЕВС":

    Напълно съм съгласен ! А и самото заглавие ,заглавие ли е ? Но тука е така ! "Журналисти" ! Но ние сме си виновни че им четем статиите ! Само за допълнение: блокират писането на коментари без причина ! Ако не им харесва коментара ! Това било свободна медия !
  • 26 Тръмп

    6 0 Отговор
    За някои Арести ще му трябва Бейзболна шапка!!!:):):)
  • 27 Арсен Люпен

    6 0 Отговор
    Бат Бойко джентълмен :)
  • 28 Ел Каскето

    9 5 Отговор
    Жа депортираме ли бившия комунист ББ до Барселона? Жа му правим ли ДНК тест? Жа има ли предварителен арест уж 8 месеца та година и половина две? Жа му запорираме ли сметките?и т.н.!
  • 29 един шофьор

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Последния софиянец":

    На празна плевня покрив не и трябва.
  • 30 100

    3 0 Отговор
    Оставете го човека, бе. Като няма коса, носи каскет.
  • 31 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Не го познавам този човек. Но за да съдиш за някого, по шапката,която му е на главата /таке, филцова шапка,каскет, цилиндър,калпак и пр./, че и да влагаш свои мисли под нея, настина е нужно доста мозък или да си Дойе веле. Друго си е, да си Министър на войската и пред строя на изрядните военни да се изтъпанчиш с изсулени дънки. Като се сетя,преливам от гордост, че съм български гражданин.............
  • 32 Автор

    0 0 Отговор
    Ганимар или Гешев ?!?! Много се вживяваш ! Но имаш още опити...изпусна Василев и Божков, пробвай се на Домуса и Пеевски и когато си готов закови истинският Арсен Люпене!
  • 33 240 ай дука живот си живеят тука

    0 0 Отговор
    Каскет,не ни разказвай,а действай !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Марков

    0 0 Отговор
    Няма нужда от коментар, всички го знаеме тоя какъв е.