Last news in Fakti

25 Септември, 2018 10:39 28 877 35

Шофьор отърва акт за 2000 лева заради катаджийска грешка

  • кат-
  • грешка-
  • акт-
  • шофьорска книжка-
  • глоба

Униформените объркали датата и талона за кръвна проба

Шофьор отърва акт за 2000 лева заради катаджийска грешка - 1

Шофьор отърва глоба от 2 хиляди лева и отнемане на книжка за две години заради грешка във връчения му акт и наказателното постановление. Преди седмица пловдивчанинът бе освободен от наказанието си след решение на Районен съд – Пловдив.

Всичко започнало след рутинна проверка в село Стряма, припомня TrafficNews. Патрул на районното управление спрял за проверка лек автомобил Fiat. След проверка на документите водачът бил поканен да му бъде направен тест за алкохол. Дрегерът показал три нули. Униформените се усъмнили в поведението на мъжа и решили да го изпробват и за наркотици. Шофьорът обаче отказал.

Наложило се да бъде написан акт, като в закона е предвидено, че при отказ да бъде изпробван водач за алкохол или наркотици, му се съставя акт за 2000 лева, а книжката му се отнема за 24 месеца. На водачът не бил издаден и талон за медицинско изследване, като в акта било посочено, че същият отказва да му бъде издаден такъв.

След време шофьорът получил наказателното постановление, което атакувал в съда. В жалбата си той посочил, че са допуснати нарушения в процедурата, както че и часа на проверката не съответства в акта.

След заседание на магистратите било установено, че наистина са допуснати съществени процесуални нарушения в хода на административно-наказателното производство.

Съгласно чл.6, ал.8 от приложимата наредба отказът на лицето да попълни, подпише или да получи талона за изследване се установява с подписа на един свидетел. В конкретния случай такъв талон въобще не е бил издаван, като отказът на проверяваното лице да му бъде издаден талон за медицинско изследване не е обвързващ за проверяващите органи, които са били длъжни да съставят такъв.

Като не са го сторили, не са спазили установената процедура за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, а с това са допуснали и съществено процесуално нарушение, което е довело до ограничаване правата на проверяваното лице.

С оглед не издаването на талон за медицинско изследване не може да се твърди и че лицето не е изпълнило предписание за химико-токсикологично лабораторно изследване, доколкото такова предписание въобще не му е било давано.

Поради тези причина шофьорът остава с книжка, а глобата – отменена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    149 6 Отговор
    Нищо не става от нашите катаджии - само мишкуването из храстите им се отдава!

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    62 20 Отговор

    До коментар #1 от "Morgoth":

    Оо става, става. Явно са има ли камери и е трябвало да го прикрият затова са "сгрешили" всичко. Дал им е просто 5лв, за да му се размине. И с 200км. да караш като те спрат особено в някое село с 5лв. за тия бедни душици си царя.
  • 3 MGewehr

    28 6 Отговор
    Хе хе хе... мильовци неписменици и прeди и сега!
  • 4 Пешо

    42 7 Отговор
    И в два часа през нощта на селски път откъде ще намерят свидетели? Законите умишлено се правят така, че да са безполезни. Процесуални нарушения има срещу 2 бона в джоба на съдията.

    Коментиран от #6, #9

  • 5 MGewehr

    43 7 Отговор
    "БГ полицай", това "нещо" е дошло от най долната прислойка на обществото!

    Коментиран от #19, #21

  • 6 hmhmhm

    6 34 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    ела да ти направя акт без свидетели. Ама този акт така ще ти го направя така че да ме помниш

    Коментиран от #10, #30

  • 7 ТРОПЧО

    31 5 Отговор
    ОООО ТЕ ЧЕНГЕТАТА СА ТОЛКОВА ПРОСТИ ЧЕ НЯМА ПОВЕЧЕ НАКАДЕ САМО ДА ТИ СЕ ЗАНИМАВА ВСИЧКИТЕ ИМ АКТОВЕ МОЖЕ ДА ОТПАДНАТ ТЕ НЕ МОГАТ ДА ПИШАТ ДАЖЕ ИМЕНАТА СИ БЪРКАТ ХА ХА ХА

    Коментиран от #22

  • 8 Логично

    33 4 Отговор
    Правилното в случая е да се състави един акт за 2 бона на полицаите и да ги пускат да пасат, разбирайте да четат законите и наредбите.
  • 9 Хахото

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Точно така е, след като в закона умишлено се оставят не вратички, а ПОРТИ. Отказваш да ти бъде издаден талон няма свидетел и край.
  • 10 Много си силен .

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "hmhmhm":

    Ттттт
  • 11 Лечко

    10 0 Отговор
    Те за какво мислите им купиха камери !
  • 12 Лечко

    6 1 Отговор
    Те за какво мислите им купиха камери !
  • 13 ъйхх

    1 2 Отговор
    закровай!
  • 14 1234

    21 5 Отговор
    А пък мене ме спират за проверка и ми казват,че фарчетата за дневни светлини не били фабрично сложени на колата ми и ако продължа да карам с тях ще ми съставят акт и защото като съм карал с тях отзад нямало светлини.Поинтересувах се и ми казаха,че новите коли които имат фабрично сложени дневни светлини също нямат светлини и отзад .После ми мина през ума,че тия от полицията също са в нарушение защото светлините на тяхната кола които са отгоре на покрива,,сините лампи"също не са фабрично сложени на колата им.Няма такъв производител на автомобили който слага на покрива на колите си полицейските лампи и сирената.Те се слагат когато колата се купи от полицията и после се оборудва с тия сирени и лампи.Значи ,че не са фабрично сложени.Пък и какво значение има дали са сложени фабрично или аз съм ги сложил,нали светят достатъчно за да ме виждат през деня? Чакам вашето и на специалистите мнението.

    Коментиран от #16, #31

  • 15 Херсон

    6 4 Отговор
    Милиционери!
  • 16 888

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "1234":

    Искай да ти дадат определение за дневни светлини.И къде точно в закона пише ,че трябва да са фабрични.Има директива на Е.С за монтажа на дневни светлини,ако са спазени изискванията не могат да ти направят нищо,въпреки,че едва ли знаят точно изискванията.
  • 17 Шаран БГ

    2 5 Отговор
    Законът е ясен! чл.70 ал 3. Изм. ДВ, бр.61 от 2006 г В летния период - март/октомври МОЖЕ да сме с включени, а МОЖЕ И ДА НЕ СМЕ с включени светлини за движение през деня или къси светлини. През есенно-зимния период ноември/февруари тези светлини ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СА ВКЛЮЧЕНИ ПРЕЗ ДЕНЯ !!! Светлините за движение през деня / DRL/ , са светлини, без значение фабрични/заводски/ или допълнително монтирани. Важното е да подобряват видимостта на отделното МПС през деня. Не е казано, че отзад през деня трябва да имате някакви постоянни светлини. "1234 № 14 " Имате пълното право да се движите със светлините за през деня, без значение заводски ли са или Вие сте си ги монтирали. Ако нямате такива светлини трябва да имате къси светлини на основните фарове. НО НЕ СТЕ ДЛЪЖНИ ПРЕЗ ЛЯТОТО, ПРЕЗ ДЕНЯ да сте ги включили. ТАКЪВ Е ЗАКОНЪТ !!

    Коментиран от #23

  • 18 Илия

    4 1 Отговор
    Как ли ще се тълкува закона ако почерпеният водач беше бутнал колата на съдията или по лошо детето му. Това в нормална държава няма как да стане?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някой си

    2 1 Отговор
    Добре че ти си грамотен НАКАДЕ..шшш..неграмотник
  • 21 Някой си

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "MGewehr":

    ПРИСЛОЙКА...ма си умен..начетен..видимо..то ти си бъдещето..
  • 22 Някой си

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТРОПЧО":

    Божее..НАКАДЕ..ами ти накъде бе?
  • 23 Туту

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шаран БГ":

    От 2006г има още 5 промени в закона! Прочети актуален
  • 24 Димитър Кънев

    5 1 Отговор
    Прав е Симеон за милионите,само че неговите деди са крали.Дядо му Фердинант открадна държавният резерв когато избяга от България.А освен това той е незаконен княз и цар на България.
  • 25 Мисесака Дагишибам

    2 3 Отговор
    джандарите
  • 26 Прост, по-прост, най-прост,

    6 2 Отговор
    най-най прост,

    екстремно прост=МИЛИЦИОНЕР
  • 27 Мильо

    7 0 Отговор
    Да живее Народната Милиция- БИЕЩОТО
    СЪРЦЕ на Партията!!!
  • 28 Куропаткин

    9 0 Отговор
    Народната Милиция-единствена опора на властта!
  • 29 Putkavimaina

    6 1 Отговор
    Не оправдавам нарушителя, но този акт трябва да се плати от свинете за назидание и да им се отнеме правото да упражняват професията си. Наказанията за длъжностните лица трябва да са релевантни на пропуснатите ползи за държавата.
  • 30 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "hmhmhm":

    Дай си адреса - ще дойда, педер.ст.
  • 31 Ввв

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "1234":

    Ебават се с теб,мишките долни
  • 32 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 1 Отговор
    Маи по добре е диктатурата у северна корея а?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Уууууу

    2 0 Отговор
    Тиквата ще получи инфаркт да изпусне 2 бона ...за какво толкова напъни за бомбастично герберски глоби ..като ченгетата не могат да му67 ги оформят.
  • 35 Багатур

    0 0 Отговор
    Ей заради тия наши нефелни магистрати по улици и шосета ни мачкат дрогирани и пияни малоумници, а румънци и турци карат като камикадзета, още щом стъпят на българска територия !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове