Last news in Fakti

15 Ноември, 2019 21:42 4 671 10

Онколози: Билковите лекове срещу рак повече вредят, отколкото помагат

  • рак-
  • билкови лекарства-
  • алтернативно лечение-
  • лечение-
  • здеаве-
  • вреда-
  • медикаменти-
  • пречат-
  • онколози-
  • заболяване-
  • терапия

Преди да прибегнете към алтернативни медикаменти или терапия, се консултирайте с вашия лекар, съветват специалистите

Онколози: Билковите лекове срещу рак повече вредят, отколкото помагат - 1
Снимки: shutterstock

Пациентите, диагностицирани с рак трябва да съобщят на своите лекари, ако приемат растителни продукти, тъй като някои от съставките им биха могли да попречат на медицинското им лечение. Това съобщиха онколози по време на конференция за превенция и лечение на рак, съобщи BBC News.

Като пример специалистите дават медикаменти, съдържащи чесън, джинджифил или гинко билоба, които могат да забавят зарастването на рани, при метастази на рак на гърдата.

Хирургът проф. Мария Жоао Кардосо обяснява, че няма доказателства в подкрепа на твърдението, че билковите терапии или мехлеми имат ефект върху онкологичните заболявания.

"Ако се съмнявате в дадено лекарство, най-добре е да не го приемате", допълва тя.

"Лекарите трябва да бъдат по-активни, когато консултират пациенти и да задават повече въпроси относно лекарствата, които те вземат паралелно с предписаното им лечение", смята проф. Кардосо, главен хирург и специалист по рак на гърдата в Центъра за ракови заболявания в Лисабон, Португалия.

Според нея е изключително важно пациентите винаги да са се консултирали със своите лекари, преди да посегнат към алтернативни методи за лечение на рак, особено за кожните онкологични заболявания.

Усложнения от подобни медикаменти най-често настъпват при пациенти с рак на гърдата - при 1 на всеки 5 пациенти - и по-рядко при останалите видове рак.

Онколози: Билковите лекове срещу рак повече вредят, отколкото помагат
Снимки: shutterstock

Опасността се крие в това, че много продукти могат да попречат или да объркат хормоналната терапия или химиотерапията, като някои от тях пречат на съсирване на кръвта - което може да доведе до по-бавно зарастване на рани и белези.

Тя дава за пример някои от растителните продукти, които забавят съсирването на кръвта. Сред тях са: индийска ехинацея, моминска вратига, чесън, гинко билоба, женшен, глог, конски кестен, куркума.

Онколози: Билковите лекове срещу рак повече вредят, отколкото помагат
Снимки: shutterstock

Проф. Кардосо не е изненадана, че пациентите и техните близки търсят допълнителни или алтернативни начини за лечение. Тя е наясно с факта, че при подобни нелечими заболявания, хората търсят надежда във всичко и се хващат като удавник за сламка за всичко, което би могло да им помогне.

Въпреки това тя предупреждава, че някои медикаменти "могат повече да си навредят, отколкото да помогнат, когато се прибегне към нетрадиционни лекове, без, преди това, пациентът да се е посъветвал със своя лекар."

Най-висшата цел на медицината, която е важно да помним, е: Не причинявай вреда", напомня португалският специалист.

От британската благотворителна организация Cancer Research, предупреждават, че някои допълващи или съпътстващи терапии могат да неутрализират конвенционалното лечение и то няма да има ефекта, който се очаква.

На своята интернет страница организацията изброява и и някои храни и напитки, които е добре да се избягват от онкоболните. Сред тях са грейпфрутът и портокалите, защото тези цитрусови плодове могат да повлияят на начина, по който лекарствата срещу рак, се разграждат в организма.

В своето изказване по време на Петата международна конференция за борба с рака на гърдата, проф. Кардосо заяви, че има терапии като йога, рейки, медитация и акупунктура, които могат да окажат положително влияние върху качеството на живот на пациентите.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОДО

    26 3 Отговор
    Как да кажат, че билковите лекове помагат, като това ще намали продажбите на тяхната "уж ефикасна химия"!Нали печелят повече от тези, които продават дрога?!?

    Коментиран от #2

  • 2 5726

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГОДО":

    Така е, брат! Целият свят се е наговорил! Тровят ни с кемтрейлс, а после ни пробиват лекарства. В билките и мухлясалите гъби е спасението!
  • 3 Рошко

    21 1 Отговор
    Ъхъ то вече здрав влизаш в болница и излизаш тежко болен ,гледат само паричките ,лекарите станали като рекламни агенти на фармацевтичните компаний
  • 4 Бен

    4 2 Отговор
    Химиотерапията убива много по-бързо и по-мъчително от самата болест!
  • 5 Гост

    5 1 Отговор
    И в двата случая се мре.... По добре джинджифил, куршума и черен кимион, отколкото да им пълния джобовете с пари от лекарствата с които си правят опити..... А бе защо още никой не се е излекувал от лекарствата им......
  • 6 Гост

    4 1 Отговор
    И в двата случая се мре.... По добре джинджифил, куркума и черен кимион, отколкото да им пълния джобовете с пари от лекарствата с които си правят опити..... А бе защо още никой не се е излекувал от лекарствата им......
  • 7 Ал та фанах Атаопънах

    4 1 Отговор
    Вредят на бизнеса с лекарства които уж не са открили?
  • 8 Японеца

    5 1 Отговор
    Билките са вредни за бизнеса!
  • 9 Xa xa xa

    0 1 Отговор
    Само марата е полезна другото не....и едибълс също
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.