Last news in Fakti

6 Декември, 2019 13:01 3 142 24

Стартирането на проекта "Северен поток-2" до края на 2019 г. е мит

  • северен поток-2-
  • газпром

Газпром умишлено е в губеща позиция

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стартирането на "Северен поток-2" се отлага за неопределено време и всички изявления на руското ръководство за спиране на транзита на газ през Украйна според позицията на Киев са манипулации за натиск върху ЕС, съобщават украински медии.

Всички изявления на руската страна и международни експерти, подкупени от Кремъл за завършване на изграждането на газопровода „Северен поток-2“, са фиктивни и целят единствено създаване на натиск върху ЕС да принуди Киев да подпише краткосрочно споразумение за транзит на газ през украинската газотранспортна система и да се откаже от финансовите претенции срещу Газпром който всъщност може да се окажат във фалит.

В същото време Газпром умишлено е в губеща позиция и ръководството му прави такива изявления, сякаш днес имат възможност да се справят без украинската тръба, което е откровена лъжа.

Ситуацията с изграждането на СП-2 е такава, че само за завършване на процеса на полагане на тръбите ще са необходими поне месец и половина при благоприятни метеорологични условия, което е доста трудно да се очаква през декември, така че дори официално Газпром няма да има време да полага тръби на дъното на Балтийско море, използвайки един кораб до 31 декември 2019г.

Ако Руската федерация реши да постави тръби на два кораба, за да се срещне един друг, това отново ще покаже, че Руската федерация пренебрегва всички правила за безопасност, за да постигне собствените си цели, защото свързването и потапянето на двата края на тръбопровода е технологично възможно, но се счита за рисковано поради физическо натоварване при спускане го на дъното.

След като тръбата бъде сглобена, ще е необходимо да се извърши пълният обхват от работа, включително свързване към газопровод в германските води, което, като се вземат предвид ограниченията, свързани с шумоизолацията и заваръчните работи през март и април, ще се извърши не по-рано от май.

В допълнение, реалното завършване на строителството не е началото на доставките на газ за заобикаляне на Украйна. Газпром все още не е преминал достатъчно дълъг етап на въвеждане в експлоатация и получаване на всички необходими разрешителни от страните, на чиято територия е положен тръбопроводът, а непримиримостта и бюрокрацията, които Дания показа при разрешителни за строеж, демонстрираха, че получаването на всички други разрешителни може да отнеме не един месец. Това би могло да доведе до отлагането на въвеждането в експлоатация на тръбопровода СП-2 още през третото тримесечие на 2020 г.

Осигуряването на пълен капацитет на Северен поток - 2 също ще отнеме месец или дори година, тъй като Германия е завършила само първата верига от газопровода Eugal, която ще позволи да бъдат доставени само около 30 милиарда кубически метра, но не и изобщо 55. „Северен поток“ попада в новата директива на ЕС за газ, която ще ограничи възможността на Газпром да използва СП-2 до само 50% и ще забави периода на изплащане на проекта с десетилетия.

Подобна ситуация се развива около друг обходен тръбопровод, който заобикаля Украйна, а именно Турският поток. В момента се изграждат две тръби, всяка с капацитет 15,75 милиарда кубически метра за нуждите на Турция и други страни от Южна Европа. България, която е важна верига за газоснабдяване, обаче започна строителството на газопровода едва през октомври 2019 г., което ще позволи завършването му да бъде изградено едва в края на 2020 г. и да започне с пълен капацитет приблизително през 2021 г.

Всички тези фактори показват, че Руската федерация открито блъфира по въпроса за подписване на договор за транзит на газ през Украйна и се опитва да изнудва и оказва натиск на европейски и украински политици да сключат краткосрочно споразумение за година, без аргументи в тяхна полза, с изключение на посочените условия за изграждане на техните газопроводи. които по никакъв начин не са верни и понастоящем Руската федерация не е в състояние да изпълни задълженията си за доставка на газ в Европа без използването на украинският газопровод.

Русия се стреми да свърже икономическите въпроси с политическия процес и това отново доказва, че всички обходни газопроводи на Руската федерация са чисто политически проекти.

Изявленията на руските политици, че Украйна трябва да се откаже от решението на Стокхолмския арбитраж, прието в негова полза, са глупости и още едно изнудване. В света изобщо няма практика да регулира размера на обезщетението за съдебно решение и Русия беше длъжна да докаже своята коректност в арбитража, а не чрез допълнителен натиск върху Украйна като транзит на газ към ЕС.

Русия и самият Путин се опитват да представят Украйна в негативна светлина в контекста на иска на "Нафтогаз" в международните съдилища срещу "Газпром". Съществуващите решения в полза на Украйна обаче само гарантират, че Газпром и Путин поставят международното право и добрите икономически отношения в услуга на собствените си геополитически интереси.

Стокхолмският арбитраж вече доказа, че договорът от 2009 г. е подписан от Украйна под натиск от страна на руския монополист и лично Путин, със заплахата да остави Украйна замразена. Следователно договорът е бил от полза само за една страна - за Руската федерация. В резултат Нафтогаз претърпя загуби от близо 5 милиарда долара.

Политизирането на транзита на газ и дебатът за Нормандския формат за пореден път доказва, че всички обходни газови пътища на Кремъл са политически проекти и че Руската федерация не е в състояние да преговаря в икономически план. Ето защо Газпром и Путин се опитват да окажат натиск върху Украйна чрез своите международни партньори и донори.

Русия се стреми да „притисне“ въпросите на дългосрочния договор за транспортиране на газ до Европа чрез украинския газопровод към дневния ред за преговори в Нормандия.

Многократните изявления на Путин за нежеланието на Украйна да прави отстъпки и законодателното нежелание на Украйна да подпише транзитен договор, както и призивите на Меркел да обсъжда транзита на газ са много подобни на ситуацията около конфликта в Донбас. По-специално, като постоянно се опитва да прехвърли вината върху украинската страна за собствените си действия, за да наруши определени (включително украинските) инициативи за разрешаване на ситуацията и в крайна сметка да възстанови мира, Кремъл изопачава картината на това, което всъщност се случва в Източна Украйна и кой е истинският виновник за забавянето на миротворческите процеси, които Москва не иска, в интерес на поддържането на геополитическото влияние върху Украйна.

Руската федерация също така се стреми да „затвори очи“ на лидерите на ЕС в оценката им за сегашния фон на преговорите за транзит на газ, който сега изглежда така:

• Всъщност Руската федерация е готова да пусне целия си байпасен газ само през 2022 г.

• Русия си е поставила за цел да подпише краткосрочно тристранно споразумение за транзит на газ за Европа с украинската ГТС само за една година, за да запази възможността за допълнителен политически и икономически натиск върху Украйна и ЕС в рамките на хибридната агресия на Кремъл срещу тях.

• Всичко това доказва, че Путин не е готов да подпише дългосрочен договор, знаейки, че ще загуби както своите шансове, така и мощни лостове за 10 години, за да върне Украйна в зоната на своето влияние.

По този начин отново се очертава неспособността на руската страна да сключи каквито и да било споразумения при условия, които не са задоволителни за Кремъл („заплашващи“ жизненоважни геополитически интереси), както и неспособността му да намери компромиси и да постигне взаимно помирение. Както в Европа, така и в Украйна, представителите на политически кръгове могат да бъдат сигурни, че в случай на неуспех (какъвто се организира от Кремъл) или преговори за транзит на газ или срещата на върха в Нормандия, Москва неизбежно ще обвинява Киев или Брюксел в тяхната недостойност, както винаги „Ще се преведе от болна глава на здрава“.

Понастоящем цялата информационна дейност на Кремъл има за цел да предложи на Украйна само неблагоприятни условия (по аналогия през 2009 г.). Подобна тактика в крайна сметка ще доведе до това, че Украйна трябва да отхвърли всички руски предложения, което ще позволи на Путин да откъсне газ от Европа и неоправдано да обвинява Украйна за това, или евентуално Украйна да направи отстъпки и да се съгласи относно:

- оттегляне на всички изисквания към Русия за да се засили реториката на Кремъл за това, че Украйна продаде идеите си в полза на „топли апартаменти през зимата“

- подписване на краткосрочен транзитен договор, който ще намали транспортирането на газ от украинският газопровод до минималните обеми през 2023 г. и ще увеличи икономическият и енергийнят натиск на Руската федерация върху Украйна.

Затова Европа трябва да вземе предвид политиката на Кремъл спрямо Украйна в ситуация, в която Газпром е в монополно положение и предлага само благоприятни условия. В крайна сметка Русия винаги първо предлага на всеки да премине на евтиния си газ, а след това неочаквано го прекъсва и поставя изисквания, които нарушават националните интереси на държави, с които Русия не толкова отдавна е флиртувала.

Ако Европа по този въпрос премине към Русия и окаже натиск върху Украйна, това за пореден път ще докаже липсата на европейска солидарност, слабостта на европейските политици и желанието им да заемат страната на страната-агресор, да забравят анексията на Крим, да разпалят и финансират конфликта в източна Украйна и само да се грижат за парите и топлите домове за своите избиратели.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я па тоя

    67 7 Отговор
    Абе експерте-то и за Силата на Сибир така говорехте...за Турски поток така говорехте...За Кримаският Мост така коворехте...За Световното по футбол така говорехте...за Зимната Олипиада така говорехте....-да изброявам ли още? Омръзна ми от псевдо експерти които си залагат главите че еди-какво си нямало да стане-а после смърчат сополи и трайкат.

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Бащицата

    40 4 Отговор

    До коментар #1 от "Я па тоя":

    Те така говорят, защото угаждат на оня. Въпроса е, че той ще се постарае да спре всички руски проекти, от които зависм ние. Както вече го направи на два пъти. Та затова неговите експерти ги мъдрят такива, за да му угодят и да лъжат хората. Тоя ще ни върне във феодализма.
  • 3 Студено

    34 2 Отговор
    Някой май ще стои на студено!

    Коментиран от #10

  • 4 1234

    42 5 Отговор

    До коментар #1 от "Я па тоя":

    Русия я има вече 1000 г, нас на хартия 1400, от които 700 в легенди и предания. Мислите ли че Русия не знае или не може да са оправя сама? Какво решат го правят и оцеляват. Ние имаме приблем не на давещия се, а на удавения, сиреч умрелия, е това как се оправя не знам....

    Коментиран от #7, #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Истината

    10 25 Отговор
    пак вилнее русофила-путлераст!
  • 10 Тъпо

    10 30 Отговор

    До коментар #3 от "Студено":

    Нали ако не продават ще умрат от глад блядовете бе путлераст непокръстен!

    Коментиран от #18

  • 11 антрашпиц

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Е как да се оправя?Умрелия се помни три дни и това е .
  • 12 ПЕНКО

    7 3 Отговор
    НЯМА И ЕДИН РУСНАК ,КОЙТО ЖЕЛАЕ БРАТЯТА МУ В УКРАЙНА/УКРАИНЦИ/ ДА МРЪЗНАТ !!! НЯМА И ЕДИН РУСНАК ,КОЙТО ДА НЕ ИСКА УКРАИНЦИТЕ ОТ " ДЕСЕН СЕКТОР" -ШЛЯХТИЧИ- ДА НЕ ЗАМРЪЗНАТ-- - БЕЗ РУСКИ ГАЗ ЗА ЛВОВ И ТИРАСПОЛ !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Хрониките на Евразия

    3 15 Отговор
    Главното оръжие на клептокрацията в Кремъл , не е газа , нито нарисуваните ракети ..
    Главното им оръжие е корупцията , която разнясат по цяла Европа ..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Въй

    13 0 Отговор
    колко много букви без особен смисъл...особено като се има предвид, че това е преразказ от УКРАИНСКИ медии...
  • 16 Age

    3 0 Отговор
    Ако САЩ правеха същото като Русия, и те щяха да са в "губеща" позиция.
    Такива проекти не стават от днес за утре, това са проекти, които се мислят, подготвят и стартират години наред, преди да бъдат окончателно потвърдени и готови да бъдат годни за експлоатация, все пак за такива гигантски проекти се искат стабилни финанси и силни връзки, както и достатъчно компетентни работници и инвеститори, които могат да осъществят идеята.
  • 17 БПФ

    10 0 Отговор
    Стигнах само до "украински медии". Тия отново смятат желаното от тях за реално. Сами си ритнаха столчето и много ще плачат.
    Северен поток 2 ще бъде построен дори с известно закъснение, също и Балкански поток, дори и да се наложи да ни заобиколи заради поредното продажничество на бойкоборисов.

    Тогава най-много ще плачат господарите на укрите, защото Газпром ще наложи такива цени в Европа, че САЩ да не могат да продадат дори и един кубически метър газ, освен ако не са съгласни да продават на загуба.
  • 18 БПФ

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тъпо":

    То нали и от санкциите на животното обонго щяха да умрат от глад бе - пършивец - а сега Русия е огромен ИЗНОСИТЕЛ на храни !!! Русия може без ЕС, Русия може без всеки... ама ЕС без руският газ - загива !!! Ама първи ще изпукат тия укри, дето много се зъбят.
  • 19 БПФ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Леко бе, ще се удавиш в собствените си гнойни храчки !!! Ти как изобщо живееш съвместно със самия себе си? Всяко поне малко чувствително същество на твое място щеше да се е самоубило досега.
  • 20 None

    6 1 Отговор
    Нека глупаците да се надяват на течен американски газ а през това време Китай строи на Русия гиганска рафинерия за да могат руснаците да продават и течен газ като станат едни от големите износители и ще ударят с по добра цена защото няма да го пренасят от големи разстояния.
  • 21 Психиатър

    2 0 Отговор
    Не е добре когато имаш Шумов'е в главата .
  • 22 Гост

    4 2 Отговор
    Поръчителите на този "голям" експерт дали на написан ред, сричка или на буква му плащат,че е написал толкова дълга и досадна статия пълна с необосновани предположения!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БПФ

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "С400 засича само руски самолети и ракети":

    Можеш ли да докажеш поне една от глyпостите, които си написал... защото има достатъчно данни, вкл. в сайта на Газпром, които показват на коя държава на какви цени се продава газ... и само на 3-4 от тях продават по-евтино !!!
    Цените на парното от Газпром ни се определят, идиoт, или от нашите крадливи топлофикации?