22 Юли, 2019 10:54 5 214 24

Търгуват данните от НАП в хакерски форуми

  • хакер-
  • нап-
  • данни

Instakilla получава по малко под 2 евро от всеки, решил да изтегли списъците

Търгуват данните от НАП в хакерски форуми - 1

Хакнатата база данни на НАП с информация за около 5 млн. български и чужди граждани вече се разпространява по форумите, като потребител с псевдоним Instakilla търгува достъпа до нея срещу сума от около 2 евро, пише в. „Монитор“.

За разпространяването на списъците в онлайн пространството съобщи специализираният сайт за IT новини ZDNet, като посочи, че линкове за сваляне на базата данни са споделени от хакер с име Instakilla, чиято самоличност не се знае, но се считало, че действа извън пределите на България.

Проверка във форумите показа, че въпросното лице наистина предлага достъп до списъци, за които твърди, че са същите като източените от системата на НАП, срещу 8 кредита. Във форума, в който върти търговията, минималните кредити, които могат да бъдат купени, са 30, като те струват 8 евро. Това реално означава, че Instakilla получава по малко под 2 евро от всеки, решил да изтегли списъците.

Междувременно председателят на Комисията за защита на личните данни Венцеслав Караджов обяви, че в понеделник ще стартира проверката на институцията в НАП, като посочи, че тя ще продължи максимум месец. „Ще има санкция и тя няма да бъде малка“, обяви също така Караджов, но допълни, че ще бъде взето предвид, че течът се дължи на атака срещу системите на приходната агенция.

„Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 г. много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. В същото време той беше категоричен, че ако институциите работят по правилата, не е възможно да се злоупотреби с изтеклите данни, като оспори съмненията, лансирани през изминалите дни, че с тях можело да се изтеглят бързи кредити на чуждо име или да се извършват банкови операции.

В интервю за БНР пък говорителят на НАП Росен Бъчваров обяви, че се извършват в момента тестове за уязвимости в агенцията и ако се налага, ще бъдат спрени някои електронни услуги. „Нашият фокус е насочен в тези дни върху две основни теми – първата е да оценим има ли други уязвимости на информационните системи на НАП и ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага, така че да се елиминира всеки риск за продължаващо нарушение и злоупотреба.

Вторият ни основен фокус е да дадем възможно най-много и най-подробна и полезна информация за гражданите, чиито данни са изтекли“, посочи Бъчваров, като напомни, че данъчните ще пуснат специално приложение, където всеки ще може да види дали информацията му фигурира в хакнатите списъци.

Преди дни за атаката срещу НАП беше арестуван 20-годишният хакер Кристиян Бойков, на когото беше повдигнато обвинение за компютърно престъпление – неправомерно копиране на данните от сървър на приходната агенция. След подвеждането му под отговорност Бойков беше пуснат на свобода срещу подписка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сдд

    36 2 Отговор
    Който твърди че нищо не може да се направи с тези данни нека си напише тук трите имена, егн, номер на лична карта къде е издадена и местоживеене.?

    Коментиран от #7

  • 2 Пешо

    10 16 Отговор
    изтеглят ли кредит на мое име Кристиян ще го счупя от бой сериозно малък мазен педал педалче ще те изкормя
  • 3 Пешо

    5 11 Отговор
    изтеглят ли кредит на мое име Кристиян ще го счупя от бой сериозно малък мазен педал педалче ще те изкормя

    Коментиран от #23

  • 4 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    22 0 Отговор
    Е нали все се борим за прозрачност. Ето сега всички станахме прозрачни. Да ни е "честито", с огромен гняв!
  • 5 99999

    18 0 Отговор
    Миналата година получих глоба 75 евра от Австрия, но ....аз не съм напускал страната ????? Отидох в мвр и го дадох .До ден днешен - нъц.А от къде ми имат данните ?
  • 6 Пешо

    6 10 Отговор
    Един кредит да имам кристиянчо ще те бия пред гаджето ти и жена ще те направя мазен очилат плъх на жена ще те направя кристиянчо мазен мръсен смешник ще ми се прави на хакер джендър че гнусно ще ти направя кофата make a blog
  • 7 Кристиян обитака

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "сдд":

    Данни лична карта адрес имена ЕГН можеш и без жилище да останеш.доататъчно е едно фалшиво пълномощно ,бърз кредит кво се сетиш .някои хора са участвали в лот.игри и в системата им има инпик кода на дебитни карти
  • 8 пак

    3 3 Отговор
    Това е фейк нюз....
  • 9 истината боли

    21 1 Отговор
    Това си е издънка голяма на правителството и най вече на ресорния вице и финансовият министър. Тези двамата трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност и пратени задълго в затвора защото предадоха държавата.
    Направо си е държавна измяна и директно в Белене. Те и целите им родове , лобисти и др. мижитурки наричащи се бизнесмени и разни тайни общества от бивши комунисти.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Антон

    11 1 Отговор
    Много интересно кой ще си ги купи, при положение че ги има за свободно сваляне из мрежата...…...
  • 12 гост

    16 3 Отговор
    Абе откачалник Пешо не ти ли е ясно че момчето няма нищо общо...а просто е набеден най-нагло от нашите велики неграмотни служби. 90% от работещите в тези държавни хранилки са неграмотни и само вземат заплати и създават интриги в обществото.
    А може би и ти си на хранилка, а?

    Коментиран от #13

  • 13 Пешо

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Смотан с една лична карта фирма ще открия на твое име идиот и кво се сетиш

    Коментиран от #14

  • 14 Ду Пен Це

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пешо":

    Пеше удари една чайка на някоя снимка на Вожда и се успокой.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хокиното

    5 0 Отговор
    Никой ли не носи отговорност за това
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 незнайко

    3 2 Отговор
    Тези данни за ЕГН и лична карта ги има всяка институция !!! Какво толкова сте пощурели ??? Единственно електронния подпис, които го имат е проблемен !!! Всеки си слага подпис при вземане и пращане на пратки с куриерските фирми и какво става ??? Там никой не се оплаква !!! Всичко е нагласено да се измеси вниманието от сумата 3 МИЛИАРДА ЗА Ф16 !!! Честито на всички БЪЛГАРИ .
  • 19 KievLawyer

    0 0 Отговор
    Адвокат Киев
  • 20 Williamjus

    0 0 Отговор
    남성정력제
    hello
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 хахаха

    0 0 Отговор
    абе що ковентирате работи дето нито един път не сте ги виждали в мрежата
    още преди мноого време например ако те има в търговския регистър
    Бивол публикува всички данни те и в търговския регистър са свободно достъпни а и бивол просто направи така че пишеш си името в Гугъл излиза името на фирмата препраща те в търговския регистър там пише всииичко и като дръпнеш от там един документ в PDF при мерно за образуване на фирмата там има всииииичко и ЕГН и квото си искате така че това го има от преди години даже писах на комисия за защита на лични данни заради Биволите защо го правят ама нищо не стана така че ако искат да ви изклатят ще ги направят
    ПЕШО само се пеняви ама незнае тия неща
    ай да ви е честито
  • 23 хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Публикувано във факти.бг: абе що ковентирате работи дето нито един път не сте ги виждали в мрежата
    още преди мноого време например ако те има в търговския регистър
    Бивол публикува всички данни те и в търговския регистър са свободно достъпни а и бивол просто направи така че пишеш си името в Гугъл излиза името на фирмата препраща те в търговския регистър там пише всииичко и като дръпнеш от там един документ в PDF при мерно за образуване на фирмата там има всииииичко и ЕГН и квото си искате така че това го има от преди години даже писах на комисия за защита на лични данни заради Биволите защо го правят ама нищо не стана така че ако искат да ви изклатят ще ги направят
    ПЕШО само се пеняви ама незнае тия неща
    ай да ви е честито
  • 24 Michaelinhaf

    0 0 Отговор
    Mercedes
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове