21 Юли, 2019 20:38 10 339 92

Спомени от соца: Къде щурееха учениците в Бургас през 80-те на ХХ в.

  • купон-
  • бургас-
  • ученици

Тогава нямаше социални мрежи или мобилни телефони

Смятам, че моментално трябва да ви предупредя, че това е несръчен, плах, непоследователен и дори направо глупав опит за инвентаризация на нощните заведения от през 80-те години на миналия век.

Но ако ти, читателю, се интересуваш къде са вилнели твоите родители, баби и дядовци дори, хвърли един поглед на следващите редове, пише socbg.com.

Тогава нямаше социални мрежи или мобилни телефони. И за да видиш някое момче или момиче, което те интересува или да се срещнеш с хора, които са важни за тебе, просто трябваше да отидеш на едно, две или три места и много вероятно беше твоят човек да бъде там. Защото местата за забавление не бяха чак толкова много колкото днес, но пък купонясването беше гарантирано. И така…къде ходеха учениците и изобщо младите бургазлии на възраст 18+ и от 20+ нататък?

Ще започна с „Плочата“.

Плочата е …

Не, изобщо не става въпрос за грамофонна плоча.

Какво е грамофонна плоча ли? Хм, това едно време беше музикален носител, който се поставяше внимателно в грамофон, за предпочитане стерео грамофон, и се слушаше музика от страна А и страна Б …

Какво е грамофон ли…

Ъъъ, грамофон е…

Виж, така няма да се разберем. Търси из Гугъл или из Уикипедия.

Аз, исках само да ти разкажа къде се забавлявахме ние, учениците в Бургас през 80 –те години на миналия век.

Защо през 80-те ли?

Защото тогава бяхме ученици, а защото във времето преди това, демек в края на 70-те и началото на 80- те години извън летния сезон бургаските гъзари, моряци и международни шофьори, ходеха да купонясват в дискотеката на хотел „Приморец“ или в бара на хотел „България“, а след 23 часа с таксита или с автомобили се изнасяха към Слънчев бряг и по-точно към тамошната дискотека „Мелодия“, ама за тези неща други хора трябва да ти разказват, а не самозванци като мен.

Ние тогава сме нямали достъп до тези места ,защото бяхме ученици, както вече казах.

Та, „Плочата“ беше едно нелепо заведение върху покрива на някакви съблекални на Централния плаж в Бургас. Работеше от ранното лято до късната есен. През деня директно от плажната ивица хората си купуваха оттам бира и картофки, но вечер…

Вечер друже мой беше супер. Поне за нас беше така.

Е, пак имаше бира и картофки, по-късно и някакви клисави пици, но едва ли някой ходеше там, за да яде.

Първо се купуваха билети от някакво павилионче отвън…разположено пред тогавашния нощен бар. После се качвахме горе на самата „Плоча“, където …

Така и никога не разбрах как се събираха толкова много хора на възраст от 14-15 години до 30-35 години. Имаше нещо като сцена точно пред самия вход, а тълпата се разделяше в двете крила на заведението, представляващо нещо като прав ъгъл. Тук там из двете крила имаше някакви очукани железни маси и столове, но бройката им беше много по-малка от броя на посетителите.

Някъде на сцената имаше и нещо като предвестник на видео стена и там понякога можехме да гледаме видеоклипове на рок и поп групи.

Веднъж видях как на сцената там пя и свири бургаският рокаджия Георги Мархолев . Беше величествен, защото…ами защото пееше на английски, а не като Данчо Караджов да вика най-много по едно „Оуууиииийееее“. Кой е Данчо Караджов ли? Ти за група „Сигнал“ чувал ли си? Не??? Ами, има информация из интернет. Търси си я.

Хм, не знам защо, но в спомените ми изплува кой знае защо и мини концерт на Нели Рангелова…да, бе …на „Плочата“, точно тя…Нели Рангелова.

Какво??? Не знаеш коя е тя ли? Добре де, виж и снимките из Гугъл. В Уикипедия все ще има сведения за нея. Ами, тогава беше естрадна певица и хубава жена и …не, не. Аз не слушах такава музика, но тогава през онази вечер слушах Нели Рангелова, защото когато пя от сцената, аз бях пред сцената.

Стига си се хилил тъй подигравателно, де.

Музиката за нас беше най-важното, разбираш ли. Стояхме прави с часове на „Плочата“ и слушахме любимата си музика, обличахме се с нещо различно от омразните ученически униформи и.

Да, бе…в училище носехме униформи. Какво е униформа ли? Ами, войниците имаха униформи. Учениците също. Е, не ни харесваше, но никой не ни питаше. Бяха в отвратителен тъмносин цвят. И гадни кройки.

Важно е да кажа, че „Плочата“ беше лятно заведение и затова там нямаше как да има униформи. Собствениците на дънкови панталони и дънкови якета / незнайно защо и тогава и днес, наричани „сафари“ –та /предизвикваха вълни от завист сред останалите.

Беше ученическа дискотека, един вид. Но със сигурност в нея ходеха и по-големи батковци и каки от нас.

Тук поставям едно яко парче на ню ейв групата Алфавил от онова време. Ама кой ли тогава от нас е мислил върху желанието да бъдеш „Вечно млад“

Да, речем, че на това място в Бургас се събираха относително по-възпитани и кротки ученици, подрастващи и по-големи.

Но докато широките народни маси от ученици се събираха на „Плочата“ неспокойните духове и истински бунтари посещаваха „Капута“…онова пространство между Северния плаж и Летния театър. Там нямаше вход, естествено имаше бира в пластмасови чаши и картофи, някои по-жадни набори си носеха бутилки водка или коняк и атмосферата си беше направо наелектризирана и някак революционна. Общо взето беше сигурно, че почти никой от присъстващите не е отличник в училище. Затова и милиционерите често налитаха, за да проверяват кой е с паспорт и и кой без.

Да, през 80-те години нямаше полиция, а милиция.

Нямам ясен спомен от какъв източник се осигуряваше музикалното оформление на „Капута“, но едва ли е била някаква супер музикална уредба. Във всеки случай посетителите на този малък бургаски Содом и Гомор си стояха на купчини и си пийваха и се смееха и се уговаряха къде да продължат нощта.

В онези прастари времена през зимата нещата се случваха в Младежкия дом. Там имаше дискотеки или концерти на български групи. Ами, да…ти какво. Тогава не сме и мечтали да дойдат RAINBOW. Или КISS, или AC DC. Или който и да е.

Но пък можеше да дойде Росица Кирилова…/момент да се прекръстя/

Но лично аз съм гледал ФСБ в Младежкия дом. Прибрах се прегракнал. Е, гледал съм и Щурците и Сигнал в спортна зала „Бойчо Брънзов“, макар че тогава тя се казваше …забравил съм.

Сега се сетих за нещо странно. Дори направо налудничаво.

Около средата на 80-те години имаше някаква необичайна ученическа дискотека в помещение под подлеза срещу Операта. В нея се събираха ученици от 8 до 12 клас. Безвъзвратно съм забравил как се казваше.

Странното беше това, че в 18 часа спираше музиката и дисководещият, демек човекът, който пускаше музиката, четеше едва две минути със строг глас новини. Новини бе!!! Какво бил казал другарят Тодор Живков или къде бил отишъл другарят Жишев и и прочие такива идиотщини и тъпизми. И всички се хилеха, ама слушаха. Повярвай ми…това с новините беше тъпо, тъпо, тъпо решение на комунистическата партия.

После в края на 80-те години местата за забавления в Бургас рязко се увеличиха.

Едно от най-странните заведения в онези времена беше „Навеса“, разположено близо до северната част на тогавашния и днешен хотел „Приморец“.

Представляваше лека метална конструкция тип – парник, покрита с найлон. Предполагам, че по документи там е можело да бъдат приютени петдесетина души, но винаги бяха в пъти повече, изгубени из мъглата от цигарен дим. Толкова кибичеха и отвън.

Имам неясни спомени, че там човек освен алкохол можеше да си поръча айс кола, демек чаша кока кола с топка сладолед и да добави към нея малка водка…или да не добавя нищо.

В Бургас и културата на пиене преживя развитие, затова бяха открити два коктейл бара. И там, както сам можеш да се досетиш млади ми читателю, се сервираха коктейли. Никой не подозираше до този момент, че съществуват „водка фис“ и джин фис“

Това си беше една малка културна революция за общество, свикнало да жули предимно домашна ракия, водка и коняк. И бадемов аперитив. Това последното питие си беше бургаско откритие.

Та, какво за коктейл баровете.

Единият беше до днешната сграда на ВиК Бургас в бившия хотел „Бриз“…ееее, там беше супер снобарско. В интерес на истината там ученици ходеха рядко, но имаше и изключения. По скоро посетителите бяха от 18+ нагоре.

Влизаш и те посреща музика от пиано и флейта, но преди това чинно се редяхме редяхме на опашка, за да се освободи място и да влезем за един джин фис или японско утро или прочие.

А другият подобен коктейл бар отваряше врати зад гърба на Операта. Там, през зимата на 1987 год. доста време се висеше отвън, после във фоайето, докато се освободи маса, за да влезеш вътре в самото заведение.

Всъщност появи се и трето заведение от този род…наричаше се „Дружба“ и беше в к-с „Зорница“. В момента там е разположен офисът на бургаска телевизия.

Учениците имаха и някакъв относително спокоен достъп до отделни ресторанти. Да знаеш, че бащите и майките ви ходеха в тогавашния ресторант „Рибарска среща“, който се намираше …хм срещу днешната „Ротонда“ . Не негово място сега има някакви магазини за дрехи. Та, в „Рибарска среща“ хапвахме пържени калмари и пиехме бира. Спомням си, че веднъж в десети клас отидохме там с моя кум, е тогава той ми беше само съученик, и си поръчахме вино в залата за непушачи. Сервитьорът презрително ни каза, че сме малки и ни препоръча бира. Е ,поне бирата там беше хубава. И калмарите.

Всъщност по-големите ученици можеха да влизат в повечето ресторанти, но винаги с едно наум.

А и честно казано за тогавашните тийнейджъри не беше особено приятно усещане да купонясват в компанията на наборите на майките си и бащите си, че дори и на дядовците и на бабите си.

Представете си лятна вечер в тогавашния ресторант „Пиргос“. По масите стоят семейства или изобщо възрастни хора, бодат си салата и посръбват ракия, хапват мешана скара, ресторантският оркестър пее някаква естрадна боза и изведнъж на дансинга се втурва тълпа ученици, за да танцува на някакво парче на Сиси Кеч или Саманта Фокс , което е пуснал диджеят. Напрегнат момент отвсякъде.

Долу горе същата картинка беше и в тогавашния ресторант „Дружба“ , помещаващ се в Казиното, днес превърнато в културен център „Морско казино“. И на ред други такива места, в които имаше тежък културен сблъсък между ресторантската и едва зараждащата се клубна култура.

Нали разбирате, че трудно се получаваше мирно съвместно съществуване между ученици и възрастни. Че то можеше някоя вечер да те види леля ти или чичо ти как се кълчиш по дансинга или недай Боже как пушиш!!! Отврат.

Но в навечерието на 90-те години откриха първия ресторант за спагети…Е, това беше вече истинска сензация.

Е, как можах…забравих още едно прочуто място. Дискотеката в ЦУРК-а в Морската градина. Помещението беше малко, затова повечето хора висяха на маси отвън, но пък забавлението вътре беше гарантирано. Там се събираха ученици и студенти. Страхотно местенце.

Между другото едни от най-прочутите бургаски радиоводещи в момента ,Петър Генчев, беше там новобранец DJ…

В края на 80-те години се появи нов хит на нощния живот за ученици и луди млади в Бургас.

„Балатума“…дискотека на открито върху един от тенис – кортовете срещу хотел „Приморец“. Общо взето инвестициите в този …хм…проект бяха нищожни. Някой беше застлал тенис корта с покритие, тип линолеум или балатум и така се появи името на това сборище.

Бира, картофи и …добре, де…Нали се разбрахме. Никой не ходеше по такива места ,за да яде.

Ако щеш вярвай, но имаше вечери, когато програмата там я водеха много яки диджеи от онези времена. Самият Тома Спространов или Данчо Стълбицата. Нещо като днешните Armin Van Buuren или Tiesto, да ме прощаваш за сравнението.

Общо взето влизахме, стояхме по пейките за зрителите на тенис мачовете, а когато пуснеха музиката, правехме цялата група нещо като кръг и си танцувахме или стояхме прави пак часове наред.

Докато пуснеха…един Господ знае защо му казвахме така…докато пуснеха „блус“…демек бавна песен, балада или нещо такова. И тогава по-смелите момчета канеха по-хубавите момичета на танц, а останалите скърцаха със зъби и гледаха мрачно. Първата крачка към някои от днешните бургаски семейства беше направена там, да го знаеш читателю.

Мисля си, че това беше първата огромна бургаска дискотека на открито. Дали в някои вечери вътре в нея е имало 1000 души? Може би.

Но и най-горещото лято свършва и когато сняг забръска, къде да ходиш ти зимъска?

Дискотеката в хотел „България“. За да си купим куверт на стойност 5 лв, се редяхме на опашка от 17 часа следобед. Отваряше в 18 часа. После към 22 часа музиката спираше, светваха лампите и ни гонеха, защото някъде там започваше да работи нощният бар, а в него ходеха …ами, ходеха тежкарите, а не ученици, току що завършили училище или прясно уволнени войници сополанковци като нас. Всъщност на това място можеха да проникнат само представители на 11 и 12 клас. За по-малките ситото беше жестоко.

Е, на мястото на днешния басейн в този хотел майка ти, баща ти, дядо ти и баба ти са танцували върху дансинга или са хвърляли по едни поглед към видео стената, за да видят някой клип на Принс, Кайли Миноуг или Мили Ванили, да речем.

Пак в края на 80-те години и съвсем в началото на 90-те се появи някаква каравана в двора на Етнографския музей…ей, колко народ висеше там.

Колкото и в „Арт клуб“-а в двора на днешния партиен щаб на СДС на ул. „Богориди“. Ако ме питаш, защо висяхме там, ами нямаше никаква логика да го правим, но висяхме с часове. За да видим този или онзи или в моя случай тази или онази. И да тръгнем нанякъде.

През 1988 год. се случи още едно малко чудо…появи се нещо като…нещо като денонощно заведение…силно казано, защото ставаше дума да съвсем мизерно кафене в Търговската къща. Нахаканите пичове с автомобили и мотори ходеха там или пък в друго подобно …хм…кафене на входа до Гробищата, близо до днешната бензиностанция на Петрол. Никой не знае как се е казвало по документи, но всички го наричаха „Кокала“.

Просто там се събираше много народ, за да побъбри, да се повесели и да тръгне нанякъде. Веселба на входа на гробищата??? Ами, така се получи.

През лятото на 1990 год . отвори дискотеката в Профсъюзния дом и е абсолютно сигурно , че в пространството пред нея ходеха много повече хора, отколкото в нея, но всички бяха там. Първо кибичеха в двора на Етнографския музей, а после се изнасяха на тълпи към …това ново място..

Пак тогава на мястото в някакво покъртително заводско хале до КАТ, съвсем в края на Бургас се появи дискотеката „Ла Пиаца“…и народът се юрна в тази посока.

Естествено най-големите приключенци и нощни аристократи избираха през лятото да ходят в Слънчев бряг, но …знаеш ли…и в Бургас имаше доста възможности човек да си отвърти главата от забавления.

90-те години донесоха още повече възможности за нощен живот за бащите и майките, както и за бабите и дядовците на днешните ученици в Бургас.

След дискотеката в Профсъюзния дом за по-големите ,отвори дискотека „Арфа“ във фоайето на Операта за по-малките. Малки малки, ама играеха на зарове край гардеробите.

Новозараждащата се частна инициатива преобразува бившия ресторант „Пиргос“ в дискотека и това място доста време беше тотален хит. През лятото жегата вътре беше убийствена, но въпреки всичко всички се натискаха да влязат.

После в бившия партиен дом, приютил Бургаския свободен университет отвориха дискотека, изникна и друг конкурент в сферата на нощното веселие зад Пожарната, където днес се помещава евангелска църква, по-късно се появиха Караоке бар в Операта, невероятният рок клуб „Сатан“ близо до стадион „Черноморец“, на чието откриване и освещаване въпреки дяволската символика по стените беше поканен православен свещеник, дискотека „Зорница“, в която можеше да се чуе както Металика, така и сръбска музика, клуб „Трокадеро“ до автогара „Запад“ и тоталния хит от лятото 1996 год , плажната дискотека „Палм бийч“, която буквално уби конкуренцията с безплатен вход и евтин алкохол, изникнаха таверни, цингаверни …но…

но…за заведенията от началото на 90-те години пък и средата им и края им ще говорим друг път, ако изобщо ти се слушат такива нафталинени спомени, млади читателю.

Ах, да…вечерният час за ученици беше до 22 часа. И затова в автобусите по това време беше пълно с тийнейджъри, които се прибираха с нежелание. А днес същите те, ама в доста по-възрастен вариант настояват пред своите деца и внуци да се прибират рано. И това ако не е ирония на съдбата.

Е, сега можеш да питаш баща си, майка си, баба си и дядо си в кое от всички заведения из Бургас са вилнели нощно време към края на 80-те и началото на 90-те години. Току виж се окаже, че са били не само в тях, а и в много други. А ако стените им можеха да говорят?

Беше ми приятно да сме заедно в това пътуване из далечното минало.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    52 10 Отговор
    Статията е интересна,жалко че ще се явят хора на които са им липсвали бананите тогава и не са могли да си купят дънки.

    Коментиран от #19

  • 2 гост

    30 5 Отговор
    .....Венци-ти ли написа това?!?!...Не мога да повярвам,наистина,но ако е вярно-поздравления и аплаузи от мен!За теб!!!
  • 3 Комуниста

    8 29 Отговор
    Много им беше и това, трябваще по стегнато да се държи племето!

    Коментиран от #5

  • 4 Behemoth

    21 11 Отговор
    Не се заблуждавайте млади читателю хахахххххх....80 те слушахме Металика и Слеър а за разпускане Мейдън.....а сега слушаме Сатирикон ,Диму Боргер,Бехемот и Емперор...и въобще млади слушателю ти си едно просто ненужно говедо и добре че е ПРЕМИЕРА да ти напрай хубавото...

    Коментиран от #6

  • 5 Pompev

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста":

    Тряяше по стегнато да се държи,ама вие,дето научихте народа да краде и мързелува

    Коментиран от #7

  • 6 Ролинг Стоунс

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    Бийтълс, Дееп Пърпъл, Рейнбоу, Кис, Ван Хален, Биджийс, ZZ Top, AC/DS..... се слушаше 80те!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Комуниста

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Pompev":

    Крадеца си е крадец по душа това не се учи!

    Коментиран от #16, #20

  • 8 боцмана

    17 0 Отговор
    Десетина години преди това , култово беше барчето на казиното и барче гъзарче. Вилнеехме и на Сънито (Слънчев бряг) , а не Слънчака както го наричат сегашните джендърчета . Иначе барчето на Приморец си беше от край време моряшко. Дневната и нощна дискотека, кака Желка и Петьо двойката (лека им пръст), в промеждутъка Тарло продаваше бира на стълбището и ако влезеше някой" от къди Подът , нататъчи" или някой външен ръб , рядко си тръгваше без да яде бой. А бяхме млади!!!
  • 9 Behemoth

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ролинг Стоунс":

    Е ти може и да си ги слушал Хаххаххх.....но някой от нас се подготвяха за великото тържество на МРАКА!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 боцмана

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "Русороб":

    Пич , комунизъм , чист нацизъм и демокрация никога не е имало и няма да има.

    Коментиран от #14

  • 12 Pompev

    4 0 Отговор
    А за кара баир където сега е повече от половината Бургас,кво?Зала Бойчо Брънзов-зала Изгрев,ало Бургас
  • 13 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Русороб":

    Мааш си по гащи,ей така-за спорта.
  • 14 Бесен Язовец

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "боцмана":

    За диви балкански племена само комунизъм, е ви за 30 г. демокрация пълно разложение на обществото! Има 3лв.у джоба и ми разправя - и аз да съм на власт и аз ще крадем да си опрвим децата, така лииии? само комунизъм
  • 15 Гербераски Кавал

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Русороб":

    Ти на колко си години, да не цитираш Антон Тодоров? Сигурно си същата въртиопашка като него, бягай да му четеш книгата за Тиквата и шайката, няма по големо предатели и българофоби от квичащата Соросня
  • 16 Pompev

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Комуниста":

    Аве не ми разпраи на мен ся ти-всички комунисти са бедни и са злоупотребявали до последно-сега децата ви ни командват-ви сами развалихте хубата система
  • 17 Адолф Хитлер

    7 16 Отговор
    През комунизма толкова хубаво е било,че чак дедите ми са избягали веднага след съветската окупация.Да не говорим,че дядо ми е бил убит и ограбен от червената чума,защото е бил генерал в бг армия и приятел на фелдмаршал Фридрих фон Паулус и на Адолф Хитлер.

    Коментиран от #27, #29

  • 18 СоцБоц

    27 4 Отговор
    Беше супер, а Бургас беше един красив град.Жалко че децата ни няма да видят истинско приятелство и веселба!

    Коментиран от #82

  • 19 БойкоВИС2

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    На колко си години бе пишуеме?Май си слушал кратки разкази на лъжеца Коритаров.

    Коментиран от #24

  • 20 Pompev

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Комуниста":

    Значи вземаме и одаржавяваме на хората имотите,а след 45 години си ги приватизираме,е тва не е ли пладнешки обир

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Borislav Popov

    15 3 Отговор

    До коментар #20 от "Pompev":

    Каква национализация те гони, това което сега открадна Сороснята е детска игра от онова време.Гроб са най големите Крадци

    Коментиран от #23

  • 22 Бесен Язовец

    15 8 Отговор

    До коментар #20 от "Pompev":

    Кои хора бе фашист? Държавата след 1919 г затънала в дългове от некадърно управление а управниците богатеят и се правят на капиталисти разбира се, че ще им го вземеш! Чети Елин Пелин да видиш селското стопанство каква тиня е било, ора ли са земята с волове 1944г.а хората са имали вече трактори от 1900 година! Мизерията е живяла в България до 1944г.!!!

    Коментиран от #25, #32

  • 23 Pompev

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Borislav Popov":

    Каква соросня бе,сички са к о м у н и с т и ,облагодетелствани
  • 24 Петър

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "БойкоВИС2":

    На 45 години съм,убеден съм че помня повече от теб от времето преди 1990 година.

    Коментиран от #30

  • 25 Pompev

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    Не е било нужно да я окрадат в 1ден.Дядо ми да спестява цял живот и със работа си е купил всичко,а за воловете такова е било времето.Немците вкарват модерна техника коята и сега никой не може да я произведе.
  • 26 Pompev

    2 0 Отговор
    И да ти кажа че умира от притеснение,хиляди са били така,щом Бойко партиен член го признава,кво искаш още
  • 27 _SS_

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Адолф Хитлер":

    Как се е казвал дядо ти?

    Коментиран от #28

  • 28 Pompev

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "_SS_":

    Тва ко значение има,говорим преди 1944
  • 29 трхф

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Адолф Хитлер":

    партията на хитлер се казва национал социалистическа..тоест по времето на хитлер в Германия са били и те социалисти...фашизма е в друга държава

    Коментиран от #31

  • 30 БойкоВИС2

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Петър":

    На 56 съм, завиршил ! гимназия "Д.Благоев" когато в училище ни учеха на нещо!, а ти си се обрасовал при мутрите, сугурно идол преди Тиквата ти е бил В.Илиев хе хе
  • 31 Монгола

    6 6 Отговор

    До коментар #29 от "трхф":

    Я не ми се прави на разбирач ФАШИЗМА И НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗМА СЕ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО! А СОЦИАЛИЗМА НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗМА, СОЦИАЛИЗМА Е ИДЕЯ ЗА ВСИЧКИ РАСИ(РАВЕНСТВО) ДОКАТО НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗМА Е КОНКРЕТНО ГЕРМАНСКАТА НАЦИЯ НАД ВСИЧКИ ДРУГИ!

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Русороб

    5 9 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    Главата много явно не те слуша за да пишеш и твърдиш такива неща. Преди 09.09 България е била на картата на Европа, а след това затъва под миризливия ботуш на ватника, а такива отрепки като каскета бай Тошо се разпореждаха та чак и златото от БНБ изпратиха в Русия. Толкова безочлива шайка като шумкарите няма, нагли и глупави.

    Коментиран от #36, #37

  • 33 гффпп

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Монгола":

    за социализма на маркс ли говориш?

    Коментиран от #35, #39

  • 34 Pompev

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Монгола":

    Що пък тряя евреите да са над немската раса.Ай добре,сега циганите да са над нас-съгласен ли си,ако си значи си циганин
  • 35 Русороб

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "гффпп":

    Той няма идея за какво говори, от прост шумкар какво може да очакваш.

    Коментиран от #41

  • 36 Бесен Язовец

    6 7 Отговор

    До коментар #32 от "Русороб":

    България преди 9.9 била на картара на Европа а след това и казваха Малката Швейцария! Михлюзине цехове за вълна е била икономиката до 9.9 един завод за стомана не е имало!

    Коментиран от #38, #43

  • 37 Pompev

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Русороб":

    Ами така е ми,за трите морета не е ли чувал този,там още знаят да говорят на български
  • 38 Русороб

    5 7 Отговор

    До коментар #36 от "Бесен Язовец":

    Да бе малката Швейцария на която по границите разстрелваха да не би да избягаш от разкошният живот. Ти не си добре пич, иди се прегледай.

    Коментиран от #40

  • 39 Комуниста

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "гффпп":

    Е то друг няма! И само да си знаеш че комунизъм никъде не е имало , комунизма е висша форма на социализма.

    Коментиран от #42

  • 40 Бесен Язовец

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "Русороб":

    Така се пази граница не с камери!
  • 41 Да ти отговоря нещо

    9 5 Отговор

    До коментар #35 от "Русороб":

    Вземи прочети малко история,че на тикивакато теб и Чичко Гугъл не помага.Стига повтаря като папагал мислите на Американофилите.Истината е че Царска България е била гувно изостанало от света.Така че затвори си човката

    Коментиран от #44, #46, #48

  • 42 гпр

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Комуниста":

    маркс казва в теорията си за социализма че цели народи трябва да бъдат избивани ...??

    Коментиран от #45

  • 43 Pompev

    3 7 Отговор

    До коментар #36 от "Бесен Язовец":

    Хехехе,стига че ме напушва бе,малката Швейцария била,дет нямаха тоалетна хартия,хехехе,тва за 1 път го чуам между другото

    Коментиран от #47

  • 44 фрп

    8 6 Отговор

    До коментар #41 от "Да ти отговоря нещо":

    преди социализма хората в България са били трудолюбиви...след налагането на соцализма са ги направили мързеливи..жалка истина..слагай си минуси колкото искаш троле:)))
  • 45 Комуниста

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "гпр":

    Теорията за соцализма???!! Ти какво пиеш? На манифест на Комунизма се казва, и такова нещо никъде не пише а става дума за класовата ботба и равенството и основните врагове на класовата борба!

    Коментиран от #49, #53

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Pompev

    1 5 Отговор

    До коментар #45 от "Комуниста":

    Може да не пише,да,но това дет го пише е пълна утопия и не може да стане
  • 50 Бесен Язовец

    6 2 Отговор

    До коментар #48 от "Русороб":

    Ама вземи се скрий бе продворен Царство България където управляват с военен преврат от 1923г.! 20 Век Царства и графства??!!!

    Коментиран от #51

  • 51 Русороб

    2 4 Отговор

    До коментар #50 от "Бесен Язовец":

    Мухльо, в момента в 21-и век има няколко монархии, начело с Англия, ма то на амеба с каскет какво да обесняваш.

