Last news in Fakti

24 Септември, 2018 18:37 10 528 21

Дончев: Дойде време за нов икономически модел

  • панаир-
  • пловдив-
  • техника-
  • дончев
Дончев: Дойде време за нов икономически модел - 1
Снимки: БТА

Дойде време да преминем към нов модел на икономическо развитие, защото старият е изчерпан”, каза заместник министър-председателят Томислав Дончев по време на откриването на 74-ия Международния технически панаир в Пловдив. В него участват над 550 фирми от 35 държави, а новите изложители са 35%.

През последните десет години българският бизнес осъществи големи реформи, българската икономика премина към повече производство и повече износ, стана по-конкурентна на външните пазари, но трябва да направим следващата крачка, заяви вицепремиерът. Моделът с ниска цена на труда и ресурсите вече е изчерпан, сега трябва да се инвестира във високи технологии и роботизация, защото повишават добавената стойност, изтъкна той.

Дончев: Дойде време за нов икономически модел

„Тук са иновативни компании, предлагащи не просто стоки, а практически решения за потребностите на потребителите. Това е съществена промяна в нагласите и тя ще бъде доминираща през следващите години“, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който организира най-престижния технологичен форум на Балканите.

Отново най-големи са изложбите „Машиностроене“ и „Стройтех“, тъй като представят много широк кръг изделия с приложение и в индустрията, и в бита. Съществено увеличение на броя на фирмите отбелязват изложбите „Елтех“ и „Енеко“ - съответно с 36% и 23%, а ръстът показва ускорено развитие в тези области. През последните години скорост набира и изложбата “Акватех“, защото проблемът за чистотата на водата става все по-важен за обществото, а тя показва решения за предприятията, за общините и за дома.

Дончев: Дойде време за нов икономически модел

Най-променен е автомобилният салон, който има различен облик и по-богато съдържание. В „Ауто сити Пловдив“ може да се видят премиери и нови модели на световни марки, автомобили за ежедневието, за бизнес, свободно време и спорт, резервни части, гаражно и сервизно оборудване.

Очаква се над 30 000 посетители от България и Европа да разгледат изложбите. Те ще са отворени от 9 до 18 ч., а в събота ще затворят в 14 часа.

Дончев: Дойде време за нов икономически модел

Един от гостите ще получи голямата награда – лека кола по избор измежду седем модела, осигурена от Международен панаир Пловдив.

Дончев: Дойде време за нов икономически модел


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    142 9 Отговор
    Дойде време за нов политически модел, не икономически! Тези ояли се патрии и нехните елити отдавна живеят в "друга паралелна вселена". Време е за президентска република, 100 депутати и пряк избор на Висшия съдебен съвет и други органи на управление.

    Коментиран от #3, #20

  • 2 Пенчо

    78 4 Отговор
    Не е далече от акъла, слабата ни икономика е мафиотска, и е в ръцете на едно отбрано богато малцинство елитни престъпници - некадърните нови капиталисти присвоили предприятията чрез незаконната престъпна приватизация, същите са яхнали и държавата рекетират работниците да им работят на малки заплати! Работниците поради безизходица са притиснати до стената защото няма истински пазар на труда, поради неравнопоставеност на българският и чуждият бизнес няма външни инвестиции за да се развива икономиката и да се откриват нови работни места с по-високо заплащане, синдикатите са превърнати на подлоги на бизнеса и на управляващата власт! Как да бъде друго яче, не требва много акъл и сам да видиш?
  • 3 ЗЕВС

    49 9 Отговор

    До коментар #1 от "мнение":

    Президентска република да, данъчна реформа, премахване на плоския данък, диференцирани ставки по ДДС, и ясно разграничаване на властите.
    Парламента задължително да е двукамарен,
    Териториалното представителство в 28 те области на България да се прилага мажоритарна система в два тура за избор на представители на окръзите - (сенатори) за горната камара. Броя на представителите на горната камара да е по един за всеки окръг, за София окръг трима, и един за Българите в чужбина. Горната камара да изземе функциите на конституциония съд!
    Членовете на Националното събрание - парламент- (долната камара) депутатите се избират пряко, на избори по мажоритарна система, с 5-годишен мандат. Като броя им бъде редуциран на 150 човека. (на 40000 един депутат)
  • 4 бат мишо

    26 3 Отговор
    ми то другия икономически модел е японския - оня дето се набиват с данъци монополите и големите тръстове МА ЯКО
    и се поощрява средния и дребен бизнес с малки надценки ,бърз оборот на капитала и висока конкуренция .....
    затва и големите производители се изнесоха от япония производствата
    Ама европейския модел поощрява едрото производство и монополите и унищожението на средната класа
    А монополите са смърт за конкурентния свободен пазар и бързия оборот на капитала ОТТАМ И ЯКАТА ДУПКА в евро -УСА модел икономиките и ФУЧАЩИТЕ НАПРЕД кът поршета по магистрала икономики бачкащи на японски модел
  • 5 бат мишо

    23 2 Отговор
    примерно прая тука трактор или кола в моята сем фирма - която още преди да стартирам съм си заложил къщата - трактора е по евтин от пазарните и ми са мятат СИЧКИ НА ГУШАТА - НАП НОИ ОБЩИНИ Комисии за защита ва потребителите, Аг Митници и тн и 13475 още хиени защищаващи монополите и вносителите и съсипали родната ни икономика- оня дет откри кола да въри с вода ПОМНИТЕ ЛИ ПРИМЕРНО ....и кът клекна и фалирам ми вабарват принципа на откритието и го покрият ДОКАТ СИ ПРОДАДЪТ БОКЛУКА и 2 ра ръка скрапа - трактори коли перални и т н НА ВИСОКА ЦЕНА - щът не щът ще купят кът няма друго.....
    В Япония ако направя такос нещо СЕ ОСВОБОЖДАВАМ ОТ ДАНЪЦИ щото е евтенджос , което ще направи продаването му по бързо , от където по бързо да напрая следващото ,ше наема още хора и летя напред и с други кът мене носим и държавата да лети ...
    затва ЕС бичи зверски мита на японското щото видите ли на не са в ЕС ИНАЧЕ при равни условия жълтите ЩЕ НИ ОТНЕСЪТ С КОКАЛАКА евро коли и перални и секви машинарии
    ЧЕФЛИЧКИТЕ ИМ НЕ МОЕМ НОСИ
    още помня кът бяха предложили по тошово да сглобяват Тойоти в Бг с условиех да се продават в Бг ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2000 лв
    И СИЧКИ СКОЧИХА насреща .....щото японския модел убива и корупцията - мн по лесно е за монопола да задели пари за рушвет или за ЛОБИСКО ЗАКОНЧЕ на неколко шета в НС отколкото за средния и др бизнес
  • 6 Гъл

    42 2 Отговор
    Икономическия модел не просто е изчерпан! Той е грешен още от самото начало! Токова грешен че на практика осъществи геноцид и етническо прочистване срещу българския етнос! Три милиона деца от български етнос не се родиха заради този модел! И във връзка с това не просто трябва да се смени модела! Трябва да има и наказани виновни! Някой трябва да отиде в затвора! И не просто един или двама! А десетки и десетки организирани политически престъпници и национални предатели! Минималното наказание би било конфискация на цялото имущество и доживотен обществено полезен труд. Да чистят обществени тоалетни гадовете!
  • 7 бат мишо

    15 3 Отговор
    който е икономист знае
    Фукне ли йената нагоре а тва е често - яп нац банка прай интервенции -ПЕЧАТА ПАРИ - и зената на йената пада - да се държат оборотите бързи и цените ниски и темпа на производство да е в АДА
    ТУКА СМЕ НАОПАКИ със скапания ЕС модел дет преписваме И КРАЙНО НЕПОДХОДЯЩ за икономиката ни щото имаме малко население с малко ресурси , също кът япония - и няма как да зародим голям монопол щото западните с преднината в време и ресурси и пазари фалираха родното произв и му заграбиха пазара ....ма сорос го е планирал добре с малко рушветчета на Костов и ликв съвети .....А продавахме ВИНО НА АНТЛИЯ ПОМНИТЕ ЛИ , а бължарска роза -както и да е
    че кът сме обратни се мъчим да дигнем курса на лева да намалим оборотите И НА БЕЗ ТОВА НЕРАБОТЕЩАТА икономика
    А японците и корейците и китайците кви са тъпи а - зорлем си поевтиняват йената, юана .... .Скапани балъци .....ОБРЕЧЕНИ СА а ний умните преписваме от запада и цъфнахме и вързахме

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ми то хубаво, ама...

    12 1 Отговор
    ... вие постлахте ли си преди да лягате? А именно, подготвихте ли кадрите, мощностите, законовите рамки, спокойствието и увереността на народа в неговото бъдеще?
  • 11 Димитър Кънев

    20 2 Отговор
    Вярно другарю Дончев,време е да ви изритаме.Вие нямате моралното право въобще да присъствате някъде.
  • 12 Петър

    10 0 Отговор
    Нов модел! Ти луд ли си? А ти изобщо имал ли си икономически модел? Или ще кажеш, че затриването на държавата е по модел? Нали един пирон не можеш да забиещ в България без разрешение от Зевса! Я си ходи на село и не говори глупости! Какво стана с електрическото правителство? Нали беше по нов модел?
  • 13 ivan

    7 0 Отговор
    Лошото управление на герб/неуспели комунисти и ченгета/може да бъде надминато цамо от по-лошо!
  • 14 Пеев

    7 0 Отговор
    Време е да си ходите - заедно с патриотите, волите, бесепетата, депесетата и всичката останала крадлива паплач! Народът не ви иска!
  • 15 ЗНАЙКО

    11 0 Отговор
    Лошо управление -
    Международният панаир в Пловдив.
    2018г. на него има 550 фирми изложители.
    Преди 10 г. са били над 3000.
    Собственик на панаира - бизнесменът от БСП Георги Гергов
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 тоя или оня все тая

    3 0 Отговор
    Днешният модел вече наистина е изчерпан. Основният износ беше квалифицираната работна ръка за просперитета на богатите западни държави. Е имаше и обслужващ персонал. Но, ресурса е изчерпан.
    Не знам какъв ще е новият модел, но едва ли ще ни дадат да произвеждаме кораби, машини , автомобили и т.н.
  • 19 дет фор ол

    1 0 Отговор
    Просто всички червени бизнесмени да си направят харакири, и новия модел е готов!
    Умрете червени боклуци!
  • 20 дет фор ол

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "мнение":

    Президентска република? Ти луд ли си бе, дай направо да си назначим ЦАР!?
    Един човек ще взима решения, като за 200? Това, къде го има? Не е нужно да се открива топлата вода, просто взимайте пример от успелите и проспериращите, а те са на Запад!
  • 21 Гост

    0 0 Отговор
    Махнете политиканстването, човекът е казал нещо вярно. Имаме ли потенциал да го направим обаче? Не много, заради лошо образование и куп икономически причини ще е бавно.