Last news in Fakti

5 Май, 2024 06:19 1 719 29

Макрон ще убеждава Си Дзинпин да използва влиянието си върху Русия във връзка с Украйна

  • еманюел макрон-
  • си дзинпин-
  • франция-
  • китай

Президентът на Китай пристига на необичайно посещение в Париж

Макрон ще убеждава Си Дзинпин да използва влиянието си върху Русия във връзка с Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Китай Си Цзинпин пристига на необичайно посещение в Париж днес, като се очаква френският му колега Еманюел Макрон да го притисне да намали търговския дисбаланс и да се опита да го убеди да използва влиянието си върху Русия във връзка с войната, която Москва води в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Си пристига на държавно посещение във Франция днес, като това е първи етап от неговата обиколка в Европа, включваща визити още в Унгария и Сърбия.

Ройтерс посочва, че нито едно от двете предполагаеми намерения на Макрон не би било лесно изпълнимо в рамките на двудневната визита на китайския лидер, който пристига във Франция в момент на напрежение в сферата на търговията между Китай и Европа.

Ройтерс посочва, че Франция подкрепа ЕС в разследването на износа на китайски електромобили, а на свой ред Пекин започна през януари тази година антидъмпингово разследване срещу европейското бренди, произвеждано предимно във Франция.

"Трябва да продължим да притискаме китайските власти да ни дадат по-твърди гаранции по търговските въпроси", казва за Ройтерс неназован съветник на Елисейския дворец.

Агенцията посочва, че се очаква Си Цзинпин да пристигне в Париж около 16:00 ч. местно време днес (17:00 бълг. вр.). Това ще е първото му посещение в Европа от пет години насам.

Ройтерс обръща внимание и на факта, че по отношение на желанието на Париж Пекин да повлияе на Москва да спре военните си действия в Украйна напредъкът е минимален. Изключението, що се касае до усилията на Макрон, е първият телефонен разговор на Си с украинския президент Володимир Зеленски, проведен малко след визитата на френския държавен глава в Китай миналата година.

"Като се има предвид, че Китай е един от основните партньори на Русия, целта ни е да използваме неговите лостове в Москва, за да се променят плановете на Русия и да се допринесе за разрешаването на конфликта в Украйна", заявява анонимният събеседник на Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХАХАХА

    54 4 Отговор
    Макарони ще убеждава Си да упражни влиянието са върху Русия? ХАХАХА Путин да не е макарони ,който е кукла наконци ,която я движат както си искат от ФАЩ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Госあ

    42 4 Отговор
    Си Дзинпин, за разлика от запада работи от самото начало за деескалиране на конфликта и предложи мирен план, който руснаците нарекоха най разумен от всички. И между другото, при положение че 50% от продажбите на ВАГ са в Китай и всеки четвърти Мерцедес, на разбирам какво недоволства ЕС ???
  • 10 Тест

    25 3 Отговор
    Случаят между Русия и Украйна може да се оприличи и по този начин
    Две сестри еднояйчни близначки спорят за наследството от родителите си
    Посудата успяха да разделят но къде да минава оградата не могат да се разберат и това е
    Има спорове постоянно но когато и да е трябва да настъпи разбирателство

    Необяснимото В случая че се намесват съседите които нямат никакво отношение към спора между двете сестри да не говорим за далечните съседи или пък за онзи съсед от съседното село който без да му е работа опитва да се намесва на страната на една от сестрите

    Ето това е необясненото
  • 11 Президентът Си

    10 6 Отговор
    Носи план със себе си в който се предвижда Русия да бъде приета в НАТО а Украйна да стане неутрална и остатъчна
  • 12 Осведомени

    12 4 Отговор
    Съобщават че макрон ще заплаши китайца със спиране на износа на френско бренди към Китай ако
    Китайците не изпратиш носа на стоки с двойна употреба към Русия
  • 13 Дали някой

    28 3 Отговор
    Може да ми каже дали президентът на Франция макрон не беше онзи политик който още преди да стане президент се беше оженил за баба си

    Коментиран от #18

  • 14 Ето как не осведомяват

    15 2 Отговор
    Цитирам :
    заявява АНОНИМНИЯТ събеседник на Ройтерс.

