Last news in Fakti

7 Май, 2024 04:11 24 375 48

Пендаровски: Не можем да поставяме условия на България, защото е в ЕС

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • гордана силяновска

Няма да използвам "Северна", когато казвам Македония, да видим последиците, заяви Гордана Силяновска

Т.нар. френско предложение, или европейската преговорна рамка, в частта ѝ за условието за вписване на българите в конституцията на Северна Македония, договорът с Гърция от Преспа, вътрешнополитически въпроси, свързани с идеологии, национализъм и междуетнически отношения бяха сред основните теми на третия и последен дебат от предизборната кампания за президентските избори в Северна Македония между Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПММНЕ и Стево Пендаровски, подкрепен за втори президентски мандат от ВМРО-ДПМНЕ.

Дебатът беше излъчен по Канал 5, предаде БТА.

И двамата кандидати за президент повториха позициите си по отношение на преговорната рамка. Според Пендаровски тя е оптимално възможната и е постигната, след като предишните условия на България, свързани с историята, които той нарече „невиждан исторически ревизионизъм” и езика, за който каза, че е бил извикан на разговор, за да бъде убеден да приеме формулировката „официалните езици, според конституциите на двете държави”, не са били приети от страна на Северна Македония.

„ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че нямало да променят европейската преговорна рамка, тя щяла да остане такава, каквато е. В замяна обаче щели да поискат България да изпълни решенията на Съда (за правата на човека) в Страсбург. Когато покажете на госпожата, че не може от 1957 г., когато е създаден ЕС, до днес страна, която не е член да поставя условия на държава- член на ЕС, което е азбуката във всички международни организации и че приоритетна е солидарността между държавите-членки, а не към онези, които не са членове на ЕС, тази госпожа просто върти очи и буквално нищо не отговаря“, заяви след дебата на митинга на СДСМ Пендаровски, а в студиото попита Силяновска има ли подкрепа в ЕС за нейните идеи да бъде променено условието за вписване на българите в конституцията на страната.

Гордана Силяновска повтори мнението си, че след като бъде формиран новият европейски парламент, ще се търси „по-различно тълкуване на преговорната рамка”. Тя отново заяви, че „България не изпълнява решенията на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, по отношение на регистрацията на сдружения на македонците в България” и "съдът трябва да бъде разпуснат, ако присъдите му не се изпълняват“.

„Когато ги попитате какво ще правим с членството ни в НАТО, което те (ВМРО-ДПМНЕ) сами са вписали в програмата си като най-голяма ценност и с най-голям принос за сигурността на Северна Македония, казват, че ще уважават договора от Преспа, но никога няма да казват „Северна”. Ако дете в предучилищна възраст казва това, ще се смеете. Когато един възрастен човек, университетски преподавател, кандидат за най-висок политически пост го каже, остава само да съжаляваш госпожата“, заяви Пендаровски на заключителния митинг на СДСМ, малко след дебата.

В студиото на Канал 5 Гордана Силяновска отново посочи, че референдумът, който се проведе в Северна Македония за промяна на името е неуспешен, че тя има право на лично мнение, че няма да „сваля табелите пред институциите”, но и категорично няма да използва конституционното име на страната Северна Македония.

„Няма да използвам „Северна”, ще видим последиците”, заяви Силяновска в отговор на репликата на Пендаровски, че така ще наруши договора от Преспа, благодарение на който страната е станала член на НАТО.

Политическата реторика в страната в последните дни на кампанията и коментарите, че тя може да доведе до междуетническа криза също беше обект на дебата.

„Не очаквам междуетническа криза, независимо кой ще е на власт (след изборите), но е безспорно, че основният опозиционен политически субект ВМРО-ДПМНЕ, който подкрепя госпожата, се представя със силна националистическа реторика и е вярно, че има националистически провокации от другата страна (албанския политически блок), които не бихме искали да видим след тридесет години независима държава”, каза Пендаровски.

Силяновска реагира, че нито тя, нито председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски са националисти, нито са правили националистически изказвания.

