Last news in Fakti

14 Ноември, 2018 00:00 7 958 24

Колко ще растат заплатите?

  • заплата-
  • заплати-
  • данни-
  • нси

Дългосрочното решение обаче е едно - преструктуриране на икономиката

Колко ще растат заплатите? - 1

Повишаване на заплатите видимо е свързано с нарастването на заетостта, както сочат и от данните на НСИ от днес. Заплатите нарастват със 7.7% за последните 12 месеца, а за 4 години ръстът е 38%. Какво стои зад това: през последните 5 години икономиката създаде 220 хил. работни места, а коефициентът на заетост се увеличи с 9 пункта и достигна рекордна стойност от над 72%.

Това коментира във „Фейсбук“ икономистът Лъчезар Богданов.

Краткосрочният отговор на бизнеса към растящите разходи за труд трябва да е активизиране на хората, които не работят - вероятно обаче това са тези с най-ниска квалификация и мотивация. В средносрочен план допълнително увеличение на заплатите може да доведе до връщане на част от българите, които в момента са заети в други страни от ЕС.

Дългосрочното решение обаче е едно - преструктуриране на икономиката към дейности с висока производителност на труда, позволяващи по-високи възнаграждения. Това обаче изисква иновации, повече физически капитал и технологии, и инвестиции в образование и умения на човешкия капитал.

Колко ще растат заплатите?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сори майна

    83 5 Отговор
    Заетост... с какви заплати?!?!? Като е толква ок, що емигриращите българи не намаляват, а расте броят им, и то именно от завършилите училище.. бъдещето на нацията ни?!?!?
  • 2 Bahti

    90 2 Отговор
    Кое е икономика в терминът - Работещи БЕДНИ?
  • 3 бат мишо

    68 6 Отговор
    айде на бунт хора
    следващите ако са калпазани ПАК БУНТ
    докато свикнат че който и да управлявва или мисли за народа или го зима квадратен ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ДА ЖИВЕЕМ ЗЛЕ Е ДА МЪЛЧИМ
    да свикват че господарите и работодателите сме ние а те наши кучета
    НАЙ СТРАШНО Е КОГАТО НЯКОЙ СЕ ПОМИСЛИ ЗА НЕДОСЕГАЕМ- примери в историята бол от Наполеон и Хитлер и Римските императори
    ДА ще са боклуци комунетата И ПАК НА УЛИЦАТА и пак ПОМИТАМЕ
    иваче отиваме в ръцете на мангустите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Румяна Костова

    62 1 Отговор
    Нямам илюзии,че само в България управляващите крадат от народа си. Краде се и в другите нормални държави,ама по-умерено,така че да има и за тях,ама да има и за народа.С най-ниски заплати сме от целия ЕС!Да ни се замазват очите с диаграми и статистика колко методично се покачват заплатите ни е цинизъм .
  • 6 коментатор

    47 3 Отговор
    Да да речем че в бюджетната сфера си ги вдигат заплатките,но кой и как ще принуди примерно моя шеф да вдигне заплатита във фирмата като винаги сме били все на загуба ! иначе се строят вили и купуват чисто нови джипове

    Коментиран от #8, #9, #11, #13, #15

  • 7 Фен

    11 16 Отговор
    Безспорно заплатите падат! Бензина се вдигна с цели 4 стотинки! И ето! Милиони автомобили в големите градове и по немагистралите не се движат! Няма задръствания! И само лумпените протестират пеш.
  • 8 123

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "коментатор":

    Вие, работещите. Като си тръгнете. Ако седите, значи сте доволни или мислите, че това е максимума който може да получите.
  • 9 Добри

    13 26 Отговор

    До коментар #6 от "коментатор":

    Направи си фирма и ти бе мой човек,аз съм си направил и работя и естествено резултата е налице,ама нали трябва да мрънкате.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Evogue

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "коментатор":

    Значи,ти не бъркай фирмените пари с личните.Моите разходи са в пъти по-големи от твоите.
  • 12 възмутен

    5 3 Отговор
    Стига с тея работодатели. Само те са виновни. Инвестирайте пари в някакъв бизнес и тогава говорете колко е лесно и как се правят скъпи вили. Толко можем и за това толко получаваме. Държавата ни краде от нас с пълни шепи, а ние се радваме по време на изборите на едно кюфте.
  • 13 гост

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "коментатор":

    Шефа ти ако не е принуден да плаща, за да получава добри поръчки, няма и да се налага да ти реже парите. Мой познат е свестен инженер, но години наред работеше и се подписваше на два фиша, един на 300лв, друг на 600лв. След това го командироваха на вилата на шефката му и аз го питам защо подкрепяш двойното счетоводство, а той казва от страх, че ще остане и без малкото редовен доход. Е събра смелост, изреди 3 работи и сега е на 5 пъти по-висока заплата. Затова хора, махайте се от робовладелците, не бъдете страхливи, ако сте работливи винаги ще си намерите работа.
  • 14 Ван дам

    8 3 Отговор
    Лъчезар платено лъжливо мекере какъв е тоя ръст в заплати 38 процента за последните пет години.????Скапана подлога за съжаление истината е съвсем друга.за Последните 15-20 години ръстът в заплати е не повече от 5 процента а на места и 2 процента.
  • 15 Пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "коментатор":

    В бюджетната сфера се вдигат заплатите на калинките с 15 %, в производството и услугите с 0 % и ето ти средно 7,5 %.
  • 16 Иван Гешев

    5 1 Отговор
    В дългосрочен план калинките - чиновници трябва да намалеят от 500 000 на 50 000. Но не и при тази политическа система и тези парламентарни партии.
  • 17 Поля

    8 3 Отговор
    Да бе шефовете все нямат пари ама за работниците.Иначе да си купуват скъпи возила и къщи палати,да ходят на луксозни почивки
    Пари имат.Горките ние работниците. ......

    Коментиран от #21

  • 18 друг

    4 0 Отговор
    Боже каква глупост ! Поредния хрантутник се мазни!
  • 19 JYM

    5 0 Отговор
    Тая статистика ми се струва че е София. Лъчко да вземе да пита някого от Видинско с колко процента му се е вдигнала заплатата.
  • 20 куку руку ку

    3 0 Отговор
    Ръста на заплатите е като стригането на костенурка. Отчита се дейност, но ефект... йок (на чист английски).
  • 21 true

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Поля":

    Кво ревете бе, направете си фирма, ипотекирайте си жилището, за да имате начален капитал, после наемете работници и им плащайте...оцелейте в условията в България и тогава ще имате пари и за къщи и за коли. Дотогава не пишете глупости
  • 22 България - номер едно по бедност в Европ

    1 0 Отговор
    По данни на Евростат нашата страна е на първо място в Евросъюза по риск от бедност и социално изключване през миналата 2017 година.
    Въпреки че докладът е озаглавен "Downward trend in the share of persons at risk of poverty or social exclusion in the EU", т.е. в него се извежда на преден план тенденцията за намаляване на процента на бедност в Европейския съюз, там се подчертава, че все още над 115 милиона граждани на Европа са под чертата на бедността и са застрашени от социално изключване.
    Точното число е 117.5 милиона души, което е почти една четвърт от населението на Евросъюза - 24 процента.
    Под чертата на бедност попадат 24.4 от жителите на Естония, в Латвия процентите са близо 28, а в Естония - над 30.
    В Гърция бедни са 35,6 процента, в Румъния почти 39, а "първенец" е България с 40,4 на сто под прага на бедността и с риск от социално изключване.
    Рискът се преценява спрямо жизненото равнище на съответната страна и включва семейство от 4 човека, с две деца под 14 години.
    10 892 евро е прагът на бедност годишно в Естония, 8019 е в Латвия и малко на 7000 евро - в Литва.
    В Гърция прагът на бедност е 9450 евро, в Румъния 13 714 евро, а в България 7765 български лева.
    На другия полюс са Чехия, която има най-малко граждани в риск: 13.3 процента, Финландия с малко на 16 на сто и Дания и Холандия съответно 16.7 и 16.8 процента.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ники

    0 0 Отговор
    В тая държава без пари може с само да работиш