21 Януари, 2019 12:52 10 390 23

Учени откриха най-полезната мазнина за готвене

  • олио-
  • зехтин-
  • маслини-
  • кокосово масло-
  • мазнина-
  • готвене-
  • полезно-
  • здраве-
  • здравословно-
  • кухня-
  • храна

Използвайте този продукт, за да готвите най-здравословно

Учени откриха най-полезната мазнина за готвене - 1
Снимки: Shutterstock

Учени от Испания съобщиха коя е най-добрата мазнина за готвене, която има куп полезни за здравето свойства. Експертите посочиха продукт, с който, ако готвите, ще се предпазите не само от високо кръвно, но и диабет тип 2, артрит, както и някои видове рак.

Веществата в този продукт понижават стреса и разширяват кръвоносните съдове. Специалистите са достигнали до този извод след четиримесечен експеримент.

Учените смятат, че готвенето с маслиново олио (известно още като зехтин), има много благоприятно влияние върху организма.

Учени откриха най-полезната мазнина за готвене

Това е може би най-добрата готварска мазнина, тъй като в нея се съдържат антиоксиданти, наречени полифеноли. Специалистите са сравнили ефекта от две четиримесечни диети. Едната от тях била богата на зехтин, а другата не.

Резултатите са показали, че изобилната консумация на зехтин се свързва с понижение в систоличното и диастоличното кръвно налягане, като ефектът е по-ясно изразен при жените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    60 12 Отговор
    това е реклама иначе не е съвсем така.
  • 2 Зехтинчо

    57 10 Отговор
    След два дни ще има статия колко е вреден зехтина ....

    Коментиран от #22

  • 3 учЕни от Русия

    34 8 Отговор
    Пък водката колко е полезна...
  • 4 Селянина с колелото

    24 4 Отговор
    Бравооооо откриха топлата водаааа, ся и бойлера трябва да открият.

    Коментиран от #15

  • 5 гост

    13 6 Отговор
    Глупости.Да го напряват 1 литър за 1 лев и може да го пробвам.
  • 6 Калимера

    10 1 Отговор
    ЩО не ме Питаха ????? Ами са се Мъчили да " откриват " ??????????????
  • 7 да да

    33 2 Отговор
    e какво да кажат учените от страната с най голямо производство на зехтин
  • 8 ХА ХА ХА

    31 4 Отговор
    БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ ОТКРИХА, ЧЕ СЛЪНЧОГЛЕДОВОТО ОЛИО Е НАЙ ЗДРАВОСЛОВНОТО, ПОНЕЖЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ СЕЕ СЛЪНЧОГЛЕД ! ПЛАТЕНИ ДРАСКАНИЦИ !
  • 9 Гост

    10 3 Отговор
    Най-доброто е претопеното и пречистено масло. Също известно като ги(ghi).
  • 10 Мас

    50 3 Отговор
    Единствената добра и безвредна мазнина за високотермична обработка на храни е свинската мас. Зехтинът е чудесен за салати, но всички растителни мазнини образуват канцерогенни съединения при високи температури, най-вече при пържене.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 биббо

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мас":

    Абсолютно съм съгласен!!! Растителната мазнина е изключително вредна при термична обработка. Ако е за салата е супер.
  • 12 Таман тъй

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мас":

    И Баце тъй рече..."да ядем филии с мас и компири".

    Коментиран от #14

  • 13 Алфа Ромео

    9 1 Отговор
    Не е вярно зехтина е подходящ за салати но при нагряване е по-вреден и от слънчогледовото олио, най-добре е според мен нерафинирано слънчогледово олио "шарлан".
  • 14 Алфа Ромео

    21 2 Отговор

    До коментар #12 от "Таман тъй":

    Маста е естествен продукт и също е подходящ, организма го разпознава като такъв и го усвоява по възможно най-добрия начин, това че е вредна са митове и легенди.
  • 15 Нептун

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Селянина с колелото":

    Верно.След толкова експерименти и проучвания...
  • 16 hmhmhm

    6 1 Отговор
    Ама защо кое с какво се свързва? Какви са тези анти оксиданти и защо са добри а не лоши. Какво му е на окислителния процес? Тези полифеноли какви са ? защо да са благоприятни и как ще свързват свободния кислород който евентуално е окислител а те са анти оксиданти? Фенолите не са много реактивни съединения камо ли полифенол. Там има много добре дисоциирано ядро и връзката е доста силна. Абе Вие който сте писали статията разбирате ли от тези неща или се опитвате да заблудите народа да ви вярва. Я у лево. Как ще ми накарате мускулите на сърцето да се съкращават по бавно? а по бързо? А синосоатриален възел знаете ли какво е?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Готвач

    5 0 Отговор
    Олиото от механично пресован слънчоглед е най добро !
  • 19 гнида

    9 0 Отговор
    До скоро пишеха , че зехтинът е канцерогенен при готвене ! А сега друго запяха ...
  • 20 гост

    10 0 Отговор
    При висока температура зехтина не е ли токсичен?В Гърция зехтина се използва за салата или се добавя накрая. Ако греша нека някой да ме убеди с аргументи.
  • 21 незнайко

    1 1 Отговор
    Това се знае от край време. Все едно да ми кажат да карам Мерцедес вместо Москвич. Когато продадат мерцедеса на цената на москвича тогава ще готвим и със зехтин !!!
  • 22 баба

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зехтинчо":

    Вижте снимчицата горе, в дясно. Какво искате от детето? Цялото им поколение е незнаещо.
  • 23 Бай Благой

    0 0 Отговор
    То това е ясно от поне 100 години....испанюгите "не откриват топлата вода" - в случая зехтина!!!
    Учениииии - Диванееетааа....- Бай Ганьо :D :D