Last news in Fakti

8 Май, 2024 08:17 2 922 29

"Дубай на Южна Америка": защо Гвиана е толкова богата

  • гвиана-
  • икономика-
  • петрол-
  • венецуела-
  • южна америка-
  • дубай

Тази малка държава с по-малко от 1 милион население бележи впечатляващи успехи. Наричат я вече "Дубай на Южна Америка".

"Дубай на Южна Америка": защо Гвиана е толкова богата - 1
Снимка: Shutterstock

Някои наричат Гвиана "Дубай на Южна Америка". Други говорят за голямото южноамериканско икономическо чудо. И наистина: през настоящата година Гвиана може да очаква икономически растеж до 25,4%, което я поставя на челно място в Латинска Америка по този показател. Така поне гласи оценката в последния доклад на Департамента на ООН по икономически и социални въпроси (DESA).

Такива бляскави прогнози неизменно разбуждат апетити. Например в съседна Венецуела, която иска да присъедини богатия на петрол и ресурси регион Есекибо. Социалистическото правителство на Николас Мадуро вече публикува нови географски карти, на които е изобразена Голяма Венецуела, включваща и региона Есекибо.

На какво се дължи успехът на Гвиана

Бързо развиващата се петролна и газова индустрия на Гвиана е основният двигател на икономическия растеж. "За реализирането на този тип проекти Гвиана залага на частни играчи с широки компетенции", заяви наскоро пред вестник "El Mostrador" Уилям Клавихо от Университета в Рио де Жанейро. Казано иначе: Гвиана залага на стратегия, която е диаметрално противоположна на тази, избрана от Венецуела.

През последните две десетилетия държавната петролна компания на Венецуела PDVSA постоянно запада. Специалисти с опит и умения биват подменяни с лоялни на властта кадри, които разполагат с "правилната" партийна книжка, но не и с необходимите качества и познания. Към това се добавят и случаите на корупция и лошо управление. От тази гледна точка Гвиана определено е решила по-успешно дилемата планова или пазарна икономика.

Малката държава е възприела на практика точно обратния подход: петролните компании, които работят там, разчитат на специалисти с познания и опит в тази сфера. Преди близо десет години американската петролна компания "ExxonMobil" откри едно от най-големите находища на петрол: смята се, че само в т.нар. блок "Stabroek" има до 11 милиарда барела петрол (един барел се равнява на 159 литра). Оттогава насам развитието на страната познава само една посока: нагоре.

"От една страна Гвиана, естествено, иска да продължи да експлоатира петролните си залежи без заплаха от международен конфликт. От друга страна този вековен спор се използва от венецуелското правителство като политическо средство за отвличане на вниманието от собствения му неуспех да овладее спадащата популярност сред населението", казва за ДВ Каролина Хименес Сандовал, завеждаща Вашингтонския офис за Латинска Америка (WOLA). "Във всеки случай е много важно двете страни да използват механизмите за разрешаване на конфликти, за да изгладят различията си по мирен път", допълва тя.

Нов играч на световния пазар

Настоящите геополитически конфликти - войната на Русия срещу Украйна, нападението на Хамас срещу Израел и ответната реакция в ивицата Газа, предизвикаха сътресения на петролния пазар, тъй като санкциите и други фактори пренаредиха картите. В тази ситуация един нов играч, обърнат към Запада, би могъл да успокои пазарите и да гарантира по-голяма сигурност на доставките.

В Гвиана, чието население наброява малко над 800 000 души, производството на глава от населението вече е по-високо от това в Саудитска Арабия. "ExxonMobil" вече съобщи, че увеличава почти двойно добива на петрол в Гвиана - на 640 000 барела на ден, а целите на страната са още по-амбициозни: до 2027 година Гвиана иска да произвежда по 1,2 млн. барела дневно.

За сравнение: Венецуела, която е най-богатата на петрол страна в света, произвежда между 700 000 и 800 000 барела дневно и навярно съвсем скоро ще бъде изпреварена от Гвиана. Според експертни оценки Венецуела разполага с доказани запаси от почти 300 милиарда барела. Освен катастрофалните управленски грешки в Каракас, за лошите резултати на венецуелската петролна индустрия допринасят и санкциите на САЩ.

Особено горчив за Венецуела е фактът, че Гвиана вече я изпревари в износа на продукция, която ѝ носи чуждестранна валута. Според съобщения в местните медии през февруари Гвиана за първи път е изнесла повече петрол от Венецуела. А междувременно президентът на Гвиана Ирфан Али обяви, че скоро страната ще започне да експлоатира и богатите си залежи на природен газ. Още до края на това десетилетие ще имаме възможност да комерсиализираме и тази дейност, каза той в началото на годината по време на търговското изложение за нефт и газ в столицата Джорджтаун.

Автор: Тобиас Койфер


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 1 Отговор
    А България е Панама на Балканите.
  • 2 Гориил

    33 6 Отговор
    Не мислете за пожелания. Гвиана все още е бедна и изостанала страна. Опитвате се да ни убедите, че безконтролното и нагло ограбване на природните ресурси на малка и безсилна Гвиана не е нищо повече от резултат от свободното и суверенно развитие на бившата колония. Лицемери и фарисеи.

    Коментиран от #5

  • 3 Сравнения

    24 5 Отговор
    Ах каква хвалба падна за държавата-марионетка на ExxonMobil. Велето=дъното
  • 4 Дойче зеле

    10 5 Отговор
    Той спира е вековен, не ни заблуждавай, че сега заради успешното управление на Гвиана. Тъй ще кажеш, разбира се. Що не им спретнете един Майдан с викториански курабийки като в 404?

    Коментиран от #7

  • 5 Георги Георгиев

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Точно така!
  • 6 Коста

    16 3 Отговор
    Мдаа. Тя и България екксплоатира златните си залежи. И фаща от трите най-дългото
  • 7 Дойче зеле

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дойче зеле":

    СПОРА/изв/
  • 8 Запознат

    20 3 Отговор
    Приказки под шипковия храст от дойче зеле - Гвиана ужким отчита небивал растеж ама за сметка на западни петролни компании които прибират печалбата - "ExxonMobil" вече съобщи, че увеличава почти двойно добива на петрол в Гвиана" и каква част от печалбата от този петрол е за Гвиана и каква част е за "ExxonMobil" защо не кажат. Май като нашета злато - 1.25% концесионна такса. Пък Венесуела не иска да си дава петрола на западните компании и автоматично президента им става "диктатор" и има санкции и ембарго към страната.

    Та така "богатия запад" става богат като ограбва бедните държави. Те и мутрите занимаващи се с рекет също са богати.

    Коментиран от #9, #19

  • 9 Верно?

    2 13 Отговор

    До коментар #8 от "Запознат":

    Това от баба ти ли го чу или просто го прочете във Фейсбук 😆

    Коментиран от #10, #11, #16

  • 10 Абсолютно

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Верно?":

    Баба ми знае повече от вас .
    Отиди до Гвиана и виж как живеят, па тогава говори.няма нищо общо с Дубай.
    Гледай си сороств и им вервай каквото кажат.
  • 11 Коста

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Верно?":

    В Бг приватизираха на безценица, концесионирахс и крадоха че крадоха и още крадът. Не знам народът да е забогатял.

    Коментиран от #26

  • 12 Леля Гошо

    9 1 Отговор
    Като гледам снимката, минали за покрай Дубай
  • 13 Демократ

    9 6 Отговор
    Путин предава своя опит на близките си ученици. Украйна беше най-развитата икономически съседна държава с огромни природни ресурси, житница на света, и затова вероломно я нападна с цел да я завладее. Мадуро прави същото. Венецуела е най-богата на петрол и най-бедна и мизерстващо население, но присвоява чужда територия. Русия също е най-богато на природни ресурси в света и ако не беше управлявана 100 години от болшевики, щеше да е най-процъфтяваща икономически. Тя произвежда обаче само оръжие- 70% от икономиката, с цел водене на войни и това прави.

    Коментиран от #20

  • 14 Факти

    7 4 Отговор
    Контрастът между Гвиана и Венецуела се дължи на западното и руското влияние. То навсякъде по света е така. Южна и Северна Корея е най-яркият пример. Няма смисъл да се отрича очевидното.

    Коментиран от #17

  • 15 Путин-Боклук

    4 4 Отговор
    Щото слушат Макарона, а не Путарака.

    Коментиран от #18

  • 16 Запознат

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Верно?":

    Дали статията щеше да е в същия дух ако не "ExxonMobil" а "Газпром" бяха отишли да добиват петрол там - едва ли. Щеше да е рев до небесата как руснаците ограбват бедните гвианци от цялото козяшко войнство - щяха да са санкции и ембарго на всички.

    640 000 барела на ден по 87 долара за барел са близо 56 милиона долара на 800 000 население се падат по близо 70 долара на ден като това включва децата и старците. Работещите трябва да вземат поне по 200 но едва ли виждат и 20. И като сметнеш че има и друг бизнес освен петрола (най малкото хотели и храна) средната заплата трябва да е поне по 10 000 долара на месец но реалната няма и 1000.
  • 17 Търговец

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Факти":

    "Контрастът между Гвиана и Венецуела се дължи на западното и руското влияние"

    Така е ама вие отричате очевидното - Венецуела има наложени санкции и ембарго от господарите ви а на Гвиана няма защото господарите ви крадат там и не могат да наложат санкции на себе си. Дали ако наистина имаше "свободна търговия" Гвиана щеше да е по-добре от Венецуела.
  • 18 Антитрол

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Путин-Боклук":

    И вие ли за това слушкате нарежданията от посолствоТО.
  • 19 Интересно

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Запознат":

    Дай определение за "ограбва".
    Венецуела не дава да я ограбват и цъфти 🤣

    Коментиран от #21

  • 20 Питащ

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    "затова вероломно я нападна с цел да я завладее"

    А с каква цел господарите ти нападнаха Ирак и Либия и защо ли от богати държави ги превърнаха в най-бедните разкъсвани от войни.

    Коментиран от #25, #28, #29

  • 21 Запознат

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Интересно":

    "Венецуела не дава да я ограбват и цъфти"

    Венецуела наистина ще цъфти ако няма ембарго и санкции срещу нея от господарите ти.

    А ограбването става по много начини - нашето злато е ярък пример и ти не можеш ми каза какво печелим от това че сме го дали на господарите ти срещу 1.25% концесионна такса, какво печелим от това че сме дали готови построени ТЕЦ-ове на господарите ти без пари и сме подписали "договори" да изкупуваме електроенергията от тях на тройни цени, какво печелим от това че се отказахме от руското ядрено гориво и ще купуваме от "Уестингхаус" които също го купуват от руснаците, какво печелим от това че се отказахме от двата руски реактора купени за по 600 милиона всеки и ще купим нов американски за 11 милиарда единия.

    Та така се ограбват колониите и така "богатия" запад става богат. Лошото е че много от козячетата си мислят че като се подмазват на запада и те ще станат богати - запада никога няма да ни приеме за равни и ние ще си останем колонии.

    Коментиран от #22

  • 22 Интересно

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Запознат":

    Как ще стане. Като им купуват петрола - ще ги ограбват.
  • 23 дядото

    2 1 Отговор
    западните империи могат и имат т.н.отвъд морски територии,тоест колонии,но за другите държави е забранено.демокрация по западен образец
  • 24 Гвиана е бивша френска колония

    3 1 Отговор
    Французите са ги научили да ходят на училище, да се образоват, да бъдат полезни на себе си и на обществото и да уважават държавността.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 МаДа

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Коста":

    Точно.
    Нефтохима го продадоха за по-малко от данъците които Лукойл трябва да плаща на година.
    Останалия печеливш бизнес на концесии или продаден на руски фирми регистрирани на запад.
    Внасяме домати и картофи за да спонсорираме пак такива фирми...
  • 27 Анонимен

    0 0 Отговор
    Експлоатира или позволява други да експлоатират?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Питащ":

    Модераторите колкото и да трият в услуга на чугунените глави, истината е ясна.