19 Ноември, 2019 10:23 10 239 41

За задължителните "черни кутии" в автомобилите

  • автомобили-
  • черна кутия
За задължителните "черни кутии" в автомобилите - 1
Снимка: Shutterstock

Още през пролетта на тази година стана ясно, че от 2022 година всички нови автомобили, произвеждани и продавани на територията на Европа, трябва да бъдат оборудвани със специални устройства, подобни на черните кутии в самолетите, които ще записват данни в случай на злополука и ПТП.

За задължителните "черни кутии" в автомобилите

Технологията представлява електронен чип, който се интегрира на място, което е най-защитено при удар и което записва данни 5 секунди преди произшествието. След това чрез специален диагностициращ уред тези данни се достъпват и могат да помогнат за разбиране на причините за катастрофата.

За задължителните "черни кутии" в автомобилите

У нас тази услуга ще се извършва от компанията Factdetect, която е единствен лицензиран оператор за България, оторизиран да "сваля" информацията от автомобилите след произшествие. Според представители на Factdetect у нас услугата ще помогне значително най-вече за предотвратяване на застрахователни измами.

За задължителните "черни кутии" в автомобилите

Застрахователите са силно заинтересовани от подобна услуга, като тя ще се използва при нужда и от полицията при разследване на различни ПТП-та. Данните ще се вземат предвид в съда, като на база на тях може да се прави т.нар. съдебна експертиза. Важно е да се знае още, че собствениците на автомобили няма да заплащат за услугата.

За задължителните "черни кутии" в автомобилите

Тази мярка има за цел значителното намаляване на пътно транспортните произшествия с фатален край, като целта е амбициозна, но и дългосрочна - до 2050 година броят на загиналите вследствие на ПТП да бъде сведен до нула. За съжаление към момента не е взето решение старите автомобили да се оборудват с новата технология.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митю

    96 19 Отговор
    като начало,не може ли да въведем задължително видеорегистратори.?

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Гост

    97 1 Отговор

    До коментар #1 от "Митю":

    Не, те са прекалено евтини. Човешкия живот няма значение в случая, а само печалбата. Какво ще стане с милиардерите по света ако всеки мисли като теб?
  • 3 Коментар📝

    56 4 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ СА ГО ИЗМИСЛИЛИ В ТУБАТА Е ПЪЛНО С ВИДЕОРЕГИСТРАТОРИ
  • 4 Виме

    79 3 Отговор

    До коментар #1 от "Митю":

    Ти и да ги направиш задължителни видерегистраторите в България заснетия материал НЕ СЕ СЧИТА ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВО!!! Единствения начин е да публикуваш видеото в някой сайт за споделяне, като ютуб и да търсиш обществен и медиен интерес . Сега си представи да отидеш в КАТ с диск/карта и да им кажеш, че НСО са те избутали в канавката и жената с детето са в болница, а застоахователя чака становище от КАТ ))))

    Коментиран от #19

  • 5 Ивайло

    50 18 Отговор
    Тeхнoлoгиятa прeдcтaвлявa eлeктрoнeн чип, кoйтo ce интeгрирa нa мяcтo, кoeтo e нaй-зaщитeнo при удaр и кoeтo зaпиcвa дaнни 5 ceкунди прeди прoизшecтвиeтo. ??? Интересно, как ли джаджата ще прецени, че след 5 секунди ще стане произшествие, за да започне да записва???

    Коментиран от #8, #10, #40, #41

  • 6 куку руку ку

    34 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "което е най-защитено при удар и което записва данни 5 секунди преди произшествието."

    Чип по-добър и от Ванга...

    Публикувано във факти.бг:" Тази мярка има за цел значителното намаляване на пътно транспортните произшествия с фатален край"

    И как точно регистратора ще помогне срещу ПТП? Аз се сещам, че единствено ще помогне на застрахователите да не изплащат обезщетения, с мотива за виновност на водача.

    Коментиран от #13

  • 7 един

    45 0 Отговор
    Цялата работа е в това, че по този начин застрахователите ще отказват много повече щети. Например- ако се движиш с превишена скорост- отказ, ако си бил с някаква неизправност- отказ.....

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Изкарвам 500 харча 1000

    18 8 Отговор
    Намирам това устройство, един чук...

    Коментиран от #14

  • 10 Анонимен

    40 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ивайло":

    Устройството ще записва постоянно , просто паметта му ще бъде 5 секунди и всяка 6 секунда ще изтрива първата секунда и така в паметта му ще се съхраняват винаги последните 5 секунди . При засичане на дефинирано събитие - например отваряне на въздушни възглавници записа и презаписа спира и така остават в паметта предхождащите събитието 5 секунди
  • 11 Koko

    15 9 Отговор
    Дали ако му пуснеш 220 волта на това устройство ще оцелее?
  • 12 Гост

    19 18 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    И ще бъдат прави, защото си е така! Ако искаш да не получаваш отказ, ще управляваш изправен автомобил, по правилата! Просто и лесно! Ама Ганьо е над тези неща, нали?! Он че си кара как си знае, щото има застраховка, нали?!
  • 13 Гост

    21 10 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Ще помогне като влияе върху съзнанието на хората! Като знаеш, че има информация за това какви ги вършиш, ще се замислиш дали ще слагаш колан, дали ще спазваш ограничението на скоростта, дали ще изпреварваш неправилно, дали ще правиш забранен завой и т.н. Застрахователите като ошамарят няколко такива, да видиш как бързо ще се промени манталитета на мнозинството от джигитите! Ето така ще повлияе - индиректно!

    Коментиран от #27

  • 14 Гост

    23 11 Отговор

    До коментар #9 от "Изкарвам 500 харча 1000":

    Типичният Ганьовец, който веднага мисли как да избяга от правилата, а после реве "Съсипахте я тая държава..", "На Запад има ред.." и т.н.! И като се установи, че е повредено и/или липсва устройството и това деяние се криминализира, ще се замислиш преди да вършиш такива глупости, нали?!

    Коментиран от #33

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 софия

    16 1 Отговор
    .... И по една отзад .... да отчита кога сме яли и какво :)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нет

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Виме":

    Миналата сряда бях на дело за ПТП - като свидетел. Щом съдията разбра, че имам видеозапис на случката назначи следващо заседание на което трябва да представя видеото - направи го с досада - защото му се влачи делото.

    С НСО не съм имал конфликтни срещи, но съм пращал доста сигнали (видео или снимки) в КАТ през Гражданите и глоби се налагат.
  • 20 Инструктор

    7 0 Отговор
    данните ;се достъпват;............това ще да е нов подлог в бъл. език.............

    Коментиран от #30

  • 21 Георги

    17 0 Отговор
    Добре де защо има само една фирма лицензирана в България да сваля данни информация от тази така наречена черна кутия? (Нещо което не би следвало да представлява особенна трудност...) Отгоре на всичко фирмата изглежда пълна еднодневка със уебсайт направен за 5 минути и без каквато и да е информация относно компанията????

    Коментиран от #23, #36

  • 22 Грую

    8 0 Отговор
    Що попържни ще отчетат тези кутии!
  • 23 Гост

    6 9 Отговор

    До коментар #21 от "Георги":

    Елементарно е! Защото тези лицензи не се дават наляво и надясно, на Сульо и на Пульо и най-вероятно фирмата е новосъздадена!

    Коментиран от #29

  • 24 Random

    8 2 Отговор
    Ще играят секачките...
  • 25 мда

    10 3 Отговор
    Имам пежо 404 от 1969г. и лада 2106 от 1986г. Нека ми го сложат на тези 2 коли безплатно и да събират каквато си информация искат. Няма да се съпротивлявам.
  • 26 bad

    7 3 Отговор
    Идеята е хубава, но за 5 секунди, кво ще запише, дали си натиснал и колко спираката, и дали някое колело е загубило сцепление!
  • 27 куку руку ку

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Че те застрахователите и сега шамарят наред. Бил съм свидетел по дело срещу застраховател, който не признава щети и виновност по гражданска отговорност, в случай, в който водачът на единият автомобил сам си е признал вината в присъствие на полицаи.
  • 28 Най-добрия

    12 3 Отговор
    Каквото и да сложат ПТП тата няма да спрат никога,така че някой глупак отново мисли простащини.Кво кат откриеш черната кутия като падне самолет с 200 души и умрат.да не ги съживят с лаптопа.
  • 29 куку руку ку

