19 Ноември, 2019 22:38 8 650 12

Мария Золкина: Сега е рискът за загуба на подкрепа от Запада за Украйна (ВИДЕО)

  • мария золкина-
  • нормандска четворка-
  • украйна

Основните опасения са, че не получаваме от руската страна никакви гаранции, че тя ще се заеме с демилитаризацията на окупираните територии, заяви политологът

Мария Золкина: Сега е рискът за загуба на подкрепа от Запада за Украйна (ВИДЕО) - 1

След избирането на нов президент инициативата за преговори с Русия поема Украйна. Френският президент Еманюел Макрон също е заинтересован да бъде активен по тази тема. Украинската страна направи много, за да се състои предстоящата среща на Нормандската четворка (Украйна, Русия, Франция, Германия). Украйна е изпълнила всички условия на Русия, за да се състои тази среща. Това заяви в студиото на ФАКТИ украинската политоложка Мария Золкина по повод предстоящата среща на Нормандската четворка в Париж на 9 декември.

"Има притеснение обаче до какви решения могат да стигнат президентите на Украйна и Русия, защото Русия продължава да настоява за мир при своите условия. По тази причина срещата може да приключи без взето решение - в частност за изборите в окупираните територии, може да има решение за сметка на Украйна, има и трети вариант: Украйна да прекрати преговорите и да излезе от Минския формат", каза тя.

"Силите при преговорите не са равнопоставени - Зеленски и Путин - това са различни силови категории. По тази причина украинските дипломати се опитват да поддържат Зеленски и да му помагат. Те подготвят един чернови вариант на решението, който ще се предложи на лидерите от Нормандската четворка. Този документ е съгласуван на ниво съветници и в него няма отстъпление от интересите на Украйна. Има опасения обаче, че в процеса на живите преговори може да бъде постигнато решение, което не е съвсем в интересите на Украйна. Германия демонстрира някакво отстъпление, Макрон заяви подкрепа за едно решение, което не е точно в интерес на Четворката. И ние в Украйна се притесняваме, защото не е ясно точно с какви позиции ще се появи Зеленски на тази среща.

Ето един пример: той заяви, че ще настоява за демилитаризиране и извеждане на войските от окупираните територии на Украйна, но не става ясно кой ще организира извеждането на тези войски. Русия продължава да отрича, че има военно присъствие в тези територии. По-рано Украйна заявява международна мисия, която би могла да управлява тези територии и да поеме извеждането на военните и това е логично - трета страна да контролира този процес. Обаче в мисията на ОБС няма такъв ангажимент, а от други международни мисии новият офис на президента се отказва.

Основните опасения са, че не получаваме от руската страна никакви гаранции, че тя ще се заеме с демилитаризацията на окупираните територии. В същото време на Украйна може да бъде наложено да направи политическа реинтеграция на тези територии. В това няма логика, защото ние не контролираме 450 км граница с Русия. Тук трябва украинският президент да търси компромис", коментира Золкина.

"До 2019 г. при опитите да се активира диалога с Русия украинската позиция беше много силна. Показахме позиция пред Запада, че мирът ще бъде постигнат на условия, изгодни за Украйна. Рискът за загуба на подкрепа от Запада се появява сега, когато се подготвят тези преговори. Когато една страна 5 г. защитава своите позиции, че няма да прави компромиси, сега изглежда, че ние сме готови на отстъпки, смекчавайки позиции. И ако на тази среща президентът не защитава позиции, другите страни няма как да застанат твърдо на тези позиции. Малко се обръща внимание на общественото мнение - в Украйна се формира отрицателно отношение към условията, които поставя Руската федерация. Идея за специален статут на Донбас, ако преди 5 месеца е срещала 50% неодобрение, то сега среща 57% отрицателно отношение. 70% от население е против провеждане на избори без осигуряване на охрана, 2/3 са категорично против всякакви видове федерализация", каза още Золкина.

Целия разговор с политолога Мария Золкина гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    42 8 Отговор
    Какъв Донбас какъв Донецк бендерите подкокоросани от ЕС и Кравария надробиха там горчивата си почата сега ще я сърбат! При 13000 жертви никой нормален в тези провинции няма да си остави оръжието! И Русия само е гледала, ако беше помагала вече щеше в Киев за се вее знамето на ДНР!!!
  • 2 КУРОЕДОВ

    3 19 Отговор
    В РУСИЯ СЪМ..В РУСИЯ СЪМ..!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мария Захарова

    33 3 Отговор
    Не разбрах Украйна какво предлага? Когато нямаш налягане не си в позиция да поставяш условия!!!
  • 5 Rorschash

    54 2 Отговор
    Украинците как си го представяха? Взимат ги в ЕС и НАТО руснаците се изнаят от базата в Севастопол, РФ губи,, Черно Море "и достъпа
    в Средиземно море и Блиькия Изток, краварите се набасят в руски територии каквато е Крим почват да им фават евро фондове които укрите ги крадът по обичай!!?? Така ли го мислеха? Те руснаците мухи ще броят през това време!!! Много лошо се самонахендриха бендерите наивни.
  • 6 Хаджи хаджи Българин

    42 1 Отговор
    Курабийките на Ноланд всеха да пресядат в гърлото! А единствено американските субсидии, преразпределени между няколко функционира, могат да ги преглътнат! Фарс пълен фарс! Както и в България! Схемата е една и съща!
  • 7 Диамантения хой

    6 45 Отговор
    В Украйна ще бъдат разположени Томахоук стелт ракети с водородни и неутронни глави дори да не влезе в НАТО. С тези нови ракети удряме русия на 3 тата минута.Aмeрикa рaзигрaвa нaй-гoлямия тeaтър нa вcички врeмeнa c Тръмп, a в cъщoтo врeмe Пeнтaгoнa, cякaш e нeзaвиcим, cтягa oбръчa oкoлo Руcия вce пo-близo и вce пo-близo.... Ниe в Бългaрия cъщo cтягaмe oбръчa oкoлo руcкитe шпиoни. Тe нe мoгaт дa взeмaт избoри вeчe 10-тa гoдинa, a цeнитe в cупeрмaркeтитe вeчe ca нeпocилни зa тях. Нa прaктикa глaдувaт и нe мoгaт дa cи плaщaт cмeткитe, зaщoтo рублитe вeчe oтивaт зa прoизвoдcтвoтo нa C400 и CУ57 зa Турция. Чaкaмe caмo глaвния прoкурoр дa бъдe признaт и зaпoчвa ''клaнeтo'' им....

    Коментиран от #10, #12

  • 8 someone

    37 2 Отговор
    на преговори моме се ходи със силни карти, те са и винаги са били на страната на Русия, понеже даже с въстаници ви напукаха шушоните в Донбас какво остава да влезе регулярна армия. А народа на Украйна иска мир и край на бандеровщината. Единствения вариант за запазване на Донбас е пълна автономия или федерализация, тези хора там въобще не искат и да чуят за никаква Украйна понеже вашата войска ги стреляше. Така ,че стягайте задниците и на преговори , ако не ви харесва продължавайте с глупостите докато се разпадне картонената кула наречена Украйна.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Диамантения хой":

    А ти вече и за пико нямаш кинти май
  • 11 ШЕФА

    2 0 Отговор
    Много обичам украинките - страшни са при секса.Преди година една от там така ме изцеди и вика вие с тези маркучи сте голяма работа направо клецате красиво...............................................
  • 12 USSR

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Диамантения хой":

    kogo kolih pedal drogiran!bokluk skapan!lekarska grehka che ne si hvarlen za otpadak!