Last news in Fakti

4 Май, 2024 15:35 3 325 38

Най-голямата турска банка ограничи руснаците, които желаят да си открият банкова сметка в страната

  • турция-
  • руснаци-
  • банка

DenizBank одобрява 1 от 10 молби за разкриване на сметка

Най-голямата турска банка ограничи руснаците, които желаят да си открият банкова сметка в страната - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турската DenizBank - една от най-големите в страната, значително затегна условията за откриване на сметки за руски граждани от началото на тази година, като все повече отхвърля подобни заявления, съобщава РБК, цитирайки посредници, помагащи на руснаците да получат банкови карти в Турция.

„От началото на 2024 г. DenizBank практически спря да отваря сметки за руски граждани - от десет заявления за откриване на сметка само едно получава одобрение“, подчерта посредникът Сергей Овсянников.

Той също така отбеляза, че дори наличието на разрешение за пребиваване или регистрация в Турция не дава възможност за откриване на банкова сметка. Въпреки това кредитната институция одобрява заявки за клиенти с голям депозит от $100 хил. и повече, допълва експертът. В същото време по-рано беше възможно да отворите сметка в DenizBank само ако имате руски задграничен паспорт, се казва в материала.

През февруари стана известно, че турската банка Deniz започна да изисква от руски граждани документи, потвърждаващи разрешение за пребиваване в Турция.

От 1 януари турските износители са изправени пред банкови откази да приемат парични преводи от Русия. Проблемът е отчасти свързан с натиска на САЩ върху Турция във връзка със санкциите. Турското министерство на търговията се зае с въпроса, а Москва води диалог с Анкара. Турската страна е официално запозната със съществуващите проблеми в платежните преводи с Русия, не смята ситуацията за катастрофална, съответните ведомства на двете страни работят за разрешаването на ситуацията, каза източник от администрацията на президента на страната за РИА Новости. В същото време източник от банковия сектор съобщи на 14 февруари, че САЩ, въз основа на политиката на санкции, предупреждават редица частни банки в Турция за необходимостта от внимателна проверка на платежните преводи с Русия, достигайки до заплашителен тон.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 зИленски

    12 26 Отговор
    НИЕ МРЕМ ВСЕКИ ДЕН.
    ТЕ СМЕТКИ СИ ОТВАРЯТ.
    КВА Я МИСЛИХ ТЯ КВА СТАНА
  • 3 да де

    13 28 Отговор
    Хехе абсолютни глупости няма банка която да не прибере парите на желаещите.
  • 4 Новичок

    18 12 Отговор
    Много сте неосведомени,Богданова тази не е най-голямата Турска банка.Но знаейки нивото ви.Пфу...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Началото на края на началото

    24 12 Отговор
    Кво добро..Китайските банки масово отказват трансфери от руснаци за да не попаднат в списъка със санкции
  • 7 гост

    22 12 Отговор

    До коментар #1 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х.":

    Турция е бял кахър , ти чети тук !! Хахахахаах !!
    Китайските банки спират, а според някои финансисти може да се каже, че вече са спрели да работят с руски пари.

    Става въпрос за математика и то доста проста.

    Несравнима е изгодата на Китай да работи със САЩ и ЕС, вместо с Русия.

    Износът на Китай само към Нидерландия, е колкото към цяла Русия.

    Производител на електроуреди в Южен Китай среща трудности при доставката на продуктите си до Русия, не поради някакви проблеми с джаджите, а защото големите банки в Китай ограничават плащанията за такива транзакции от загриженост относно санкциите на САЩ.

    За да уреди плащанията за своите електрически стоки, базираната в Гуангдонг компания обмисля използването на валутни брокери, активни по границата на Китай с Русия, каза основателят на компанията Уанг, който поиска да бъде идентифициран само с фамилията си, предаде "Ройтерс".

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    14 13 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Причина китайските банки да ограничават все повече работата си с Русия са от една страна са евентуалните санкции срещу тях, но все повече става ясно, че истинската причина е желанието на Китай да запази отношенията си със САЩ и Европа. Те са много по-изгодни и се измерват в трилиони долари. От Русия Пекин получава суровини, които Москва няма да спре да доставя, защото икономиката й е притисната до стената заради войната срещу Украйна.

    Изводите се потвърждават и от последното разследване на Ройтерс, което е установило категорично, че вече почти месец китайските банки са засилили проверките на операциите, свързани с Русия, или напълно са спрели дейностите, пище Ройтерс. Тъй като големите банки от Китай отказват да финансират операции, свързани с Русия, някои китайски компании се обръщат към малките банки по границата и нелегални канал

    Коментиран от #10, #17

  • 9 Специална Военна Опсерация

    10 11 Отговор
    Санкциите са им само в полза на руснаците. Така, че за всички беди в Русия, остава да е отговорна само властта на Путин!
  • 10 гост

    21 11 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Повечето китайски банки, опериращи в Русия, са напуснали страната. Почти всички големи китайски банки са спрели работа с Русия от началото на март. Изтеглят се и фирми, като една от големите китайски компании за производство на електроника в Гуандун.Някои от най -големите държавни кредитори съобщават, че намаляват обема на бизнеса, свързан с Русия.„Пекин не може да постигне подобрение на отношенията с Европа, поддържайки най -голяма заплаха за европейската сигурност от края на Студената война“, заявява представител на китайските финансови среди, пожелял анонимност.

    Търговските отношения на Китай с Европейския съюз възлизат на около 580 млрд евро предишната година. Към това се прибавят още около 120 милиарда под формата на различни услуги и общи проекти. Стокооборотът на Китай със САЩ е още по-голям и нараства постоянно.

    Русия се хвали, че през 2023 г. стокооборотът с Китай е нараснал с 12,3%. Само че за същото време обменът на Китай с Канада е скочил с 39,2 на сто!

    Още по-жестока е статистиката по отношение на китайският внос от Русия. През 2023 г. обемът на този внос е едва 5% от целия внос на Китай. И понеже Русия е зависима от износа си за Китай, Пекин постоянно сваля цените, което води до тежки загуби за руската икономика

    Коментиран от #12

  • 11 Иван

    7 14 Отговор
    Това не е ли лудост - да ограничиш търговията, аз си представям - да сложат полицаи с "Калашници" пред банките в България и - да не се допускат.

    Има елемент на шантавост.
  • 12 гост

    19 9 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Жестоката истина е, че китайските компании изнасят толкова за Русия, колкото и за Нидерландия, икономика почти 2,5 пъти по-малка от руската, която няма дори граница с Китай. Китайският износ за Русия е по-малък дори от този за Виетнам - 111 милиарда долара.

    Особено болезнено за Москва е спреният през март износ от Китай за русия на IT оборудване, което е в основата на оръжейното производство. Просто китайските банки спряха финансирането на подобни сделки. Ударът за руската армия е много тежък.

    За сметка на това Китай засилва бизнес отношенията с Европа и САЩ, въпреки някои различия в политическите позиции на страните.

    Същите изводи прави и известният руски финанситт Анрдей Мовчан, собственик на компанията Movchans Group. Мовчан допълва, че китайски банки и фирми вече не приемат китайска валута от руски банки и корпорации.

    Коментиран от #29

  • 13 Му ха ха ха

    7 8 Отговор
    Лъжа не е вярно само се чудите каква глупост да измислите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Китайските банки преустановиха

    12 9 Отговор
    разплащанията в рубли и работата с клиенти - руснаци. Причините са две:
    -страх от американски санкции,
    - Китай не иска да загуби американският и европейският пазар, оттам идва трилиони долари и евра, които движат китайската икономика.
    Китайците смятат, че Русия, притисната от войната, ще продължава да бъде суровинен придатък на Поднебесната империя.

    Коментиран от #18

  • 17 Му ха ха ха

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Му ха ха ха ха ха ха 😜
  • 18 🇧🇬🇷🇺

    10 18 Отговор

    До коментар #16 от "Китайските банки преустановиха":

    Дреме му на някой за американските санкции

    Коментиран от #20

  • 19 Факт

    11 15 Отговор
    Не разбрахте ли че само джафкате като пуделчета около РУСИЯ и нищо не можете да направите

    Коментиран от #23

  • 20 Добро а?

    17 8 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬🇷🇺":

    Схемата сега ще ти я изясня
    руското потребление започва да се свива и Русия става още по-малък пазар с още по-малък отпечатък върху световната икономика..естествено е големи икономики като китайската и турската да изберат да запазят икономическите си връзки със запада където числата са големи отколкото да жертват всичко за да спасяват потъваща незначителна Русия

    Коментиран от #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Орби

    8 15 Отговор
    Санкциите подобриха руската икономика тройно! Ръст 5.5 ! За следващата година 9.5 е прогнозата на Алфа банк. Русия няма нужда от международна търговия тя си е самодостатъчна. Когато си клекнал на Менделеевата таблица не ти трябва никой!

    Коментиран от #28, #32

  • 27 Българин

    16 9 Отговор
    Нормално, всеки разумен човек знае, че всяко политическо или икономическо сътрудничество с русия завършва с режим на тока и купони за хляб.
  • 28 Хохохо

    11 4 Отговор

    До коментар #26 от "Орби":

    Само в комиксите са такива числата и Путин може да лети там и да мести планети
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 🇧🇬🇷🇺

    7 11 Отговор

    До коментар #20 от "Добро а?":

    Сащ и ес 🤪 безсилие фалит разпадане
  • 32 Същия

    13 5 Отговор

    До коментар #26 от "Орби":

    Маце, какъв растеж във икономика изолирана от света, работеща на военни релси. Да сигурно числата ще покажат растеж, но с производство на бомби които след това взривяваш. Това си е държавен разход и вътрешна задлъжнялост, а не икономически растеж. И второ, няма такава държава която да си е "самодостатъчна"

    Коментиран от #34

  • 33 Браво

    10 6 Отговор
    Само бавноразвиващи се хора и държави остават в сферата на влияние на остатъците от прокажената съветска държава.
  • 34 Шукаритет

    5 12 Отговор

    До коментар #32 от "Същия":

    От кой точно свят са изолирани руснаците? Какво точно нямат?

    Коментиран от #36

  • 35 Всички

    9 3 Отговор
    Банки в Турция не извършват транзакции към и от Русия, също така китайските и тези ОАЕ

    Коментиран от #38

  • 36 Какви сте бунаци

    12 7 Отговор

    До коментар #34 от "Шукаритет":

    Нямат акъл! Докато света се развива в технологиите те гонят фашисти по полето. Хората ще изпратят човек на Марс а те се хвалят със заловен фашист. Руската технология е за бомби да убива хора а не да ги зарадва с нещо.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 едрфтгъхуи

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Всички":

    Дай ми номер на турска, китайска или ОАЕ банкова сметка, избери си от коя руска банка да ти по пратя 10 000 рубли- за всяка банка която откаже превода получаваш в кеш, в брой, на ръка по €10 000... За всяка банка в която превода пристигне без проблеми ще ми бъдеш роб по 10 дни- значи общо 1 месец ще ми бъдеш роб... Спокойно- робството ти НЯМА да включва сексуални услуги или физически наказания...