Last news in Fakti

22 Юли, 2019 09:31 9 029 58

Кристиян Бойков: Не аз хакнах НАП

  • хакер-
  • нап-
  • кристиян бойков

Бях пред нервен срив

Кристиян Бойков: Не аз хакнах НАП - 1
Снимка: Ладислав Цветков

Не съм аз човекът, който проби системата на НАП, заяви в интервю за bTV Кристиян Бойков, заподозрян, че е хакнал данните на агенцията.

Страх ме е, бях пред нервен срив, призна той заедно с Георги Янков, представител на работодателя му - фирма за киберсигурност.

Той сподели, че е бил пред нервен срив и че в ареста са го разпитвали 15 едри мъже. Сега не можел да ходи на работа, защото медиите го следели, но работел от вкъщи.

Нямам представа какво са масивите на НАП и дали са защитени, категоричен е Бойков. Преди 2 г. разбил сайта на МОН, за да покаже, че не е защитен.

Бойков е категоричен, че атаката срещу него е всъщност срещу фирмата, за която работи.

„Резултатите върху фирмата са точно такива. От една седмица сме като под обсада”, коментира работодателят му Георги Янков.

"На този етап не бих отключил компютрите си, защото там е целият ми личен живот. Имам правото на това”, каза още Кристиян.

"Не можем да отключим компютрите. Това е част от политиката за сигурност, която гарантира защитата на данни на нашите клиенти”, допълни Георги Янков.

"Не бих се нарекъл вълшебник, както каза премиерът. Аз съм просто един 20-годишен ученик”, коментира Кристиян. Според него думата "вълшебник" е извадена изцяло от контекста и не е на място.

„Все още не мога да осмисля това, което ми се случва. Страхувам се”, призна Кристиян, допълвайки, че неговата майка го подкрепя много. Работодателят му също заяви, че стои плътна зад него.

„Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв”, каза още той.

През 2017 г., още като ученик, той пробива защитата на сайта на МОН. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като от ведомството дори го поканиха да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

„Опитах да предупредя МОН, че сайтът им не е защитен”, обясни Кристиян.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    12 59 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО,МАРСИАНЦИТЕ БЯХА

    Коментиран от #58

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесника

    30 71 Отговор
    За да докажеш, че не си ТИ хакнал НАП ще трябва да се потрудиш. Със сигурност службите не са играли на "онче-бонче" за да стигнат до теб. Отключи си компа, предай го за да го разгледат и после, ако не си ти извършителят, поискай извинение ...и дори съди държавата за нанесени морални щети.
    Дотогава аз лично не ти вярвам!

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 4 Зузу

    58 12 Отговор
    Сигурен съм, че не е момчето, обаче като знам нашият съд... ще изгори като нищо, за да прекрият некадърността си да открият истинският виновник. Дано истинският хакер удари отново, както обеща - здраво ще им натрие носовете и ще оневини момчето!

    Коментиран от #7

  • 5 Кълвач

    33 9 Отговор

    До коментар #3 от "Бесника":

    Ти чуваш ли си за презумпция за невинност?

    Коментиран от #9

  • 6 ддд

    45 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бесника":

    Защо да си отключва компютъра. Там има информация за трети фирми независимо дали са български или чуждестранни. След това тези фирми ще съдят неговата. А ако са международни тежко му и горко.

    Коментиран от #15, #52

  • 7 алооо

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Зузу":

    Дума "прекрият" няма.
  • 8 Кой68

    22 2 Отговор
    Като ти съсипят живота какво ще те сгрее извинението?Осъждайки държавата ще имаш морално удовлетворение и нищо повече.Службите е трябвало още след случката със МОН да го контролират,а не сега да се чудят как и какво?Много ми е интересна развръзката....
  • 9 зьцжб

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Кълвач":

    Чувал е за фикция да си прост.
  • 10 коментар

    17 28 Отговор
    Бил пред нервен срив!Преди 2_3 дена го гледах по ТВ като си говореше с тв репортера най-спокойно и си запали и цигарка и изобщо не му пукаше какво е извършил!Не бил той нарушителя, а го хващат на работното му място в момента на нарушението!Все едно крадеш и като те хванат казваш, че не си ти крадеца..........ами кой е!Вредно същество!

    Коментиран от #26

  • 11 Миризлив пор

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бесника":

    В случая имаме един професионалист който си върши добре работата със определени инструменти и въз основа на постигнатите резултати получава добри приходи. В случая на определени хора не им пука КОЙ е хаккера, интересува ги какви са инструментите и как се ползват.
  • 12 толерантен

    13 7 Отговор
    Душичка, не знае на кой свят живее. Мчи, те и мон и нап нали затуй са ги оставили незащитени тея сайтове, да могат да ги базаркат и да си измиват ръцете после с такива като тебе.
  • 13 681

    15 9 Отговор
    Еми и на съседа къщата не е защитена и аз взех та го ограбих, за да го предупредя. Хакнаха цялата държава и виновен няма. Няма и кой да разкодира един лаптоп. Мъка, мъка...
  • 14 Пешо

    10 19 Отговор
    Изтеглят ли кредит на мое име ,ще спукам мазната муцуна на Кристиян 🔫

    Коментиран от #17

  • 15 коментар

    6 17 Отговор

    До коментар #6 от "ддд":

    Нека докаже, че той е невинен бе!Всеки който не е виновен за нещо ще се постарае да го докаже, че е невинен!Всички виновни започват да си намират всякакви болести, така и това момченце започва да си намира болести!За сега е само нервния му срив.........щото """""не е виновен""""" ::)!

    Коментиран от #16, #21

  • 16 Чалга

    11 17 Отговор

    До коментар #15 от "коментар":

    Този мазен Кристиян малко бой и ще си признае.изтеглят ли кредит на мое име ще му почупа мазната муцуна

    Коментиран от #18

  • 17 Morgoth

    12 5 Отговор

    До коментар #14 от "Пешо":

    Ако изтеглят кредит на твое име, то няма да е заради хакването на НАП. Там няма данни, които да позволят това.

    Коментиран от #20, #53

  • 18 Пешо

    6 14 Отговор

    До коментар #16 от "Чалга":

    Да има късмета кристиянчо да имам кредит и ще го счупя като кашон
  • 19 ТтТ

    6 13 Отговор
    Като не си отвориш компа, ще ти отворят хълката!!!
  • 20 Пешо

    8 16 Отговор

    До коментар #17 от "Morgoth":

    ЕГН данни лична карта три имена адрес фалшиво пълномощно и ходи търси адвокати да се съдиш Този Кристиян колко бой ще яде и пола ще смени

    Коментиран от #24, #31

  • 21 Morgoth

    24 4 Отговор

    До коментар #15 от "коментар":

    Не е той длъжен да доказва, че е невинен, а прокуратурата да докаже, че е виновен. Невинен до доказване на противното е най-важният постулат на съвременното право ..... затова толкова се дразня на определението за несъобразена скорост, защото то директно го нарушава, но това е друга тема.

    Коментиран от #25, #48

  • 22 Centurion

    16 8 Отговор
    Единствено виновни са от НАП и тези които са им изградили системата.Ясно е ,че момчето е изкупителна жертва,поредният "клошар" който намериха.Има вероятност обаче пробива да е организиран от управляващите ,за да затвърди усещането ,че електронните системи не са сигурни,с което да си осигурят оставането за по дълго във власта!!!

    Коментиран от #33

  • 23 Све

    5 5 Отговор
    Случайно работи за американска компания…

    Коментиран от #27

  • 24 Morgoth

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пешо":

    Ако ставаше толкова лесно до сега фирмите за кредити да са фалирали всичките, а половината от нас да висят по съдищата да си оправят дълговете. ЕГН, лична карта и адрес са данни сравнително лесни за набавяне, много институции ги имат. Освен това има нелегални бази, които продават много повече данни за нас на фирми, които искат да насочат спама си в правилна посока.

    Коментиран от #28

  • 25 Извинявай

    10 11 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    Все едно не съм гей до доказване на противното .стига толерастия.малко бой за профилактика .света се напълни с ladyboys вижте му муцуната типичен гейчо

    Коментиран от #30

  • 26 ПУШАЧ

    18 6 Отговор

    До коментар #10 от "коментар":

    Много хора, когато са под стрес, пушат дори повече, отколкото обикновено. Една приятелка ги беше отказала от десет години и когато в един магазин джебчийка и отмъкна цялата заплата, изпуши около кутия за два часа. Така че дали е пушил, или не не означава автоматично "виновен"

    Коментиран от #49

  • 27 Morgoth

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Све":

    Ами случайно повечето такива компании са американски ;)
  • 28 Споко

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Morgoth":

    Ти се надявай да не се сблъскал с това.видя колко народ станаха жертва на фиктивни дългове на разни манговци чрез менте нотариуси съдия изпълнители .наивник държава няма .

    Коментиран от #32

  • 29 Све

    12 5 Отговор
    Цялото правителство трябваше да е подало оставки вече… . 2 милиарди изчезват за електронно правителство… .. Нула резултат
  • 30 Morgoth

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Извинявай":

    Дали си гей не е въпрос от юридическо естество ;) А дали този младеж е гей ... надали, не ми прилича на такъв.

    Коментиран от #35

  • 31 Факти

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Пешо":

    Коментират хора нищо неразбиращи от компютри!
  • 32 Morgoth

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Споко":

    Да, видях и това стана преди този пробив в НАП. И апартаменти крадат по този начин, а информацията с която разполагат далеч надминава тази открадната от НАП. Знаят кога е умрял възрастен, на когото наследниците са в чужбина, знаят данните на всички и т.н. Това не го правят хакери, а хора които имат легален достъп до държавната информация. Има ли престъпник в средите на нотариусите, може да си прави каквото иска.

    Коментиран от #36

  • 33 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "Centurion":

    Напълно си прав– коя кобила се хване, тая вършее. Е сега като е под лупа, дали е хакнал летищата в Бургас и Варна, или КГБ? Голям смях, голяма манипулация и голяма простотия!
  • 34 WWEW

    11 2 Отговор
    И ПОРАДИ НЯКАКВА НЕЯСНА ПРИЧИНА БТВ ИЗВЕДНЪЖ СПРЯ ВИДЕОТО С ИНТЕРВЮТО НА МОМЧЕТО,И НЯМА ДОСТЪП ДО НЕГО

    Коментиран от #42

  • 35 Пешо

    4 11 Отговор

    До коментар #30 от "Morgoth":

    Всеки случай и на мъжкар не прилича .този е с женска душица страхлив и мишок .личи си муцуната на лицемерен канцеларски плъх с ръка на опитен чекиджия и изпилени нокти
  • 36 Споко

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Morgoth":

    Знаеш,че държава няма мафия
  • 37 xaax

    4 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Той сподели, че е бил пред нервен срив и че в ареста са го разпитвали 15 едри мъже. .. putioo
  • 38 Миро:

    5 2 Отговор
    Хакването е целенасочена работа на други хора!!!
  • 39 бббббб

    7 3 Отговор
    След като службите са такива специалисти защо не отключат сами компютрите и да открият доказателства !?!?!? Защото събирането на доказателства за едно обвинение е задължение на МВР,прокуратурата и Съда. Като имаме такива специалисти в службите защо не откриха хакера хакнал Търговския регистър ???? Също така от оня ден са хакнати летищата Варна и Бургас,ама службите мълчат защото не са компетентни в работата си.

    Коментиран от #54

  • 40 Кристиян Бойков:

    5 3 Отговор
    Не аз хакнах НАП, баба Вуна беше!
  • 41 Антон

    3 8 Отговор
    Келеша трябва да го отнесе много сериозно! Така че и бъдещи келешчета да знаят какво ги чака ако се пробват към държавни машини. Бил добър хакер, фирмата се занимава с ай ти сигурност а в същото време по техни думи някой отвън използва нерегламентирано компютрите им да хакне нап и отделно им рови по регистрите за да ги натопи. Страшна репутация ше има тази фирма. Да не говорим че някъде в мернах как се хвали че боднал флашка в някакъв дуржавен компютър, докато служителката отишла да свърши нещо.
  • 42 Фатар бабаи

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "WWEW":

    Правителството ни се издъни яко както всеки път и кашата става все по - голяма
  • 43 ВЪЛЧО

    3 4 Отговор
    Кристияне, най-добре ти знаеш дали си виновен и какво си правил , но не се изкарвай стресиран и пред нервен срив....понеже видно си много умен и кадърен , ще ти кажа поговорки и знам , че ще ме разбереш : Да би мирно стояло не би чудо видяло....и най-умният си е малко прост !!!! Ето там ти е проблема !!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хах

    3 5 Отговор
    Точно така бе тарикат не си бил ти,тя ръката ти е свършила всичко.
  • 46 edsf

    7 2 Отговор
    Доколкото виждам от някои коментари, българинът освен от футбол, политика и автомобили, вече явно разбира и от право и от къмпютърна сигурност. Ти да видиш колко бил поумнял тоз "българин"...
  • 47 123

    6 0 Отговор
    Сегашните 20-годишни са по-различни от едновремешните 20-годишни които бяха добри само на табла
  • 48 коментар

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    Проблема му е, че Кристиян се изкарва невинен, а прокуратурата какво ще докаже е друго нещо!То всеки виновен за нещо се прави на най-невинния!
  • 49 коментар

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "ПУШАЧ":

    Тоя в ефир си пушеше цигарката и си говореше ама възможно най-спокойно и за това още в началото коментирах, че в ефир изобщо не изглеждаше нервен и чак пък в психически срив!
  • 50 Грую

    3 0 Отговор
    Възможно е и да не е той, но това е резултат от учени, недоучени ГДБОП-овци, на които изглежда доста неща не са им ясни, но им трябва изкупителна жертва и са попаднали на някаква следа и стана нещо като апартаментите на Цветанов - не всичко е редно и не може много да се докаже , но за изкупителна жертва става.
  • 51 Не знам

    3 1 Отговор
    дали това момче - "вълшебник" ще иска да работи в НАП, но съм сигурен, че след този случай ще напусне България. Кой е виновен, че вълшебниците не работят в НАП и напускат страната?
  • 52 Компоти

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "ддд":

    Мунчо човекът говори за личните му компютри. Освен това те така или иначе ще ги отворят, по смислено е да съдейства. Този прости се прави на много умен, и иска да удари кеша заедно със работодателят му.
  • 53 егн

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Morgoth":

    Айде бе няма ЕГН и номер на ЛК ????
  • 54 Юрист

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "бббббб":

    Един път желязото в тях ли е няма мърдане!!!!! Просто го молят "учтиво" да не си губят времето с надежда на споразумение и бързо приключване. Всичко е в неговите ръце сега, ако не съдейства ще му трябва здрав адвокат, явно има самочувствие защото се надява на фирмата юристите да му пазят задника.
  • 55 гост

    0 0 Отговор
    Нашето МВР търси да представи правдоподобно и очевидно решение на проблема, който се е разкрил. Ето, хващат един вече известен човек правил това в миналото и хоп, готово. Ама дали е той, ама дали неоспоримо може да се докаже, че е той, това не е от значение. Както се видя с много от акциите на МВР, доказателствата са скалъпени, нямат основание за арести, но го правят демонстративно, за да симулират дейност. След това съдят държавата в Страсбург, но реално вината е на Цв. Цв и компания, а не на държавата като цяло. Един физкултурник командва и не пада от власт, как става така че след толкова издънки пак си държиш властта? Няма рационално обяснение.
  • 56 Грую

    2 0 Отговор
    Спомянм си един епизод от филма "17 -тата годеница на принца" , където един от героите се обясняваше на Царя: "Ама какво искате от мен? Аз съм само един прост магьосник" , а Царят му отговори: "И то много прост"
  • 57 Aneli

    3 0 Отговор
    Kолкото и да с способен Кристиян е с престъпни наклонности. Сигурна съм, че в България има поне още 100 IТ специалисти ,които, ако решаха , можеха да хакнат дори и БНБ . Но те не желаят да се замесват в неща под тяхното достойнство.
  • 58 Това ли е?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Подучен от адвокатите какво да говори.Как се чувствал,ами ти нагло същество мисли ли как се чувстват ония на които им го причиняваш ,сега искаш да те приемат като човек който има чувства?
    Не,ти си нагъл,безчувствен тип също като ония които правят масови убийства,няма разлика.Даже си по-лошо защото си поставяш и цена.Да направил си го за пари,тарикатино!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове