6 Декември, 2019 11:03 9 054 31

Ето колко е заплатата на кмета на най-бедната община

  • кмет-
  • заплата-
  • ружинци

Над 50% от хората в Ружинци живеят под прага на бедността

Кметската заплата в най-бедната община у нас – Ружинци е 3414 лв. Там живеят малко над 3 хил. жители, което е под минималното изискване от 6 хил. души по закон, за да има община. По данни на Националния статистически институт общината е и една от трите в България, в която над 50% от хората живеят под прага на бедността.

Освен това от 265 общини у нас, близо 50 не попадат в изискванията за община. Възнаграждението на кмета Александър Александров е гласувано след преизбирането му за втори мандат. Преди актуализацията той е получавал 2551 лв.

Общината има и 11 общински съветници.

По думите на Александров заема ръководна позиция, която предразполага за висока заплата. Освен това обясни, че тези пари не отиват за неговия джоб и често дава от средствата за благотворителност.

Местните разказват, че кметът работи за селото, но като се вземат предвид ниските доходи, жителите на Ружинци смятат, че кметското възнаграждение е несправедливо.

Кметът на Ружинци се хвали с безплатен обяд за 700 души, 30 км. асфалтирани улици и ремонт на детска градина в съседно село.

Освен това председателят на общинския съвет, който получава 1800 лв., както и шефовете на комисии, ще разпределят част от заплатата си за дарения.

Бившият кмет на Столична община Александър Каракачанов заяви пред bTV, че настоящият закон е превърнал общините в яма за вадене на пари, от която се възползват мнозина.

По думите му малките общини са се превърнали в социална дейност, която да поддържа живота на хората. Причина за това е, че няма държавна политика, която да развива производството, смята той.

„Ще се стигне до момента, в който кметовете ще си сложат министерски заплати, но като няма работна ръка, ще се наложи съкращаването на половината община. Така формално средната заплата ще се вдигне, а общинските съветници ще получат 70% от кметското възнаграждение”, коментира бившият кмет.

Кметът на община Антон - Андрей Симов обясни, че работата и резултатът от всички действия за една община трябва да са определящи за кметската заплата.

По думите му големината на една община не определя броя на администрацията, а броя на ангажиментите, поети към нея. Според него всяка община е индивидуална и различна.

„За да си успешен кмет, трябва да имаш подготвен екип”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    78 0 Отговор
    Е за това казвам,че живеем в много скапана държава....
  • 2 Боко феодала

    44 0 Отговор
    За тия пари, каквото каже вожда това прави главанака! Вие, как мислите владее Пунта Мара ми със страх и кокалче ?
  • 3 Кърмит

    49 0 Отговор
    Когато на човек ръцете му са заврени в г*за, става народен хрантутник! Не случайно сега пробутаха и 8 лв. партийна субсидия!
  • 4 Северозападно пропаднал

    51 0 Отговор
    Мале, у Северозападо се случи чудо и се замогнаа( особено кметовете де) И у Берковица четох–2700лв. Дайте информация и за другите общини, та да се направи КонКур(с)
  • 5 прогноза

    39 1 Отговор
    да живее ГЕРБ.следващия мандат 6000 лв,заплата за 1500 души останали в общината
  • 6 Паисий е жив

    51 1 Отговор
    3300 за кмет на община е добра заплата, в това няма нищо лошо. Лошото е, че след спорове ще вдигат пенсията на 125 евро. Това е истинското престъпление. Ако хората взимаха по средно 1000-1500 лв., никой нямаше да казва, че на кмета 3 са много.
  • 7 По 1лв на глава за кмета за 1месец

    17 0 Отговор
    На козар колко плащат за коза да а пасе за 1 месец?
  • 8 меми

    20 2 Отговор
    Безобразен хрантутник,да му преседнат дано ,да се задави
  • 9 Гост

    26 0 Отговор
    ей това е 3400 за да може да го раздава на баровец сред бедните!
    точно по лев от всеки човек взима в околните села, е те са на по 200-250лв пенсии но си имат богат кмет който ако е на кеф ще ги почерпи по супичка за коледа.
  • 10 рекордьор

    21 0 Отговор
    Чупи рекордите тоя 3414 за 3000 души,по 1 лв. и нещо на човек взема,евала

    Коментиран от #15

  • 11 Пурата

    11 1 Отговор
    искам само аз да съм добре за другите не ме интересува грам.???
  • 12 ропа

    22 4 Отговор
    Песий по 200 лев,заплати масово по 400-600 лева и то ако си от щасливите роби който си намерили рабата ,ама иначе кмета взимал 3000 лева ,това си е съвсем нормално в най куронпираната и най бедна държава в ЕС.

    Коментиран от #22

  • 13 лари

    17 0 Отговор
    Покажете снимка на тоя екземпляр за да го видят хората и да му се порадват
  • 14 наш

    23 1 Отговор
    Структурите от комунизма не са мръднали.Тогава имаше кой да ги храни,но сега храната е на свършване.На никой не му стиска да разчисти тая кочина.Безсмислени кметове,зам.кметове.секретарки,шофьори,деловодителки и др.шляещи се дубликати без грам добавена стойност.Казват,че нямало кой да работи в производствата,време е хиляди държавни служители да намерят своя път в частния сектор и да видят как се изкарва хляба.

    Коментиран от #20, #21

  • 15 Бай Пърдечко

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "рекордьор":

    При т.н. комунизъм заплатата на председател на общински съвет /длъжност идентична на кмет на община/ варираше в рамките на 320,00 до 380,00 лв. , но средната заплата по онова време беше около 250,00 лв. до 300,00 лв. Между другото, кметът на община ползва и ред неписани привилегии...
  • 16 ЗЕВС

    18 0 Отговор
    E точно поради тази причина, плоският данък трябва да бъде премахнат веднага. България е на първо място по социално неравенство в ЕС.
  • 17 Значи...

    8 9 Отговор
    Хората в селото негодуват, защото заплатата на шефа е висока. Но няма да негодуват, че тяхната е просто ниска. Значи вместо да увеличим техните заплати, да намалим неговата? Като раци в кофа...

    Коментиран от #19

  • 18 Егати

    5 0 Отговор
    тъпото племе.
  • 19 ЗЕВС

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Значи...":

    Значи, или живееш в друга реалност, или не си се събудил.Свали розовите очила и виж действителната обстановка.
  • 20 Сеянин

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "наш":

    Какъв к8мунизъм те гони бе човече! Кмета е от ГЕРБ на тази хранилка! А защо не пишат, че точно в това село Ружинци с около 3 хиляди жители, от които половината са от размножаващият се безконтролно етнос се " ИНВЕСТИРАХА" 5 МЛН ЛЕВА В ЕДИН НИКОМУ НЕ НУЖЕН СТАДИОН! НЯКОЛКО - 30на паркоместа, пейки за 250- 300 души! Малко дръвчета на паркинга и това за 5млн лева! Няма ли журналист да отиде и да направи репортаж на място! Точно в тези ненужни проекти става голямата кражба на народа! Ако бяха с тези пари отворили 200- 300 работни места, щеше да е оо- разумно!
  • 21 Сеянин

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "наш":

    Какъв к8мунизъм те гони бе човече! Кмета е от ГЕРБ на тази хранилка! А защо не пишат, че точно в това село Ружинци с около 3 хиляди жители, от които половината са от размножаващият се безконтролно етнос се " ИНВЕСТИРАХА" 5 МЛН ЛЕВА В ЕДИН НИКОМУ НЕ НУЖЕН СТАДИОН! НЯКОЛКО - 30на паркоместа, пейки за 250- 300 души! Малко дръвчета на паркинга и това за 5млн лева! Няма ли журналист да отиде и да направи репортаж на място! Точно в тези ненужни проекти става голямата кражба на народа! Ако бяха с тези пари отворили 200- 300 работни места, щеше да е оо- разумно!
  • 22 Я бе

    0 16 Отговор

    До коментар #12 от "ропа":

    Аз образован човек с 400-600лв заплата не познавам. В никакъв случай не искам да обиждам хората получаващи действително такива заплати, но имам някакви наблюдения относно някои фактори предразполагащи подобни пари. В крайна сметка имаш претенции, но можеш ли да предложиш нещо конкурентно и продуктивно в замяна?
  • 23 Ние емигрантите в чужбина обещаваме😂😂

    11 0 Отговор
    Ше работим 8 дена в седмицата и 40 часа в денонощието че да може кмета да си купи новата ес класа и новия ленд ровер да има за яхта и 5 любовници че да са чуства като кмет😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 24 смърт за герб

    10 0 Отговор
    Свобода за народа. На въстание, братя
  • 25 Пенсионер

    3 1 Отговор
    Ами намалете му заплатата на Човека !!!
  • 26 дзв

    5 0 Отговор
    Не е само там и той....
  • 27 Александър Александрод

    4 0 Отговор
    Предишния стана милионер
  • 28 демокрация по краварски

    9 0 Отговор
    Целта е бедните и простите да се държат на верижка чрез подаянията на местните велможи. Работа и заплати за хората няма, но заплати за благотворителност има. Така се принуждават бедните да целуват ръце и гъзове и да гласуват за местните дерибеи от които зависят тока, водата, дървата и лекарствата. Това е типичен пример на пирамидална диктатура чрез финансови средства. Така и Буда мутрата действа от високо ниво към послушковците, тръска крачола или ръкава и командва. Затова се отглежда следващото негодно, неграмотно поколение , което няма да може да говори и български език, но ще целува и гласува безропотно. Краварските цели са напът да се случат !
  • 29 парите..

    3 0 Отговор
    ROBI..ROBI...ROBI...
  • 30 цветарчето

    0 0 Отговор
    вьпрос;с какьв занаят се е изхранвал преди изборите,за да придобие знанието за кмет на това село за да получава заплатата на кмет варна /пьдар,чобан/мирише.мирише,;може да е комп.спец,но тогава заплатата му няма да е тая,,,а може и да стане .долно,жалко,ако е истина .Нека да взема тройно ака си я заработва
  • 31 електорална 1

    0 0 Отговор
    Гласувахте ли за тях? Гласувахте. Ха, сега понесете си последиците! Арогантно и нагло. Лошото е, че и ние, дето не гласувахме за герп пак ще страдаме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове