18 Януари, 2020 19:00 15 898 33

Германия: краят на златните години

  • германия-
  • икономика-
  • икономически растеж-
  • европа-
  • застаряващо население-
  • пари

Златните времена окончателно приключиха

Германия: краят на златните години - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германската икономика включва на по-ниска предавка - в резултат от търговските войни, глобалните конфликти и хилавата икономическа конюнктура в световен мащаб. През 2019 година Германия за десета поредна година отбеляза икономически ръст, макар и само с 0,6 на сто. За сравнение: през 2018 година стопанството нарасна с 1,5%, а през 2017 - дори с 2,5 процента.

Германската икономика в голяма степен зависи от експорта, а както Брекзитът, така и търговските спорове създадоха несигурност у потребителите и парализираха редица инвестиции. Това най-болезнено усетиха такива ключови отрасли като автоиндустрията, машиностроенето и химическата индустрия.

Моторът: вътрешното потребление

Федералната статистическа служба съобщава, че растежът от 0,6% се дължи преди всичко на потреблението. Миналата година частните домакинства са изхарчили 1,6% повече пари в сравнение с предишните две години. Други положителни фактори са строителният бум и държавните плащания в социалната сфера и за заплати на чиновниците и служителите.

Тимо Волмерсхойзер от мюнхенския Институт за икономически изследвания твърди, че сегашното отслабване на германската индустрия не заразява другите икономически сфери - за разлика от случилото се по време на еврокризата. Друг икономист, Мартин Морисън, също не вижда ситуацията в черни краски. Според него, Германия е още далеч от рецесията, защото след претоварването на капацитетите в индустрията и строителството през 2017-2018, сегашният спад е нормален. Оптимист е и икономистът Флориан Хензе, който дори смята, че през следващите две години икономическият ръст отново ще се върне на равнище около 1,5%. „Спадът в световната търговия засегна Германия повече от която и да било друга голяма икономика. В условията на глобална несигурност и на предизвикателства към германската автомобилна индустрия са възможни всякакви разочарования, но засега тенденцията остава положителна", казва Хензе.

"Страна, която похърква"

Изпълнителният директор на германската Търговско-промишлена камара Мартин Ванзлебен припомня обаче, че единствено стабилната вътрешна конюнктура е предпазила страната от по-големи неприятности. Макар да не се опасява от сериозно свиване на икономическия потенциал, експертът е убеден, че Германия трябва да заложи на повече държавни инвестиции в инфраструктурата и образованието.

Да не забравяме и това: Световната банка дава сравнително лоша оценка за конкурентоспособността на германската икономика. В своя класация Световната банка поставя Германия едва на 22 място - след държави като Северна Македония и Грузия. „Ние сме страна, която похърква, след като десет години се чувствахме толкова добре", иронично обобщава Дитер Кемпф, президент на Съюза на германската индустрия. И други експерти смятат, че конкурентоспособността на Германия страда поради растящата цена на енергията, високите данъци и прекалената бюрокрация.

Големият проблем: застаряването на населението

Макар икономическите институти да прогнозират за идните години рекордна трудова заетост, още в рамките на десетилетието ще проличат отрицателните последствия от демографския обрат. Федералната статистическа служба смята, че през 2035 година хората в трудоспособна възраст ще са с 4 до 6 милиона по-малко, отколкото в момента, а недостигът на квалифицирана работна ръка допълнително ще се изостри.

Ключовият проблем е застаряването на германското общество. През 2022 година в страната ще живеят 6,2 милиона души над 80-годишна възраст, докато през 2018 броят им е бил 5,4 милиона. Тази тенденция рязко ще увеличи разходите на пенсионните и здравните каси, тоест - гражданите и фирмите ще трябва да плащат по-високи вноски за осигуровки. А това ще се отрази отрицателно на потреблението и на цялостната икономическа конюнктура.

Добрата новина идва от бюджетния баланс на Германия. Германският бюджет за 2019 отново приключи с излишък, при това рекордно голям: близо 50 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    130 5 Отговор
    Германия ще функционира докато има германци. А германците също като нас бягат, защото не искат да работят за да изхранват африканци и азиатци дето искат за безплатно да живеят на техен гръб.

    Коментиран от #13, #14

  • 2 ърт

    33 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: а Германия за десета поредна година отбеляза икономически ръст, макар и само с 0,6 на сто.Публикувано във факти.бг: Други положителни фактори са строителният бум и държавните плащания в социалната сфера и за заплати на чиновниците и служителите.
    -------------
    германия бла бла бла.От това нещо нищо не става ако ги нямаше авто индустрията до сега да сте фалирали.На 83 милиона човека икономически ръзтеж от 0.6 % е жалко.

    Коментиран от #7

  • 3 Blackthorn

    75 9 Отговор
    Това вече не е Германия а полу-Германистан. Ако в най-скоро време не се появи и изяви един нов Хитлер не след дълго ще стане 100% -в Германистан!

    Коментиран от #19

  • 4 262

    76 2 Отговор
    За да повиши растежа си,Германия трябва да покани всички нашенски роми.

    Коментиран от #26

  • 5 Германистан на три минарета

    56 1 Отговор
    Идат черните времена !
  • 6 Анти милиционер

    63 0 Отговор
    Нали талибаните бяха "мощен инструмент за икономическо развитие"(резолюзия 1822 на ЕС от 26.10.2018 г.)?
  • 7 1234

    25 18 Отговор

    До коментар #2 от "ърт":

    имай предвид че на икономика 100,000,000,000 евро 0,6 % е адски много пич защото ако към едно дърво засадиш още едно имаш 100% развитие ама 2 дървета като цяло ,ха сега сметни на нулите горе 0,6% колко дръвчета са

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Анти милициоер

    43 3 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    Икономиката не е за хора, които не могат да смятат. Инфлацията в Германия за 2019-та е 1.83%, т.е. "ръстът" е реално спад.

    Коментиран от #11, #31

  • 9 Анти милиционер

    17 12 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    Депресирам се като гледам колко маймуни са ти сложили +. Калпав материал.

    Коментиран от #30

  • 10 сноу

    37 3 Отговор
    То е същото ,като на Гойчи растежа...Натрупали планини от коли, които незнайно кой и как ще продаде...Хиляди джангустански автокъщи с гордо развяти чалми на Абу,Гази ,Селим и т.н.се дращят по брадите, и ровят из корана да намерят място за стотиците автомобили които залежават вече с години. Сетне се тръшкат на килимчето ,ха дано се дотътри някой загубен българин или румънец та да гризне дръвцето,че какви златни времена бяха...То растеж ,разтеж, ама само с чаавета и индийски нешки с арабски и афгански чутури не става а на всичко отгоре жалките останки от германци са свикнали щом днес им вдигнат салама с 50 цента ,утре равват на стачка за 50евро плюс на заплатата..
  • 11 456

    25 3 Отговор

    До коментар #8 от "Анти милициоер":

    Съмнявам се инфлацията да е само 1.83. Цените на всичко са вече много на горе.
  • 12 Ачо

    40 5 Отговор
    Хитлер само ако можеше да види какви немци играят в националния отбор ....
  • 13 А и ние сме на дотации също

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Като камък на шия на дойчето. Ние сме също като включена ръчна спирачка и дойчо че отхвърли бедните роднини. И ? Ко правим после Как ще връщаме тъй наречените заеми , които всеки нарича " ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ" . Кьор софра няма , всичко се плаща. Пил - платил ! Но кой ? Министерският съвет или пак КАЙШКОВ ?!

    Коментиран от #20

  • 14 гост

    36 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Много верен коментар. Тези хора, които се довлекоха в Европа, смучат на готово, изнасилват и убиват, ще ни затрият докрай. В този дух нищо хубаво не ни чака.
  • 15 От Дойчланд

    48 2 Отговор
    Бъдещето на Германия, и Западна Европа като цяло от сега а ясно - ислямизация, циганизация и терор. Ще дойде ден в който ние ще сме по-добре от тях...

    Коментиран от #21, #22, #29

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дориан

    19 1 Отговор
    Единствено автомобилостроенето им, което главно се държи на нелоялни политики, държи икономиката. Построят в някоя друга страна фабрика, местните им се радват, а те дошли просто заради работната ръка и да пестят. Вече всичко е пестене - от заплати, от качествен материал. Така печалбата е по голяма. А къде отива тази все по голяма печалба, не е ясно.
  • 18 Капиталист

    4 1 Отговор
    Когато на бизнеса се наложи да спазва санкции,от какво ще печели!
  • 19 соросоидни кърлежи

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Blackthorn":

    Вместо да дават пари за бурки и чалми, дайте ги на германски семейства, за деца, но уви с магарешки инат общините в Германия молят Меркел за още миризливи талибани,сигурно с тях идват и малко пари заместните, а това че ще ги колят не ги интересува,заспала нация, а преди бяха истински арийци, сега правят гей паради.Нерес Сорос знае си работата.
  • 20 Само идеята

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "А и ние сме на дотации също":

    Дали сме на дотации.... Продаваш 1 тон желязо,5 кг. кабели за 30000 евро!При реална цена 4-5000.
  • 21 история

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "От Дойчланд":

    След това ще дойде ден, както онзи през 1933 г. Времената раждат диктаторите. Но, какво да се прави. Кръговратът на живота, както е бил изобразен на знамена.
  • 22 Ачо

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "От Дойчланд":

    Има 2 милион цигани в българия.... мухахаххаха 2 милион турски.... къде е българин... ????

    Коментиран от #24

  • 23 Deutschland uber alles

    9 4 Отговор
    Абе хора,тръгнахте да мислите за Германия.Мислете за бедна България преди всичко
  • 24 сноу

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ачо":

    Има тук там ама и те дегизирани като талибани..Иначе само на стари снимки...
  • 25 Сибирь

    8 2 Отговор
    Над 85% от износът на германия е в страните от ЕС. Тоест паразитират върху нас. И понеже гостоприемни кът е болен ,то страда и паразитът. А що се отнася до всякакви цигани и араби -те са вкарани за да държат местните в страх и подчинение.

    Коментиран от #32

  • 26 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "262":

    малчи бе джендар недоклатен
  • 27 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Те отдавна приключиха още със създаването на ес..... Германия беше и се състоеше само от германци... Сега германци няма има само чуждестранци...
    Те си го казваха туристите.... Влезете ли в ес още по бедни ще сте.... Ние сме зле но вие още повече......
  • 28 Немска та индустрията

    2 3 Отговор
    Верно бяха претоварени капацитети 2017 и 2018 в опит да отговорят на търсенето но 2019 ако немската индустрия е направила крачка на зад бъдете сигурни че това е съпътствано с реорганизиране и оптимизиране на индустриалните мощности и ще излязат по силни от ситуацията "забавен икономически растеж"
  • 29 Драгомир

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "От Дойчланд":

    То се знае че един ден Европа ще е пълна само със мисюлмани...такава е схемата на Америка
  • 30 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анти милиционер":

    ами радвай се на боиковото развитие ,батко ,гледам със двуцифренни проценти цъфтим и вържем ,пък иначе болници, бдж, аве всичко колапс
  • 31 1234

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Анти милициоер":

    инфлацията намалява покупателната способност на мраветата,но ръстът на икономиката допринася по-вече в мравуняка от миналата година ,радвам се че държава къде произвежда от пиле мляко си мислиш че се срива :), :0 , :)
  • 32 Rrr

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сибирь":

    Глупости пишеш ми се струва. От тази година спират помощити на НЕИНТЕГРИРАЛИТЕ СЕ , което автоматично ги праща в др. съседни държави с соц помощи :-)
  • 33 ДОКО

    1 0 Отговор
    ХА ХА ХА...ШВАБИ РОБИ НА ТРУДА..ХА ХА