Last news in Fakti

9 Май, 2024 11:05 4 691 113

В България все още има достатъчно антифашисти

  • искра баева-
  • 9 май-
  • деня на победата-
  • коментар-
  • стан центр

Искра Баева: За съжаление официалните български власти през последните години не обичат да споменават победата над фашизма във Втората световна война

В България все още има достатъчно антифашисти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В навечерието на Деня на победата информационно-аналитичният телеграм канал „Стан-Център” интервюира известният български историк, преподавател по нова световна история в СУ „Св. Климент Охридски" Искра Баева.

Госпожо Баева, честит Ден на победата! Как България днес пази спомена за многонационалния принос за разгрома на нацизма? Колко хора почитат паметта на загиналите войници на 8-9 май?

За съжаление официалните български власти през последните години не обичат да споменават победата над фашизма във Втората световна война. На 8 май не празнуваме нищо друго освен Деня на Европа - 9 май. Това обаче не се отнася за всички - Всяка година на 9 май настоящият президент Румен Радев поднася венци на Гроба на Незнайния воин в памет на загиналите във войната срещу нацизма. Все пак част от българското общество празнува 9 май като Ден на победата, а не като Ден на Европа.

Дълги години медиите спореха, че трябва да празнуваме 9 май, но постепенно, след като България застана на страната на поддръжниците на Украйна, официално се празнува само Денят на Европа. Днес има и леви организации като Българския антифашистки съюз и Българската социалистическа партия, които празнуват Деня на победата пред Паметника на Незнайния воин и Паметника на съветската армия в центъра на София. Но миналата есен започна разрушаването на този паметник - части от него все още съществуват, но са зад висока ограда и тази година няма да можем да положим цветя пред него.

Ние от Русия проследихме опита за демонтиране на паметника на съветския воин-освободител „Альоша” в град Пловдив. Колко поляризирано е българското общество по този въпрос? Вашата прогноза за съдбата на паметника

Въпреки че не успяхме да се преборим за запазването на паметника на Съветската армия в София, засега пловдивчани и всички ние запазихме паметника „Альоша“. Освен това имаше много публикации, писах и в един от пловдивските сайтове в защита на “Альоша”. Организирана е и анкета, в която абсолютното мнозинство е за запазването му. През 90-те, в началото на прехода, имаше различни идеи за трансформацията на „Альоша“, но здравият разум надделя и той остана непокътнат. Надявам се, че въпреки новата ситуация на засилена антируска пропаганда паметникът ще бъде запазен, тъй като той е символ на Победата над нацизма във Втората световна война. Освен това много пловдивчани го възприемат като символ на своя град. Всяка година пред него се събират ученици, а много младоженци се снимат пред него.

В България ви смятат може би единственият експерт в страната, който може адекватно да коментира значението на Деня на победата на 9 май 1945 г. и знае руски език. Това наистина ли е вярно?

Не, в България има много историци, специалисти по Великата отечествена война, а също и доста антифашисти. Но проблемът е, че нашето поколение постепенно си отива, а следващите са продукт на нова образователна система, която представя различна картина на Втората световна война. Не е лъжа, но преувеличава заслугите на западните съюзници в антихитлеристката коалиция, като същевременно пренебрегва решаващата роля на Червената армия за Победата. Друг съществен проблем е, че изучаването на руски език в българските училища силно намаля, така че младите българи също се сблъскват с езикова бариера при ползване на рускоезична литература.

В Русия, според мен, преобладаващото мнозинство смята българите - братски славянски народ и другари по дух. Как гледат на руснаците в България?

Що се отнася до отношението към руския народ, то е изключително топло. Но отново говорим за по-старото поколение. Русофилството съществува сред младото поколение, но не е толкова масово. Все повече млади хора попадат под влиянието на антируската пропаганда, която е много агресивна и идва отвсякъде - от български, европейски и световни медии.

Връщайки се към Деня на победата, ще кажа, че в Русия правим преки исторически паралели в борбата срещу германския нацизъм през 40-те години и неонацизма (бандеризма) в Украйна днес. Вие лично споделяте ли тези възгледи?

Според мен няма съмнение, че в целия бивш Източен блок, по време на пренаписването на историята след краха на социализма, имаше тенденция към реабилитация на профашистките и пронацистките движения от миналото. Това важи с особена сила за страните, които са били част от прогерманския Тристранен пакт, като България. Ето защо антифашистките движения продължават да бъдат актуални. В Украйна също има идеализиране на Бандера именно заради участието му в борбата срещу Съветския съюз. Не смятам, че тази тенденция е водеща в политиката на съвременна Украйна, но тя съществува и дори се засили по време на военните действия на Русия в Украйна. Смятам, че новата популярност на крайните националистически идеи е опасна за демократичното развитие на всички европейски страни.

Как виждате плана за мирно разрешаване на конфликта на територията на Украйна?

Преди 2 години казах, че е необходимо да се спрат военните действия в Украйна възможно най-бързо, тъй като те водят до увеличаване на броя на жертвите и разрушенията и от двете страни. Проблемът е, че тази линия не беше подкрепена от водещите световни сили, както показа провалът на мирните преговори през март 2022 г.

Днес, 2 години по-късно, отново се говори за мирен план, но едностранчив от украинския президент Зеленски. Не смятам, че неговият план може да бъде осъществен, защото не отговаря нито на сегашното развитие на военните действия, нито на позицията на Русия.

Благодаря за разговора!

Интервю на Андрей Виползов


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    54 54 Отговор
    Днес на марша на безсмъртния полк в София и най големите градове излязоха 1 млн.

    Коментиран от #3, #106

  • 2 честен ционист

    23 43 Отговор
    АНТИФА в България се изчерпва с групичката на Емили Тротинетката. Всичко останало е расист, хомофоб, сексист, въобще античовек.
  • 3 ЪХЪ

    55 56 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Даже в София бяха повече от 20 идеота.
  • 4 Джон

    35 6 Отговор
    Какво е "фашист"?

    Коментиран от #5, #54

  • 5 Ха ха,

    51 22 Отговор

    До коментар #4 от "Джон":

    "В България все още има достатъчно антифашисти" вярвате ли в това? Няма такива, срам за България.
    Държава без армия, без чест и без съвест.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    51 21 Отговор
    Без ДЕВЕТИ МАЙ , нямаше да има Девети май ‼️
  • 7 Анджо

    61 64 Отговор
    Това гадно комунистическо проклятие трябва да се разделим накрая.
  • 8 е има и фашисти

    38 7 Отговор
    но са потомци едните на другите . Приятелчета и роднини . Хахаха
  • 9 Вярно

    13 8 Отговор
    За разлика от Русия.
  • 10 ИНЖ1

    70 59 Отговор
    В Бг не е имало фашизъм, за да има антифашисти. Докого ще се спъваме в тези опашати лъжи на комунистите, с които само оправдават терора след девети септември???

    Коментиран от #69

  • 11 Историк

    57 47 Отговор
    Сталин и Хитлер са съюзници и заедно започват ВСВ.

    Победа над какво честват сталинистите превърнали се в путинисти?

    Коментиран от #88

  • 12 Софийски

    23 29 Отговор
    Лошото е че фашисти няма, само великобългарски шовинисти.
  • 13 несебър

    37 29 Отговор
    Честит ден на капитулацията на "обединена Европа" защото другарят Хитлер също е обединявал Европа под диктата на англосаксонците.
  • 14 Сър Пичук

    49 51 Отговор
    Глупости!
    Това не са антифашисти.
    Ако има антифашисти, те трябва решително да застанат срещу агресивната фашистка Русия!
    Фашизмът си има строго определени дефиниции и те напълно се покриват от днешна Русия.
  • 15 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    38 35 Отговор
    Че как нема да има .. при има -нема 2000 партизани , над 500 000 АБПФК.. даже още има шумкари из горите , не разбрали че след фашизма и комунизма отиде на бунището на историята.. А тая дърта костенурка Баева ако не се изметне , то нема да съмне
  • 16 Краси

    39 45 Отговор
    Учен??? Червена русофилистика, която подкрепя масовия убиец путин. Тази е от ония, червени лъжци и фалшификатори на историята, които от 70 години промиват мозъците на българите, убиват всеки с българско самосъзнание. Не вярвах, че е възможно такива русофилистични фосили да продължават антибългарската си дейност 30 години след разпада на ссср, но уви... А, факти им дава трибуна, вместо да напише истината за ВСВ, която не е спечелена само от ссср.
  • 17 Би трябвало

    30 29 Отговор
    В България НЕ само да има достатъчно антифашисти, а всички да са антифашисти и антинатовци и антиатлантици.....
  • 18 На Драва, на времето

    30 20 Отговор
    Сме помляли тогавашното НАТО .....
  • 19 българка

    47 4 Отговор
    Всички разумни хора са против фашизма. Главният въпрос е: КОИ СА ФАШИСТИТЕ ДНЕС?!? Защото ние искаме да живеем ДНЕС, А НЕ ВЧЕРА! Историята служи за поука, но не всеки си е взел правилната поука! Историята не е мотив да убиваш и да искаш да властваш над другите!

    Коментиран от #21

  • 20 Алън Пугачов

    28 26 Отговор
    В България има много от новите фашиzти! Искра Баева е неспокойна защото не са достатъчно за нов девети септември!
  • 21 Путин гол до кръста на кон

    18 17 Отговор

    До коментар #19 от "българка":

    Нищо не знаете за фашизма! Все още нищо не съм показал!
  • 22 Защо нашите историци и журналисти не

    29 14 Отговор
    ни припомнят друга годишнина?
    9 май 1917 г. е „черен ден“ за руската армия в Македония. Укрит епизод от руско-българската война (1915 – 1918) в уж българските учебници по история, писани от комунисти и русофили. Епизод, за който набедените новоизлюпени военни лъжеисторици, стари комунистически съветски кадри не обичат да разказват.
    От септември 1916 г. руската 2-ра особена бригада е хвърлена в боеве срещу 1-ва българска армия на битолско направление. Руските войски помагат на френските и сръбските части при овладяването на два български града в Македония – Лерин на 23.09.1916 г. и Битоля на 19.11.1916 г.
    През октомври 1916 г. в Македония се появяват още руски войски. Това е 4-та особена бригада. Настъплението на Антантата в завоя на Черна започва след краха на английските атаки през април-май същата година. В тази голяма атака участват френски, италиански и руски войски.
    Нашата армия побеждава след многочислени атаки на превъзхождащите сили на противника. В хода на пролетните боеве в завоя на Черна героично загива и големият български офицер Борис Дрангов – роден в Скопие, тогава командир на 9-и пехотен Пловдивски полк. На 26 май 1917 г. при артилерийски обстрел на противника той е тежко ранен и умира от раните си.

    Коментиран от #64

  • 23 Митака

    32 37 Отговор
    Разбира се, че в България има анти-фашисти. 75% сме срещу Рашистката Федерация.
  • 24 фен на сидеров

    35 9 Отговор
    антифашист не е равнозначно на комунист ! а , съвременните демократи нямат нищо общо с истинската демокрация !
  • 25 Да бе

    36 13 Отговор
    Антифашист беше дядо ми ,който се е бил на Драва,ама никога не е парадирал с това . След това беше антикомунист ,защото видя какви изроди са ...
  • 26 Срамота е

    34 26 Отговор
    Историк, пък и "професор" на това отгоре така нагло да лъже и да превъзнася СССР, без и дума да каже, че Нацистка Германия и СССР де факто бяха съюзници и тяхната цел беше да си поделят Европа и света.И думичка няма за това как Германия от юг и СССР от Изток нападнаха и окупираха Полша, как Сталин изби цвета на Полската интелигенция и Полското офицерство в Катинската гора, като нагло твърдеше много години наред, че са направили германците.И "Великата Отечествена война" не е война за спасяването на Европа, а за спасяването на СССР, нападнат от бившия си партньор о иртак Адолф Хитлр, преценил, че може да се справи и сам и да не дели баницата с друг! Срамота от такива "професори"!

    Коментиран от #43

  • 27 Факт

    27 23 Отговор
    Факт е че фашизъм е имало само в Италия и фашизма е победен от американската армия която окупира Италия. Нито един войник на Червената армия не се бил на италианска територия! СССР е победил националсоциалистическа Германия!

    Коментиран от #56

  • 28 То само това оставяше, статията да е

    23 13 Отговор
    България е все още фашистка и нацистка държава.......
  • 29 Историк

    34 23 Отговор
    Проф, Искра Баева, проф. Дарина Григорова, проф. Андрей Пантев .... руснаците имат цяла армия от "историци" които повтарят техните лъжи и учат и българските деца на тях или ако не могат да ги прокарват директно се опитват да постигнат "компромис" като НЕ СПОМЕНАВАТ РУСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ както в България така и по света.

    Знаете ли че в учебниците за 7ми клас атентата в Църквата Света Неделя, който над 100 години е атентата с най-много жертви в Европа ДОРИ НЕ Е ОПИСАН. Организиран от БКП с помощта и по поръчка на СССР, за него НЕ ПИШЕ НИЩО в учебниците по история на българските деца. Има една снимка на взривения купол на Света Неделя и отдолу с дребен шрифт е "препоръчано" на децата сами да си прочетат за какво става въпрос.

    ТАКА руските наколенки в България учат децата ни фалшификациите на руснаците.

    Коментиран от #31

  • 30 Да кажем твърдо НЕ

    22 23 Отговор
    На Атлантическият нацизъм и фашизъм !
  • 31 А в учебниците за 7ми клас

    14 6 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    Какво пише за епопеята на Драва ? А?
  • 32 Мирослав

    19 21 Отговор
    Така е , в България 80 процента от населението е категорично против евроатлантическия фашизъм , така както беше навремето против хитлеристкия фашизъм! Историята се повтаря!
  • 33 стоян георгиев

    28 17 Отговор
    Какви антифашисти бе?в българия все още има достатъчно комуняги.що не бяха антифашисти когато хитлер нападна полша или югославия?

    Коментиран от #35, #70

  • 34 САТЪРА НА ХАНА

    19 12 Отговор
    ЗАПАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ЛИБЕРАЛИЗЪМ
    СА ВОЙНА СРЕЩУ МОРАЛНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ХРИСТИЯНСТВОТО
    ......
    КАКВИ ХРИСТИЯНИ СА БЪЛГАРСКИТЕ МУТРИ , БЕЙОВЕ И ДЕМОКРАТИ , КАТО УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРИ ЗА СРЕБЪРНИЦИ ?
  • 35 Точно така наречените

    11 15 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    от теб комуняги винаги са били истинските антифашисти младеж !
  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    21 7 Отговор
    ОБЩОТО МЕЖДУ ОСМАНИЗМА, ЦИОНИЗМА, УАХАБИЗМА, ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА
    Е ЧЕ ПРИ ТЯХ
    ЛИПСВА ХРИСТИЯНСКАТА ЛЮБОВ
    .......
    ГЪЧИШ ДРУГИТЕ В ЗЕМЯТА , ЗА ДА ИЗПЛУВАШ ТИ ОТГОРЕ КАТО МАЗНО МУТРЕ В ТОАЛЕТНА ЧИНИЯ:))
  • 37 Путинофил

    18 11 Отговор
    Който не е съгласен с маскалите е чист фашист.
  • 38 Никанор

    14 13 Отговор
    До №27, понеже говорим за факти: През ВСВ са загинали 26млн. руснаци, 250 000 американци /повечето срещу японската армия и флот/, 200 000англичани/повечето от колониите/, около 100 000 французи, част от които от армията на генерал Де Гол, но повечето на Източния фронт , като част от Вермахта. Само за превземането на Берлин са загинали над 280 000 руски войници заради ината на дедите на Фон Дер Лаен.Това го пишат английските военни историци. Това го няма в учебниците по история поради евроатл. причини.

    Коментиран от #62

  • 39 Истината е, че точно

    17 12 Отговор
    Атлантизма е еманацията на нацизма и фашизма ! И ционизма естествено, но това е ясно на всички разумни хора по света....
  • 40 Историк

    18 12 Отговор
    Руските фашисти наричат всеки, който им се противопоставя "фашист".

    Следователно, ВСЕКИ, който употребява тази реторика от името на руснаците има СЪЩАТА ЗАДАЧА.

    По това лесно и бързо ще ги разпознаете.

    Коментиран от #44

  • 41 НИКО

    12 15 Отговор
    КОГАТО СИ АМЕРИКАНСКИ РОБ ПРАВИШ ТОВА КОЕТО ТИ КАЖАТ ГОСПОДАРИТЕ ОТ ЗАПАД, НО СКОРО ТОВА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 А срамота ли е че

    14 9 Отговор

    До коментар #26 от "Срамота е":

    САЩ бяха съюзници на СССР ..... (де факто бяха съюзници на Нацистка Германия а ?)

    Коментиран от #53, #61

  • 44 ЖЕКО

    16 16 Отговор

    До коментар #40 от "Историк":

    А КАК ДА НАРИЧАМЕ БАНДЕРИТЕ АЗОВЦИТЕ КРАКЕНИТЕ, ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА ХИТЛЕР

    Коментиран от #89

  • 45 мико

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "НИКО":

    мое да го vzeмиш за щекам
  • 46 Така е, верно е ......

    10 16 Отговор
    В България все още има достатъчно антифашисти, а фашистите бяха осъдени от народният съд и това беше аплодирано и подкрепяно и от САЩ включително....
  • 47 Айде

    14 12 Отговор
    Промити мозъци! Вие от Русия!
  • 48 Време ти е да си ходиш май че

    20 8 Отговор
    На тая бабичка и обяснете че единствената разлика между немските фашисти и съветските комунисти е че едните не си избиваха войниците
  • 49 Дааааа......

    12 3 Отговор
    Роза Фитерман – ятачка, предоставя нелегални квартири за терористи от бойните групи преди 1944 г.

    Мойсей Лазаров Голдщайн (1893-1923 г.) – брат на съратника на Ленин – Соломон Голдщайн. Активен деец на БКП и участник в Септемврийското въстание (антидържавен метеж). Разстрелян от властите за терористична антидържавна дейност.

    Йосиф Хаим Бенбасат (1908-1944 г.) – партизанин – терорист от бригадата „Чавдар“, ликвидиран от властите.

    Лиячи Самуил Франсез (1896-1931 г.) – член на БКП, участник в подривното нелегално движение против държавата. ..... Насим Барух – Интербригадист в Испания през гражданската война.

    Леон Анави – интербригадист

    Виктор Барух Меворах – интербригадист

    Жак Ажер – интербригадист

    Янто Давидов Канети – интербригадист

    Сара Ково – интербригадистка

    Цезар Ково – интербригадист

    Исак Можев – интербригадист

    Роберт Ешуа Меламед – интербригадист

    Сами Яков Асса – интербригадист

    Давид Давидов – интербригадист

    Шарло Берджик – интербригадист

    Насим Барух – интербригадист

    Исак Бехмоарш – интербригадист

    Хари Ешкенази – интербригадист

    Йосиф Елазар Йосифов – интербригадист

    Давид Натан Соломонов – интербригадист

    Диана Саранга – от гр. Пловдив, партизанка – терористка преди 1944 г.

    Сабетай Гарти – партизанка – терористка преди 1944 г.

    Сузи Герон – партизанка – терористка преди 1944 г.

    Марко Деколо – партизанин – терорист преди 1944 г.

    Май Джалдети – партизанин – терорист преди 1944 г.

    Жа

    Коментиран от #50

  • 50 Дааааа......

    6 5 Отговор

    До коментар #49 от "Дааааа......":

    ...... И още поне 286 българи от еврейски произход бяха антифашисти
  • 51 а българката по райхки тертип Лили

    4 7 Отговор
    Марлен - дето има немска песен и на български . Хубавата Лили ходи в казарма , вижте я ... 100 процента фашага . Или бомбардират или царя пуска неците . Да . Нямало е избор . Умрели са много от крайните социалисти . А след 44г са завлечени в белене помагащите братя на царя и фашистите . Да .
  • 52 От признателна България !

    12 14 Отговор
    Вечна памет и поклон към всички загинали антифашисти , които измиха срама от лицето на България!
    Слава на червената армия освободителка, слава на българската армия и българските партизани донесли победата на фашизма!
  • 53 Срамота е

    13 10 Отговор

    До коментар #43 от "А срамота ли е че":

    Че се изказваш неподготвен! САЩ влизат във Втората Световна Война през ДЕКЕМВРИ 1941, след нападението на Японския флот над базата им на Хаваите! През това време вече Германия и СССР са във война, след като Германия напада СССР на 22.06.1941! И става кристално ясно, че САЩ не са били никога съюзници на Германия, както НЕГРАМОТНО твърдиш!
  • 54 безпартиен

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "Джон":

    Да сте срещали думата НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИСТ скоро?Защо ли ни се натрапва непрекъснато погрешно думата ФАШИЗЪМ вместо НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ??? Защото НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ Е много близо до СОЦИАЛИЗМА/КОМУНИЗМА !А фашизъм е имало единствено в Италия по времето на Мусолини!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Георги

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "Факт":

    Затова пък италианския корпус в степите на Русия е воювал. И кво да кажем тогава?
  • 57 Ддд

    13 5 Отговор
    Всички сме гледали снимки със съвместния парад на армията на СССР и Фашистка Германия.
    После Германия напада СССР и се разваля договора им. До тогава Чехия, Полша, Белгия, Франция и други държави, са под ботуша на Германия, а СССР са им приятели.
    Единствено Англия води война с Германия от първия ден.
  • 58 Хахаха

    11 10 Отговор
    Тук в Австрия празнуват деня на Европа,а ние шепа българи празнуваме деня на победата над фашизма.
  • 59 Павел пенев

    9 6 Отговор
    Това е добре,че все още има антифашисти в България,но кажи колко псевдо историци се навъдиха и от какви учебни материали са учили тези нищожества.
  • 60 Абсурдистан

    18 8 Отговор
    Другарко Баева, за начало на ВСВ се счита нападението на Германия над Полша на 01.09.1939 г. СССР напада Полша на 17.09.1939 г. Съгласно договора Хитлер-Сталин, който от кумова срама наричат Рибинтроп-Молотов. По този договор от СССР са анексирани Балтийските държави, части от Румъния и Финландия. Другарко Баева, СССР държава-агресор ли е или мирна държава?

    Коментиран от #66

  • 61 Сър Пичук

    9 5 Отговор

    До коментар #43 от "А срамота ли е че":

    САЩ воюват с Хитлер още от 1940г. когато той напада Великобритания, т.е. от времето, когато Сталин и Хитлер са били съюзници и съучастници.
    СССР и България са единствените държави, воювали и от двете страни през тази война.

    Коментиран от #84

  • 62 Историк

    17 6 Отговор

    До коментар #38 от "Никанор":

    "През ВСВ са загинали 26млн. руснаци ... Това го няма в учебниците по история поради евроатл. причини."

    В Руските учебници по история има ли обяснение колко от тези хора са избити от режима на Сталин или поради негови "решения" които не са се интересували от човешкия живот?

    Или в руските учебници се "пропуска" информация "поради евроатл. причини"?
  • 63 Фактологията каква е Баева?

    8 6 Отговор
    Г-жата уверено твърди че им отменят деня на победата обаче не казва дали причината случайно не е разпада на СССР и съответно на СИВ
  • 64 Защо руски войски воюват срещу нас в Мак

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Защо нашите историци и журналисти не":

    Много просто
    България се е присъединила към агресивната коалиция на Германия и Австрия против антантата тоест против всички останали там където е и Русия при една война ние воюваме срещу всички от антантата включително и Русия
    Както се видя в края на краищата беше първият погрешен избор
  • 65 хммм

    8 7 Отговор
    Някои хора смятат, че е достатъчно да си предан на Кремъл, да вярваш на всичката им пропаганда и ги подкрепяш безрезервно и безкритично, за да си антифашист.
    Абсолютно сла-бо-ум-но!!!
  • 66 Историк

    11 7 Отговор

    До коментар #60 от "Абсурдистан":

    СССР е държавата която заедно с нацистка Германия започва ВСВ и то очевидно като държава агресор.

    Руската фалшификация се състои в това, че се опитва да представи разрива между двата фашистки режима - този на Хитлер и този на Сталин, като "начало" на ВСВ.

    В действителност в руските исторически книги НИКЪДЕ не се обозначава ролята на СССР във съюза с Хитлер (и как би могло?), нито се описват дъбоките врзъки между двата режима МНОГО преди да започнат ВСВ.

    СССР е същия режим като този на Хитлер със същата роля като тази на нацистка Германия.

    Коментиран от #71

  • 67 Анонимен

    14 2 Отговор
    Освен антифашисти изникнаха, като гъби и много активни борци, които биваха награждавани с държавни апартаменти, синекурни длъжности, софийско жителство, допълнителни пенсии, добри гробни места все неща за които се бяха "борили".
  • 68 Фактологията каква е Баева

    11 8 Отговор
    Смешното е че даже и на балканите тн антифашисти са въоръжавани най-вече от британците..клоуна Сталин не е пратил едно копче тука освен пропагандни материали като тая склеротирала бабичка
  • 69 Феликс Дж

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "ИНЖ1":

    Инджинерите не сте в час. Точно обратното казва Принц Кирил пред Никола Папукчиев след задържането му 44-та година: "Поведението на властта създаде партизаните". И ГЕО МИЛЕВ не са го убили фашисти. А тогава е било модерно да си фашага (нещо като днес). Зная един евро-атлантик, който преди 89-та беше пръв приятел и воин на управлението тогава. И като се подуши власт - едва след много време (като се докосна до властта) стана пръв евро-атлантик и приятел на ония от Украйна.
  • 70 Сър Пичук

    15 6 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Когато България се съюзява с Германия, тя все още е съюзник с Фашистка Германия и този договор се приветства от БКП. После, след нападението на Германия над СССР, те се обръщат и стават антифашисти.
    Което показва тяхната пълна безпринципност. Те не се интересуват от принципи и каквито и да било морални и общочовешки ценности, а само от това, да са до тяхната си Русия (СССР) без значение какво прави. Това са нашите антифашисти, русофили и бла-бла.
  • 71 Абсурдистан

    19 8 Отговор

    До коментар #66 от "Историк":

    До последния момент в съветските военни училища са се учили офицери от вермахта, а последният влак със помощ за нацистка Германия е пресякъл границата минути преди нападението. Нацизъм и комунизъм са двете страни на една и съща монета.

    Коментиран от #73

  • 72 ЕДГАР КЕЙСИ

    12 6 Отговор
    ТАZИ БАБАЕВА ДА ХОДИ В РУСИЯ .............. ДА ВИДИ БОЛШЕВИШКИЯ ФАШИZЪМ НА ПУТЛЕР .........,.
  • 73 Историк

    7 2 Отговор

    До коментар #71 от "Абсурдистан":

    Абсолютно, и това трябва да се знае от всички.
  • 74 В грешка си Искре

    12 8 Отговор
    В Недоразумението-404 никога не е имало и няма антифашисти. Дечицата и внучетата на бившите комунисти сега са първи атлантици и фашисти. Но има светлина в тунела. Скоро ще изгрее полумесеца на промяната и нещата ще се уредят за следващите 500 години.

    Коментиран от #75

  • 75 княз Влад

    6 4 Отговор

    До коментар #74 от "В грешка си Искре":

    и ти ще изгрееш.на някой кол
  • 76 Историк

    16 5 Отговор
    В България фашизъм не е имало, но е пълно с антифашисти. Освен това до 1989 г. в Държавен вестник публикуваха имена на такива измислени активни борци против фашизма и капитализма, които са се сетили 45 години след преврата на 9.09.1944 г. зад кой храст са се крили от фашистите и получаваха цял живот облаги за сметка на народа. В България по последни данни е имало 8,000 партизани, но по данни на ЦК НА БКП са 140 000 хрантутници некадърници с привилегии и родата им до 9 коляно и до днес!
  • 77 Хъхъ

    13 9 Отговор
    Никакви братя не са ни терористите в Кремъл !
    От кога започнахме да празнуваме 9ти май също не е ясно, даже и по време на комунизъма нямаше подобни изцепки
  • 78 Тая не е историк

    12 8 Отговор
    Руслямистката, обаче, е права. Има антифашисти и те са против московския фашизъм днес.
  • 79 Перо

    6 4 Отговор
    Какво общо има червената буржоазия от БСП със съпротивителното движение и втората фаза на ВСВ? Те са били под протекцията на Гешев и са започнали процеса на пребоядисване!
  • 80 Хххххххх

    7 9 Отговор
    В България същи има и антикомунисту, а както знаем зверствата на комунизма са много по големи от зверствата на фашизма.Те не са насочени срещу евреите, а срещу собствения си народ в Русия комунистите избиха 6 млн руснаци, а в България 35 000 българи, в Румъния с глад и убийства комунистите избиха стотици хиляди румънци които не искаха комунизма. Така че другарите да ги казват тези факти.

    Коментиран от #83

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 копи пейст

    10 5 Отговор

    До коментар #81 от "копи пейст":

    ..., че всички започнаха да жестикулират срещу него, а пияният прокурор Стайков изрева:
    – Смърт за това Михайловистко куче!
    При такава „делова“ обстановка се провеждаха заседанията на „народния“ съд в Неврокоп…
    Откъс от автобиографичната книга на Никола Шайков „Пътят“.
    Никола Шайков от село Делчево е бил близък съратник на водача на ВМРО Иван Михайлов. Шайков успява да се спаси от комунистическите куршуми, кирки, лопати и напалени варници, като емигрирал в Канада. В своята автобиографична книга той описва целия си живот, включително и процеса срещу него след окупацията на България на 9 септември 1944 г.
  • 83 Ддд

    9 6 Отговор

    До коментар #80 от "Хххххххх":

    И като си започнал, продължи. Жертвите на така наречената демокрация... Колко? За 35 години колко?
  • 84 Така ли?

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Сър Пичук":

    А дали имат обявена война? Или това са си само твои "интерпретации"?

    Коментиран от #104

  • 85 Точно така е !

    11 6 Отговор
    В България все още има достатъчно антифашисти които ще рутим Атлантиците.....
  • 86 Честито

    9 6 Отговор
    Навремето антифашисти,комунисти и болшевики извършихме най големия теракт в света,взривихме църквата света неделя пълна с майки с дечица…фашисти и антифашисти са от едно котило ,винаги на държавна софра
  • 87 Другари антифашисти

    9 7 Отговор
    Време е да сложим фашистите -атлантици там където им е мястото..... На съдебната скамейка ....

    Коментиран от #95

  • 88 Пояснение

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Историк":

    Както казват английските ви приятели, това не е съвсем така. И Хитлер, и Сталин разбират, че Англия и Франция насъскват Германия срещу СССР, за да им извади така да се каже кестените от огъня, като са планирали след като Германия и СССР се изтощят, те да влезнат като на парад и да завладеят Европа. Затова Хитлер и Сталин сключват пакт, за да отложат неизбежния сблъсък помежду си и да обезопасят тила и фланговете си. Хитлер завоюва Европа и си осигурява сериозна промишлена база. Сталин развива промишлеността в СССР, с което също си осигурява нужната промишлена база. Тогава чак става самия сблъсък.

    Коментиран от #94, #98

  • 89 факуса

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "ЖЕКО":

    те, според пишман историците са борци за свобода
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ти си много

    1 2 Отговор

    До коментар #88 от "Пояснение":

    Ограничен човече.Е те такава измислица като твойта няма.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Киро

    5 2 Отговор
    Ало "Джон" името ти дава отговора !! Алчен, злобен ,агресивен ,войнствен , жесток кръвопиец !!
  • 97 Ъхъъъъъъ мозък

    4 2 Отговор

    До коментар #95 от "Май е време":

    Ти може и да искаш да върнеш Нацисткият "закона за Защита на държавата" ама по добре чети по кой член точно, по сега действащото законодателство можеш клиент на прокуратурата да станеш умник......
  • 98 Историк

    9 5 Отговор

    До коментар #88 от "Пояснение":

    Слаб 2 по история, и то не поради факта, че "разказчето" ти не отговаря на заявените от Сталин позиции за неговия "антфашизъм", а поради факта, че има ТОНОВЕ информация за пълното сътрудничество на сталинисткия и хитлеристкия режими във ВСИЧКИ области на разгръщането на двата режима от самото идване на Хитлер на власт: репресивни тайни служби, военна интеграция, икономическа интеграция, политическа интеграция.

    Накратко: Сталин и Хитлер са били най-големите партньори до обръщането на единия срещу другия, като има и достатъчно информация за това, че Хитлер е изпреварил Сталин с малко, защото Сталин е имал намерение да направи АБСОЛЮТНО СЪЩОТО като Хитлер, като нападне фашисткия си съюзник.

    Сталин и Хитлер са били двама фашистки диктатори, които са се дебнали да си прегризат гърлата един на друг когато дойде момента, но не и преди да прегризат гърлото на Европа.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Цецо-до 29 историк

    3 2 Отговор
    За атентата в църквата има една книжка от Велислава Дърева ,прочети я и тогава кочентирай.
  • 101 И това че

    2 5 Отговор
    В България все още има достатъчно антифашисти, добро или лошо е според младите нацистите - атлантици ?
  • 102 Другари антифашисти

    8 6 Отговор
    Где МОЧАТА?

    Коментиран от #103

  • 103 Г-н фашист

    4 4 Отговор

    До коментар #102 от "Другари антифашисти":

    Един от "бутащите" вече си отиде...
  • 104 Сър Пичук

    8 0 Отговор

    До коментар #84 от "Така ли?":

    А Русия обявила ли е война на Украйна?!?!?

    Коментиран от #107

  • 105 Владимир

    8 5 Отговор
    Ако искате да празнувате ден на победата над фашизма, издигнете паметник на хилядите загинали български доброволци през втората световна война! Никакви альоши не са загинали на българска територия. Стига сте лъгали и подмазвали!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Не е бе!

    2 3 Отговор

    До коментар #104 от "Сър Пичук":

    Обчвила е „специална военна операция“, синонима на ВОЙНА!
  • 108 вятъра на промяната

    4 2 Отговор
    Това не са антифашисти бе мила моя. Това са едни предатели на България и българските интереси. Докато има такива като с твоето мислене няма да има бъдеще за България.
  • 109 последен валс

    4 1 Отговор
    И каква победа над фашизма и враговете на Русия празнуват когато те всички затегнаха обръча около всички и граници. Промити мозъци.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Йеронимус БОШ

    2 1 Отговор
    Без ДЕНЯТ на ПОБЕДАТА , никога нямаше да го има и Деня на Европата !
  • 112 ццц

    3 0 Отговор
    ...в България никога не е имало фашизъм, но затова пък антифашисти бол...

    Коментиран от #113

  • 113 МИ ТВА СЯ КОО Е БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "ццц":

    КОМУНИСТИФАШИСТИ УПРАВЛЯВАТ.ЯВНО НЕ ЗНАЕШ ЧЕ КОМУНИСТ И АНТИФАШИСТ СА РАЗЛИЧНИ ПОНЯТИЯ И НЕЩА И ЛИЧНОСТТИ....