Last news in Fakti

18 Ноември, 2019 09:51 12 470 26

Дъщеря на млечен бос връща пари заради къща за гости

  • зоров-
  • къща за гости-
  • силвия зорова-
  • димитър зоров

Силвия Зорова, която от малка е лице на семейния бизнес, е получила максималната субсидия от близо 400 000 лева

Дъщеря на млечен бос връща пари заради къща за гости - 1
Снимка: Архив

Дъщерята на млечния бос Димитър Зоров – Силвия Зорова, ще връща близо 400 000 лева за къща за гости.

ЕТ „Силвия Зорова“ е в предварителния списък на бенефициерите, публикуван на сайта на фонд „Земеделие“, на които към 15 ноември 2019 г. е открито производство за налагане на 100% санкци заради открити нарушения в изпълнението на европроектите.

Зорова е получила 391 160 лева за реконструкция на съществуваща сграда в хотел за селски туризъм и за закупуване на необходимото оборудване. Става въпрос за обновяването на хотела край семейната мандра, построен още през 1997 г., припомня "Трафикнюз".

Дъщерята на Димитър Зоров – съосновател и управител на мандра „Пършевица“ и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, е в семейния бизнес като управител на хотела. Съпругата му Марияна пък е маркетинг-мениджър на мандрата.

Зоров е сред най-големите производители на млечни изделия у нас, като пазарният дял на бизнеса му се определя между 25 и 30%. Той е завършил полицейската академия в Симеоново, но веднага след промените той се захваща с млечния бизнес. Купува полуразрушената мандра в местността Пършевица във Врачанския Балкан и започва да развива бизнеса заедно с родителите и съпругата си.

Силвия от малка е реклама на марката, като детското ѝ лице е върху кофичките с кисело мляко и върху камионите, с които се разнася продукцията на мандрата.

ЕТ „Силвия Зорова“ е регистрирана през 2013 г. в село Миланово, община Своге, на един адрес заедно с още 13 фирми, показва справка в Търговския регистър.

След скандални разкрития за неправомерно получени и харчени пари по европоекти, земеделското министерство разпореди проверки на всички къщи за гости, получили финансиране по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ в периода 2007-2013 г., за които 5- годишния период на мониторинг не беше изтекъл. Екипите на ДФ „Земеделие“ провериха общо 295 къщи за гости. От тях 288 проекта бяха в период на мониторинг и 7 - в извън мониторингов период, по постъпили сигнали на журналисти. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

До момента са обработени резултатите за 276 от тях и са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ – РА, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

391 160 лева, колкото ще връща Силвия Зорова, е максималната сума, която може да се получи за такъв проект по мярка 6,4 на ПРСР.

Сред останалите, които са получили тавана от 200 000 евро за своите проекти и сега ще връщат 100% от субсидията, е и „Агротрейд-Ана Димитрова“, заради бе уволнен зам.министърът на икономиката Александър Манолев, а по-късно срещу него стартира наказателно производство за представяне на данни с невярно съдържание.

Благоевградската окръжна прокуратура обвини Александър Манолев, че е излъгал, за да получи средства от европейски фондове, с които да изгради луксозната къща за гости, използвана като фамилно жилище. А престъплението е извършено в съучастие с Ана Димитрова, която чрез своята фирма ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", гр. Сандански, е подала искането за подпомагане и съответно е получила средствата - 391 160 лева от "Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони".

В списъка на фонд „Земеделие“ е и кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер – заради нередности покрай семейния хотел „Роксана“, собственост на ЕТ „Назмие Мюмюн Искандер“, той също ще връща 391 160 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    46 0 Отговор
    Апетита идвал с яденето, може да са въшливи с пари, обаче гледат да откраднат каквото могат. Глоба хубаво, а наказателна отговорност не се ли полага в тези случаи?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Behemoth

    22 1 Отговор
    Ами тя цялата тая програма е далавера ....ама сега само някой ще връщат парите дето не са достатъчно лоялни към властта....
  • 4 Японеца

    19 7 Отговор
    Глобите няма да бъдат платени! Всичко е прах в очите на хората! Дава се срок 6месеца и ако не върнат парите ЧСИ или конфискация в полза на държавата и после публична продажба на търг! Удрят се само хора на БСП, за да не могат да спонсорират партията майка.
  • 5 El Torro

    15 1 Отговор
    Аз си мисля, че повечето от взелите кинти от тези фондове са на принципа: -кръв повръщам пари не връщам.
    Ама да видиме дали някой ще ги върне, това са много пари.
  • 6 zeus

    31 0 Отговор
    Сега се сетих, че малката блъсна двама работници на Околовръстното, единия от които почина, дали е в затвора?

    Коментиран от #21

  • 7 сурватка

    25 0 Отговор
    Млечния бос който трови народа с псевдо млечни продукти от палма и сухо мляко.По-добре го наречете млечен клоун.
  • 8 ТРОПЧО

    9 3 Отговор
    ПАК НАМЕРИХТЕ ЖЕРТВА АМИ ОНЕЗИ ГЕРБАДЖИИ ДЕТО ЗЕХА ПАРИ ТЕ КОГА ЩЕ ГИ ВРЪЩАТ ДОЛНИЦИ С ВАС МРЪСНИ ГЕРБАДЖИИ НИЩО ХУБАВО НЕ СЕ ЗАДАВА С ВАС
  • 9 Руби КЛУБ

    12 0 Отговор
    Масови проверки трябва да се направят на всичките Родопски Млечни Предприятия с Европейски комисии "проверяващите", за да се намали опастностаа да приемат подкуп. както мисля че сме наясно че е практика това за да се замаже положението. 15лв за 1кг. кашкавал 12лв 1кг. масло аз да не би да си купувам МЕСО за тези пари дори МЕСОТО е по-евтино .
  • 10 Ще връщат ама дали ще ги върнат

    8 0 Отговор
    Ще връщат...ама дали ще ги върнат
  • 11 АЕЦ

    14 0 Отговор
    Кажете и как риокос и сякви други хеита и подобни тормозят аеца с милиони глоби а зоров ,че замърси планината и реките не го пипат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 123

    10 1 Отговор
    Добре де, нарушили са правилата, наказание, ок! А тези които взимат заплата в министерството и фонда, а? Не е ли тяхна отговорност да следят разходването на средствата по правилата? Или сега ще кажете, ама то няма ресурс? Айде бе, за отпускане на проекти ресурс има, за контрола им, не! Смешковци...
  • 14 тъй де

    8 0 Отговор
    „Обикновени” предприемчиви хора по таз програма не са се „уредили”,защото е било ясно,че ша се краде европара!
  • 15 странно

    9 0 Отговор
    А бре ко стаа с тоз евросъюз?Навремето къде къде за по-дребни кражби спираха еврофондове,а таз програма се оказа поголовна кражба?
  • 16 цвцв

    5 0 Отговор
    нестига че с продуктите лъжат,че и парички си крадват
  • 17 Питам

    8 0 Отговор
    Тая нали преди 1-2 години прегази няколко човека, единият от които на място на околовръстното? Вместо да четем че е в сливенският, някви глупости с хотели и простотии! Факти меки китки напишете информация по въпроса, пълно затъмнение...! Да не е прекратено делото ей така!?
  • 18 Хайл

    4 0 Отговор
    А мен що не ме одобриха да крада за такива къщи? А защо къща за гости искат пари-нали е за гости,не трябва да се плаща...вкъщи като дойдат гости не си плащат
  • 19 Няма случайни работи

    5 0 Отговор
    Този селски бос, който уж защитава интереси - тези на преработвателите, не на животновъдите, е солташак на всеки министър на земедилието от десетилетия, заедно правят "социалния диалог" и скрито от обществото се обогатяват. Този нали е овчар закакво му е къща за гости? Няма насит а иначе са много принципни...
  • 20 генчев

    5 0 Отговор
    Във ТЪРГОВИЩЕ немали нарушение за КЪЩАТА ЗА ГОСТИ НА ХАМДИ ИЛЯЗОВ в покрайнините на село ЧЕРКОВНА
  • 21 По-точно

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "zeus":

    Починаха двама, а третия все пак оживя
  • 22 цербер

    0 0 Отговор
    "заради КОЕТО бе уволнен зам.министърът на икономиката Александър Манолев," Наяжте се първо и тогава пишете,бе алооу!
  • 23 Гост

    7 1 Отговор
    Няма да ги връщат разбира се !Само следете Манолев от Сандански, как няма да върне парите за къщата чудо, която е построил!Сетра му е съдийка,татенцето бивш шеф на митниците, а и разбира се нямат, никакви връзки!
  • 24 АВЕ БУТАМ И ГО НА ТАЗИ НАВСЯКЪДЕ

    7 1 Отговор
    ДА ГЪЛТА МЪЖКО МЛЕЧИЦЕ..НЕ СЕ НАЯДОХА НЕ СЕ НАКРАДАХА ДОЛНИ АЛЧНИ МЕКОТЕЛИ..ДА ЛАПА ...
  • 25 да ин ги

    3 0 Отговор
    у алчните крадци - а връщат да ин ги
  • 26 9689

    3 0 Отговор
    Защо само ще връща?Когато откраднеш в особенно големи размери.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове