14 Ноември, 2019 14:50 8 730 5

Учени се спуснаха в ръмжаща пещера и... (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • пещера-
  • мистерия-
  • мистериозен-
  • виетнам-
  • учени-
  • експедиция-
  • проучване-
  • изследване

Изследователите останаха изумени от видяното на дъното на пещерата

Учени се спуснаха в ръмжаща пещера и... (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

През 90-те години на миналия век виетнамски селянин чува идващи изпод земята странни звуци, наподобяващи ръмжене, но от страх така и не се решава да влезе в пещерата и да изясни произхода им.

Едва 20 години по-късно - през 2009 година, група изследователи, помнейки старата история със селянина, решили да се спуснат в онова място под земята. Спускайки се в най-обикновена пещера, учените въобще не са очаквали да се сблъскат там с невероятни неща.

Учени се спуснаха в ръмжаща пещера и... (ВИДЕО+СНИМКИ)

Оказва се, че пещерата, която носи името Шондонг или Сон Дунг въобще не е обикновена. В нея учените открили подземна река, покрай която се развивала пищна зелена растителност. Това обаче, което е изключително невероятно, е че в пещерата дори имало облаци.

Учени се спуснаха в ръмжаща пещера и... (ВИДЕО+СНИМКИ)

Било изяснено, че в Шондонг се намира най-големият в света подземен водопад. Учените също така са на мнение, че това е най-голямата пещера в света. Височината на Шондонг възлиза на 150 метра. На теория в нея може да се побере 40-етажен небостъргач. Дължината на пещерата е около 8 километра, а широчината 180 метра. Въпреки своята дълбочина, в пещерата успява да влезе известно количество слънчева светлина, което е благоприятен фактор за живота на тропическите растения в нея.

Учени се спуснаха в ръмжаща пещера и... (ВИДЕО+СНИМКИ)

Освен това, учените са открили че там има и нови видове животни. Местните жители вярват, че водата, течаща в подземната река, притежава целебна сила. В момента удивителната пещера Шондонг е отворена за посещения, но цената на подземното приключение далеч не е по джоба на всеки - близо 3000 американски долара на човек.

Учени се спуснаха в ръмжаща пещера и... (ВИДЕО+СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 природа

    53 8 Отговор
    Красива работа и добре, че не е в България, че гербомутропитеците, щяха да я бетонират и в нея да дъни чалга !

    Коментиран от #2

  • 2 ИСТИНАТА

    12 17 Отговор

    До коментар #1 от "природа":

    БКП отдавна са щели да я унищожат , пообиколи из България да видиш поразиите нанесени от тези прости хорица сложени с руска военна сила на власт !
  • 3 Баба Цоцолана

    3 1 Отговор
    Уууу, това страшно...!
  • 4 Тост

    5 0 Отговор
    Учени са се спуснали преди 10 години в ръмжаща пещера и.... Събина пра'и новина
  • 5 Bubbles

    4 0 Отговор
    Е пак че след 10 години сте се сетили да ни осведомите...