17 Февруари, 2020 13:02 7 882 36

Чужди издания: София има голям проблем

  • deutsche welle-
  • мръсен въздух-
  • замърсяване-
  • фини прахови частици-
  • софия-
  • йоана христова

Най-вече през зимата въздухът в София е особено замърсен, включително защото бедните горят боклуци за отопление. По данни на СЗО, София е с най-лошия въздух сред всички европейски столици, пишат две чужди издания.

Чужди издания: София има голям проблем - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сякаш кутия цигари е изпушена наведнъж - така се усеща въздухът във "Факултета". Димът се вие над схлупените бараки, над пластмасовите плоскости, служещи им за покрив. Най-малките къщички са до гората, направо на земята са струпани влажни дърва за огрев, заварваме едно семейство да товари дърва на каруца.

"Получаваме дървата от общината", обяснява една жена. Друга обаче споделя, че няма дърва, и че гори всичко, което намери: автомобилни гуми, обувки, дрехи. Мъжът ѝ избягал преди няколко години. "Не съм регистрирана адресно в София, нямам документи и не получавам нищо от общината", оплаква се тя. Пенсията ѝ от 130 лева не стига за нищо - нито за лекарствата, нито за набавянето на дърва за огрев. При горенето на боклуци въздухът се насища с воня, но хората са бедни и все някак трябва да оцеляват.

Хиляди жертви ежегодно

Най-големият проблем на София са фините прахови частици, се казва по-нататък в репортажа. Ежегодно хиляди хора умират от мръсния въздух, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). В Европейския съюз само един град е с по-мръсен въздух от София - Перник. Отоплението е една от причините за лошия въздух - най-бедните горят боклуци, а по-малко бедните - нискокачествени въглища. Втората причина се вижда по улиците на София: по тях се движат коли, които на Запад отдавна са излезли в пенсия, посочва SRF.

На темата се спира и Euronews - по повод изгарянето в ТЕЦ Бобов дол не само на въглища, но и на боклуци. Цитирана е кметицата на Бобов дол Елза Величкова да казва: "Замърсяването с фини прахови частици, предизвикано от изгарянето на отпадъците, застрашава здравето на хората. Експертите се опасяват, че през следващите 5 години ще зачестят раковите заболявания, ако изгарянето на отпадъци не спре. Много съм загрижена."

В София журналистите от швейцарската телевизия са разговаряли с Петър Киров, който работи за Air Bulgaria - доброволческа организация, застъпваща се за чист въздух. "Днес измерванията сочат, че въздухът в столичния град е замърсен. Странното е, че измервателните станции на правителството показват, че въздухът в София днес е добър", казва Киров.

Възможно ли е това? Хората от Air Bulgaria следят редовно за качеството на въздуха, а резултатите от техните измервания могат да се видят в интернет. Градските власти обаче правят измервания на относително по-малко места, и то съвсем не в най-замърсените райони, нито пък в оживения градски център. Което също може да се види в интернет, допълва картината SRF.

Политици: всичко е наред!

Според Петър Киров политиците не се отнасят сериозно към темата за замърсяванията - едва миналия декември са били инсталирани станции за измерване на най-фините прахови частици, и то под натиска на организации като Air Bulgaria. Засега обаче те само събират данни, нищо не е публикувано и не са предприети никакви действия. "Ние трябва да спечелим тази война", казва по този повод Киров, който е бивш военен.

"Каква война?", пита от своя страна заместник-кметицата на София Йоана Христова. По нейните думи през последните дни имало предимно мъгла, никакъв смог, което е напълно нормално за зимата. "Ясно, че във въздуха има и фини прахови частици. Но нищо опасно като диоксид", казва тя. Същевременно Христова изброява какво се предприема в София за подобряване на качеството на въздуха: мрежата на метрото се разширява, налагат се забрани на колите-замърсители да влизат в центъра на града, обновява се отоплителната система, определят се норми за влажността на дървата за огрев, налагат се санкции на хората, които горят боклуци.

Доверие се гради другояче

Подобни мерки дават резултат - днес фините прахови частици във въздуха са по-малко, отколкото преди десет години, уверява заместник-кметицата, като цитира написаното на един лист хартия. Тя обаче отклонила молбата на швейцарските журналисти сами да погледнат данните - били само за вътрешно ползване. Така доверие не се гради, се казва в края на публикацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рто

    100 0 Отговор
    Не най-бедните горят всичко, а сиганите горят всичко!!!
  • 2 пак ли най скапаната медия

    98 2 Отговор
    алооо дойче зеле уточнявайте че това са цигани на българска територия, а не българи
  • 3 Някой си

    40 15 Отговор
    Кое ли НПО им подсказа на тия какво да пишат за София?

    Коментиран от #4

  • 4 Рошко

    42 4 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Еврейското, и защо сме бедни заради евреите и продажни те ни политици

    Коментиран от #23

  • 5 Фактите говорят

    35 2 Отговор
    България е номер 1 в белодробните заболявания в Европа
  • 6 Минно Геоложкия Университет !

    6 16 Отговор
    Това е заради мините.
  • 7 Факт

    36 1 Отговор
    Кажете нещо което не знаем.
  • 8 Само Сливен

    11 6 Отговор
    Направете циг,анския град столица! Вятър колкото искаш, и постоянно, винаги въздуха ще е чист! Даже и Ямбол ще влезе в Сливен! И камък има колкото искаш, само да ти се строи, и Турция е наблизо, и ракетите са на място и всичко е под контрол!
  • 9 Гръм

    37 3 Отговор
    Предлагам за всеки един пушещ комин Фандъкова да спира по 10 коли на данъкоплатците и да да вдига данъците отново. Не може мангустите да се греят, а ние да не плащаме....не е устроен така света.
  • 10 Сандъкова съм

    31 1 Отговор
    Са ше дигна още данъка на колите😂😂😂😂😂😂да има още рекет
  • 11 Боки съм пак

    10 4 Отговор
    Скоро сички ше измрете и нема да има кои да гори гуми и да прави мръсотия обещавам ви😂😂😂
  • 12 Бойко Борисов

    35 5 Отговор
    Долни инсинуации. Сърдит съм им. Строя околовръстно като слънце. Всички полянки и горички се превръщат в скоростни отсечки. Печелим ние, печели и народа. Безпрецедентен икономически растеж. Рекордно ниска безработица. Всичко е ИДЕАЛНО!!!
  • 13 Бегето територията гробище😂😂

    17 1 Отговор
    Светлото бъдеще обещано от другара живков настъпи другаре урааааааааа петилетката в 3 дена 😂😂😂😂
  • 14 zege

    12 0 Отговор
    Маллко сте по-объркали в темата....
    сайта е https://airsofia.info/ а не Air Bulgaria....
  • 15 ИВАН

    28 3 Отговор
    Уж най-бедни, пък вадят телефони най-модерни, но нали скачахме по площадите и искахме демокрация - щото така било модерно ... сега само може да ревем за отминалите райски времена
  • 16 гост

    20 3 Отговор
    Само един апартамент е достатъчно да запали някакви наелони, парцали или пластмаса и след час вече в цял квартал се усеща тежката и отровна миризма, а миризмата е далеч от отровите, които сте вдишали преди да усетите миризмите. Дизеловите коли директно обгазяват и всички ние инхалираме канцерогени, които ни тровят. Строежи, ремонти, рушащи се пътища, всичко това е прах, който се вдига от улиците и отива в дробовете. Отидете в Рим например, две 4 лентови улици една до друга през центъра на града, а няма смог, няма дим, няма задуха, макар че и там вървят дизели, ама няма такава смрад от тях. Чист и изправен дизел е на светлинни години от мизерните и изкормени коли, с които се наводни у нас.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 9 Отговор
    Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.
    • Дневник, 15:28, 19 яну 18, 8882
    Девет държави - членки на Европейския съюз, имат последно предупреждение заради нарушения на нормите за чистота на въздуха. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от БНР. Става дума за Чехия, Германия, Испания, Франция, Италия, Унгария, Румъния, Словакия и Великобритания. Комисарят по околната среда Кармену Вела е поканил министрите на околната среда на тези държави, за да им даде възможност да изложат мерките, които ще предприемат за решаването на проблема.

    Коментиран от #24, #30, #33

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Грешен код от картинката

    16 2 Отговор
    Най-помиярската медия е Дойче Веле!
    Докато почна да чета крива статия тука и вече нямам съмнения, че е тяхна!
  • 20 Бг браво

    7 0 Отговор
    Щом ще е гарга да е рошава , щом ще е кочина да е кат кочина .
  • 21 Driving pleasure

    4 0 Отговор
    Къ не ми се слушат глупости... и за това Европейската аренция за околна среда обяви, че в цяла европа ФПЧ са се увеличили ПЕТКРАТНО и това е следствие от прилаганите европейски политики за възобновяема енергия - я върете заглава!
  • 22 Боби

    7 5 Отговор
    Всички селяни дойдоха в София и си мислят че са на село. Извинете.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Абориген БГ

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    В БГ за един ден 8-часа, сменям две ризи, след 20.00 сменям трета риза.
    В Израел след полет -час и нещо, прием - 2 часа, ибиколки с коли и разговори -3 часа, лека вечеря в 20.00 нямах едно петънце на ризата - Тел Авив.

    На гости - 2 дни, никой от балкон не си позволи да изтърсва "нещо" - над ръчно шитите ми ризи, за разлика от чичо Пенчо и леля Пенка в БГ.

    Коментиран от #26

  • 25 Трифонов

    9 1 Отговор
    Защо не наричате нещата с истински имена? Цигани са тези който сте ги кръстили бедни. Колко коли влизат на ден в СОФИЯ? И ТЕЗИ КОЙТО ИДВАТ С ТЯХ СЕ ХРАНЯТ И ХВЪРЛЯТ БОКЛУКА КЪДЕ? Добре си беше при Тошо.
  • 26 Трифонов

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Абориген БГ":

    Кой се интересува от РЪЧНО ШИТИТЕ ТИ РИЗИ.

    Коментиран от #27

  • 27 Абориген БГ

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Трифонов":

    Леля Пенка и чичо Пенчо ми показват пътя на развитие на българите!

    Липса на битова култура и цивилизация.

    Та е крайно време българите да си зададат въпроса - трябва ли да чистят след кучетата си, или да вземат пример от ЕС, Израел и САЩ?

    Закъсали сте го българите, сериозно, та колко пъто в сезмицата ви мият улиците в София, в Израел всяка сутрин?

    Куо вадис момче, Турция ви надмина по газификация и ток, и икономика.

    Нещо по въпроса ще направиш ли, или ще си хвърлиш фаса от балкона, а и събираш ли разделно, или си живеете доволни в кочината?

    Коментиран от #28

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Абориген БГ":

    Моше, стой си в Исраел, дето си миете мръсните от повръщане улици всеки ден/нощ...К`во търсиш у нас... Гостите трябва да се държат възпитано, а не да намират кусури на домакина!

    Коментиран от #29

  • 29 Абориген БГ

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Няма да кажеш къде да седят Мария, Исус, Павел и Петър.

    Осъзнаваш ли небитието си?

    Куо Вадис момче.

    Имаш право да гониш ако имаш независима държава - такава нямаш - васал си.

    Независима религия - апостолите ти са евреи.

    Ако имаш икономика - нямаш такава.

    Когато почнеш да не пушиш, пиеш, чистиш след кучето си, събираш разделно, изкорениш корупцията, безработицата, и мизерията.

    Тогава имаш право да говориш, в САЩ не знаят къде си на картата.

    Разбираш ли колко си изостанал и нищожен в очите на Европа, САЩ, Африка, Азия - нещо ще направиш ли по въпроса, или ще плюеш Израел.

    На малкият пръст не можеш да стъпиш на Израел, добре че беше Русия да направи в 30 развите държави.

    Сега си никой и нищо, и ZDF- ти го каза в прав тестт - боклучарника на Европа. Плущи програмистите си.

    Малко самокритика - нямаш войска, армия, икономика,медицина - технологии технологии, учите се от Израел - антитероризъм и програмиране.

    Спри се и се осъзнай, че си нищожен!
  • 30 Абориген БГ

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Накрая и малкото читави хора в БГ Програмистите и тях оплюхте.

    Не става така, на гол корем чифте пищови.

    Как може да не осъзнавате собствената си гибел?
  • 31 Жарко

    1 3 Отговор
    Абсолютно съм сигурен че проблемът идва от колите най вече много Софиянци станахме затова такса през центъра 20лв и ще се оправят 100%
  • 32 софианец

    3 0 Отговор
    големиат проблем е кмета,проблем по голям от боклука
  • 33 Джейми Карагър

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Много поздрави, че Прага е по-запрашена от София! Толкова мръсни градове като българските, толкова мизерни и долнопробни не бях виждал 12 години! Живея в Прага и проблем с прах по улиците не съм усетил, защото всичко се чисти своевременно. Не само прах. Почти няма фасове, хартийки, боклуци, срещат се, разбира се, но пренебрежимо малко дори в крайните квартали. Може да има проблем със замърсяването на въздуха, но от някакво производство или край конкретни пътни артерии, където потокът от автомобили е безкраен. Проблем има и в Прага 10, но там автомобилите са страшно много, парковете малко, паркингите още по-малко, а там се намира и заводът за преработка на боклук, магистралата Д1 към Бърно започва там, няколко участъка от околовръстното, където са само тежки камиони, та е логично да е замърсен. Съмнявам се обаче да си стигнал до Прага 10, та се чудя къде другаде в града ще е замърсено. В Храдчани едва ли (районът със замъка над реката), Вацлавският площад едва ли, Старият град едва ли...
  • 34 Аделина

    3 0 Отговор
    От колко години се внасят боклуци и се горят смесени с кюмур.Кой е подписвал договорите или и те са секретни.Или отново колективната безотговорност ще ни покаже среден пръст.
  • 35 Софиянчето

    0 0 Отговор
    Центара трябва да е платен--10-20лв. , не може 30годишни кочини да си карат в центара на София
  • 36 ДОКО

    0 0 Отговор
    ЕМИ НАЛИ ИСКАХТЕ ДЕМОКРАЦИЯ..ЕМИ ТОВА СА ПЛОДОВЕТЕ..ЛАПАЙТЕ ГИ И ГИ ДИШАЙТЕ..АМ ХАМ..