25 Май, 2019 21:59 8 131 18

Какво става с тялото, ако тренираме и не пием вода?

  • вода-
  • фитнес-
  • тяло-
  • тренировка-
  • мазнини-
  • кожа

Някои хора смятат, че ако не пият вода по време на тренировка, ще отслабнат по-бързо

Какво става с тялото, ако тренираме и не пием вода? - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора са на мнение, че е лошо да се пие вода по време на и след тренировка. Но учените и професионалните спортисти мислят обратното: не трябва да лишавате тялото си от тази ключова течност. Редакторите на Bright Side споделят какво ще се случи с тялото ви, ако пренебрегнете сигналите му и не пиете вода.

Допринасяте за стареенето на кожата

Доказано е, че спортът има подмладяващ ефект върху кожата. Благодарение на кръвообращението клетките на кожата се обогатяват с кислород, производството на колаген се увеличава и бръчките стават по-малки. Нашето тяло обаче се нуждае от добро количество течност, за да помогне на кръвта да циркулира.

Губите вода, а не мазнини

Някои хора смятат, че ако не пият вода по време на тренировка, ще отслабнат по-бързо. Да, ще видите ефекта веднага, но всъщност не губите излишната мазнина, а вода. Липсата на вода не позволява да горим мазнините ефективно. Нормалната циркулация на кръвта, която обогатява клетките с кислород, не е възможна при недостиг на вода.

Токсините остават в тялото ни.

По време на физически упражнения тялото ни се освобождава от токсините чрез кръвообращението и потенето. Ако не осигурите на тялото си достатъчно вода, потенето няма да бъде толкова интензивно и повечето токсини ще останат в тялото.

Ефективността на тренировките намалява.

Дехидратацията има отрицателно въздействие върху ефективността на тренировката. Ако загубите 5% от течностите в тялото, ефективността на вашата тренировка намалява с 30%. Това означава, че не позволявате на тялото ви да изгаря мазнини или да трупа мускули.

Започвате да изпитвате мускулни болки.

Мускулната болка настъпва след добра тренировка. Но ако не пиете достатъчно вода, тази болка може да продължи повече от няколко дни.

Увеличава се сърдечното натоварване.

Ако не поемате достатъчно течности, кръвта ви се сгъстява, а вашите кръвоносни съдове се стесняват, за да пестят ограниченото количество вода. В резултат сърдечното натоварване се увеличава, защото сърцето се опитва да изтласка по-гъст кръвопоток през по-тесни съдове. Това може да доведе до тахикардия, недостиг на въздух и високо кръвно налягане.

Появява се подуване

Трудно е да се повярва, но ако не пиете достатъчно вода по време на тренировки, може да се появят отоци. Тялото ни усеща загубата на течност и се опитва да се спаси. В резултат на това се появяват отоци и тъмни кръгове под очите.

Концентрацията намалява, увеличава се умората

Дори ако загубите едва 1-2% от течност, концентрацията и вниманието ви намаляват, а напрежението и умората се увеличават. Усещате постоянна умора и сте в лошо настроение.

Започвате да ядете повече

Често бъркаме глада с жажда. Така че, ако не пиете, докато правите упражнения и се почувствате гладни след това, тялото ви вероятно се нуждае от малко вода. Първо изпийте чаша вода и ако все още се чувствате гладни, не се колебайте да хапнете лека закуска.

Как трябва да пием по време на тренировка?

Препоръчва се да се пие около чаша вода на всеки 15-20 минути тренировка. Всичко зависи от интензивността на упражнението.

Водни или спортни напитки?

Ако правите кратка тренировка, водата ще е достатъчна. Но ако тренирате повече от 2 часа, по-добре е да изберете спортна напитка. Тя ще обогати тялото ви с течности, въглехидрати и минерали, които ще го заредят с калий и магнезий. Пийте вода (не спортна напитка) няколко часа преди тренировка. А ако сте пили спортна напитка по време на тренировка, препоръчително е да пиете вода веднага след това, пише Мениджър Нюз.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батката

    22 1 Отговор
    За водата не знам, но тая кака от снимката може сериозно да ме обезводни
  • 2 Тренера

    11 6 Отговор
    Зависи какво тренираш! Ако трнираш ШАХ може да пиеш вида иначе ако тичаш може да пиеш вода и може да си докараш перитонит! Вода се пие след тренировка, и то в умерени количества, със стайна температура. Тия учени изглежда не спортуват нищо!

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Критик

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тренера":

    Описаното в статията е вярно. Опит. За спортните напитки не съм компетентен, но за водата е вярно.

    Коментиран от #4

  • 4 Тренера

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Критик":

    Пий бе ти ше пукнеш, няма да си първия,, философ" който от,, акъл" си е докарал смърта! Те тия по фитнесите от всичко разбират от хапчета инжекции брезови чайьове за обезводняване флорантрили.....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Луд

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Луд":

    Да не пиете вода*
  • 7 Тренера

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Луд":

    Тренирал си Джудо? мечтателник. Всички смешове разправят че на младини са спортували бойни спортове и че в казармата са били много яки!

    Коментиран от #8

  • 8 Луд

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тренера":

    Аз не ти казвам ,че съм шампион.Даже беше доста за кратко,нямаше и година.А за казармата нормално на 20 години човек да е здрав и силен и като стане на 50 с носталгия да се сеща какъв е бил.А ти ако се опитваш да обаждаш с тази дума смешове си малко смешен ти.Айде пий една студена вода и ще видиш ,че няма да ти стане нищо.И какво каза за казармата ,къде викаш си служил.

    Коментиран от #15

  • 9 007

    5 1 Отговор
    #4, "голям" aкъллия се прaвиш, ама я си виж двете нeгpамотни грешки, които си допуснал...:(
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Инструкторът

    4 1 Отговор
    Вода се пие След тренитовка, не по време на тренировката!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЗайоБайо

    0 3 Отговор
    Кожата няма нужда от много вода, а от витамин А и витамин Е. Престанете с легендите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тренера

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Луд":

    Я бех трудовак... а ти
  • 16 СТАЛИН

    3 0 Отговор
    ТРИ СА НЕЩАТА БЕЗ КОЙТО ЧОВЕК УМИРА-ВЪЗДУХ ВОДА И ХРАНА.
  • 17 Луд

    2 0 Отговор
    Защо ме триете.Няма да ми омръзне.
  • 18 Supermag

    0 0 Отговор
    https://www.supermag.bg/drinks/soft-drinks/vodi/alkalna_voda_s_magnezii_adva_2_l