24 Юли, 2019 09:43 6 387

Как се справя НЦРРЗ с намирането на кадри?

  • работа-
  • подбор-
  • кадри-
  • очаквания-
  • персонал
Как се справя НЦРРЗ с намирането на кадри? - 1

Кризата с намирането на качествени служители се задълбочава. Безспорен е и факта, че за по-голяма част от тях, е важен и специфичния набор от умения, които потенциалния кандидат трябва да притежава (начин на мислене, начин на изразяване, какви са неговите занимания и интереси). По какви начини се справят с трудностите работодателите при намирането на служители, попитахме HR- и на водещи компании.

Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), е здравно заведение, юридическо лице на бюджетна издръжка – второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването. Центърът е структура на националната система за здравеопазване по проблемите на общественото здраве, в областта на радиационната защита и подпомага министъра на здравеопазването при формиране, както и провеждане на политиката за предотвратяване и/или намаляване на неблагоприятното въздействие на йонизиращите лъчения, върху здравето на населението, както и извършва държавен здравен контрол по спазване на изискванията за защита на здравето на лицата от въздействието на йонизиращите лъчения.

Доц. д-р Жана Джунова, дм - Директор на Национален център по радиобиология и радиационна защита

Къде намирате трудности при наемането и намирането на качествени служители?

Често младите хора избират накъде да тръгнат по своя професионален път, на база на “добрата перспектива”. Перспективата невинаги се припокрива с това, което е наистина интересно и носи цялостно удовлетворение. Успешното интервю е това, което накрая ще те отведе до точно това място, където при равни други условия, можеш да проявиш своите знания, талант или интереси. А за нас, интервюиращите, важно остава само да бъдем добри слушатели, за да стигнем точно там.

Каква част от хората, които кандидатстват по Ваши обяви стигат до интервю?

С оглед на по-голямото предлагане, отколкото активното търсене на кандидати за работа, ние предпочитаме да поканим за среща всички, които покриват минималните изисквания за заемане на длъжността. Нашата основна цел по време на разговорите е да разберем къде се крият талантът или професионалната им страст.

С какви нереалистични очаквания се сблъсквате по време на интервю?

В момента най-нереалистични са очакванията за висока заплата- без да е показано умение за постигане на резултати и цели.

Каква е Вашата прогноза за ситуацията на пазара на труда в България?

Кризата с намирането на качествени служители се задълбочава. Традиционните канали намаляват своя принос и по-ефективен остава начинът, чрез свой близък или познат.

Какво според Вас ще са принудени да направят компаниите, за да привлекат служители?

Ключово остава финансовото възнаграждение. След това се нареждат работното време, локацията, среда на работа и други. Сериозно трябва да се инвестира в обученията и кариерното развитие на служителите.

Вижте актуалните предложения за работа от Национален център по радиобиология и радиационна защита



Свързани новини