19 Ноември, 2019 12:12 7 373 29

Туристи се спасиха след нападение от вълци

  • туристи-
  • нападение-
  • вълци

Мъжете, на 25 и на 26 години, са потеглили от град Калофер към връх Ботев

Туристи се спасиха след нападение от вълци - 1
Снимка: shutterstock

Млади мъже оцеляха по чудо след като близо денонощие бедстваха в Стара планина над Калофер. Те са преживели истински кошмар – срещнали са вълци, паднали са в пропаст и са зъзнели часове наред в река. Екшънът като на кино се е разиграл в нощта срещу вторник. Няколко планински спасители са участвали в акцията по издирването им.

Мъжете, на 25 и на 26 години, са потеглили от град Калофер към връх Ботев в неделя около обяд в мъгла, влага и вятър. Те са се движили по зимната пътека към върха.

„Тръгнали са към връх Ботев. По пътя, в посока заслон Маринка, до един изоставен трафопост се натъкват на вълци. Панически започват да бягат назад. Така те попадат в улей, който минава през много пресечена местност”, каза кметът на Калофер Румен Стоянов пред Нова ТВ.

„Единият от тях успява някак да се задържи. Връща се по маркировката и се качва до връх Ботев. Другият полита надолу. За радост, той успява да падне до реката. Тръгва по нея и стига до хижа Рай. Обадил се е оттам и е казал къде точно се намира и нашите спасители са го открили”, каза още той.

„Другото момче, което е било на Ботев връх, след подаването на сигнала, на другия ден тръгва за хижа Рай. Минавайки оттам съобщава на хижаря за случилото се. Той информира мен. Аз се свързах със спасителите и тогава той е слязъл при колата си и е разбрал какво се е случило с приятеля му”, разказа Георги Князов от туристическо дружество „Калофер”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНСТАНТИНОВ

    34 3 Отговор
    НЕ ХОДЕТЕ БЕЗ ОРЪЖИЕ В ПЛАНИНАТА.
  • 2 Истината

    19 8 Отговор
    Да бе мирно седяло ,не бичудовидяло е казал народа.Баир будали.Ми като нямат опит кво сеправят на мъже па после станат медийни звезди
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Адреналин

    25 4 Отговор
    С цялото ми уважение към туризма и практикуващите го, но "в мъгла, влага и вятър", е тия са си чисти самоубийци. ПСС редовно предупреждава за обстановката в планината и съответните рискове, ама любителите на екстремното се правят на глухи и слепи, докато някой не пострада, понякога фатално.

    Коментиран от #5

  • 5 Алфа Вълкът

    25 5 Отговор

    До коментар #4 от "Адреналин":

    И кво да стоят в къщи ли? Нали това е целта на тия излети да придобиеш опит! Винаги може стане сакатлък, вкъщи, на работа, на пътя, ако се вардиш цял живот за какво живееш? Пък поне тоя ще има историята внуците, как се бил 3 дена у гората с вълците.

    Коментиран от #7

  • 6 "Попаднали

    12 1 Отговор
    в улей, който минава през много пресечена местност" . Това само планинар може да го разбере. Да се радват,че са се спасили!
  • 7 Адреналин

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкът":

    Историята за разказване на внуците–добе! Но има т.нар. премерен риск, с който се съобразява всеки според метеорологичните условия и степента си на подготовка. Иначе– спасители, кучета, хеликоптери, доброволци и т.н., защото на някой не му се седи вкъщи( както се изразяваш)
  • 8 горски

    22 3 Отговор
    Дрисльовци.Няма регистрирано реално нападение досега,на вълци към хора!Всякакви такива приказки са кръчмарски лакърдии.

    Коментиран от #12

  • 9 ЪРП

    15 2 Отговор
    АБЕ ТО МОЖЕ И ЧАКАЛИ ДА СА ВИДЕЛИ ,АМА ......"НА СТРАХА ОЧИТЕ СА ГОЛЕМИ"...
    А, АКО СА БИЛИ ВЪЛЦИ, ТО СЪС СИГУРНОСТ НЕ СА ПРОЯВИЛИ НИКАКЪВ ИНТЕРЕС КЪМ МОМЧЕТАТА!
    ИНАЧЕ ДВЕТЕ МОМЧЕТА, НЯМАТ НИКАКЪВ ШАНС СРЕЩУ ГЛУТНИЦА ВЪЛЦИ...
    АБЕ, ДОБРЕ ,ЧЕ СА ЖИВИ И ЗДРАВИ !!!