    Коментиран от #56

  • 52 Гнусна Соросня

    14 4 Отговор

    До коментар #48 от "Русороб":

    Нека аз ти отговоря, Царска България е била на дъното в Европа,било е глад и мизерия, хората не са имали какво да ядат,подобни на сегашните крадливи и прости политици са грабили от бедния народ до кокал .Прочети Алеко и ще видиш Тиквата и шайката едно към едно

    Коментиран от #55, #62

  • 53 ппхпр

    3 6 Отговор

    До коментар #45 от "Комуниста":

    наистина го е казал и написал...дори е изброил и някои народи които първо те трябва да бъдат избити...не случайно в първата страна която налагат социализма чрез ленин там са избити милиони хора с извинението че това са убийства на класова основа..това което маркс залага...милиони са избити..буквално се стига че избиват милиони за удоволствие...има го всичко това документирано на филм..в Германия също налагат социализъм чрез хитлер и той също започва да избива милиони хора само че с друго извинение..
    убийства на расова основа...като копира убийствата на сталин..дори двете социалистически държави се съюзават да връщат избягали хора от едната държава в другата за да си ги убият техните социалисти..за това нещо има документи..

    Коментиран от #54

  • 54 Да ти отговоря нещо

    7 1 Отговор

    До коментар #53 от "ппхпр":

    Ти знаеш ли какво е социализъм и националсоциализъм, а Айнщайн?

    Коментиран от #59

  • 55 Русороб

    4 9 Отговор

    До коментар #52 от "Гнусна Соросня":

    Това може да го твърди единствено нагла амеба с каскет, на която баба му му е казвала как е било едно време ;) ей мишко, ти на мен нищо не можеш да ми кажеш, ни акъл имаш, нито образование, челото ти е два пръста, както и вратлето, а това че се опитваш да изопачиш истина на никой не му дреме. Виж сега кой е с раша и ние с кои сме и сам ще си отговориш какво е било преди по времето на светлия ти комунизъм дрОгарке. Северна Корея ей това беше.
  • 56 Бесен Язовец

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Русороб":

    Да има обаче има и племена по Амазанка където ходят боси дай и ние да тръгнем боси тогава като има!

    Коментиран от #58

  • 57 тппрр

    6 6 Отговор
    трябва ли да кажем социализма колко милиони хора е избил в Китай..Камбоджа...това е страшна трагедия..тук троловете не си дават сметка за секунда какво говорят..тъжно е:(
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 гхт

    1 5 Отговор

    До коментар #54 от "Да ти отговоря нещо":

    да..и двете извършват масови милиони убийства...гюбелс е казал още при регистрирането на социалистическата партия на хитлер че тази партия много си прилича с социализма на ленин...това е в вестник тогава и е документирано..
    факт е че двете държави са съюзници
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Сера Стата

    9 1 Отговор

    До коментар #58 от "Русороб":

    аз на теб,Кажи нещо за Китай като изреждаш соц. Държави? А занемя, знаеш ли краварите че не могат да си върнат дълговете на Социалистически Китай???Такива продажници и българофоби като теб да бягат да облизват на Боко топките

    Коментиран от #63

  • 62 Pompev

    3 4 Отговор

    До коментар #52 от "Гнусна Соросня":

    ОТ посткомунизма по голям глад няма,ако трябва да ги сравним чисто икономически на 1 място е Царска България,
    Следвана от турското робство,на трето е комунизма,а на четвърто е сега-посткомунистическия геноцид.

    Коментиран от #65

  • 63 Русороб

    2 6 Отговор

    До коментар #61 от "Сера Стата":

    Китай без богатите пазари на Щатите са за никъде. Икономиката е в спад в момента заради санкциите и помни те никога няма да тръгнат с Русия, тоест ще, ще я пренаселят след като я завоюват. Виж и всички останали комунистически държави как стоят на фона на западните и не се излагай по форумите просто каскетче.

    Коментиран от #64, #66, #67, #83

  • 64 Соня Блейд

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "Русороб":

    САЩ без китайски стоки са загубени.
  • 65 Гнусна Соросня

    9 2 Отговор

    До коментар #62 от "Pompev":

    Ти доматите с колците ли ги ручаш? Имаш ли идея какъв глад е бил 44-47 година след предателския царски период, 89 и нататък 97 процента бяха с жилища и спестявания които сини предатели начело с българофоба И.Костов стопиха в името на благополучието на шепа сини предатели!Но явно на теб няма смисъл да ти се обяснява, ти си от предателите с 1 гънка.

    Коментиран от #68, #88

  • 66 Сера Стата

    8 1 Отговор

    До коментар #63 от "Русороб":

    Публикувано във факти.бг: През първото тримесечие на 2019 година общият дълг на САЩ (държавен и частен) е близо $70 трилиона Без коментар за такива "умници" като Теб. Китай са номер ! кредитор на краварите!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Pompev

    1 3 Отговор

    До коментар #65 от "Гнусна Соросня":

    Сдс 1989 са подставени от БКП.Иван Костов преподава Политикономия,44-47 коu управляват вече,разбира се че е било глад

    Коментиран от #69

  • 69 Гнусна Соросня

    7 1 Отговор

    До коментар #68 от "Pompev":

    Много оригинален отговор,44-47 гладът е следствие поредицата национални катастрофи от Царска България, а Иван Костов отстоява същите идеи като теб, така че по твойта логика всичко е ясно.Сороснята са антибългари и продажници

    Коментиран от #70, #74

  • 70 Pompev

    3 4 Отговор

    До коментар #69 от "Гнусна Соросня":

    Значи след 10.11 вие(комунистите и техния изпълнител Иван Костов)върнахте малко земя да замите очите,а големите обекти си ги приватизираха. За другото има статистика,но както казваш като вземате властта и се насирате от крадене чч-чщ,наистина е било голям глад
  • 71 Pompev

    0 6 Отговор
    Не само крадене ами и убийства,такъв геноцид и по турско не е имало както u сега в посткомунизма
  • 72 СссереМ

    1 5 Отговор
    Тия всички случки са от началото на 90-те с богатото въображение на уж преживелия ги колега,например с новините за тошо тъпото.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 pompiloza

    5 1 Отговор
    Самите ви американски любимци не крият статистиките. Те са на официалните сайтове. Махленските спорове си ги запазете за ма'алата. И без туй нивото по ма'алите вече е точно като вашето- лилави венци, джендъри, скодоумци и всякаква паплач плод на кухото модерно образование, планирана емиграция от горите към градовете (Зелю) ...
  • 76 Pompev

    1 4 Отговор

    До коментар #73 от "pompev-mompev":

    Значи първи сте да обиждате,а от вас по големи джендари няма,да ти припомня снимките на целувките в уста в уста

    Коментиран от #77

  • 77 Бесен Язовец

    4 4 Отговор

    До коментар #76 от "Pompev":

    Май ревнуваш, по кой си падаш по Тошо или по Брежнев?

    Коментиран от #79, #85

  • 78 Pompev

    1 5 Отговор
    Пак ти казвам и циганите ги развудихте вие,да имало войници против империализма,Никъде няма толко много колкото при комунистите
    Между другото вече в тях е бъдещето,те ше ви теглят ножа на вас един ден
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Гнусна Соросня

    9 2 Отговор

    До коментар #74 от "СссереМ":

    Добре че беше освободителката че БГ сега щеше да е от София до Пловдив от политиката на Борис3-ти,а ти бягай на паметника на Хамериканските летци да лижеш, че изтрепаха 20 000 българи.Сороснята сте най-най- големите продажници и безродници,за вас ще отворим един ден белене,нишщо че царистите са измислили концлагерите в България
  • 81 pompiloza

    6 0 Отговор
    Цигaнитe си ги въдят сега със "социала" и "правата на човека" разни НПО-та издънки на едни фондации- всички ги знаем кои са. Едно време милиционера им раздаваше палки и на градски транспорт не се качваха, че после зарад едно билетче имаше обществено полезен труд, а те никак не обичат тази дума. Имаше и трудови войски за тях, че да са полезни за обществото. Сега само като минат по улицата ще им се схванат вратовете от въртене къде да гледат нещо за "бранье". Те туй е демокрация
  • 82 Джентълменът русофил

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "СоцБоц":

    Поздравявам ви за коментара. За съжаление децата ни растат в една видео игра и в общи линии са плод на изкуственият западен интелект. И все пак ние родителите сме тези, които могат да възпитават истински ценности в децата ни, подобно на ценностите, които възпитаваха в нас родителите ни през ерата на соца. Думите за моралният упадък на западното общество не са били просто комунистическа пропаганда, всичко е било истина, но го разбрахме твърде късно, при това само онези от нас, които са получили прозрението да виждат зад паравана на така наречената демокрация. Всичко вече е фалш, пари и лицемерие. Но надежда винаги има и тя е скрита в неизвестното бъдеще и в колелото на историята, което продължава да се върти.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 дядо Йоцо

    5 1 Отговор
    От статията се разбра, че Бургазлии през 80 те години са били едни от най-големите задръстеняци в България. В другите населени места се слушаха далеч по-разнообразни музики, и се водеше нормален социален живот.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Цеко

    1 2 Отговор
    Щурееха в Белене и Ловеч
  • 87 Команиз патреот

    1 1 Отговор
    Ще ви дам едни Бийтълси!
    Акоискате забавата да продължи, валс!
  • 88 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Гнусна Соросня":

    ..през 46//47 г БЕРМ ,,плодовете,, на царското капиталстическо управление!!!СТРАШЕН ГЛАД!!!И от тази база=на 0!!!тръгва комунистическото управление!!!И ето РАЗЛИКАТА със сега///те правят ВЪТРЕШНИ ЗАЕМИ!!! за да изградят ДЪРЖАВАТА--ИКОНОМИКА

    Коментиран от #89

  • 89 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "ТОЧКАТА":

    ...АРМИЯ
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ..мокри спомени и желания...КОИТО СЕГА СЕ СБЪДНАХА!!!!И осраха морето...
  • 92 Яна

    0 0 Отговор
    Пропуснал си култови места като дискотека "Москва" и барче " Двата лева". Хайде спомни си защо се казваше :двата лева":)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове