14 Ноември, 2018 13:33 3 598 4

Японската тайна за здраве и дълголетие

  • диета-
  • японска-
  • тайна-
  • здраве-
  • дълголетие-
  • 10-4-2-1-
  • хранене-
  • япония
Японската тайна за здраве и дълголетие - 1
Снимки: shutterstock

Страната на изгряващото слънце отдавна се е превърнала в оазис на столетниците.

Здравословният начин на живот,който японците водят, е една от основните причини повечето от тях да доживяват до дълбоки старини. Според Световната здравна организация средната продължителност на живот в страната е 82 години, а според статистиките повечето жители на страната се радват на добро здраве чак до края на своя земен път и почти не се налага да приемат лекарства.

Японската тайна за здраве и дълголетие
Снимки: shutterstock

Освен това японците са на първо място по най-нисък процент - едва 3% - по затлъстяване измежду развитите страни.

Друга изумителна особеност у този народ е, че жените запазват стройната си фигура и кадифена кожа до старини.

И макар повечето хора да смятат, че това се дължи на техните гени - грешат. Всъщност редица изследвания доказват, че японците, които променят хранителните си навици, преминавайки към диета, характерна за западния свят, почти винаги започват да страдат от затлъстяване.

Хранителните навици на японците са пример за подражание в борбата с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот на модерните затлъстяващи хора.

Менюто на японците съчетава изключително добре приема на енергия, приятен и подходящ размер на порцията, питателност и здравословен избор. Според тях най-важното е в менюто да бъдат включени повече риба, зеленчуци и плодове. Големината на порциите да е по-малка, храненето да става бавно и ритуално, гарнирането на порциите да става със здравословни храни, като ориз и тофу, например.

10-4-2-1 — това е една от тайните формули на японците за здраве и добър живот. А какво се крие зад нея?!

За всички почитатели на кафето е важно да знаят, че между последната чаша кафе за деня и съня трябва да са минали 10 часа.

Ако сте фенове на късните вечери, трябва да забравите за това. Между последното хранене и момента, в който ще се отдадете на сладка дрямка, трябва да са минали поне 4 часа.

Два часа трябва да е времето между последното питие и съня.

И последното, но според нас най-трудно правило, един час преди лягане трябва да изключите телевизора, компютъра и да оставите телефона, за да се насладите на спокоен и блажен сън, а сутринта да се събудите пълни с енергия и готови за нови приключения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pompev

    10 0 Отговор
    Ами за тия модифицирани храни,няма ли да напишете нещо.Понеже зеленчуците са модифицирани голяма част от тях.
  • 2 ЯПОНИЯ

    9 3 Отговор
    Не е само в храната пиниза,ами и в доброто отношение на хората,желязната дисциплина,самоконтрол и възпитание.А тук като станеш и като си видиш киселия комшия какво ти е подготвил за новият ден или пък как са ти паркирали пред гаража и ставаш огън.Колко сме жалки само.Тази кофти бг.сперма трябва да се спре.Японците нямат стигане.
  • 3 Гост

    7 0 Отговор
    Ясно е - ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ И СПОКОЕН ЖИВОТ! Затлъстяването отключва всички болести и скъсява живота! Японците са много грамотна и интелигентна нация, с традиции във всичко, дисциплинирани, добро отношение към хората и т.н.
  • 4 ежко бежко

    2 0 Отговор
    До 100 години като японците,да гледаме българската порнография....!