    Коментиран от #10

  • 10 стоян георгиев

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "ЪРП":

    хахахахаах хохохо!я разкажи колко изядени от вълци има в българия?тия двамата като ги е страх от мечки и вълци да не ходят в гората ,особено извън летния сезон.

    Коментиран от #15

  • 11 Toпера

    12 0 Отговор
    Като те подгонят вълци, не бягай - по-бързи са от теб! Катери се на първото дърво до тебе. А тука - или не да били вълци или не са ги гонили.
  • 12 ЪРП

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "горски":

    ГОРСКИ, НЕ СЕ ЛИ СЕЩАШ ,ЧЕ ГОВОРИШ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!
    КЪДЕ СИ ДЪРЖИШ РЕГИСТРАЦИОННИЯ ХАЛВАДЖИЙСКИ ТЕФТЕР!?!??
    ВЪЛЦИТЕ СА ВЪРХОВЕН ХИЩНИК НА СУШАТА И ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА КАЖЕШ, ЧЕ НЯМА НАПАДЕНИЯ НА АКУЛИ НАД ХОРА ПОНЕЖЕ СМЕ ВИЖДАЛИ ХИЛЯДИ ПЪТИ ДА ПЛУВАТ МЕЖДУ АКУЛИ!!
  • 13 hmhmhm

    22 0 Отговор
    Едно е нападение от вълци , друго е "видели вълци" и си чупили краката !

    Коментиран от #14

  • 14 Джудже

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "hmhmhm":

    Вярно, заглавието е уникално и няма никаква връзка с написаното по-долу,. На въпросната "журналистка" заглавията винаги се отличават с гръмкост, но нямат общо със съдържанието.
  • 15 ЪРП

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    СПЕЦИАЛНО ЗА ГЕОРГИ СТОЯНОВ ИНФО НАМЕРЕНО ЗА 5 СЕКУНДИ:
    https://fakti.bg/bulgaria/344027-valk-napadna-baba-posred-bal-den-krava-a-spasi

    https://btvnovinite.bg/22141-50godishen_maj__udushi_valk_s_goli_ratse.html

    А, АКО ПОПУЛАЦИЯТА НА УМИШЛЕНО ИЗБИВАНИТЕ РЕДКИ ВЪЛЦИ БЕШЕ КАТО ПОПУЛАЦИЯТА НА ДИВИ ПРАСЕТА, МНОГО МИ СЕ ЩЕ ДА ВИДЯ ГОШО СТОЯНОВ ,КАК СЕ РАЗХОЖДА БЕЗГРИЖНО ИЗ ГОРИТЕ.....
  • 16 Чочо

    6 0 Отговор
    Не си правете реклама с измизшльотини че следващата година ще бъдете много след 11 1 място.
  • 17 Xxxl

    9 0 Отговор
    Отново потвеждащо заглавие !
  • 18 единак

    11 0 Отговор
    Бях на билото в неделя срещу понеделник. Спах на палатка, сам с кучето - над Златица, между х. Чавдар и х. Мургана. Имаше 12 часа як вятър и мъгла. Единственото живо същество, което се появи през ноща беше едно наплашено гонче, което едвам се отърва живо от моята кавказка овчарка. Имам спортна метална свирка. През половин час изсвирваш един път и всичко живо и диво в радиус от километър обръща кръгом. Имаше изпражнения от мечка, но кучето не изръмжа цяла нощ. Единствено хъркаше, което означава, че може и да е пропуснала някое животно. Който иска да усети силата на природата, го прави по този начин. После всичко в града ти се струва смешно.

    Коментиран от #19

  • 19 Браво на теб!

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "единак":

    Разказът ти е доста интересен. А какво е "гонче"?

    Коментиран от #20

  • 20 единак

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Браво на теб!":

    Гончето е ловно куче. Това са много умни съзздания, - породата е от времето на траките. Държани са полугладни от ловците за да са по-възбудени. Пускат се в гората за да вдигнат дивеча и да ориентират ловците къде ще излезне. Тъй като в гората са в стихията си, почти винаги изчезват и после ловците си ги издирват из съседните села. Това беше с Джи Пи Ес на нашийника / добрите гончета са по 2 хиляди евро/. Въпреки, че вдигат глиган и го хапят по тестисите, са плашливи от хора и едри кучета. Когато две гончета се сдавят, ловците ги дърпат за задния крак, друг начин няма. Аз съм бивш ловец / любител /и настоящ безобиден турист. Обожавам билото на Стара Планина, защото винаги има вятър или от южна към северна България или обратното. Това прави времето непредсказуемо и от слънце може да те засипе суграшица. Тази планина изисква сериозно уважение и ако го проявиш, може да ти покаже какво е да се чувстваш жив. Ако обаче подходиш несериозно и се лигавиш, може да те убие, както много пъти го е правила. Там трябва да се пазиш от мълнии и постоянно да се ослушваш за гръмотевици. Ако ги чуеш, бягай далече от високо дърво, защото има много паметници под тях от убити от мълния хора. И ако искаш да почустваш силата й, не трябва да ходиш в "група за поддръжка" или ловна дружинка / което е същото /, а най-много с куче и да си носиш фенер с книга за да четеш. След 6 час ав палата е като в рог и до следващият ден светлина няма да видиш - това градския човек го забравя.

    Коментиран от #22, #25

  • 21 дърт авджия

    12 0 Отговор
    Да се натъкнеш случайно на вълци , че и да избягаш от тях.......вълкът може да се ,,натъкне,, на теб и то ако е решил да те нападне. Който е ходил на хайки за вълци, знае.Вълкът е най-умния и хитър хищник и в 99,9 % гледа да избягва срещи с хора. На мечка, на глиган..може да се сблъскате случайно, според обстоятелствата, но с вълк няма как да стане. Посока на вятъра, подушване, ала-бала , при Кумчо Вълчо тия не минават. Но стига с тия ,,вълци,, пак имаме неподготвени ,,планинари,, подценяващи природата, в частност планината с нейните ,изненади,, ......за такива които не я познават.
  • 22 Много благодаря!

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "единак":

    Ако имаше снимани видеа на преживяванията си в планината, (като тези по Discovery, Animal, NatGeo) със сигурност щеше да имаш голяма гледаемост! Най-хубавото е,че си бивш ловджия! Успех занапред! ;) И се пази!

    Коментиран от #23

  • 23 единак

    12 0 Отговор

    До коментар #22 от "Много благодаря!":

    Да споделя начин за предпазване от вълци, взаимстван от руския лов на вълци. Взимаш дълго въже за простор / синтетично за да е по-леко/ и навръзваш парцалчета през метър. После го оставяш в коша за мръсно пране или в кухнята да се напои с миризма. Когато позиционираш палатката, го омотаваш около дървета около мястото, като си осигуряваш периметър безопасност. Вълк през това въже няма да премине. За мечка незнам, но ако премине то ще е само заради храната, така че е по-добре торбата с храната да виси извън периметъра, но недостижима за лисици, чакали, белки и други дребни хищници. Общо взето в БГ само мечката е сериозна опасност, а ако срещнеш мечета и не виждаш майката значи шанса ти е 50 / 50. Ако майката е зад мечетата, може да се отървеш като наведеш глава и отстъпваш бавно и встрани, но ако си между майката и мечетата обощо взето не те чака нищо добро. Така пише по книгите, аз мечка наживо не съм виждал, а вълк съм търсил години в ловния ми период. Винаги ме надушваше и никога не видях, въпреки че на сутринта към стървилото имаше следи. Надали има по-умно, хитро и предпазливо животно по нашите земи. Отстрелват ги само по случайност, когато са объркани от шума при лов на прасета. Според мен вълк би нападнал човек само ако е освирепял от глад и човека му пречи да стигне до храна. Но това е лично мнение и не твърдя че е меродавно. Поздрави на всички и с пожелание да обичате Стара Планина, защото това е невероятна природа с която сме надарени, но да не заб
  • 24 Отец нафарфории

    4 0 Отговор
    Това с вълците е четиво за моите внуци които са на по 5 год. а не пишете такива измишльотини ,не всички сме малоумни лапни шарани, е не че тук някой се не вързаха и даже спорят .Спасили се от вълци бля ,бля ,бля
  • 25 Gog

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "единак":

    Евала, аферим маршала!!!!
  • 26 гост

    5 0 Отговор
    Вълците бягат с около 65 км. в час по пресечен терен , щом тези момци са успяли да ги надбягат , то следва ,че няма олимпийски шампион който да ги бие . Направо са готови за олимпиадата .
  • 27 Японеца

    8 0 Отговор
    Изоставили са се един друг!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Абе

    8 0 Отговор
    За вълци не знам , но има и много подивели кучета , които доста човеци са изяли.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове