Last news in Fakti

16 Май, 2024 13:57 2 116 6

Храните, които не бива да печем в алуминиево фолио

  • алуминиево фолио-
  • фолио-
  • готвене-
  • печене-
  • храна-
  • приготвяне на храна

Експерти препоръчват да избягвате приготвянето на тези храни с фолио

Храните, които не бива да печем в алуминиево фолио - 1
Снимка: Shutterstock

Алуминиевото фолио е сред задължителните елементи в кухнята на всяка добра домакиня. Въпреки че се ползва доста често и с него определени ястия стават по-крехки и сочни, използването му понякога се отразява на вкуса, текстурата и цвета на някои ястия и то в не особено добър аспект. Експерти изброиха пет храни, които не трябва да се приготвят с фолио.

Картофи

Опаковането преди печене може да причини проблеми. Зеленчукът съдържа много влага, която под въздействието на топлина кондензира върху вътрешната повърхност на фолиото. Крайният резултат е подгизнало и кашкаво ястие, пише Рамблер.

Домати

Доматеният сок, който е леко кисел, може да разтвори алуминия. Това води до електролитна реакция и разрушаване на фолиото.

Цитруси

Киселите плодове могат да реагират с алуминия, което може да придаде на храните метален вкус.

Люто

Черният пипер, чилито и кимионът реагират с фолиото и "внасят" вкуса на алуминий в храната.

Зеле

При печене с фолио зелето се обезцветява и става неапетитно. Вместо леко сладък пресен зеленчук получавате твърда каша с вкус на метал.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алуминият няма вкус.

    11 2 Отговор
    Неговите соли с различните киселини имат различен вкус.
    Реакцията на метал с киселина не е електролитна. Нарича се окислително-редукционна.

    Коментиран от #2

  • 2 фиткифакти

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Алуминият няма вкус.":

    Не се мъчете да ги образовате миcиpите, това е мисия невъзможна😅
  • 3 НАСКО

    10 0 Отговор
    Марийка реши да се изявява и като кулинарка! ГОЛЯМА грешка! Написала е пълна глупост!
  • 4 Механик

    10 0 Отговор
    Бааа, толкова ли е зле положението в о-краина, та няма ни една статия за знаменитите укро-победи, а тая е почнала да пише на кулинарно-електролитна тема?
    Хахаха!
  • 5 Соваж бейби

    5 1 Отговор
    Всеки прави какво сметне за хубаво, ама аз това фолио го ползвам само когато извадя ядене от фурната покривам тавата да запази топлината докато си пием винцето с разни хапки...Същото е и с барбекюто в двора покривам купата с фолиото и за запазване на топлото и мухи,оси....разни твари .За зеленчуци абсурд било то и картофи варени с други зеленчуци на пара без олио по полезно ,цял картоф не обелен също е хубаво на барбекю никакво фолио и минимално мазнина
  • 6 Пич

    4 1 Отговор
    Поставете хартия за печене върху фолиото , и след това намотавайте ! Не е ядрена физика...