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Че то това е от ясно, по-ясно. Нали затова е създадена, защото ще потекат едни пари и трябва да се насочат в правилните джобове.
  • 30 милицаяц

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Инструктор":

    сказуемо, действие е получават демекИО
  • 31 Driving pleasure

    8 2 Отговор
    Още една ненужна електронна джаджа, която да плащаш да разнасяш насам натам - не това няма да помогне да се намалят ПТП, това помага на застрахователя и кат при вече станало ПТП... ми да ми платят те 200те евро които ще ме чарджи производителя за тая глупост!
  • 32 Видеорегистратор

    9 0 Отговор
    В Нубия няма нито политическа, нито законодателна воля поне за Видеорегистраторите - замислете се защо! Та камо ли ти някакви "черни кутии" на които няма да има и картина... ще ги разчитат накакви измислени служители, и ще се чакаме правосъдие - блажени вярващите и... ЦИРК, ЦИРК, ЦИРК...

    Коментиран от #37

  • 33 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Стига сте ни сравнявали със запад бе. Е заради такива като вас сме на тоя хал , на принципа сте не искам аз да съм добре а вуте да е зле. Ние сме два века на зад от любимия ви запада , изток и ако щеш Африка . Първо оправете стандарта на живот като на запада и после ни сравнявайте със тях. Като почнете да взимате по 3000 евро на месец , съответно ще почнем да караме и нови , сигурни и по модерни коли а не да караме кочини на по 30 години и да искаме да живеем по правилата на западните джендъри.

    Коментиран от #34

  • 34 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Ами с кой да се сравнявам бе?! Естествено, че ще се сравнявам с тези, които са по-напред от нас, за да имаме цел, която да гоним! Ако се сравняваме с тези зад нас, какво развитие ще имаме?! А твоят начин на мислене, не с два века, а с два пъти по два века си по-назад и съответно няма кой да ти даде тези пари, които ти чакаш!
  • 35 анитси

    5 2 Отговор
    Тахографи и в леките коли ?
  • 36 мДа

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Георги":

    Знаеш отговора, не се прави. Фирмата е на "наш" човек.
  • 37 Нет

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Видеорегистратор":

    Вече са въведени видеорегистратори при автобусите по междуградските линии-

    Зкон за Автомобилните превози-

    чл. 7б, ал.2 - (Нова - ДВ, бр. 80 от 2018 г. (*)) Моторните превозни средства от категории М2 и М3, клас В, клас II и клас III, за управлението на които се изисква свидетелство за управление от категории D1, D1E, D или DE, се оборудват с устройство за мобилно видеонаблюдение и с обезопасителни колани за водача и пътниците.
  • 38 Неразбиращ

    1 0 Отговор
    Това чудо може да събере данни от сензорите, но как ще събере от околната обстановка ???
    Ще има камери с микрофони в купето, камери отвън на автомобила ... ?
    нещо не вдявам
  • 39 Неразбиращ

    3 0 Отговор
    Интересното е, какви данни ще събира, лесно се събират, колко е натисната спирачка или газ, коя предавка и обороти на мотора... евентуални интерпретирани неизправности ( както си е преценил компютърът на автомобила, а той бърка често)
    дали ще има скрити камери и микрофони....
    Това си мирише на чиста форма на легализация на подслушването и пране на пари
  • 40 Тошо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ивайло":

    "Интересно, как ли джаджата ще прецени, че след 5 секунди ще стане произшествие, за да започне да записва"

    Много просто. Не се налага "джаджата" да преценява или да се прави на Ванга, както се беше изказал друг. Просто тя постоянно прави цикличен запис с продължителност 5 секунди. След като изтекат тия 5 секунди, новата информация се записва върху най-старата. Във всеки един момент се пази маркер къде точно в паметта е записана последната информация. При събитие (ПТП) записът спира. Така винаги имаш последните 5 секунди информация. В зависимост от обема памет може и дължината на записа (буфера) да е по-голяма и вероятно повечето производители ще заложат на по-голяма памет, за да си нямат проблеми с органите.

    На този принцип работят всички съвременни DVR устройства, както и много други системи за събиране на информация. Технологията се нарича "цикличен буфер" и не е нещо ново.
  • 41 Радо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ивайло":

    Джаджата записва постоянно и трие след това. А като стане ПТП, спира да трие.