17 Юли, 2019 18:08 7 806 39

Хакерът на НАП обучавал ГДБОП по киберсигурност

  • кристиян бойков-
  • гдбоп-
  • киберсигурност-
  • нап

20-годишният Кристиян Б. беше арестуван във връзка с пробива в системата на агенцията по приходите

Хакерът на НАП обучавал ГДБОП по киберсигурност - 1

Задържаният за кибератаката срещу базата с данни на НАП е водел курсове за повишаване на уменията на служителите на ГДБОП по киберсигурност. Това разкриха адвокатите и юристконсултката на фирмата, в която работи 20-годишният Кристиян Б. - Георги Стефанов и Любен Казанлиев. Те дадоха брифинг пред медиите, като не скриха и подозренията си, че може да са понесли удар и от конкуренцията в бранша.

Според адвокатите няма доказателства, че въпросният хакер е точно Кристиян. Те твърдят, че "доброжелател" от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи, с което да навреди и на компанията.

"Кристиян е най-удобното младо момченце. Обвинението срещу него е неясно, а той е твърде добър специалист, за да допусне грешка при подобна хакерска атака", категорични бяха адвокатите на хакера, цитирани от "Нова телевизия".

"Кристиян е човекът, който открива следи, но не оставя следи", казаха за неговите способности защитниците.

Той е бил нает на работа през 2017 година в "Тад груп". Кристиян е бил поканен да работи за компанията след репортажа на "Господари на ефира" преди две години, когато хакнал МОН. От фирмата останали впечатлени, лично юристконсултката го е издирила го и привлякла на работа. Решили, че е етичен и интелигентен, и трябва да стане част от екипа им.

Ако бъде освободен, ще остане на работа във фирмата за киберсигурност, категорични са от фирмата.

Те разкриха още, че арестът е протекъл по цивилизован начин, но са останали изненадани от задържането на Кристиян.

"Вярваме в неговата невинност", казаха още адвокатите по негов адрес. Кристиян в момента не учи във ВУЗ, но постоянно се е усъвършенствал, стана ясно още от изявлението на фирмата му.

Според адвокатите му "доброжелател" от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи и да навреди на компанията.

От фирмата разпространиха и официално становище по въпроса. Публикуваме го без редакторска намеса:

"ТАД ГРУП следи ситуацията отблизо и ще съдейства изцяло на прокуратурата за изясняване на подробности, във връзка с последните развития по случая с кибер атаката срещу Национална агенция за приходите.

Кристиян е наш служител от 2017 г. на позиция „Експерт Киберсигурност“. Като част от компанията, Кристиян винаги се е отнасял с етичност, професионалност и лоялност, както към работните си ангажименти, в това число и към нашите клиенти, така и към целия екип.

ТАД ГРУП е компания за киберсигурност, основана през 2014 г. в Ню Порт Бийч, Калифорния. Основна част от нашите клиенти са средни и големи бизнеси от разнородни индустрии, за които високите нива на сигурност на информацията и защита на данните са от изключителна важност. Нашите клиенти се разпростират от правителствения до частния сектор и включват компании, опериращи в различни сектори като банкиране, биотехнологии, здравеопазване и др.

Компанията ни е специализирана в предоставянето на глобални решения за киберсигурност и защита на информацията и наша основна цел е да съдействаме на нашите клиенти в превенцията срещу злонамерени атаки. Всички наши специалисти преминават специални обучения, съобразени с кодекса на етичното хакерство.

Оставаме на разположение и ще съдействаме на разследващите органи".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    71 2 Отговор
    То по тая логика може и 20-годишен да обучава и Боко как се прави политика хаха :D

    Коментиран от #39

  • 2 мани беги

    75 4 Отговор
    Да и понеже е добър случайно си забравил "ника" егн-то и кръщелното на баба си в някакъв файл, който службите веднага откриха ?... вЕрвайте ве, щом така ви кефи то и ББ е умен нали ?
  • 3 Луцифер

    39 2 Отговор
    Свети Бойко сега ще му опрости греховете на хакерчето и ще го вземе на работа, стига то да се покае, да поеме вината и да си трае после!
  • 4 Хихихихи

    47 1 Отговор
    Какво стана с руската версия за кибератаката? Козяците за кратко бяха докарани до делириум!

    Коментиран от #30

  • 5 Бесен Попов

    41 3 Отговор
    А бате ви Бойко е взимал уроци лично от бай Тошо, но както виждате, не е задминал учителя си !

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рошавия

    22 1 Отговор
    Тая история е голям дроб!
  • 8 Баба Вуна

    27 2 Отговор
    Вместо да го съдят, е най-УМНОТО решение да му предложат работа за 5000лв на месец в ДАНС! Щото този хлапак ги направи всички хранитутковци за смях! " Пипни ме ако можеш" с Леонардо ди Кабрио дето поправяше банкови чекове!

    Коментиран от #11, #20

  • 9 Разни хора разни идеали

    38 0 Отговор
    Хакерът на НАП обучавал ГДБОП по киберсигурност, а Мето Илиенски е обучавал министърът на МВР Маринов.
  • 10 Borislav Popov

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Русский":

    Привет, русский Азис ! Я болгарский хакер, меня завут Боря глубокий, мой любовник это Наазир ! Я люблю африканцев, у них палочки 35 см. 😂 Брат, ти любиш 35 см. палочки ? 😂

    Коментиран от #21

  • 11 Диамантената ръка

    19 5 Отговор

    До коментар #8 от "Баба Вуна":

    Що за глупости, това е насърчаване всеки да се опитва да блесне сега. Егати рекламата на престъпник. То освен умения, трябват и други качества. Правосъзнание например. Вземето го у ДАНС и утре някой ще му даде някой лев или ще го провокира, че не може да хакне списъка с агенти и глей кво става... Работил и по банковата сигурност. Мястото на такива е зад решетките, не в държавната администрация. Направо се депресирах, че нямам умения да хакна НАП, или да си зануля кредита в банката.

    Коментиран от #18

  • 12 user

    5 9 Отговор
    сега поне 4 5 години ще похапва черните наденички на *ан*алите в софииския централен
  • 13 Баба Вуна

    18 1 Отговор
    Ха сега по една глоба равна на годишната заплата, за тези дето са отговаряли за сигурноста на НАП! Фамилната мафия на Началниците по учреждения! Докато се назначават близки и родни ни на гр снимката, вместо професионалисти, така ще вървят нещата в Бг! И съм сигурен, ако младежа беше кандидатствал за един от тези постове, нямаше да получи благословията за това място! Иначе поздравявам младежа, за смелата постъпка! Сложи им среден пръст! Жалко ще бъде да го наказват! Не е продавал тази информация на други! А за " руснаците" измислени от Маринов, говори, кой колко е наясно, какво става в държавата!
  • 14 Стига

    26 1 Отговор
    Стига лъжи, вече не е смешно! Това момче няма нишо общо. Замислете се какво следва. В списъка всеки един крадец може да види на кой адрес какви пари може евентуално да открадне или кого да отвлекат! Стига сте се прегласвали по това кибер престъпление! Аз съм ограбен от държавата, понеже не ме е зашитила никак, а данъци авансово събира! Нещастници!
  • 15 Шофьора на Мето

    14 1 Отговор
    Какво мисли по повод тези неща? Нещо за руската версия? Министър на вътрешните работи излиза и блещи глупости, министър председател излиза и блещи глупости! До кога народе, до кога ще търпиме тези гадини

    Коментиран от #23

  • 16 Дрън, че пляс

    19 2 Отговор
    Всичко е наместено, както им е угодно. Явно е бил неудобен на някой и са го " нарочили " , той да обере пешкира, а друг да заеме позицията му . Просто хакер не би допуснал такива елементарни грешки.
  • 17 среднощен

    11 0 Отговор
    "Контролиран огън" - ще се дават много пари за киберсигурност..!?
  • 18 Баба Вуна

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Диамантената ръка":

    Списъците с агентите ги продадоха политиците като Доган, още през 90те години! България няма Агентурен Апарат създаван с десетки години! Само ГЕРБ си има такъв, за да обслужва престъпната клика на ББ! Гледай филма Catch my if you can! И ще разбереш контекста на написаното! Един фалшификатор започва да работи за ЦРУ! И успехите са уникални! Поздрави!
  • 19 Дедо Корчо

    10 0 Отговор
    "Леонардо ди Кабрио" хахаха кажи честно хахаха Иначе бабе той тоя пич и сега взима над 5000 за такива, като него това са смешни пари !!
    Впрочем сети ли се някой да провери дали неговото име и егн (на хакера) е в този списък ???? Айде журналя заслужете си заплститите, стига сте преписвали и оисали, квот ви каже журналиста от Банкя !

    Коментиран от #35

  • 20 Дедо Корчо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Баба Вуна":

    За Баба Вуна го написах горното!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Prorok

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Шофьора на Мето":

    Само да те питам, откъде си сигурен, че двамата блещят глупости?
  • 24 Onq s konq

    10 2 Отговор
    Никой нищо не е хакнал. Тея ни правят на маймуни, точно по времето в което отменят машинното гласуване.

    Коментиран от #31

  • 25 Коментатор

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Попов":

    Даже му е разтривал ушите, ехее.
  • 26 Blesed

    11 0 Отговор
    Щом е преподавал на ГДБОП, явно е решил да им направи контролно, за да разбере какво са научили!
  • 27 ТЪРСАЧК@

    4 0 Отговор
    Абе дайте линк към тоя торент КРАСИ-АВЧИК да ги свалим и ние тези данни, няма само на час по лъжичка да пускат парчета инфо. Искаме цялата база данни публична и общодостъпна!
  • 28 Това е странно

    11 1 Отговор
    Хакерът е хванат с белезници и с публикувани няколко снимки и фейсбук, а служителите от държавен фонд земеделие бяха обвинени предния ден и до момента са невидими, безименни и са си почистили фейсбуците. Как стават тези работи? Тази държава е един сапунен криминален сериал.

    Коментиран от #29, #32

  • 29 Blesed

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Това е странно":

    Без да искам сложих „-”.
  • 30 ЗАПОЗНАТ

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихихи":

    ЗАД ТАЗИ КАЛИФОРНИЙСКА КОМПАНИЯ СЕДИ РУСКИ СОБСТВЕНИК !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ДГД

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Това е странно":

    Имаш една грешка.
    Държава е неправилната дума.
    Помисли коя в правилната дума и сложи нея
  • 33 ОФЕРТА

    1 0 Отговор
    Голем си убавец и щерка ми много те ареса. Малко е по–мънинка, ама ги разбира тия неща, па ако се сберете и ти ша я понаучиш. Пиши ми на лично–знаеш ми ЕГН–то и другите там подробности. Момето е много убаво и ич не ми се дава, но много те аресахме . Ако стане работата, мое да ми викаш мамче .Помисли си сериозно!!
  • 34 Кой68

    2 0 Отговор
    Какви служби имаме само??????
  • 35 Баба Вуна

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дедо Корчо":

    Баба Вуна не трол! Въпреки , че ми дублират името! Винаги пиша, за удоволствие! Наиститина става трудно, да се различават троловете!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ЪРП

    3 0 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ СУТРЕШНИЯТ БЛОГ НА АНТОН ХЕКИМЯН ОТ 8 ЧАСА ТАЗИ СУТРИН!!!
    ТАМ ИМА УНИКАЛНО ДОБРО ИНТЕРВЮ С РАБОТОДАТЕЛЯ НА ТОВА ТАЛАНТЛИВО МОМЧЕ, КОЕТО Е РАБОТИЛО И В ПОЛЗА НА НАЦИОНАЛНАТА КИБЕР СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ И В СЪТРУДНИЧЕСТВО С ГДБОП!!!!!!!!!
  • 38 ддд

    3 0 Отговор
    Въпросът е следният хора. Трябва ли да съдим НАП сега за разпространяване на личните ни данни и искане на компенсации
  • 39 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Боко е тежък случай
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове