Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 19:00 7 079 27

Българинът е на ръба на прегарянето

  • удовлетвореност-
  • лични отношения-
  • прегаряне

В целия ЕС българите са най-неудовлетворени - не само от финансовото си състояние, но и от личните си отношения. На какво се дължи това? Александър Детев потърси причините

Българинът е на ръба на прегарянето - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2018 година гражданите на Европейския съюз са били по-доволни от живота си, отколкото през 2013. Това сочат последните данни на Евростат, които изследват колко удовлетворени са европейските граждани от личните си отношения и от финансовото си състояние. Най-доволни от финансовото си положение са датчани, финландци и шведи. А личните си отношения най-високо оценяват малтийците, австрийците и словенците.

Къде е България?

Българите са на дъното и по двата показателя. Средната оценка за финансовото състояние е 4,3 от 10 пункта, но все пак бележи ръст от 0,6 пункта в сравнение с 2013. Непосредствено преди българите се нареждат гърците, хърватите и литовците.

Българите са на дъното и по удовлетвореност от личните си отношения - тук оценката е 5,7 от 10 пункта. Прави впечатление обаче, че по този показател България е първенец по ръст - удовлетвореността от личните отношения е нараснала с 0,9 пункта през последните пет години.

Според д-р Пламен Димитров, председател на съюза на психолозите в България, неудовлетвореността от финансовото състояние е лесно обяснима. „Българинът плаща европейски цени с неевропейски заплати", казва психологът и добавя, че за разлика от хората на Запад, българите ежедневно се сблъскват със сериозни финансови и социални проблеми. „Българинът е много устойчив, но се налага да понася огромно напрежение и затова често е на ръба на прегарянето“, казва Димитров.

Положението допълнително се утежнява от липсата на адекватна държавна политика по въпроса с психичното здраве. „Ние имаме големи дефицити в грижите за психичното здраве. Имаше една стратегия, която обаче остана само на хартия. Специалисти, включително от Европа, представиха на кръгла маса в парламента своите препоръки, но няма кой да ги чуе", казва Димитров. Положението е трагично, добавя психологът.

„Има проблеми, които хронично не се решават, а това само ги задълбочава. Повечето проблеми в областта на психичното здраве произтичат от условията на живот и от начина, по който една държава организира системата", смята Димитров.

Защо австрийците са толкова напред?

На другия полюс е Австрия, където българката Диана Карабинова от години работи като психотерапевт. Според нея решението се крие в доброто здравеопазване и в постиженията в областта на превенцията. „В Австрия се говори сравнително открито за проблеми като депресия или бърнаут", казва Карабинова и обяснява, че в Австрия отпуск по болест заради психично заболяване в никакъв случай не може да бъде причина за уволнение. Нещо повече дори: „Да ходиш на психотерапия е съвсем нормално. Дори е признак на висока трудова култура", казва психотерапевтката.

Според данните на Евростат, австрийците са сред най-доволните от личните си отношения. И това не е случайно. Докато в България самотата сред възрастните хора е всеизвестен проблем, само във Виена има над 100 пенсионерски клубове, които предлагат най-различни развлечения за възрастните хора.

И не е само това: "Почти всеки втори австриец е доброволец в някаква благотворителна организация. Там хората създават контакти, както в личен, така и в професионален план", разказва Диана Карабинова, но добавя, че тук роля играе и финансовият аспект. „Ако трябва да работиш на няколко места и си притиснат финансово, нямаш мотивация да отделяш от времето си за доброволческа дейност", казва Карабинова.

Психотерапевтката от години работи и с бежанци. При тях и при голяма част от останалите чужденци в Австрия се наблюдава най-вече този проблем: „Жителите на Австрия от чужд произход често се чувстват като непълноправни членове на обществото, а поради стечение на най-различни обстоятелства те нерядко имат и доста по-ниски доходи". С други думи: и една Австрия има своите проблеми за решаване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Devil

    105 5 Отговор
    Но България има доста по-голями проблеми за решаване от която и да е друга държава в Европа- корупция и кражби в изключително огромни размери на високите етажи на властта. Нека Господ накаже виновните за немотията в Бг.до девето коляно.Амин.

    Коментиран от #11

  • 2 Срам ме е от управниците ни

    109 10 Отговор
    Българина е най мачкан и най лъган през последните 30 г !!! А за последните 10 не ми се говори!!!
  • 3 Бай Шиле

    19 33 Отговор
    Виновен е Путин.И те така.
  • 4 Behemoth

    3 12 Отговор
    АААААА АААААА АААААА...........
  • 5 СИТ

    96 3 Отговор
    Как се получава така.... ето моята версия:работим в България 8 часа,или на смени по 12ч.-получаваме по 300 или 600-800 евро/в българския еквивалент. Обаче нещо не се получава-губим време,енергия,а не забогатяваме. Плащаме като попове здравни осигуровки,медицински,а не получаваме здравна качествена помощ и трудова такава. Някой ще каже-има си закони. Кои,къде,за кого-спорен е въпроса. Не сме happy нация-наливаме от пусто в празно. Едни и същи политици-с конкурс избирани. Междуличностните отношения....съседите-врагове. Приятелите-неприятели. Мъжете vs джендърите. Жените срещу ков...те. Това-любов,доверие,разбиране,състрадателност,нежност-йок,брате,само в книгите. На кого да се сърдим,кого да обвиняваме-кой се наема да каже? Напоследък чувам отвсякъде:Добрият материал отдавна офейка през Терминал 2!
    Ок....боклука ли остана в тази клета България?Едва ли! Търпението ни изяде главите-това е. Който иска-нека се сърди на думите ми. Но нямаме нужда от психоаналитици или психолози,профайлъри всякакви или гледачки в бъдещето. Имаме нужда от ЧОВЕЦИ.
  • 6 вагнер

    48 2 Отговор
    в това състояние,ако сега сложиме така наречените политически :елит: на мястото на редовия Българин,ще изпушат само за половин година-затова си заслужава да опитаме този експеримент
  • 7 Разбирач

    14 41 Отговор
    Българите сме интересно племе все сме недоволни все мрънкаме но всъщност не е така тези статистики са неверни защото според мен 80 процента от парите сс в сивия сектор и хората имат пари но не казват защото или ще им завиждат или ще им завиждат

    Коментиран от #13, #15

  • 8 Имам човек...

    24 9 Отговор
    Варианти два, бате. Оставаш тука и проклинаш съдбата си и всички останали или се чупиш. Ама знай, че ако се чупиш и след десетина години се върнеш със скъпа кола и загладен косъм ще кажат, ейййй добре си ти, а виж ни нас...! Ако пък останеш и нищо не се промени, ти ще си от тази страна и ти ще кажеш тези думи... ех ако си бях бил камшика, то сега щях да съм човек. Как мислиш, някой ти решава съдбата или ти сам си избираш пътя? Помисли!

    Коментиран от #9

  • 9 АА1

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "Имам човек...":

    Как беше..."И почвам да бегам,бате!"
  • 10 Монк

    6 9 Отговор
    Да го на..кам на разбирача
  • 11 розово

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Devil":

    Амин.Не оставяй някой друг да ти свърши работата дори да е Господ.В случая вярата може да помогне но смирението и бездействието не.
  • 12 🌛 🌜

    18 5 Отговор
    Хахаво чалгаджийско племе.
  • 13 criminal

    39 5 Отговор

    До коментар #7 от "Разбирач":

    Кое е в сивия сектор бе........че взимаш 1000лв заплата от която плащаш 150 за осигуровки и като стигнеш до болница пак искат пари ????? Че работиш на частно събота и неделя да изкараш някой лев че да имаш за гориво да ходиш на работа ли бе?????? То остава и от тях .......да дам на ония шопи като тебе че да си лягам гладен нали негоднико...........

    Коментиран от #19, #21, #22

  • 14 Гостилничаря

    23 3 Отговор
    Горчиви истини, но не чувам онзи с джипа да говри за тях......
  • 15 criminal

    27 3 Отговор

    До коментар #7 от "Разбирач":

    И като излезеш на светло какво???? Приход 7000лв и разход 1000.....и защо трябва да плащам 20 че заТея пари съм си счупил ръцете..,...и после 10пр годишен данък оти съм на кяр......ми малко ли са данъци други такси застраховки без смисъл минетки осигуровки и Ко ли не........Еми аз ако ще дам половината на тъпата крадлива държава защо да го правя ?????? Съгласен да си плащам но да не се краде..... Докато крадеца вика дръжте крадеца ще я караме тъй...... Или терминал 2........
  • 16 Аман от червени боклуци

    11 10 Отговор
    Кога ще се отървем от партията майка?

    Коментиран от #25

  • 17 RADUUL NO BS

    5 6 Отговор
    Ne stava s bs trebva rabota i podobrenie uchene i sazdavane na solidna rakovodna clasa.Takiva koito shte sazdavat prosperirashti businesses ,shte izmisliat i otrkrivat i sazdavat novatorski neshta za podobriavane kato cialo na choveshkia jivot vav vsichki sferi kato medicina ,nauca ,art i new technologiers i taka natatak.Ne moje dase varvi napred s post communist standarts kato mislene i povedenie i naglasa i mantelitet.Ima vajmoznosti za razvitie triabva viara ,disciplina uporitost i otdadenost and massive action no 40 but 80 hours weekly no Excuses only Results matter.All the best
  • 18 666

    2 15 Отговор
    Бъгърина е паразит!!!
  • 19 El Torro

    20 3 Отговор

    До коментар #13 от "criminal":

    Това с Шопите стана нарицателно. Спи спокойно, не даваш на шопите, повече от половината в парламента са от прованса. И паричките се изнизват извън Шопско.
  • 20 българина

    7 2 Отговор
    Много, всичко много на добре върви,пенсий по 200-300 лева масово,заплати по 500-600 лева масово и то ако си от щасливите роби който си намерили работа в България,полувин България в чужбина да търси работа от който повечето нема да се завърнат ама всичко останало ние много добре,за здравната и образователната система цял свят ни завижда за нашите успехи.
  • 21 Вуте

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "criminal":

    Моля,госпожо/господине ,да не се обиждаме на шопи,"винкели","селяни"и какви ли още не ! Всички сме граждани на тази държава ! Никой не ""храни "другия ! Всеки се бори да оцелее в този живот !
  • 22 Вуте

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "criminal":

    Лек ден ! НЕ ПИШЕТЕ ,НЕ ЧЕТА КОМЕНТАРИ !
  • 23 Супер

    4 4 Отговор
    България е много добре последните 10г, слава на Герб.
  • 24 РуменРадев

    3 6 Отговор
    Като е беден българина, защо сметките в банките се пълнят непрекъснато...

    Коментиран от #26

  • 25 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Аман от червени боклуци":

    Като умре твоята партия...
  • 26 Петър Андонов

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "РуменРадев":

    Защото крадците се увеличават или най-малкото се увеличава разликата между бедните и същите тия богати,чиито пари в сметките растат. Около 3 милиона българи (пенсионери+инвалиди) се борят за живота си с това,което получават и не мисля,че имат някаква вина или има как да променят нещо-държавата трябва да ги подкрепи
  • 27 гост

    1 0 Отговор
    Що така от десет години не съм сложил и един лев в банката ами тегля се от скътаното .