Last news in Fakti

15 Декември, 2019 20:19 3 753 32

Турция: трябва ли Ердоган да се страхува от тях?

  • турция-
  • ердоган-
  • опозиция-
  • опоненти

Те са бивши съюзници на Ердоган, отвърнали се обаче от него и решени на реванш: новите партии на Ахмет Давутоглу и Али Бабаджан ще отнемат гласове от управляващата ПСР.

Турция: трябва ли Ердоган да се страхува от тях? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече 18 години президентът Реджеп Тайип Ердоган определя жалоните на турската политика. В последно време обаче режимът му е изправен пред проблеми: икономическата криза, укрепващата опозиция и поражението на местните избори в края на март разклатиха властовите устои на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Давутоглу иска реванш

Бившият премиер Ахмет Давутоглу залага точно на това - че Ердоган и неговата партия ще продължат да губят почва под краката си. През септември оттеглянето му от ПСР предизвика широк отзвук в медиите. Месеци наред се носеха слухове, че Давутоглу иска да основе нова партия, която да се конкурира с ислямистко-консервативната ПСР. Което е на път да се случи: той подаде заявление във вътрешното министерство за създаване на “Партия на бъдещето”. В Туитър новата партия декларира, че ще работи за връщането на спокойствието, мира, справедливостта и просперитета в страната.

Дълго време Ердоган и Давутоглу бяха близки съратници. След стремителния възход на ПСР през 2002 г. Давутоглу твърдо застана на страната на Ердоган - беше негов съветник, външен министър, премиер и дори лидер на партията. Но през 2016 г. той стана твърде своенравен и неговият политически баща Ердоган набързо го изтласка навън. Със създаването на “Партията на бъдещето” бившият министър-председател отвръща на удара - неговата партия може да отнеме доста гласове от управляващата ПСР.

Още един конкурент на Ердоган

Друг влиятелен бивш съюзник на Ердоган също се превръща в заплаха за него: според съобщения в турските медии, бившият министър на икономиката и основател на ПСР Али Бабаджан също планира да основе своя партия и се ползва с подкрепата на бившия президент на страната Абдула Гюл.

Според бившият външен министър на Турция Ясар Якис, двете нови партии могат да навредят сериозно на партията на Ердоган. "И Бабаджан, и Давутоглу ще отклонят гласове от управляващата ПСР. Освен това Бабаджан се ползва с добро име в международните финансови среди. Икономическата му експертиза ще му помогне да получи гласове от опозицията - от Републиканската народна партия, Партията на националистическото действие и Добрата партия. Давутоглу от своя страна е добър вариант за консервативните избиратели, смята още Якис.

Началото на края на ПСР?

"ПСР започва да се разпада, вижда се краят на 18-годишното ѝ управление. И Бабаджан, и Давутоглу ще отнемат гласове от ПСР. Те искат да подложат крак на Ердоган", казва за ДВ политологът от Университета в Анкара Башкън Оран.

Мнозина обаче се съмняват, че бившите високопоставени членове на ПСР и техните нови партии ще бъдат истинска алтернатива на управляващата ПСР. Давутоглу е обвиняван, че е мълчал твърде дълго, както и че носи отговорност за разрушаването на турската демокрация. Към Бабаджан също се отправят подобни критики. Въпреки това мнозина му се доверяват и смятат, че той е способен да създаде либерално-консервативна партия, която да надгради реформите от първите години на ПСР. "Бихме могли да кажем, че Бабаджан има повече шансове срещу ПСР от Давутоглу. Избирателите не са забравили, че Давутоглу е бил министър-председател. И това е значителен недостатък", твърди Якис.

Заплаха ли са те за властта на Ердоган?

Турският президент многократно е наричал Давутоглу предател: „Ще ги подведем под отговорност, когато му дойде времето“. Ердоган реагира толкова чувствително не само заради очакваното отклоняване на гласове, а и защото двамата са вътрешни хора на ПСР и познават много добре системата на Ердоган. Критиците и опозицията обвиняват управляващата партия в непотизъм, корупция и създаване на съмнителни семейни фондации за присвояването на пари от данъци. Има предположения, че ПСР си е осигурила властта чрез незаконни машинации. И Давутоглу и Бабаджан биха могли да използват това срещу управляващата партия.

Ердоган обаче също намекна, че има компрометираща информация за двамата си политически противници. Той обвини Бабаджан и Давутоглу, че са измамили държавната Халкбанк със заема от 65 милиона евро за истанбулския университет Шехир. Този заем остава неизплатен. Бабаджан пък е обвиняван във връзка с получен от университета апетитен имот с помощта на много съмнителен указ. Давутоглу отрича обвиненията и настоява Ердоган и семейството му да оповестяват активите си - очевидно с цел да лъсне корумпираността на турския президент.

Предсрочни избори?

Мръсната битка започна още преди двете нови партии да са заработили. Размяната на удари ще стане още по-ожесточена, смята политологът Оран: "След като Ердоган повдигна въпроса за Халкбанк, със сигурност той ще повдигне и много други . По този начин биха могли да се разкрият подробности за ролята на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен." Движението Гюлен, което Ердоган обвинява за неуспешния опит за преврат през юли 2016 г., днес е класифицирано от турското правителство като терористична организация - въпреки че Гюлен е стар съюзник на Ердоган.

Новата партия на Давутоглу е символ на ерозията на властта в основата на ПСР: през последните няколко месеца почти един милион членове напуснаха партията. До президентските избори на 18 юни 2023 основните редици могат да се свият още повече. Но експертите предполагат, че Ердоган ще прибегне до изпитана тактика - с предсрочни избори да си осигури нов мандат, преди да е станало прекалено късно.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти фес.

    15 15 Отговор
    Нека ги пердаши кризата още малко амуджите и лично тия дето защитиха Ернасран от военният преврат ще му одрежат главата ...

    Коментиран от #4, #10, #28

  • 2 Долу радикалния ислям

    14 15 Отговор
    Нека се самоизядат тези. Ха ха ха.
  • 3 Хасан

    24 12 Отговор
    Добре де нали имаше диктатура в Турция ?! Май няма ...и Меркел е 18 г на власт в Германия

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    5 6 Отговор
    Тоя още малко и е отсвирен.....иначе ма силно бОли сайдера, айде че го местим

    Коментиран от #7

  • 6 българин

    16 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Ще обереш минусите с този коментар, българина е свикнал да гледа през капаците. По принцип българина знае истината, но не му отърва. От злоба и завист, винаги ще казва на бялото черно
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тангра.

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Тя и римската инперия е държала хиляди години но се е разпаднала то и българите са от 6 000 години в Европа и Азия но всичко си има край.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Жестоката истина

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Анти фес.":

    Ти се моли Ердоган да не падне от власт, че сирийските бежанци ще ти разпорят антифесовския задник !
  • 11 Хасан

    12 6 Отговор

    До коментар #9 от "Кюрд":

    Да знаеш ..турчина не лапа ,а му го лапат ...турци,руснаци,французи,англичани,немци това са хищници ,не са тревопасни

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 македонец

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Тангра.":

    Ние от 1 000 000 години сме тук и не се хвалим бугари
  • 14 Хасан

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "7225":

    Абе човек ...не случайно символа на турчина е сивия вълк ..не се опитомява
  • 15 Хасан

    12 9 Отговор

    До коментар #12 от "7225":

    Хитлер влезе в Сърбия ,Гърция ,България но не посмя в Турция ...Сталин не посмя да влезе

    Коментиран от #17

  • 16 турчина

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Кюрд":

    Докато е жив Ердоган, едва ли, нали затова всички реват срещу Ердоган. Виждат, че Турция става все по силна и независима с Ердоган. А с терористите като теб сме се справяли винаги

    Коментиран от #19

  • 17 Вокил.

    8 9 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Ти добре ли си бе фес смачкан забравили когато България беше 3 000 000 население и превзехме Одрин и тръгнахме към Константинопол точно тия Англия Франция и Германия ни спряха инъче сега пак цяла Турция щеше да е българска при Одрин за пръв път в световната история когато са се хвърляли бонби от самолет пак българите го измислят а фесовете мислели че Алах ги наказва .

    Коментиран от #22, #23, #27

  • 18 Jacques Yvec Moineau

    3 1 Отговор
    Да не се окаже само че тези двамата ще станат патерици на Ергоган, да дръпнат повече гласове. Нали Ергоган и Бойко са си дружки, може Бойко да му е показал някои изборни трикове.

    Коментиран от #20

  • 19 Ако

    4 10 Отговор

    До коментар #16 от "турчина":

    Не всички кюрди са терористи миличък..1/3 са вече , в цяла Турция, дори и в Стамбул..дръж се добре с тях, и учи кюрдски, че 2050г наближава..нали знаеш че и турците намаляват..

    Коментиран от #21, #26

  • 20 Мешков

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Jacques Yvec Moineau":

    И да е така, Ердоган няма е вечен. Всичко си има край.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 турчина

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "Вокил.":

    Мечтай си с робското си мислене. Защо винаги говорите в минало време, защо все ви липсва в настоящето 😂
  • 23 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Вокил.":

    А защо не задържа Одрин ? Да беше против Англия,Франция ...ама се иска мъдета ...целта на това вероломно нападение беше да се отвори Западен фронт за Турция ,за да могат колониалните сили да вземат черешката на империята ..петролните залежи на Ирак,Сарабия,Либия

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Да да

    2 0 Отговор
    Щом го твърдят германците точно така ще стане хахаха нещо познали ли са изобщо от зелето?
  • 26 Това ли те топли?

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ако":

    Кюрдите в Турция са не повече от 15%. Те винаги са раждали повече, но процентът им все си е толкова, дори е намалял в годините. Ти мисли за България, защото вашите кюрди вече наближават 40%.
  • 27 Първи бомби от самолет

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Вокил.":

    Хвърлят италианците.
  • 28 каква криза ма како

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анти фес.":

    Още ли ви лъжат там, че в Турция имало криза?
  • 29 Ти май

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    История не си учил,тъпан черешката я губите първата световна. И тогава сме съюзници,а относно хищниците особено австро-унгария и германия, ако бяха разрешили на Българите да напреднат към солун, а не да ги спират. Което е факт,и изоряха франсета,англета и гърчоля черешката можеше още да е ваша,даже и до украина можеше от изток да стигнете. А ние да си върнем Тракия,Добруджа,Македония и западните покрайнини. Ама прословутите хищници както казваш ги хвана страх,че България и Турция ще вземат да спечелят воината,та ще бъде голям срам,чакайте и ко да чакаме да се правят на велики,да драскат на листчета и да казват кои какво да прави.
    Великите те
  • 30 Ели

    2 1 Отговор
    Ще му откажат на Давутоглу регистрацията, в пъти по-опасен от Ердоган.
    По-добре Ердоган, отколкото Давутоглу - въпросният избор пряко пряко касае бъдещето на БГ.

    Коментиран от #32

  • 31 Дъртанян

    0 1 Отговор
    Ердоган трябва да се страхува за лирата си-''5.80114752'' парчета за долар, а не да баламосва и лъже хората като съвеЦки апаратчик по онова време, защото и онова време го няма, и СъвеЦкия Съюз веч го няма.
  • 32 Мустаков

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ели":

    И тримата Еленце, и тримата........