На другите спекулации в кампанията, че е възможно на втория тур на президентските избори да няма законовата избирателна активност от над 40 процента и двамата отговориха, че не очакват това да се случи. Пендаровски заяви, че няма намерение да преговаря с която и да било политическа партия за подкрепа, че се обръща към гражданите и все още вярва, че може да спечели вота на 8 май. Силяновска пък повтори тезата си, че ако на първия тур резултатът от гласуването е бил два пъти по-голям от този на Пендаровски, във втория тур очаква разликата да е три пъти по-голяма.

Заключителните митинги на част от основните политически партии в Република Северна Македония, които ще влязат в надпревара за повече депутати в парламента се проведоха в късните часове на последния ден от предизборната кампания в страната.

„В навечерието сме на окончателното решение дали ще върнем (Северна) Македония на хората или тя ще остане завладяна. Най-повтарящото се усещане сред хората е, че няма система, няма държава. Защото беше създаден апарат, ръководен от ДСИ и подкрепен от СДСМ, който хвърли (Северна) Македония в престъпност и корупция”, заяви на предизборния митинг в Прилеп председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Пред множеството симпатизанти Мицкоски посочи, че досегашното правителство на страната, "което твърди, че е съставено от европейски мислещи политици" не е направило възможното Северна Македония да се придвижи към ЕС.

„От Европейския съюз се срамуват, когато виждат Артан (Груби) и Буяр (Османи) да ги защитават. Докато говорят за Европа, с вредни решения и договори опозориха всяко македонско национално чувство. Отнасят се към (Северна) Македония, към нацията и към идентичността ни като към някакъв хибрид. Че нямаме спомени, че нямаме паметници и герои. Дърво без корени. И това е само защото не искат да погледнат около себе си", заяви Мицкоски, който призова за мобилизация при гласуването на 8 май.

„Нека всички заедно направим крачка напред, нов АСНОМ, четвърти Илинден. През тези 30 години, особено през тези болезнени седем години, видяхме странни неща. На 8 май да повторим урока от 24 април. Народът легитимира и делегитимира. Да положим основите на горда (Северна) Македония. На 9 май ще започне нова демократична история и не позволявайте на тези, които призовават за бойкот, да ви отнемат правото на глас", призова кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска.

„За допуснатите грешки получихме наказание. Напълно осъзнаваме това и приехме посланието с достойнство и уважение. Сами видяхте, приехме грешките, взехме си поука. И затова искам да ви кажа ясно и високо: ако получим доверието на гражданите, това няма да се повтори. Това е моето обещание към вас“, каза на заключителния митинг на партията в Скопие председателят на СДСМ Димитър Ковачевски.

„За да циментираме бъдещето на (Северна) Македония на магистралата, която води към Европа и развития свят, нека покажем на тези, които си представят (Северна) Македония само като своя собствена, частна държава, че няма успеят. Няма да успеят“, призова кандидатът за втори президентски мандат, подкрепен от СДСМ Стево Пендаровски.

След като коалицията от албански опозиционни партии в страната спечелиха надпреварата с коалицията, водена от ДСИ и проведоха своя заключителен митинг на площада в Тетово, настоящият кмет на града и председател на БЕСА Билал Касами заяви от трибуната, че „на 8 май правителството ще бъде наказано за лошото управление на държавата”.

„Да накажем властта, която управлява лошо, е наш дълг. Ето защо искам да отправя послание към всички служители в администрацията и тези, които досега служеха честно на албанците, на 8 май излезте и гласувайте за промяната, която си заслужава. Не се страхувайте от заплахите на полицията на ДСИ, на техните министри и служители, защото на 9 май те ще отговарят за всички тези заплахи, ще отговарят и за своите антиграждански и незаконни действия. С решителност направихме промяната в общините, а на 8 май ще я направим и на централно ниво. Бъдещето е на коалиция "Заслужава си". Коалицията „Заслужава си” неминуемо ще бъде в правителството, като гарант за правата и напредъка на албанците”, е заявил Касами, информират медиите в страната.

„Обещавам публично, че когато скоро съставим правителство, няма да седим в креслата, а ще работим за вас, които ни отворихте вратите, когато дойдохме, без да почукаме. Имах предложение от (председателят на ДСИ) Али Ахмети, но го отказах, избрах да бъда с вас и се гордея, че направих този избор", цитират медиите изказването на кандидатът за президент на албанската опозиция Арбен Таравари, който загуби надпреварата с Буяр Османи в първия тур на президентските избори.

„Левица призовава всички граждани да излязат масово и да нанесат последния удар на изхабената управляваща клика! Отново в цяла (Северна) Македония се вее знамето на АСНОМ. Ще се борим неуморно в парламента и всяка алея, всяка улица ще се оцвети в червено, пълна с вас, трудови хора, на чиито рамене е тежестта на историческата задача. Левица е тук, с вас и за вас - (Северна) Македония ще бъде свободна и ще градим нов свят - братски! “, се казва в съобщението на Левица, която имаше двама депутати в предишния парламент на страната, но в тези избори очаква да успее да направи парламентарна група.

"Участие в правителството да, но само при условия, които ЗНАМ поставя- правителство без ДСИ, защита на националните интереси, идентичност, език, култура и наследство през всички етапи от процеса на европейска интеграция" е посланието на Максим Димитриевски в последния ден от кампанията за президентските и парламентарните избори, съобщават медиите в Северна Македония.

Въпреки, че движението ЗНАМ е коментирано като възможен коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ при съставянето на следващото правителство на страната, Димитриевски твърди, че не води преговори нито със СДСМ, нито с ВМРО ДПМНЕ и призовава гражданите за масова подкрепа на 8 май за кандидат-депутатските листи на ЗНАМ, защото те са "истинските представители на социалдемократическото движение и идея".

Вторият тур на президентските и изборите за парламент на Северна Македония ще се проведат на 8 май.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циркаджии

    128 3 Отговор
    Да духат супата
  • 2 Иван

    85 17 Отговор
    Не сме два народа, а сме - разделени братя - за съжаление, България е ограбена и бедна и - Македония бяга на другаде.

    Това сме даже - кръвна проба да ни вземат - но така е сега, ще се оправи работата, аз ги чувствам, аз ги усещам - че сме българи.

    Коментиран от #8

  • 3 Ева Лореда

    27 8 Отговор
    Свободна Независима Смела и Самотна Никой не може да ми поставя условията ,и аз съм като България

    Коментиран от #6

  • 4 Охридски океан

    123 5 Отговор
    Могат да използват думата южна Сърбия, ако искат.

    Коментиран от #29, #32

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Опппа опппа

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ева Лореда":

    Ломски, пак си предрусал.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мето българина с рода в Скопие

    55 8 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    кои са пък тези Нато , , че тази велика нация “македонци“ да им изпълнява подписаните договори ....гайле немат , Брюксел , Сащ , всички им слушат лъжите с умиление и нямат нищо против да пребиват някой и друг българин .

    Коментиран от #38

  • 9 гумата

    87 3 Отговор
    Комунистическото възпитание си казва тежката дума. След като още се борят с фашистките окупатори, нека да се борят. с такива не се говори и се пркъсва всякаква възможност з конфликт. Пълна социална дистанция!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ох ли

    33 32 Отговор

    До коментар #10 от "Тонката":

    Къв е тоя Путин кинта и двадесет с вдигнати ръце и отворен чадър Нещо много му се радваш май а
  • 12 Вашта м.....а комунисти!

    77 5 Отговор
    Тая "държавица" мъкедония вие я произведохте!
  • 13 Вук

    37 1 Отговор
    снимката кърти с този ореол - свети Пендаровски
  • 14 Чавдар войвода

    101 6 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници. 😂
  • 15 Крив макарон

    51 3 Отговор
    От едната страна е Скопие, а от другата Европа. Дано албанците се стегнат.
  • 16 Абе

    19 2 Отговор
    Манете го тоа Пенделовски бе.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иванов

    55 5 Отговор
    На пендара най после му светна че не може да поставя условия на България,но трябва на всички да им светне и да прозрат че трябва да приемат фактите ако искат да са в ЕС и не само да приемат а и да ги спазват стриктно
  • 19 дончичо

    56 5 Отговор
    И аз не казвам северна, казвам югозападна ама, България
  • 20 НАСКО

    30 3 Отговор
    ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ КОМУНИСТИ КРАДЛИВИ И ДС ДОНОСТНИЦИТЕ В ЗАТВОРА ТОВА СА НАЙ ОБИКНОВЕННИ ПРЕСТЪПНИЦИ И МЯСТОТО ИМ Е В ЗАТВОРА ИЗМЕТ ДОЛНА
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Стенли

    38 0 Отговор
    А мен ме мъчи един въпрос защо при 120 к паспорти раздадени на преброяването са под4к значи има някой за бой тука в България ама да видим
  • 23 тато

    26 4 Отговор
    тия ептен изперкаха, Пендаровски е 120% по добрия кандидат, тая кукомявка е изветряла отдавна......жалко...на по-голем батак утиват бракята.....
  • 24 Професионалист

    45 5 Отговор
    Българи под сръбско идеологическо иго,това са македонците.

    Коментиран от #35

  • 25 Българин

    23 7 Отговор
    Не са вино ни хората. Дъ би и руснаци са избили хиляди българи когато се Македония,сега там всичко посърбарено. Путкер казва,че азбуката е дошла от Македония,а не от България. Трябваше братята американци да сринат Сърбия през 1999 година,малко им беше.

    Коментиран от #37

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дядо йоцо

    17 3 Отговор
    За мен две държави са измислени - цял живот съм учил и чел за "Киевска Русь", а изцапаните макета, просто ги изкъпваме и пак са си чисти българи, просто трябва да се внимава къде се изхвърля мръсната останала вода, че е пълна със шиптърски пестициди и може да ни отрови почвата. Иначе, цитираната госпожа, да чете внимателно листовката, кога се пият сините и кога жълтите хапчета и няма да има проблеми с "топлите и студени вълни" , а по повод Северната тишина в спалнята й да внимава, защото тишината в спалнята на една жена ражда демони! VPVD ! /с другия ми ник, че оригиналния не им харесва :( /
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Перо

    24 3 Отговор
    Това е добре бетонните македонистки глави да си останат в забвение, извън предоставяните им възможности за пречки в ЕС, особено ако се откажат от Преспанския договор и вписването на коренното българско население в техния Устав /Конституцията/! Простотията в неетническата “нация” няма граници! Дано албанците се организират и да гласуват! Те правилно казват, че господ направи “макетата” българи, а Тито “македонци”!

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 глоги

    3 0 Отговор
    Вторият тур на президентските и изборите за парламент на Северна Македония ще се проведЕ на 8-ми май.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Югокоюунизъм

    14 1 Отговор
    В действие в Македония-север
  • 37 Имало за какво 1999г,

    18 1 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Сега ясно се разбира, сърбите винаги с подкрепата на кремъл дестабилизират Балканите, сега в Косово, продължават в Македония с марионетни правителства, заради тях колко пъти са рязани територии с друг етнос и изкуствено пришивани, после малтретирани за посърбяване, продължават и днес, ама ония в ЕС се правят на неразбрали
  • 38 Европейски ценности

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Мето българина с рода в Скопие":

    Държави на 2 скорости, за едни може, а за други не може и т.н.
  • 39 Кирил

    21 2 Отговор
    Македонизмът е продукт на Сърбия ,руския болшевизъм, руската пета колона на бг русофилите и комунистите
  • 40 Да бе не може

    16 8 Отговор
    Я давайте условията на Кирчо и Христо
    да видите как ги приемат , даже и такива ще приемат дето не сте дали.
    Я вижте Кунева как спря четири реактора на АЕЦ
    без никой да е искал това.
  • 41 Вашият комплекс

    13 0 Отговор

    До коментар #35 от "МАКЕДОНИЈА Е":

    Е стокхолмски синдром
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 3459964

    22 4 Отговор
    Тя тази г-н жа не изглежда много да е наред ,камо ли за президент ?И говори глупости ,а Мицковски лъже като за 300.Хем ги лъже ,хем му вярват аборигените !
  • 44 Постоль войвода

    18 3 Отговор
    На един футболен мач във Вардарска Македония, албанците издигнаха един плакат на който на английски език пишеше следното: " БЪЛГАРИТЕ СА ОТ БОГА, А МАКЕДОНЦИТЕ СА ОТ ТИТО!" Нали е казано много точно?
  • 45 Да си ходи Стевето

    6 1 Отговор
    Да си ходи Пендаровски
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Начо

    1 0 Отговор
    Пък нашето руски мекере копейкин иска да ни изкара от ЕС.
  • 48 Хахаха

    0 0 Отговор
    Държава нямат, президент избират. Що е то?
Новини по държави: