Last news in Fakti

19 Февруари, 2019 14:07 10 665 14

Какво става в Софийски градски съд?

  • сгс-
  • алексей топалов-
  • съд-
  • всс

Прави ли се опит да се овладее ключов съд ....

Какво става в Софийски градски съд? - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво става в Софийски градски съд (СГС)? Това е основният въпрос, който от седмици броди в София.

Всички заместник-председатели на Софийски градски съд са подали оставка. Става дума за Десислава Попколева, ръководител на Гражданско отделение – въззивни състави и и.д. шеф на СГС вече повече от година, Албена Ботева, ръководител на Гражданското отделение, и Даниела Борисова - ръководител на Наказателното отделение, която разглежда и исканията по Закона за специалните разузнавателните средства.

В същото време Висшият съдебен съвет отказа да разгледа оставките, за да не остави новия шеф Алексей Трифонов безпомощен без екип. Той встъпи предварително на поста, без да изчака делото по жалбата на Евгени Георгиев, с която се оспорва избора му.

Ситуацията допълнително се натегна от натиска, упражнен от кадровика в съдебната система Драгомир Кояджиков да не се чака делото по жалбата, с която се оспорва избора му. Самият Кояджиков тогава посочи като аргумент, че настоящото ръководство на съда се разпадало и не можело да се справи със задълженията си.

Днес, пак по предложение на Кояджиков, ВСС реши, че оставките на тримата заместник-председатели, управлявали съда досега, не са спешни и те трябва да останат, за да не се оголва ръководството.

За по-малко от две седмици Кояджиков сменя позицията си за работата на СГС. В средата на януари той посочва, че от дълго време СГС се ръководи от изпълняващ функциите председател, както и „почти пълното разформироване на управленския екип поради напускане на зам.-председателите на съда, водещо след себе си до дезорганизация на работата и до постигане на резултати под оптималните за продължителен период от време, невъзможност за провеждане управленската програма на избрания от СК за административен ръководител, които обстоятелства пораждат сериозна опасност от увреждане на особено важни държавни и обществени интереси“.

Днес Драгомир Кояджиков настоява да не се бърза с приемането на оставките, за да не се оголва ръководството на най-големия съд на България.

Това не може да не ни кара да се замислим дали случайно не се е бързало нарочно с избора на Алексей Трифонов.

От свои източници ФАКТИ научи, че новият председател на СГС все още не е включен в централната система за разпределение на дела. По правило избраните за председатели на съд в страната им се разпределят 30% от делата. При редовите съдии натовареността е 100%.

ВСС предпочете Алексей Трифонов пред Евгени Георгиев, въпреки че Общото събрание на съдиите от СГС подкрепи него.

Въпросът с форсираното встъпване в длъжност на Алексей Трифонов, но и отказът да се приемат оставките на досегашните заместници ни кара да мислим, че се прави пореден опит за овладяването на СГС.

На ключова позиция се поставя човек, който няма необходимите качества да ръководи. Освен това магистратите са недоволни от противоречивите оценки, които получават за работата си.

Самият Евгени Георгиев оспорва избора на Алексей Трифонов с аргумента, че съдийската колегия не се е съобразила с решението на общото събрание на съдиите в СГС и така е нарушила принципа за последователност и предвидимост при кадровите си решения, защото в други случаи го е правила.

Софийският градски съд отдавна е заложник на интриги и натиск от всякакъв характер - политически, корпоративен, корупционен и т.н. Това е в основата и на скандалите около избора на ръководството му, започнали през 2011 г. с назначаването за председател на семейната приятелка на Цветан Цветанов - Владимира Янева, въпреки че конкурентката ѝ Величка Цанова, с много опит и авторитет, бе подкрепена от съдиите там, припомня в. „Капитал“. След отстраняването на Янева заради множество нарушения и образувано наказателно производство срещу нея новият председател Калоян Топалов бе подложен на масирана агресивна кампания в медиите на Пеевски и в крайна сметка сам подаде оставка.

Припомняме, че Алексей Трифонов идва от Софийския апелативен съд. През 2017 година бе заместник-министър на правосъдието в служебното правителство на Огнян Герджиков. Преди години Трифонов бе член на Централната избирателна комисия от квотата на ДПС.

С последните решения на ВСС кашата в СГС е напът да се превърне в пълен батак, ако обжалването на избора на Алексей Трифонов все пак успее.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TERVEL BITCOIN BILLIONER

    47 4 Отговор
    Няма друга такава държава
  • 2 ванката

    41 3 Отговор
    еми какво да става раздават се едни пари и се уреждат едни дела ... абе с една дума бизнес...
  • 3 ТРОПЧО

    40 2 Отговор
    КЪВ СЪД Е ТОВА В БЪЛГАРИЯ САМО КОРУМПИРАНИ МАШИ В ТЕЯ СЪДИЛИЩА ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТА НАВЪН ТУКА САМО СХЕМИ И ДАЛАВЕРИ И ТОВА Е НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА НА НАШИЯ СЪД
  • 4 Жечко

    29 6 Отговор
    Докато кратуните си избират тикви все ще е така в България!
  • 5 Irmao

    23 5 Отговор
    Закривай направо псевдодържавата!
  • 6 арджентата

    14 0 Отговор
    Истинските професионалисти - юристи вярват в закона. Когато умишлено се поставят "вратички" за измъкване или за неоснователна вреда... те взимат мерки!
  • 7 Гост

    13 2 Отговор
    щом има частни нотариуси, частни съдия изпълнителни, не мога ли да си направя и един частен съд???
  • 8 Гост

    10 1 Отговор
    сляпата Темита при нас може да се направи и куца и саката.
    Интриги само в съдебната част, пускат престъпници срещу подписка.. кокошкари! но с много високо его. Ако завали дъжд и нямат чадър ще се издавят. Така им е вирнат носа.
  • 9 Бай Шиле

    7 0 Отговор
    Да си направим едно "мешере",като циганите.Може и да се оправи правосъдието,а магистратите да си останат на заплата.
  • 10 Стефан

    11 1 Отговор
    Какво става ли . КАТО ВСИЧКО ДРУГО В ТАЗИ КОЧИНА, никой не работи в администрацията, всеки е в някаква схема за пари, всеки предава всеки, няма нищо човешко вече, ето това става.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 боико

    1 1 Отговор
    ЗА КО ГОВОРИМ САМО ИЗМАМИ ТОВА Е ГЕРБ СЕ СИ МЕНИМ МНЕНИЕТО АМАН ДО КОГА СТИГА АДИ
  • 14 Цар Вул

    1 1 Отговор
    Убеден съм,че в България има съдораздаващи органи,които не са по лоши от ЕХвропейските съдилища!За пример ще Ви дам себе си:Бях подвиден под отговорност за "неправилно дишане"!Исках да съдя България и по скоро Прокуратурата в Страсбург,но ми поискаха много пари и аз се отказах!Освен това всички адвокати от града отказваха да
    водят такива дела,защото са "биз бизе"комбина с прокурорите!Накрая
    съдът след четири години прие да разгледа делата за отговорността на
    държавата за причинени вреди!Но..отново Градските и Окръжни съдилища ми отрязаха сумите!Когато делото стигна до София познайте какво се случи!Осъдиха държавата ТУК И ПОЛУЧИХ ДОСТА КРУПНА СУМА!Така,че моето мнение с което не ангажирам никого ДОБРИ СЪДИИ ИМА И В БЪЛГАРИЯ!НА ТЯХ ПОКЛОН!!!!