19 Ноември, 2019 21:41 15 971 44

Инвестиция от 62 млн. лв. беше открита днес

  • идеал стандарт-
  • инвестиция-
  • борисов-
  • откриване-
  • завод-
  • севлиево

„Идеал Стандарт – Видима“ с машини, които ще могат да произвеждат дори и по една бройка от даден модел

Инвестиция от 62 млн. лв. беше открита днес - 1

Еталон за успех. Така с едно изречение може да бъде описана 85-годишната дейност на „Идеал Стандарт – Видима“, който днес официално завърши 3-годишната си инвестиционна политика на стойност 62 млн. лв. „Този завод е единствен по рода си в България и е най-големият в Европа. Инвестициите ще гарантират дълго и успешно бъдеще и това е една от най-важните стъпки да станем най-добрият завод в света. Компанията създаде 3200 работни места и инвестира над 300 млн. лв.“, каза Торстен Тюрлинг, главен изпълнителен директор на групата „Идеал Стандарт“.

„Последните години в развитието на компанията, са златните години! И от гледна точка на обем на производството и от гледна точка на качество, и от гледна точка на експортни дестинации! Това, което излиза изпод ръцете Ви отива при потребителите в повече от 100 страни. Много искам да доведа тук, всички които понякога ме спират и ме питат „защо в България нищо не се произвежда“, да им покажа, че в България се произвежда, още повече, че се произвежда с качество на световно ниво. Щом успяваме да оцеляваме, щом успяваме да се преборим на световните пазари, това означава, че сме не добри, че сме по-добри от другите. Фирмата е еталон за корпоративна социална отговорност – спорт, култура, здравеопазване – всичко, което прави живота на хората по-добър, не само отвъд стените на фабриката, а и навън“, каза заместник-министър председателят Томислав Дончев.

Какво точно представляват реализираните през последните 3 години инвестиции? Модернизацията е свързана с автомазация на производствените процеси и подобряване на условията на труд с цел намаляване на ръчния труд, увеличаване на капацитета и конкурентоспобността. Някои от нововъдеденията са: високопроизводителни машини в процес леярен; последно поколение CNC машини за обработване; 22 робота за шлайфане и релокация на 270 машини по Лийн методология.

„Процесът на изработването на детайлите започва от месинг блока. Този блок отива в леярна, където се отливат корпусите на фитингите. След това се обработват в процес „Механика“. Преминават в „Шлайф полирен“, където се полират на роботи и ръчно. След това отиват на галванизация – това е поставянето на хромово покритие. Накрая е монтажът“, каза за ФАКТИ Емил Гатев, директор на завода за санитарна арматура на „Идеал Стандарт – Видима“.

По отношение на инвестициите, компанията е трансформирала двата си завода. „Единият го направихме за производство само на корпуси, а другият – за производство само на компоненти. Тук съсредоточихме много голяма инвестиция като се започне от леярната. Имаме две нови леярски машини, които леят под ниско налягане, т.е. вече уменията на човека не са толкова важни, но има работник. Качеството на отливката зависи само от машината. След това инвестирахме в две огромни машини в механиката, които са бенч марк в световен мащаб, с които редуцирахме 12 стари. Новите две повишиха още повече капацитета на предприятието. Сами по себе си тази инвестиция в двете машини е 3 млн. EUR“, допълни Гатев.

Основната причина компанията да инвестира в роботи е, че трудът в шлайф полирането е много тежък. Целта е не хората да бъдат заменени от роботи, а напротив – работниците да бъдат подпомогнати в извършваната от тях дейност. „Само за една година сме инвестирали в 12 робота, което е много сериозно. Може да се каже, че почти гоним автомобилни компании като размер на инвестициите“, уточни Гатев.

Другата сериозна инвестиция, която е реализирана в монтажа, тъй като сериите стават все по-малки, а клиентът – все по-взискателен, е производството на колкото се може по-малко бройки от даден модел. „Няма как като едно време по 10 000 – 12 000 бройки да се произвежда от един модел без спиране. Сега произвеждаме много по-малки серии. Направихме нов дизайн на Асембли линиите. Това са линиите за монтаж – те са разделени на високообемни (монтаж на големите серии) и нискообемни (монтаж на по-разнообразните и по-малки по обем) линии. Инвестирахме много сериозно във въздушни тестове и проверяваме всяка една бройка. Така гарантираме качеството“, обясни пред ФАКТИ директорът на завода и допълни: „Новото оборудване е гъвкаво. Много бързо може да се направи пренастройка на оборудването и идеята (това ще е последната фаза от тази реконструкция следващата година) е да направим така, че да може да произвеждаме за клиента 1 бройка от даден модел. Таргетът, който е поставен от компанията, а и ние самите сме си го поставили е, ако клиент днес пожелае даден фитинг, който го е видял в сайта, да го получи в рамките на 2 дни“.

Основните пазари, за които „Идеал Стандарт – Видима“ работи са Европа. Най-голям остава германският пазар. Там се изнася близо 50% от произведената продукция. Следват Франция, Италия, Източна Европа – всички държави. Износ се реализира и за Средния Изток, както и частично в Египет.

Инвестиция от 62 млн. лв. беше открита днес
Инвестиция от 62 млн. лв. беше открита днес

Инвестиция от 62 млн. лв. беше открита днес

Инвестиция от 62 млн. лв. беше открита днес


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпата ножица

    98 18 Отговор
    Националния ЛЕНТОРЕЗ в действие !!

    Коментиран от #34

  • 2 111

    89 8 Отговор
    Браво! И си поставям въпроса - ако в Севлиево има 3200 служители във високотехнологично производство, какъв е проблемът в София да се намерят 10000 човека за производство на автомобили Фолксваген?

    Коментиран от #4, #5, #28, #29

  • 3 Ножица

    51 12 Отговор
    Лентички,лентички,лентички.
  • 4 222

    63 3 Отговор

    До коментар #2 от "111":

    Севлиево-едва ли,тука говорим пътуващи от Севлиево,Габрово,Ловеч,Велико Търново...
  • 5 Един

    46 1 Отговор

    До коментар #2 от "111":

    Нали се сещаш,че не е само Севлиево а целия регион!
  • 6 Бойко Борисов

    47 19 Отговор
    Браво... а веднъж се гордейте че сме българи!!!

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кики

    60 5 Отговор
    На Идеал Стандарт продуктите са им висококачествени, в това спор няма!
    Иначе историята с лентичките и човека, който ги детронира, е ясна ......
  • 9 гост

    6 72 Отговор
    Давам им две години и са фалирали .

    Коментиран от #14, #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИЯО запознат

    53 2 Отговор
    До №9
    Не си наясно с обема на работата им и местата на продажби.
    Идеал стандарт са представени в цяла Европа.
    Миналата година в Милано в хотел среден клас 80 евро стая на вечер банята и тоалетната бяха от Ид.Стандатр.
    Мивка и тоалетна чиния,които не се предлагат в БГ.
    Не че е нещо "БАУ" но номенклатурата им е голяма и разнообразна.
  • 12 Баце

    43 6 Отговор
    Баце к'во е заникнал се едно нещо му е ясно. Тоа неговия нарцисизъм да го снимат направо го побръква. Иначе инвестицията колко да е голяма, след като дадохме 3 млрд за неколко фърчила алте моделе и 1,1 млрд на саудитите да ни строят 100 км. тръбопровод, за който вече даже не се споменава. Въпросът е с 4,5 млрд. дали нямаше да си построим СОБСТВЕН завод от ранга на вагината, че и два ?
  • 13 Анонимен

    20 4 Отговор
    Явно е завод за носии, калпаци, лентички и ножици. А заводът с държавни средства ли е построен, та Бойко пак се е натресъл да го открива? Невена Цонева да бяха повикали по-добре.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анонимен

    33 14 Отговор

    До коментар #6 от "Бойко Борисов":

    Къде е поводът за българска гордост в една чуждестранна фабрика за цукала на ишлеме?
  • 17 Соломон

    5 17 Отговор
    На завистливите лузъри им се нацепиха кожите от злоба поради факта, че българските изделия намират добър пазар. Никой не им обръща внимание и за това се пукат от бяс. Вярно е, че българската държава е във криза , но това е въпрос на възможности, а не на оглупяване.
  • 18 браво

    19 0 Отговор
    Ако това което го пише в статията е вярно за 3200 места си е наистина постижение и ха дано и други да вземат пример и от тях.Нищо не пише за работните им заплати там но нейсе успех им желая в начинанията и още по вече да увеличат работните места.Когато има добри заплати ще има и добри кадри които ще остават тук а няма да бягат в чужбина .

    Коментиран от #23

  • 19 Николай

    16 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Тя фирмата работи повече от 50 г. и продава продукция в цял свят. Пък ти понеже си хейтър им пожелаваш да фалират. Ей това е на българска простотия.
  • 20 Жоро

    4 6 Отговор
    Поработете над кадрите си. Петдесет годишна лелка тръгнала да дава акъли кое по сайта им как трябвало да бъде. Шуробаджинащина и уредена работа не бива.
  • 21 емо73канар

    15 7 Отговор
    Всичко е супер, и накрая 610 лв. заплата.
    Щото под минималната не може.
    На робовладелците ще кажа само, че катафалката няма ремарке.

    Коментиран от #24

  • 22 кога

    18 0 Отговор
    Кога Меркел или Макрон ще режат ленти на частен завод ?
  • 23 Кореаца

    8 6 Отговор

    До коментар #18 от "браво":

    63% е администрация и мантажии-ще рече -щатници.30 % са истински работещи в производството.И 7% са парашутисти-водят се на хранилка-тоес-фирмички на Ишлеме изпълняват поръчки и източнват средства и материяли от фирмата майка.Това е истината .Както е било през комунизма.
  • 24 Работещ

    12 3 Отговор

    До коментар #21 от "емо73канар":

    минимална заплата 1200 чисто
  • 25 Боко

    9 0 Отговор
    Стига сте брецали и умували а се стягайте откъм кръста,че самолетчета има да се плащат
  • 26 ...

    11 1 Отговор
    Изпопродадохте всички заводи на чужди фирми за без пари а сега им се радвате че ги развиват...!!! Уникални наглеци сте вие управниците на съвремието
  • 27 Супер

    9 1 Отговор
    Това е най-добрия завод в бг !
  • 28 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "111":

    Провери заплатите в Севлиево и се запитай дали в София такова заплащане би свършило работа
  • 29 От провинцията

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "111":

    Щото още 10 Хил. човека от всички краища на България трябва да се преместят в София, за това. Което означава още по-голямо обезлюдяване, основно на Северна България. Щото софиянци от лакомия не можете да си представите, че някъде в България някой харчи някакви пари без да плаща комисионни на софиянци...

    Коментиран от #30, #32, #44

  • 30 111

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "От провинцията":

    "Идеал-Стандарт" е интересна фирма. С нейна инвестиция Севлиево е може би най-газифицирания град в България. До скоро цените на природния газ за домакинствата там бяха най-ниските, сега не зная как е. "Идеал-Стандарт" явно са разглеждали тази инвестиция като социална програма, защото с тези ниски цени със сигурност не могат да си възвърнат инвестициите в газификацията на града.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 хаджи Генчо7573

    1 2 Отговор
    Абе името на София не означаваше ли мъдрост ...................... ГОЛЕМ СМЕХ.
  • 36 ФАКТ

    3 2 Отговор
    Факт е, че заводът работи и се разширява и продължава да наема работници. Факт е, че продукцията му е качествена и се изнася на западните пазари. Факт е, че заплатите са високи и работещите в него имат висок стандарт. А за проруските хейтъри и хибриднци им пожелавам да си купуват руски батерии и фаянс.
  • 37 Казуар

    3 1 Отговор
    Кога Борисов ще отиде с джипа да огледа язовир Студена, и да даде ценни наставления. Управителят на ВиК Перник беше уволнен, защото вероятно не е правил молебен за дъжд.
  • 38 ужас

    4 1 Отговор
    И каква заслуга към това има Тиквата
  • 39 KONSTANTINOW

    1 2 Отговор
    ТОВА НЕ Е БЪЛГАРСКИ ЗАВОД И ПЕЧАЛБАТА НЯМА ДА Е ЗА БЪЛГАРИЯ.БЪЛГАРСКИТЕ РОБИ ЩЕ РОБУВАТ НА ЧУЖДЕНЦИ.БОРИСОВ ВМЕСТО ДА ГО Е СРАМ ,РЕЖЕ ЛЕНТИЧКИ.КОГА ЩЕ ОТКРИЕ БЪЛГАРСКИ ЗАВОД Е ЧУЖБИНА?
  • 40 9689

    3 1 Отговор
    Защо престъпник открива?
  • 41 9689

    3 1 Отговор
    Време е този ликвидатор на държавата да бъде спрян да произвежда престъпници.
  • 42 Николай

    2 1 Отговор
    Защо да не реже лентички ? Нещо яд ли те е ?
  • 43 эпсилон

    2 1 Отговор
    Червени Злобари, пак ли не сте доволни ? Сега какво? Борисов е по снимкитез Какво да направи, с фередже ли да ходи за да се хареса на групите червени тролове по сайтовете. Правилно. За всеки успех трябва да се тръби, защото за журналистите само лошата новина е новина. И после като погледнеш вестниците - всичко лошо , а държавата върви на горе.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.