Last news in Fakti

19 Ноември, 2019 12:23 10 387 31

САЩ и Южна Корея се скараха жестоко заради...

  • северна корея-
  • южна корея-
  • сащ-
  • армия-
  • корейски полуостров

Двустранните преговори за подялба на военните разходи са прекъснати поради остри разногласия

САЩ и Южна Корея се скараха жестоко заради... - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Преговорите между официални представители на Южна Корея и САЩ относно споделянето на издръжката на американските войски в Южна Корея бяха прекъснати поради силното разминаване в позициите на двете страни, предаде Ройтерс.

Проблемът е в искането на САЩ Сеул да поеме около 5 млрд. долара от годишната издръжка, което надвишава над 5 пъти сумата, която Южна Корея се съгласи да плати за последната година (896 млн. долара), твърдят южнокорейски депутати, цитирани от агенцията.

Сривът на преговорите е в рязък контраст, придобил и публичност, с 66-годишния военен съюз между двете страни, които взаимно се обвиниха в липса на желание за честен и справедлив компромис за издръжката на 28,5-хилядния американски военен корпус, който служи като възпираща сила срещу Северна Корея, отбелязва Ройтерс.

Главният американски преговарящ - Джеймс Де Харт, каза на пресконференция, че те са прекъснали преговорите след само един час дискусии днес, за да "дадат на южнокорейската страна известно време да преосмисли позициите си, и надявам се, да излезе с нови предложения, които да дадат възможност на двете страни да вървят към взаимно приемливо споразумение в духа на нашия славен съюз".
Той обаче призна, че "за съжаление, направените от корейския преговарящ екип предложения не съответстват на нашето искане за честно и равностойно споделяне на бремето".

Южнокорейците, от своя страна, обвиниха САЩ, че са поискали въвеждането на изцяло нова категория в разходите, което значително ги увеличава. Според агенция Йонхап американците настояват заплатите на американските войници в Южна Корея и издръжката на семействата им, които са твърде значителна сума, да бъдат обособени в отделна категория и всички тези разходи да бъдат поети от страната домакин.

Досега Южна Корея плащаше само заплатите на своите граждани, наети от американските войски, за изграждането на нови обекти в американските бази и за услуги и материали като помощни военни разходи за присъствието на американските войски. Вашингтон е настоял също така Сеул да поеме разходите за ротацията на американските войски на Корейския полуостров и за редовните военноморските учения около полуострова.

Ройтерс припомня предишни изявления на президента Доналд Тръмп, че "военното присъствие на САЩ в и около Южна Корея с цел гарантиране на нейната защита струва около 5 млрд. долара" годишно. Откакто влезе в Белия дом, Тръмп неведнъж възропта срещу неадекватния принос на съюзниците на САЩ към разходите за общата отбрана. Очаква се следващата година Вашингтон да започне отделни преговори за споделяне на отбранителните разходи с Япония, Германия и НАТО.

САЩ и Южна Корея се скараха жестоко заради...

Южнокорейският представител в преговорите Чжон Юн Бо каза на пресконференция след прекъсването на преговорите, че на тях никога не е бил повдиган въпросът за намаляване или изтегляне на американските войски от Южна Корея. Той призна, че до срива се е стигнало заради "значителното разминаване" между позициите на двете страни по въпроса за издръжката на американските войски.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    74 4 Отговор
    Не се наядоха ,те и наще им плащат ама никои нищо не казва

    Коментиран от #22

  • 2 666666

    83 6 Отговор
    Да изгонят краварите и няма разходи

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    69 4 Отговор

    До коментар #2 от "666666":

    Дали ще посмеят?! Като се вземе предвид манталитетаи манииера на действие на САЩ, като нищо ще им спретнат нещо "демократично"!
  • 4 НАБЛЮДАТЕЛ

    67 4 Отговор
    ЗАЩО ТРЯБВА ПОЛОВИНАТА СВЯТ ДА ХРАНИ ЯНКИТЕ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ. В ЕВРОПА ГИ МЕСТЯТ ОТ ЕДНА ЯСЛА НА ДРУГА,ВЪПРЕКИ,ЧЕ ЦЯЛА ЕВРОПА Е ПОЧТИ В НАТО.
  • 5 стоян георгиев

    50 1 Отговор
    тръмп се скара с всички свои съюзници,а се мазни на разни диктатори дето го псуват в лицето.като не му изнася да маха воиските от корея и япония.тия пет милиарда давани годишно в региона създават среда на американската икономика да изкарва поне 500 милиарда от тази зона.дали ще е така ако южна корея и япония не са американски съюзници?
  • 6 Дедо ви

    69 0 Отговор
    Вярна е поговорката, че ако не храниш своя армия, ще храниш чужда.
  • 7 Jack Bauer

    54 0 Отговор
    За мен логично е ако плащаш за армия тя да бъде твоя собствена, а не на чужда страна. Така правиш другата страна по-силна.
  • 8 Ххх

    49 2 Отговор
    Мисля че всеки, имащ си работа със САЩ в отбранителната сфера като техен съюзник трябва да преценява нещата с главата си. Т. е., ако има на своя територия американски бази и войски, какво е предназначението им. Дали да защитават съответния съюзник, или да създават заплаха и оказват военен натиск върху стратегическите противници на САЩ. Ако се преценява, че американските войски изпълняват отбранителна роля за съответната държава, има логика тя да поема част от разходите по издръжка на тези войски и бази. Но ако предназначението им е единствено като козове в ръкава на САЩ срещу стратегическите му противници, не виждам защо друг трябва да плаща за това, че се опитват да налагат хегемонията си по целия свят.

    Коментиран от #11, #15

  • 9 Novus ordo seclorum

    46 3 Отговор
    Елементарни рекетьори. Сикаджии. Дайте парите за да ви пазим и да не ви се случва нещо. Как изобщо им се връзва някой?
  • 10 нямат срама вече

    44 3 Отговор
    Краварите рекетират всички наред. Все едно че сме във времената на ВИС и СИК !
  • 11 Гост

    29 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Много точен коментар! Точно в десятката! Поклон!
  • 12 въздушен ас пилот на Миг 29 Су30 Су35

    48 1 Отговор
    И нас ни изрекетираха да купим 8 стари самолета на петорна цена !

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чичо Сам

    25 0 Отговор
    Плащайте, иначе...!
  • 15 Точно де

    19 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Е нали Ю. Корея ги е страх от Китай и с Япония не са първи дружки. Също С.Корея са психари така че и тяхната не е лесна.
  • 16 Чочо

    44 1 Отговор
    Едва сега "съюзниците" на САЩ ще разбират че не са съюзници а окупирани територии.
  • 17 КОНСТАНТИНОВ

    24 0 Отговор
    ДАЛИ СА НАГЛИ БОКЛУЦИ С.АЩ. ? КАКЪВ ГО ТЪРСЯТ В КОРЕЯ? ДАНО КИМ ИМ ГО ДАДЕ.
  • 18 ПЕНКО

    12 0 Отговор
    АБЕ ,КОРЕЯНИ -ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ САЩ СОЛДАТИТЕ СА ЯЛИ НАЙ-ВКУСНАТА,НАЙ- ЧИСТАТА И НАЙ -МЛЕЧНАТА ЦАРЕВИЦА В МОЯТА БЪЛГАРИЯ !?!?!? НО ОТБЕЛЕЖЕТЕ : " ЗА НИЩО БЪЛГАРСКИ ПАРИ "!!!!!!!!!!!!!
  • 19 Петър

    4 23 Отговор
    Имаш избор. При Кимчо да гладуваш или със чичо Сам да ядеш салам.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иван

    13 0 Отговор
    Ако американските нацисти иэпратят още 200 000 промити моэъци,корейците ще трябва да плащат по 114 милиарда долара на година (под десет мириарда на месец).
  • 22 куку руку ку

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "мали мали":

    Южна Корея, както и Япония, на практика са окупирани от американците (както и ние, де). Краварите пряко се месят и във вътрешните дела на гореспоменатите държави.
  • 23 Емил Рангелов

    1 17 Отговор
    Безплатен обяд НЯМА!Ако не плащат на тия ,ще плащат на други!Разликата е в качеството!Ауди,Фолсквагев,Кадилак,Шевролет,Тойота,Грийтуол,УаЗ,Камаз,Москмич ,Лада и т.н.!

    Коментиран от #24, #29

  • 24 Бачо Киро

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "Емил Рангелов":

    Ми да си ги приберат бе. Ще приберат друг път... Толкова са надули сметката войниците на САЩ, та се чудят как да прилъжат окупираните да си плащат. Тея 700 милиарда бюджет какво мислите са в 80%? Заплати и разплащания ... 10% имат за развитие на оръжия и горе долу толкова за закупуване и поддръжка. Всичкото останало е хранилка братче.
  • 25 Оле

    17 1 Отговор
    Ситуацията е такава: С такъв приятел като САЩ не ти трябват врагове !

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 СДС Костов

    12 0 Отговор
    Народ който няма своя армия храни чужда . Черноризец храбър 9ти век.нищо ново под слънцето.
  • 28 Без да искате

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Оле":

    Без да искате повтаряте великата мисъл на Де Гол от 12 декември 1944г.

    "Единственото нещо по -лошо от враждата с англосаксонци е дружбата с тях."

    Шарл Де Гол , 12 декември 1944г.

    ПС. Това Де Гол е казал, когато е разбрал ,че САЩ и Англия се опитват зад гърба му да отнемат на Франция статута на съвоюваща страна и най -вече на страна от антихитлеристката коалиция , защото действително във Франция е имало много колаборационисти.
    След това пали самолета и беж при чичко Сталин да оправи работата... та така.
  • 29 Не е лошо да си

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Емил Рангелов":

    Не е лошо да си спомниш, че от десетина години в ралито Париж -Дакар , Камазът нЕма конкуренция ... общо взето наечи се първо да четеш , а после да пишеш.
    От всичко дето си написал Кадилака и Шевролета са американски само и са пълен шит.
  • 30 Патриот,но не от обединените патриоти

    5 0 Отговор
    Закрилниците на онеправданите искат да им се плаща прескъпо,а уж са безкористни.По-нагло и алчно племе от янките няма.Дано лакомията ги погуби.
  • 31 Пройчо

    3 0 Отговор
    Спокойно! Утре и ние ще си плащаме за безплатните им бази на наша територия.
Новини по държави: