Last news in Fakti

15 Ноември, 2019 12:09 1 889 16

Скандал между ГЕРБ и Патриотите в парламента за болничните

  • болнични

Ние предложихме вдигане на минималните пенсии и освобождаване от такси за 4, 5 и 6-годишните в детските градини, каза депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов

Скандал между ГЕРБ и Патриотите в парламента за болничните - 1
Снимка: БГНЕС

"Това за болничните вчера определено е предложение на Патриотите", каза Менда Стоянова от ГЕРБ в кулоарите на парламента. "Естествено, че не сме предлагали. Това е по предложение на финансовия министър за болничните”, коментира по-късно депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов от Обединени патриоти. Предложението първия ден от болничните да не се изплаща от работодателите, направено на вчерашния коалиционен съвет, предизвика реакция у синдикатите, поискали спешна среща с премиера Борисов.

"Ако беше предложение на ГЕРБ и правителството, щяхте да го видите в бюджета при неговото внасяне от Министерски съвет. Но ние се съгласихме с тези, макар че те не са безспорни”, каза Менда Стоянова пред медиите.

"Не съм казала, че ГЕРБ не е съгласен. Не може ГЕРБ да не е съгласен да се подпомогнат възрастните хора с увеличение на минималната пенсия, защото ние го правим постоянно. Друг е въпросът, че точно този тип мярка с повишаване на минималната пенсия за изслужено време и старост, а не пенсия за хора, които никога не са полагали труд или нямат достатъчно стаж, има други начини и способи, по които трябва да се подпомагат”, каза Стоянова и допълни, че неслучайно имаме толкова широко развито социално подпомагане.

Тя поясни, че вчера имали среща с техните коалиционни партньори и те настояли за тези няколко мерки, по думите ѝ, защото те участват в тази коалиция и искат да отчетат политики, които те са успели да отвоюват в тази коалиция. "За нас е изключително важно тази коалиция да остане стабилна и да довърши мандата си правителството, защото изпълняваме програмата на правителството успешно, резултатите са видими”, заяви още Менда Стоянова. По думите ѝ важно е да има стабилност, важно е правителството да довърши мандата и програмата си. "Но това означава, че нашите коалиционни партньори в разговор с нас също трябва да успяват да реализират своите обещания и своите мерки, предвидени в техните програми", каза още Стоянова.

"Естествено, че не сме предлагали. Това е по предложение на финансовия министър за болничните", категоричен бе Юлиан Ангелов, депутат от ГЕРБ. "Предложенията на "Обединени патриоти“, които бяха на коалиционния съвет, са следните – вдигането на минималната пенсия на 250 лева и освобождаване от такси на 4, 5 и 6-годишните от детските градини. Другите предложения са от колегите от ГЕРБ”.

Той добави, че не може да обясня защо госпожа Менда Стоянова не е казала точно и ясно, но това е истината. "Така че може да попитате нея защо по този начин е предоставила информацията”, каза Ангелов и все пак уточни, че не я е слушал, преразказали са му.

"Не даваме "назад", аз казвам каква е истината. Ако някой се срамува от това, което е предложил, той трябва да се обяснява. Ние сме предложили вдигането на минималната пенсия, защото това е част от нашата програма, никъде е нашата програма няма заложени болничен и всеки може да го провери от вас нито в управленската програма, нито в програмата на ОП", посочи Ангелов.

"Не се дистанцираме, защото казах, че тези предложения са подкрепени на коалиционен съвет, но казвам, че не сме ги предложили ние. И това е истината и това е факт. На този съвет са присъствали много хора, които могат да го потвърдят”, заяви Ангелов.

На въпрос защо от коалиционния партньор на "Обединени патриоти" твърдят, че предложението идва от тях, Ангелов отвърна, че не е слушал Менда Стоянова какво точно е казала. Той обясни, че на коалиционен съвет са били подкрепени всичките предложения.

Припомняме, че в четвъртък лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че за да имат финансово обезпечение тези мерки, коалиционните партньори са се разбрали вече да не се плаща на работниците първият ден от болничния - такава била практиката в редица европейски държави.

"Това е установената практика в почти всички държави на ЕС. При нас са налице изключително много данни за злоупотреби. Имаме много сериозен ръст на болничните спрямо 2013 г. при същия брой заети лица", мотивира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Мярката да не се изплаща първият ден от болничния, влиза в сила от 1 януари, а увеличението на пенсията за най-бедните пенсионери - от 1 юли, стана ясно в четвъртък от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Като наближат празници и започват да валят болничните, за да си удължат почивката. Нередно е. Ако искаш да почиваш, пусни си отпуска. 18 млн. дни са болничните, а през 2013 г. са били - няма 8 млн.", аргументира се министърът на отбраната.

До момента първите три дни от болничния се поемаха от работодателя, а следващите - от НОИ. На не една от отминалите тристранки от бизнеса настояваха да се върне старото положение, отпреди кризата, когато бизнесът изплащаше само първия ден, а от втория нататък поемаше осигурителната система.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 браво умници

    21 0 Отговор
    правят се на ударени, финансовия не иска дефицит, но те не предлагали болничните, от тъпанарското политиканстване на тези дребосъци патриотите, на моменти на човек почва да му писва, толкова ли са ви прости избирателите, че така нагло лъжете и манипулирате, и те пак гласуват с вашите бюлетини, явно такъв е случая, ако не сте доволни събаряйте правителството и да има избори, омръзна ни от малоумния ви театър, оцеляването ви във властта е свързано с хиляди глупости и малоумие, което търпим всеки ден
  • 5 ТОЧКАТА

    21 1 Отговор
    Ако работниците имаха ПРАВА и правова държава , този проблем нямаше да го има!!!!!А как чорбаджиите и АКЦИОНЕРИТЕ се ,,оправят ,, без болнични?....Тези борсуци не спряха да се кокорят във ведомостите и да се чудят какво да отрежат.....
  • 6 Сух

    21 0 Отговор
    Цирк бе, цирк..
  • 7 JJеко

    20 1 Отговор
    За няколко години ще се стигне до 5 дена!
    Това е най-масовия болничен или това са най-масовите заболявания респираторните, настинка и грип!

    А ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СИ ИЗБИРАТЕ ГЕРБ! НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КОЙ Е ПРЕДЛОЖИЛ! КОЛКО МУ Е ДА СЕ НАГОВОРЯТ И ВАЛЕРКАТА ДА КАЖЕ АЗ СЪМ ГО ПРЕДЛОЖИЛ! ТО ТОВА ОТДАВНА СЕ МИСЛИ КАК ДА БЪДЕ ОГРАБВАНИ РАБОТЕЩИТЕ!
  • 8 Дондел

    7 4 Отговор
    Не трябва да ни прекарват лъжливи, имързеливи тарикати с тези болнични. Ако има законова възможност да се направи първият ден от болничните да се плаща от СИНДИКАТИТЕ (само на техните членове), а за останалите от работодателя и да се даде законова възможност за проверка коректността на болничните.
  • 9 Димов

    14 0 Отговор
    Колко са работещите лица в България? Каква е средната, осигурителна заплата? От там, колко е средната осигуровка за болнични? По колко пъти, средно годишно, взимаме болнични? Колко пари излиза, че ще се спестят, от неплащането на първият болничен ден? Тия пари ще се приспаднат ли от осигуровките ни? Или просто ще потънат в някой джоб, без да се каже и дума за това?

    Коментиран от #16

  • 10 Димов

    14 1 Отговор
    Очаквайте скоро да отпадне изплащането на пенсии, през първата година. Тия не спряха да опипват колко е дълбока водата. Ама пусти му народ - тиха вода - все плитка, та плитка.
  • 11 Лично мнение

    14 0 Отговор
    Как пък един работодател не ревна с пълен глас и не си призна, че принуждава работниците си да работят извънредно– часове, събота, национални празници( преди имаше т. нар. републикански), за което не плаща към заплатата, а кеш, и който откаже бива уволняван по най–неблагоприятния член от кодекса. Как ви звучи " Ако щеш, щеш, ако не щеш– за мястото ти чакат петима". Така по принуда да си хранят децата и семейството хиляди работят като роби, защото " срещу ръжен не се рита" Това е масовият случай, а иначе има и работодатели, за които работникът е най–ценният капитал –евала на такива, да ти е кеф да работиш, но са много малко.
  • 12 432

    2 2 Отговор
    За госпдата/другари от профсъюзите: проверката е висша степен на доверие-др Ленин; искам да кажа, че който има болничен, леркарят да нарежда задължително стоене в къщи за лекуване, карантина срещу разнасяне на зараза и да може да се проверява дали е така. Приятно "болнечене" тарикати!

    Коментиран от #15

  • 13 пенко

    0 6 Отговор
    ПРЕДЛОЖЕНИЕТО Е ПРАВИЛНО !!! КОЛКО МАЙКИ ЗАКАЛЯВАТ ДЕЦАТА СИ И ГИ ПРАВЯТ ХОРА ??? " ОХ НА МАМИ" ...И ПОСЛЕ БОЛНИЧЕН !!! А БОЛНИЧЕН СРЕЩУ ПАРИЧКИ Е НАЦИОНАЛЕН СПОРТ !!!!!!!!!!!!
  • 14 а МРЗ

    6 0 Отговор
    А не е ли практика във всички европейски държави заплатите да са 5 пъти по- големи от българските?
    Симеонов нещо ще каже ли за заплатите?
    В Европа кой работи за 250Е цял месец???
  • 15 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "432":

    В русенската Монтюпе хора от човешки ресурси обхождат служителите в болнични да ги проверяват.
  • 16 Балканец

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Димов":

    Към 2 000 000 са работещите в България. Средна заплата 800лв за 20 трудови дни в месеца. Един болничен ден средно е 40лв, но болничният му е 70%, значи средно 28лв за болничен ден. Българинът взима средно 5 пъти в годината болнични. За година всеки работещ губи средно по 140лв от това решение. Всички заедно ще губим 280 000 000лв всяка година. Честито на лапачите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове