Last news in Fakti

19 Юли, 2019 19:40 4 188 4

НАП спря и сървъра за касови апарати

  • нап-
  • касови апарати
НАП спря и сървъра за касови апарати - 1
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите спря и сървъра за регистрация на касови апарати, съобщава bTV.

Причината е хакерската атака и тестовете на системата.

Припомняме, ден след кибератаката започна одит на информационните системи на Приходната агенция. По-късно стана ясно, че досега всъщност не са били извършвали тестове за сигурност на информационната ѝ система.

Заради теча на данни електронният портал за ДДС, платено в чужбина, беше временно спрян. Оказва се обаче, че това не е единствената неработеща услуга.

Вече денонощие дистрибутори на фискалните устройства имат проблем с връзката и не могат да регистрират нови касови апарати.

От НАП поясниха, че сървърът е спрян умишлено заради тестове. Целта е да се гарантира сигурността на работата на системата.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че са блокирани две услуги, които се ползват от производителите на касови апарати. Той обаче увери, че това няма да се отрази на устройствата, които вече са регистрирани.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    36 0 Отговор
    Тестовете не се ли правят на нещо дето работи? Май май са ги изтърбушили.... Аман от некомпетентни и некадърни хора, за резил станахме.
  • 2 Иван Гешев

    42 1 Отговор
    Тя държавата спряла, вие за сървъра правите проблем. 😂
  • 3 Янко

    11 1 Отговор
    Всичко в тая държава е тиня до шия ,защо го търпим бе хора,всички виждаме крадливите си политици и се правиме че всичко е ок
  • 4 Калев

    0 0 Отговор
    В последната година се сринаха почти всички важни системи, свързани с частните бизнеси на хората. Заминаха си сериозни играчи от световен мащаб. Всичко се изкупува от БКП. Това не може да е случайно. Ако наистина ФВ няма да дойде тук е ясно защо. Краде се поголовно бизнес.