17 Юли, 2019 17:13 12 739 5

Експерт: Външен одит може да покаже рисковете от хакери, но не се прави (ВИДЕО)

  • нап-
  • хакерска атака
Експерт: Външен одит може да покаже рисковете от хакери, но не се прави (ВИДЕО) - 1

Колко са защитени базите данни и сървъри на българските институции може да покаже само съответната проверка. Нарича се тест за уязвимост. Обикновено това се върши от външни компании, занимаващи се с киберсигурност, а не каквато е практиката това да се върши от самата държава. Иначе казано - държавата да проверява сама себе си. Реална представа за уязвимостта и степента на риск, на която е изложена системата на институция или на частна компания може да даде само един такъв външен одит. По моя информация, за съжаление, не се правят такива одити. Това каза в студиото на ФАКТИ експертът по киберсигурност Любомир Тулев във връзка с хакерската атака върху сървър на НАП.

Той обясни, че частни компании се обръщат към компаниите за киберсигурност, за да установят каква е възможността хакер да пробие системите им, но това не се случва при държавните институции.

"Решението е да защитим навсякъде, където държавна институция работи с наши лични данни. Тогава единствено бихме могли да бъдем сигурни, че тези данни ще бъдат защитени", каза Тулев.

Очаквайте подробности.

Целия разговор с Любомир Тулев гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЩеСеИзвърти

    16 0 Отговор
    Ще се извърти палачинката и ще се назначи външна удобна фирма, която освен дебел хонорар, ще има достъп до всички държавни системи и ... питайте дали няма да изпълняват и други поръчки после !
  • 2 сектант

    18 0 Отговор
    намерете списъка и осъдете държавата ако си видете името и ЕГН-то!

    Коментиран от #3

  • 3 иван

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    Къде да го видим, то на никой няма да го има.
  • 4 Нали Мара Гаргамел

    0 0 Отговор
    щеше да праща евро експерти в България за случая с НАП ? Вече е късно либе за китка, всичко е прикрито.
  • 5 Имаме

    0 0 Отговор
    "опит" с външния одит- КТБ. Какъв филм беше...