15 Юли, 2019 21:30 1 944 23

Над 10% ръст на приходите от български туристи през май

  • туристи-
  • плаж

310 573 българи са пренощували в местата за настаняване

Над 10% ръст на приходите от български туристи през май - 1

Въпреки спада в приходите на българските хотели като цяло, през май 2019 г. нощувките и приходите от българи са повече от миналата година по същото време, предава в. „24 часа”.

През май 310 573 българи са пренощували в местата за настаняване, което е с 8,5 на сто повече на годишна база. Средствата, които са оставили в хотелите, надхвърлят 25,725 млн. лв. - ръст от 10,5%. От големите морски курорти по нашето Черноморие засега само Св. Константин и Елена и Дюни не са засегнати от спада на туристите и на приходите. Дори напротив – през май приходите от нощувки на хотелите в курорта Св. Константин и Елена отбелязват 50% ръст спрямо същия месец на м.г.

Те са 1,5 млн. лв. сега спрямо 1,054 млн. лв. през м.г., показват данните на НСИ. Друг такъв курорт е Дюни. През май м.г. приходите от нощувки на местата за настаняване в курорта са били 288 хил., докато през май 2019 г. са 414 хил. лв. т.е. ръстът е 43%. И в двата курорта процентното съотношение между приходи от нощувки на българи и на чужди граждани през сравняваните месеци се променя съвсем слабо в полза на българите, показват данните. Приходите на останалите курорти бележат спад. Най-силен е той в Златни пясъци – 18%. Слънчев бряг през май 2019 г. има с 10% по-ниски приходи в сравнение със същия месец на м.г., а най-слаб е спадът в Албена – 5,5%.

И в трите курорта обаче сравнението се прави с твърде силния май на 2018 г., когато приходите са били рекордно високи. Например в Албена през май 2018 г. хотелите са получили 3 млн. лв., докато година по-рано приходите им са били 1,7 млн. лв., а през май 2016 г. – 1,8 млн. лв. В Златни пясъци и Слънчев бряг положението е идентично.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    13 1 Отговор
    Хахаха браво
  • 2 Хотелиера

    9 24 Отговор
    Разбира се че ще дойдат на Черноморието, иначе в Greece ветера може да им дигне палатката със се кренвиршите!

    Коментиран от #9

  • 3 Краси

    13 7 Отговор
    10 % ръст на български туристи се дължи на 30 % отлив на западни бедни цървули и "богати" селски руснаци дето идват да се напият и да си купят по някой кожух в най голямата жега...

    Коментиран от #5

  • 4 Да бе

    21 2 Отговор
    Нещо куца в сметките - 27 млн лв делено на 310 000 човека, значи че средно човек е похарчил по 80 лв на морето :) то само чадъра с шезлонга е повече на човек
  • 5 ЧОЧАВАТА

    12 9 Отговор

    До коментар #3 от "Краси":

    А богаташите българи се свират по палатките в Гърция и гледат небето за облаци!

    Коментиран от #8

  • 6 Заключение

    31 0 Отговор
    Значи се оказа, че плажовете през юли са пусти, защото българите са летували през май!!!
  • 7 Бравос

    31 1 Отговор
    С тази пропаганда до началото на септември ще напълните хотелите-бетони.
  • 8 Краси

    18 5 Отговор

    До коментар #5 от "ЧОЧАВАТА":

    Ами честно да ти кажа има някаква романтика да спиш в палатка докато си на около 25 годинки... Ходил съм на палатка по планини и морета и тук и в Гърция, и по Германия, а и в още 10 тина страни, които ме мързи да изброявам, но вече гоня петдесетака, работя 4 месеца през годината в чужбина и през останалото време обикалям предимно живописни кътчета в Европа, но предпочитам да ходя на почивка на море в Гърция заради чистотата, спокойствието, уважението към теб, като искат да ти вземат парите... И аз с кеф ги давам...

    Коментиран от #12

  • 9 Анонимен

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хотелиера":

    Миличкият глупак Мотелиера - избрал си е една опорна точица за кренвирши... Не може да направи позитивна реклама на своето и плюе по чуждото. Само кренвирши са му в главата (и на други места).

    Коментиран от #10

  • 10 Леки Кен Няроден

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Хай Менннн, имаш ли един спален чувал в повече?

    Коментиран от #13

  • 11 Еее

    18 1 Отговор
    Че какво правят тези туристи през май на морето,много странно!
  • 12 Амтон 1

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Краси":

    Перфектно обяснение ! Само да има кой са те разбере !:)
  • 13 Хееейй,

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Леки Кен Няроден":

    ти можеш да спинкаш в мояяяя....

    Коментиран от #14

  • 14 Леки Кен Няроден

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хееейй,":

    Ще ми миришеш на пържен варен и печен кренвирш не става, а и с топла бира не можеш ме цака!

    Коментиран от #15

  • 15 Така

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Леки Кен Няроден":

    ще го скрия кренвирша, че въобще няма да усетиш миризма😂😂😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Йозеф

    15 0 Отговор
    През май на море ходят абитуриентите, да се довършат на втора вечер.
  • 18 ОТКАЧАЛНИК

    10 1 Отговор
    А БЕ ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ ПЛАЖОВЕТЕ СА ПРАЗНИ КАКЪВ РЪСТ

    Коментиран от #22

  • 19 Гост

    5 2 Отговор
    Щом има желяещи да се къпят в л@йняното море, къв е проблема да има ръстеж на приходите? Важно е да жулиш менте алкохол и гнусна храна и да си мислиш, че си хванал господ за брадата с почивката на бг. черноморие.
  • 20 Димов

    6 1 Отговор
    През май месец по морето ходят колективи на фирми, да правят тиим билдинг. В това се заключава цялата статистика. Повече тиим билдинзи е имало него месец и толкова. Нищо общо с туризма.
  • 21 НиколайкоПерник

    1 1 Отговор
    Миналото лято плажувах на Меркурий. Беше слънчево през цялото време и хванах приятен загар. Космическата радиация ме тонизира и оптимизира, даже батерията на телефона не съм си зареждал от тогава. Силно препоръчвам!
  • 22 Тва е от парите дето се перат

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "ОТКАЧАЛНИК":

    Нема значение пълно празно важното е да се отчете ръст и да се платят налозите пък парите за пране си стоят и не се вълнуват от туристите
  • 23 Тва трева си луд

    4 1 Отговор
    Че да инвестираш неколко милиона евро за да направиш някакъв хотел ниска класа и да чекаш почтенно да си възвръщаш парите като хотела работи макс 40 дена у годината 😂😂😂😂 истината е пране здраво водичка 100лв чадърче 300 евро паркинг 200 евро на ден и после казваш какъв отлив имаме ръст😂😂😂на турстите ето имаме приходи от 40 милиона тоз сезон 😂😂😂всичко е наред😂😂😂и си изпрал парите зел си комисионната платил си налозите 😂😂