15 Декември, 2019 8485

Що за език е "македонският"?


  • БАН научна организация Нa cвoe зaceдaние Cъбрaниeтo нa aкaдeмицитe и члeн-кoрecпoндeнтитe /САЧК/ oбcъди Хaртaтa нa МAНИ /б.р. "Харта за македонския език", приета от Македонската академия на науките и изкуствата/ и пocтъпилитe cтaнoвищa oт инcтитутитe нa БAН. Изкaзвaниятa нa члeнoвeтe нa Cъбрaниeтo бяхa eднoпocoчни и кaтeгoрични в зaщитa нa нaучнитe иcтини и фaкти oтнocнo прoизхoдa, иcтoриятa и хaрaктeрa нa oфициaлния eзик в Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния, кoитo в цитирaнaтa Хaртa ca прeдcтaвeни нeкoрeктнo и c пoдмянa нa нaучнaтa тeрминoлoгия. БAН и CAЧК cчитaт изрaзeнaтa в oбcъждaния дoкумeнт пoзиция нa Cъбрaниeтo нa Мaкeдoнcкaтa aкaдeмия зa нeвярнa и нeприeмливa, врeдящa нa oтнoшeниятa мeжду двeтe cъceдни cтрaни. В тoзи cмиcъл и пoзициятa нa БAН ocтaвa eдинoдушнa и нeпрoмeнeнa - oфициaлният eзик в Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния e пиcмeнo-рeгиoнaлнa нoрмa нa бългaрcкия eзик. CAЧК щe aкцeнтирa върху тoзи нaучeн фaкт c пoрeдицa oт cъбития, кoитo дa пoлучaт ширoкa oбщecтвeнa и мeдийнa рaзглaca нe caмo у нac, нo и в чужбинa. Фaктитe изиcквaт cпeциaлнo внимaниe, пoрaди кoeтo зa cтaнoвищeтo нa БAН щe бъдaт oфициaлнo увeдoмeни кaктo Нaрoднoтo cъбрaниe нa Бългaрия, тaкa и виcшитe държaвни инcтитуции.
  • Стево Пендаровски президент на Македония Позицията на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за ХХ и ХХI в., в който живеем. Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е потвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за него, което е факт, ноторен факт, известен на всички – не само у нас и у тях, а в цял свят. И Преспанският договор се позовава на Конференцията на ООН от 1979 г., по време на която македонският език е номиниран като един от езиците от южнославянската група и е международно признат. Да напомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика. Един от тях беше македонският. Това означава, че когато бивша Югославия беше член на ООН, в личната карта, подобно на всяка държава-членка на ООН още от 1974 г. беше записан и македонският език. Това означава, че въпросът е неоспорим и няма смисъл да си губим времето да се убеждаваме дали нещо съществува или не. Македонският език съществува, точно както е факт и македонската нация и никой нормален в нашата страна няма да води дебат по това или да подписва договори с когото и да било.

    1007 гласа
    92%
    8%
    78 гласа

Коментари

  • 1 Македонски

    28 96 Отговор
    Щом българите оризнаха,, Северна Македония "за държава значи ще признаят, че има и македонския език! Преди 2000години какви са живели в Македония, българи или македонци? Щом твърдят, че са наследници българите на траките ще признаят, че македонците са наследници на Филип Македонски!!!

    Коментиран от #3, #15, #57

  • 2 Гост като гост

    151 30 Отговор
    Македонски език няма !
    Този район на България принудително откъснат от нейната териториална цялост, използва граматически грешки от Българския език за техен, а Ние го приемаме като Диалект на Българския език
    Що е Маке се е Л-о и то големо

    Коментиран от #5

  • 3 ИСТОРИК

    99 25 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    Няма македонци и македонски език. "Македонците" на Филип и сина му сашо велики (педер) са траки - пеони. Езика в БЮРОМ, ФИРОМ, република северозападнала Македония е диалект на българския
  • 4 Професора

    23 66 Отговор
    Вскчки са българи и келтите и галите и френския език е бг. диалект обаче никой не го знае само у БАН го знаят! Всички в Азия съседи на прабългарите са били номади и с татарски корени само пра - българите не!!!

    Коментиран от #58, #59

  • 5 Професора

    12 44 Отговор

    До коментар #2 от "Гост като гост":

    Аааа и македонците са траки, то ако не са българи са траки защото прабългарите са се настанили на древните тракски земи, ако прабългарите се бяха настанили на земите на маите сега щеше да разправяш, че си май!
  • 6 ТРИН

    90 9 Отговор
    Хей приятел историята е категорична ,че Филип и Александър са ГРЪЦКИ царе.А българите са наследници на ПРАБЪЛГАРИТЕ. Не може една измислена държава като Северна Македония да иска цялата световна история да е нейна!

    Коментиран от #7


  • 7 Хисторик

    12 66 Отговор

    До коментар #6 от "ТРИН":

    Има някой който иска световната история обаче не са македонците. Македонците не разправят, че са тракийци! Прабългарите са се надтанили на тези земи когато са били чадт от Византия, ба тези земи където сега е,, Северна Македония " също са живели хира преди 1300г на са били пустеещи! Щом едните могат да се самоопределят като траки, а не като монголо-татари от,, Волушка България" защо другите да не могат да се самоопределят като наследници на Мекедония?

    Коментиран от #9, #14, #30

  • 8 Панов

    22 58 Отговор
    Тъпо и жалко,да каза какъв език ваш на хората какъв език говорят.
    Все едно италианци да казват че няма румънски или хървати че няма сръбски и чехи че няма словашки.
    Ние,българите сме още с комплекси и мислене от 19-ти век.

    Коментиран от #10

  • 9 Колю

    68 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хисторик":

    Е..това да кажеш че благодарение на Югославия е номиниран и признат за официален Македонския Ви език в Югославия през1975... Поне не го говорете пред Европа... Вашата истина е написана в Сърбия през комунистическия режим... Ама разберете всичко свърши... Или с ЕU или Сърбия.

    Коментиран от #11

  • 10 Хисторик

    11 49 Отговор

    До коментар #8 от "Панов":

    При тези няма нищо честно, андрешковци! Разправят, че на Шипка се били освободили сами и все едно са помагали на Русия да се освободи от турско робство разправят, че били наследници на траките и се върнали по стрите си земи 681г от,, Волушка България "където вс. съседи били татари само те не! Разправят за великата прабългарска конница обаче забравят да споменат, че основно е била от кумани! Дори не знаят, че Асениевци, Тертеровци, Шишмановци са кумани и не знаят, че Калоян среща кръстоносците именно с куманската конница!!!

    Коментиран от #21

  • 11 Бесен Язовец

    19 14 Отговор

    До коментар #9 от "Колю":

    Баце хайде да не дразниш и да не повдигаш теми които не са ти ясни да не говориме кой точно писа историята 1919г на,, западните покрайнини "в Ньой и защо се наложи да я пишат! Превратаджиите русофоби от 1923г само 4г по рано вкараха България във втора нац. катастрофа само за 5 години и само 20г по- късно ни вкараха на страната на губещите през ВСВ!
  • 12 Тарабойша Хитранов

    60 4 Отговор
    Да им праснем едно вето , да признаят че говорят на български на тия събромански шпиони и да ги чакаме да доказват после че са австрийци и говорят на тиролски.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор

  • 14 Бегай

    27 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хисторик":

    да търсиш сведения от биологичен материал или по-точно ДНК, тя ще ти даде най-верния отговор, да се самоопределя на хартия всеки може.....

    Коментиран от #16

  • 15 Твойта майка е Burgas

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    Педел... да умреш!
  • 16 Бесен Язовец

    2 12 Отговор

    До коментар #14 от "Бегай":

    А имаш ли ДНК за сравнение от чистокръвни?

    Коментиран от #19

  • 17 Нито един факт

    30 0 Отговор
    Не е приведен като доказателство освен някакъв запис някъде. Като напишеш че Луната е македонска, става ли твоя Пендо?
  • 18 slavi

    26 28 Отговор
    абе македонци неяма такива всички са българииии
  • 19 Не разбрах

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен Язовец":

    Нямам представа за какви чистокръвни говориш , сравнение се прави с други етноси , образованите по темата си разбират от работата, аз не съм сред тях
  • 20 НУЦО

    38 4 Отговор
    Има македонски език ама на друга планета До 1995 година във всички библиотеки в така наречената Македония всички книги дори и за най малките бяха на сръбски език дори приказките за тях .
  • 21 Шумен

    29 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хисторик":

    И Тервел ли е бил арабите с куманска конница,бе куманино?Тъпанар.
  • 22 ШЕФА

    30 12 Отговор
    А бе Пендара ли си Пара ли си все сте си едни лайнярковци гдето никъде ви няма.Говорите български а ревете за македонски боклуци стеи това е.По големи голтаци сте от нас но дано влезете в ЕС ЧЕ И ВАС ДА ВИ САПУНИСАТ И ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ НА ВУЙЧО СИ МИТЮ ПРЪСКАЧКАТА..........................................
  • 23 волен сидеров

    15 13 Отговор
    ами македонски ,какъв да е
  • 24 Дългият

    34 24 Отговор
    .... Македонският език е от десетилетия..... а българският от...хилядолетия.В момента се разбираме на български език...какво да се умува повече...стари българи сте отвсякъде....
  • 25 Некой

    30 23 Отговор
    Развален Български
  • 26 Балкан

    28 19 Отговор
    Браво на БАН! Единствено те показват грабнак по този въпрос.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор

  • 29 Иван

    38 3 Отговор
    Ако трябва да бъдем коректни, езикът им трябва да се казва "северномакедонски". Тук вече навлизаме в една територия, която е много мъглява. Сърбите, хърватите и босненците говорят един език, но го наричат по три различни начина по политически причини.
  • 30 po-znaesht

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хисторик":

    Момче!Първо,преди не 1300 г.,а преди1500г.нашите земи и тези на запад са били обезлюдени вече от нападенията на варварите-остготи..авари..Тоест,към 450-година тука вече не е имало и траки!!Били са избити,защото варварите не взимали роби и пленници-да не ги бавят и пречат при походите..само са грабели и убивали..След това тук са се настанили..на празно място почти и без конкуренти от местните и дошли СЛАВЯНИТЕ.Това е било към 5-6 век..а после дошли прабългарите и в началото били около устието на Дунав,над реката.Опипвайки гостоприемството на славяните и търпението на Византия,те постепенно слезли на югоизток,към Плиска.А Волжка България не са татари,нашия!!Те са били по на юг и изток,към Монголия и Крим,където например много векове е имало Кримтки хаганат!Някогашна антична Македония е имала граници,започващи 50 км.на запад от гр.Кавала,отинали са та сявер от кпайбрежието-на 60 км нагоре и после границата е стигала до Охридското езеро/по-на запад били илирите..до Адриатика,и после границата се спускала на юг до Солун.Това била Македония тогава!Всичко друго били ЗАВЛАДЕНИ ЗЕМИ.И на сигашната херитория на Македония не е илало НИТО ЕДИН известен античен македонски град или селище.Например,и античните столици на Македония са в сегашна Гърция!Това са Амфиполис и Филипи,а и градове като Акантос,Тероне,Менде,Еге,Ейон,Уранополис са в Гърция и са известни с това,че са секли макед. монети през 6-2 век преди новата ера! В сегашна Македония няма такива големи антични се

    Коментиран от #51

  • 31 po-znaesht

    16 2 Отговор
    селища!!посочи някои,ако можеш.В сегашна Македония има само 20 % от някогашна антична Македония,а тя е завладяна през 172-169г. преди нов. Ера.Разделена била на 4 области и управлявана от наместници-претори,като Пилат в Юдея.Най-добре това знаят гърците и затова те не приемаха включване на името Македония,но като излапаха 300 милиарда евро на френски и немски банки,ги принудиха до приемат,заради НАТО /и САЩ ги натисна!/за да не връщат парите! Сега каэи мерси за урока,Хисторик смотан,или да ти вкарам знания отдолу,а не през дебелата ти глава.../до Хисторик!!/
  • 32 македонец

    40 3 Отговор
    Аз имам македонска жилка Екатерина Арнаудова знаменосеца на Яне Сандански е моя пра леля ,на моята съпруга баба и е Делчево македонско тя има там шест вуйчовци и много братовчеди ходим редовно може да се каже. И така спор докато сме на гости в Делчево . Приятел на братовчеда ми разправя някакви си глупости който са им набити в главите още докато бяха Югославска република не го изтраях и го попитах кога е създадена Македонската държава а той ми отговори ами с раждането на Александър Македонски ,на моят въпрос той знае ли къде роден този същият не можа да ми отговори . Попитах го ти знаеш ли кога е създадена Българската държава той отговаря ами не , казвам му 681 година можеш да провериш в интернет също можеш и да провериш и къде роден А.Македонски а той ааа там пишат само лъжи а аз му казвам дабе забравих ,че и Батман е македонец а той млъкна и си тръгнаха . КРАЙНО ВРЕМЕ Е НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА СЛОЖИ КРАЙ НА ТАЯ МАКЕДОНСКА ГЛУПОСТ

    Коментиран от #33, #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор

  • 34 Age

    25 14 Отговор
    БКП я измисли, а българите я признахме, ГЕРБ и компания я признаха, а българите се съгласихме,.
    К'вото и да приказваме, това е истината, така, че подкрепям Пендаровски с две ръце.
    Другите, си приказвайте каквото ви щукне, Македония вече е реална държава.

    Коментиран от #60

  • 35 Виктор

    16 19 Отговор
    Мислим дека македонскиот език е диалект на българския , какъвто е граовския , северозападния и разни други диалекти.Македония е област , а не държава в исторически план.Няма нищо общо с Александър Македонски и тогава , когато се е оформял така наречения македонски език , тази облас е била част от България.Към този момент Македония е самостоятална държава , но колкото и да се напъват , няма как да си създадат история и трябва да признаят някои неща - примерно това , че ползват български език под диалектна форма.
  • 36 Иван

    13 17 Отговор
    По примера на чичо Путин, предлагам да я анексираме тая Македония!
  • 37 Славянин

    24 11 Отговор
    Нема български език. Приели сме името българи и езика на славяните казва историята. Като тръгнеш за Европа с автото минаваш през държави чйито език разбираш и всяка от Тея държави казва - тва е сръбски,тва е хърватски ,тва е словенски,руснаците му казват руски,украинците украински а ние му казваме български,а езика е славянски напук на Божо и всички псевдоучени. Аджеба защо тъпите македонци да не му казват македонски,защо????
  • 38 Славянин

    2 8 Отговор

    До коментар #32 от "македонец":

    А точно,и Ко пише -приехме името България и езика на славяните,не езика на българите който още се говори някъде по монголските степи. Акъл даваш пък четеш историята като дявола евангелието. Тъка наречените македонци имат цялото право на света да наричат "българският"диалект на който говорят македонски,ние как му викаме български без да е такъв. Дали Аспарух е говорил на днешния български как мислиш?
  • 39 Димитър

    12 7 Отговор
    Доводите им на тези смешници са повече от жалки - Югославия била го признала като официален език и айде край официален си е и в международен план. Абе изроди с промити мозъци - Югославия беше една измислена държава, която води войни точно защото в границите си включваше чужди държави и народи. Те бяха включени от коминтерна и комунистическите изчадия в Русия и Югославия си изпати от това. Иска ви се да имате нещо, но нямате това е ФАКТА и в ЕС няма да влезете защото поне дузина държави ще са против точно защото се измислени герои и си го знаете ама не ви стиска да си признаете.
  • 40 Салито

    5 17 Отговор
    СЪВРЕМЕННАТА "МАКЕДОНСКА" ИСТОРИЯ Е НАПИСАНА ОТ
    У Д Б А - Управа за државна безбедност
  • 41 Боже

    9 27 Отговор
    Македонския език е Български диалект от Македонския край на България.
  • 42 Горд Българин

    21 10 Отговор
    МАКЕДОНИЯ Е ПРОСТО ЕДНО ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ /ТЕРИТОРИЯ/ НАСИЛСТВЕНО ОТКЪСНАТА ОТ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.
    ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е ПРЕДАДЕНА НА СЪРБИТЕ, КОИТО ВЕДНАГА СА ЗАПОЧНАЛИ ТЕРОРА НАД БЪЛГАРИТЕ, КАТО СА ИМ ЗАБРАНИЛИ ДА ГОВОРЯТ НА РОДНИЯ СИ ЕЗИК И СА ЗАПОЧНАЛИ ДА НАЛАГАТ СРЪБСКИЯ. ТАКА СЕ Е ПОЛУЧИЛА ЕДНА МЕШАВИЦА ОТ БЪЛГАРО-СРЪБСКИ ЕЗИК, КОЙТО СЕГА СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО /МАКЕДОНСКИ/.
    ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО, НЯМА, НЯМА И ДА ИМА, А ЗА ЕЗИК ДОРИ НЕ СИ СТРУВА ДА СЕ СПОРИ СЛЕД КАТО ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА.

    Коментиран от #45

  • 43 681 БГ

    9 26 Отговор
    Няма Македонски език !!!!!!! Има Български език !!!!!!!!!! Що е маке се Говно !!!
  • 44 предраг охридски

    33 7 Отговор
    бугарскийо е краден от македонскийо вий говорите нашийо език азбука ви дадохме за да ни крадете
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор

  • 46 Интересно

    8 0 Отговор
    На какъв език са говорили Филип и Александър? А азбуката на Кирил не е ли с гръцки и персийски символи? Ако не е бил цар Борис 1, българите на каква азбука щяха да пишат? Истината е, че Българската азбука е написана от свети Наум и цар Борис 1. И християнството е въведено от цар Борис 1, който изпраща Климент в Охрид, да проповядва християнството на български. Цар Борис 1, мир на праха му и да се свети името, на най-великия българин.
  • 47 Уточнение

    3 2 Отговор
    В главата ти е пълна каша, няма никакъв славянски език, езикът ни си е български и винаги е бил такъв още от времето на Аспарух, че и преди това. Самото понятие "славянски" е създадено много по-късно, в двора на руската императрица Екатерина Велика през 18-ти век(!!!) , като основополагащо за изкуствената теория на панславизма. Съвременните, т. нар. от теб "славянски" езици са средновековни редакции на (старо)българския и използват значителна част от лексиката на този език, затова се създава впечатлението, че са взаимно разбираеми. Това е така само донякъде и то на лексикално ниво. Граматиката на българския и тези езици е доста различна-глаголната и темпорална система на нашия език е много по-сложна и богата(9 глаголни времена с 5 глаголни наклонения, включващи преизказна и предположителна форма), в него няма падежи, а само остатъци от такива, в българския има зад поставен определител член, а в другите уж близки езици-не! Крайно време е да се престане с тази заблуда, че сме някакви "славяни" и езикът ни е "славянски". Нашият език е много древен, с общи корени на думите в иранските езици и санскрит, а според много учени и в шумерския език...Има тонове литература по въпроса, но трябва да се чете! А че македонски език няма е ясно и на малките деца!

    Коментиран от #53, #54

  • 48 Уточнение

    1 1 Отговор
    Коментарът е до 38 "Славянин"
  • 49 гощо

    20 2 Отговор
    Типично провинциално поведение! Типичният провинциален комплекс! Това поведение доказва,че са си българи,от дълбока провинция,но все пак българи!
  • 50 Кольо

    0 16 Отговор
    Този македонски език от къде идва?
    От кога са му корените?
    На мен дядо ми ако е българин,а баща ми живее в Италия.Значи ли че аз съм италянец?
  • 51 YORDAN

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "po-znaesht":

    не знам откаде черпиш иформация но на книга е едно историята е савсем различна нашия крайдунавски град е на 4000 г и постоянно е бил населен гарци траки рим да не говорим за праистория
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор

  • 53 Славянин

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Уточнение":

    Въй въй колко си начетен/а!!! Сложих ти +, но не защото съм съгласен с мнението ти. Не сме славяни да,по скоро сме миш маш от славяни,турци и монголи,гърци и цигани,тва сме и нямаме нищо общо с прабългарите на Аспарух (може би малък процент) и езика на който е говорил. А иначе в момента говорим славянски,не е нужно да си учен и да те учат на неверни неща в учреждения,достатъчно е да минеш през съседните нам държави и ще се убедиш. Баба ми говореше на диалект подобен на македонския,струва ми се ,че има падежи в тоя език,а една дума има много значения в зависимост от тон и произношение,ситуация. И не всичко е македонско на тоя свят ами май всичко е българско,да пази БОГ. Да не стане тъка че да се окаже нашия език диалект на македонския,учени всякви има,говорят за еволюция,за милярди години ,та един език ще ги спре!?!

  • 54 Славянин

    12 1 Отговор

    До коментар #47 от "Уточнение":

    А ако идеш в Банско или Петричко и ти заговорят на месния диалект тогаз ще видиш лексика и глаголна и как го каза темпорална форма,шъ съ фанеш за главата,на фърси ли говорят ил на баскиски! А за Елешница и за Бабечките села да не говорим.
  • 55 ot strumica

    19 2 Отговор
    q sum makedonec i moq ezik e makedonski bugarskijo e kraden ot makedonskijo ezik azbukata vi e makedonska site bugari ste tatari pa se prajte na evropejci
  • 56 pasi

    1 11 Отговор
    Македонския език е наречие на българския език от което сталинските глашатаи сътвориха и фалшива държава. Да вземем например Австрия има ли австрийски език няма има немски език говорещ се в Австрия и няма такива глупотевини каквито се разпространяват от сърбоманите на които 1/2 от азбуката им е крилица а другата е латиница ...
  • 57 pasi

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    Все едно австрийците да искат да им се признае австрийски език...
    Стига сте се занимавали с глупотевини а се грижете за благото на народа с повишаването на жизненото му равнище
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор

  • 61 strumica

    11 0 Отговор
    ja sum makedonec ot strumica vie bugarite ste tatari ezikot vi e tatarski nema bugarski ezik ima makedonski azbukata vi e makedonska govora vi e tatarski

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта