Last news in Fakti

15 Декември, 2019 20:37 4 445 7

Арести заради рухнали сгради при земетресение

  • албания-
  • земетресение-
  • арести-
  • строителство

9 души е задържала албанската полиция

Арести заради рухнали сгради при земетресение - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Албанската полиция арестува 9 души, които ще бъдат разследвани във връзка с разрушени сгради по време на земетресението, което разтресе балканската държава на 26 ноември и при което загинаха 51 души, а 8 души все още се считат за безследно изчезнали. Сред тях са строители, инженери и служители на строителни компании.

Предварителните разследвания сочат редица нередности по време на строителните дейности, което е довело и до срутването по време на земния трус, обяснява началникът на полицията в град Дуръс, където загинаха 23 души.

Дълги години след падането на комунизма строителството в Албания беше замряло. За съжаление, и малкото сгради, които се строяха тогава, са били със занижен контрол. Едва през последните години се наблюдава по-активна строителна дейност, главно в Тирана и крайморските градове. Последните са атрактивни за предприемачи, решили да печелят от туризъм. Какво е качеството на строителство обаче е трудно да се определи. Това ще покаже бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Строител.

    15 2 Отговор
    Ако стане и тук земетресение да му е здрав гъзъ на новото строителство ще има да падат кенефите дето фирмите строят особено в София това лято работих за малко в София в Студентски град и в Подуене оле майко безобразие цял живот съм строител но не съм виждал такова нещо съвестен съм в работата си и се махнах инъче съм от Варна и пак си работя там. В Подуене бях за няколко дена на една детска градина към фирма Протект в процес на строеж към общината и Фъндъкова отговаряше за нея там беше нещо страшно не съм виждал такива безобразия тая детска градина ако издържи на 4 по Рихтер аз ще скоча от Аспаруховия мост а се строи за деца ???

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Здравей

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Строител.":

    Здравей може ли да питам и аз съм от Варна кои фирми строят добре сега или последните 10 години. Питам защото предстои да копувам апартамент “ново строителство” а въобще не разбирам нищо.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Строител.

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Здравей":

    Здравей градски мен ако питаш, панелките са стари вече но по здрави засега от новото строителство аз непредпочитам и двота вида строителство защото едното е на изживяване а другото е боклук затова и си направих къща сам имах наследствен парцел на Долна Трака и там си построих къща 150кв. с цял бетонен фундамент от който тръгват железни колони хванати с анкери за фундамента а формата на колоните е като на жп.релси и тухлите влизат в тях на един етаж е повечето е желязо и няма какво да стане ще удържи сигурно и по 100 на Рихтер моят съвет е къща с дървена или желязна конструкция.
  • 4 Строител.

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Здравей":

    Идеята за къща с желязна конструкция ми дойде присърце когато преди 3 год. строихме хотел Парадаис блу на Албена на мястото на старият Доростор ако го знаеш че старият редторант на х-л Доростор беше до хотела външен на 3ри етажа строен от руснаци и беше направен точно така цял фундамент с железни колони които тръгват нагоре даже и в плочите имаше желязна конструкция през метър както и да е и когато го събаряха дойде голяма машина дето се занимава с това щипка и къртач комбинирано гледали сме отстрани и сме умирали от смях много трудно го събори бута от тук от там мъчи се да чупи нещо но трудна работа няма мърдане ден работи два дена я правят и немогат да и смогнат на части затова и закъсняха със срока за събаряне че от там взех идеята. А инъче Парадайс Блу дето построихме и той няма изпълнение откъм бетона най важното а другото което зависеше от нас е перфектно но ние сме по строенето а бетона го кара друга фирма и той неотговарял на марката и точно на първия етаж който носи всичко бяхме стигнали до последните етажи и тогава се сетили да го изследват а пък то и вече бяха почнали да се цепят греди и шайби че установиха че бил Б-11 Б-15 както им дойде на фирмата за бетон такова карали вместо да е Б-25 или Б-30 че Красимир Станев боса на Албена чувал си за него се беше ядосал и искаше да се събаря хотела тъкмо както е преди края но се отложиха нещата направи се уж някакво подсилване на първия етаж пръскаха с накакъв разтвор шайби и колони и така бонба със за

    Коментиран от #5

  • 5 Строител

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Строител.":

    закъснител така че за фирма във Варна не мога да те посъветвам щото и изпълнението отстрана на работниците да е перфектно не се знае какъв е бетона и затова пак ти казвам къща с цял бетонен фундамент и нагоре дървена или желязна конструкция хайде чао и мисли преди да копуваш щото от това може да зависи и животът ти .
  • 6 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Строител.":

    Абе то вече ни люля едно земетресение(пернишкото) и нямаше паднало ново строителсвто, даже нямаше и напукано за разлика от един панел в Перник! Говорим за ново строителство преди кризата, когато се строеше изключително некачествено.
  • 7 Bossman

    2 0 Отговор
    Некачествено се строи защото строителните фирми бързат да завършат обектите си.Наемат се хора,които са ниско образовани и досега не са били строители.Освен това и строителния контрол не е на ниво в повечето фирми.Един такъв случай е сградата на Бароко в Судентски град.Тези,които си купиха апартаменти там им се наложи да влагат средства за да може да се живее нормално.Качествено строят само големите строителни фирми,където заплащането е по-добро от обикновенни строители до технически контрол.Панелните сгради са стабилни но трябва да се гледат сглобките между панелите да ли са в добро състояние.Преди купуване на дадено жилище всичко трябва да се огледа много добре без да се бърза.