Last news in Fakti

20 Юли, 2019 11:11 2 239 4

Учени слушат за морзовия код на извънземни

  • телескоп-
  • извънземни-
  • морзов код

Breakthrough Initiatives е проект, който започна през 2015 г. съвместно между Юри Милнър и Стивън Хокинг

Учени слушат за морзовия код на извънземни - 1

Търсенето на извънземни цивилизации навлиза в нов етап. Инициативата Breakthrough Listen на инвеститора Юри Милнър обяви, че започва търсене на оптични сигнали от извънземни. За целта тя ще си партнира с четирите 12-метрови телескопа VERITAS, които се намира в Аризона, съобщи самата организация.

Телескопите на VERITAS ще търсят индикации за светлинни сигнали от далечни цивилизации. VERITAS е най-мощната система за изучаване на гама лъчи и астрофизически явления. Тя може да засича пулсациите на синя светлина, които се създават, когато космическите гама лъчи се сблъскат с атмосферата на Земята.

Използването на 4-те телескопа едновременно значително намалява вероятността за погрешно засичане на такива пулсации. Те ще следят за кратки пулсации, които са с продължителност няколко наносекунди. Това обаче е достатъчно потенциална изкуствена светлина да бъде по-ярка от звездите от галактиката, която идва и да бъде проследена.

На практика учените ще търсят своеобразни послания по "морзов код" от извънземни. Информацията от VERITAS ще се събира редом с останалите инициативи на Breakthrough, които включват и продължаващо търсене и анализиране на радиосигнали от космоса, спектроскопия и др.

VERITAS може да засече лазерни пулсации от сравнително близки разстояния. Учените дават за пример, че ако най-мощният лазер на Земята бъде сложен на "Звездата на Бояджян", която се намира на 1470 светлинни години разстояние, то VERITAS ще може да го засече. Системата обаче анализира предимно звезди, които са между 10 и 100 пъти по-близо, така че на теория може да засече и много по-слаби светлинни пулсации, уточнява радио „Дарик“.

Breakthrough Initiatives е проект, който започна през 2015 г. съвместно между Юри Милнър и Стивън Хокинг. През 2016 г. към него се присъединиха и Сергей Брин, Присила Чан и Марк Зукърбърг, Ан Уожчики и др. Инициативата разполага със 100 млн. долара бюджет за търсене на извънземен живот във Вселената.Освен това тя е част и от проекта Breakthrough Starshot, който също разполага с отделни 100 млн. долара за разработка на технологии за междузвездни пътешествия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Уфолога

    13 4 Отговор
    И за гълъби да гледат, може да пратят съобщение по тях!
  • 3 Сектант

    17 2 Отговор
    Дачията ми е готина като космически кораб и почвам да си мисля,че съм извънземен

    Коментиран от #4

  • 4 Да да

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сектант":

    Ти си извънземен!