    АНОНИМНИ СЪБЕСЕДНИЦИ
  • 15 Троян

    24 3 Отговор
    Боже господи, тоя щял да убеждава и съветва Китай??? Боже господи.
  • 16 ПАК ЩЕ СЕ ПРАВИ НА МЪЖ.

    21 1 Отговор
    Е , ДА ПРИТИСНЕ !!! ЗВУЧИ ГРБО АМА КАРАЙ , МОЖЕ ДАЕ АВТОРСКА ГРЕШКА ? АМА ПРЕДСТАВЯТЕЛИ СИ ИНФАНТИЛА ПИКЛЬОТО КАК ПРИТИСКА СИ ДЗИПИН , А ???ЩЕ У СЕ ИЗСМЕЕ НА ПУДЕЛЧЕТО.
    ПИКЛЬОТО ПАК Е РЕШИЛ ДА СЕ ПРАВИ НА МЪЖ.КОМПЛЕКСАРЧЕ.
  • 17 Макрон ще убеди Китай

    24 1 Отговор
    че руснаците нямат нужда от чипове за перални и могат да си перат на ръка!

    Това че руснаците отдавна си произвеждат и сами такива чипове - а и дронове по-добри от Шахед, не е важно.
    Важното е обеднения запад, да си намерят виновници и оправдание за колапса, пред данъкоплатците си които докараха до рецесия и деиндустриализация от многото си акъл.
    "Аха таман бяхме победили Русия но и помогнаха" Хахаха
    Това ще е организирания наратив от сега нататък! И рефрена от хора на медиите им!
  • 18 Госあ

    23 2 Отговор

    До коментар #13 от "Дали някой":

    Аз мога да кажа, че Франция и Германия бяха гаранти за мира в Украйна и Минските споразумения ! Пък после казаха, че те били само да дадат в време да въоръжат Украйна !!! И сега моля ти се, прехвърлят тежестта върху Китай ! Ами Китай им каза как би трябвало да станат нещата, на първо време, всякакви преговори трябва да включват Русия. Тия сега отиват да праат лаф и да задоволяват егото и изкривените си физиологични нужди у Швейцария…
  • 19 Тонката

    20 2 Отговор
    Този наистина става за смях....🤣
    Проблемът на Европа не е Китай, а Америка и това е ясно на всички....Да припомня какво каза баба Урсула преди около две седмици:

    На 18 апррил те призна(на дипломатичен език разбира се), че САЩ са успели да създадат „дойна крава“ от Европа и да започнат активно да изпомпват пари от икономиката на ЕС....Според оценките и, само през последната година над 300 милиарда евро са изтекли от Европа към други юрисдикции поради загубата на конкурентни предимства от страна на европейския бизнес....Европейското енергоемко производство вече е нерентабилно на фона на високите цени на газа и електроенергията....Не по-розово е положението е в Европейската банкова и финансова система, която също изпитва отлив на клиенти. Две трети от тях се местят в чужбина....И на фона на тези изявления, Урсула предложи не да се намали зависимостта на Европа от САЩ, а да се увеличи чрез по-нататъшно затягане на антируските санкции и създаването на Единния капиталов пазар на ЕС....Урсула поиска от европейските страни да подкрепят финансовата реформа, насърчавана от Кристин Лагард, за обединяване на капиталовите пазари на 27-те европейски държави под нейното(на Лагард) еднолично управление.....🤔

    Разбирате ли за какво лицемерие става дума?
  • 20 Китай непризнава окупиранияКрим за руски

    2 20 Отговор
    Тежък удар нанесе Китай на Владимир Путин. Китайските банки спряха да работят с руски пари и клиенти. Причина за това от една страна са евентуалните санкции срещу тях, но все повече става ясно, че истинската причина е желанието на Китай да запази отношенията си със САЩ и Европа. Те са много по-изгодни и се измерват в трилиони долари. От Русия Пекин получава суровини, които Москва няма да спре да доставя, защото икономиката й е притисната до стената заради войната срещу Украйна.Повечето китайски банки, опериращи в Русия, са напуснали страната. Почти всички големи китайски банки са спрели работа с Русия от началото на март. Изтеглят се и фирми, като една от големите китайски компании за производство на електроника в Гуандун.Някои от най -големите държавни кредитори съобщават, че намаляват обема на бизнеса, свързан с Русия.
    Особено болезнено за Москва е спреният през март износ от Китай за русия на IT оборудване, което е в основата на оръжейното производство. Просто китайските банки спряха финансирането на подобни сделки. Ударът за руската армия е много тежък.
    За сметка на това Китай засилва бизнес отношенията с Европа и САЩ, въпреки някои различия в политическите позиции на страните,а че Пекин иска да постигне подобрение на отношенията с Европа и САЩ , е най -голяма заплаха за Путин и Русия...

    Коментиран от #21

  • 21 Госあ

    2 17 Отговор

    До коментар #20 от "Китай непризнава окупиранияКрим за руски":

    От ясно по ясно е, че Китай няма да играе по свирката на Путин безусловно. Освен това, неблагодарността на руснаците е пословична. Те си мислят, че сами са влизали в Париж и са победили Франция при положение че с тях е имало шведи, австрийци, пруси, а де факто Наполеон капитулира след битката при Ватерло от англичани и пруси. Мислят се за победители във ПСВ, въпреки че капитулират бързо и позорно и Франция изнася войната на гърба си. Присвоиха изцяло победата през ВСВ, въпреки огромната помощ, която получиха и отварянето на западен фронт срещу Германия. Освен това, след ВСВ, Русия има изключително зловредно влияние върху Китай, спирайки развитието му десетилетия. Но от Китай отправиха призив към Европа да започне да действа и да се изказва като независима единица, а не като васални на сащ. Не Китай е зависим от Русия или Русия от Китай, а Европа е много зависима от сащ.
  • 22 ХмХ

    10 0 Отговор
    Си да не е глупак,нали вижда какво правят американците в Тайван с тези 10-ки милярди дарение за оръжия.И ако стане случайно война Макарон дали,ще ходи да се моли на Америка да не се бие с Китай или ще изпрати и тя войски там
  • 23 Тонката

    11 0 Отговор
    И двамата пишете глупотевини!

    През Q1 на 2024, обемът на търговията между Русия и Китай се е увеличил с 5.5%....В пари, това е $57млд.....А на български, Си си гледа интереса, компенсирайки на практика загуте на Русия от санкциите, със съответните ползи за себе си. Си може да не играе по свирката на Путин, но още по-малко ще играе по свирката на САЩ и никакви санкции няма да го уплашат....Санкциите удрят много по-сериозно санкциониращите, отколкото санкционираните! Справка: Европа!

    Коментиран от #28

  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    6 0 Отговор
    Макрон ще убеждава Си Дзинпин да използва влиянието си върху Русия във връзка с Украйна.

    Даво.ски-ят макарон ще "убеждава" лидерът на хилядолетна държава !

    Вижте: отдел фантастика 3 ред отдолЕ.
  • 25 Реално и факт

    9 0 Отговор
    Напомни Му, че Корсика иска да е свободна, да видим как ще реагира демократа.
  • 26 ачо

    5 0 Отговор
    Ако не е печатна грешка питам как макарончо ще притисне Дракона - с отскачане ли или с препускане около него.
  • 27 И на Макароня,

    2 0 Отговор
    председателя Си ще му покаже тъмния ъгъл в мазето, както на бок. лу. ка Блинкин. Булонките нямат право на глас, стават само за изтривалки.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вапрос

    2 1 Отговор
    С какво ще го "притисне"?
Новини по държави: