Last news in Fakti

1 Май, 2024 21:42 1 109 21

Блинкън: Не подкрепяме офанзива на Израел в Рафах без хуманитарен план

  • израел-
  • антъни блинкън-
  • рафах

Американският държавен секретар говори на брифинг в израелския пристанищен град на Средиземно море Ашдод

Блинкън: Не подкрепяме офанзива на Израел в Рафах без хуманитарен план - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес по време на посещението си в Израел, че той все още не е видял хуманитарен план за защита на цивилните палестинци в рамките на планираната от израелската армия офанзива в южния град Рафах в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията уточни, че първият дипломат на САЩ е говорил на брифинг в израелския пристанищен град на Средиземно море Ашдод.

По-рано днес в Израел Блинкън се срещна с министър-председателя на страната Бенямин Нетаняху, а след това заедно с министъра на отбраната Йоав Галант инспектира потока на хуманитарна помощ към ивицата Газа през контролнопропускателния пункт "Керем Шалом".

Ройтерс посочва, че срещата на Блинкън с Нетаняху в Йерусалим е продължила два часа и половина, като след нея Израел е потвърдил, че ще осъществи сухопътната си операция в град Рафах независимо от позицията на САЩ и въпреки строгото предупреждение на ООН, че едно подобно настъпление ще доведе до "трагедия".

"САЩ не могат и няма да подкрепят мащабна военна операция в град Рафах, в която отсъства ефективен план, гарантиращ, че няма да се навреди на цивилните. Не сме видели такъв план", заяви Блинкън пред представители на медиите.

"Има други начини, и по наша преценка това са по-добри начини, за справяне с... /.../ настоящите предизвикателства от страна на "Хамас", при които не се налага мащабна военна операция в Рафах", добави Блинкън.

Говорител на израелското правителство обяви, че Израел остава решен да унищожи бойните формирования на "Хамас", които са разположени в Рафах.

"Що се отнася до Рафах, ние сме решени да отстрани последните четири или пет батальона на "Хамас" там. И ние сме споделили нашите планове с държавния секретар Блинкън", заявява израелски правителствен говорител, на когото се позовава Ройтерс.

Говорейки в Ашдод, Блинкън отчете "значителния напредък" в пропускателния режим от страна на Израел на потока от хуманитарна помощ, предназначен за палестинското население в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бумкайте Руснаците

    2 7 Отговор
    Време е

    Коментиран от #20

  • 2 ХАХАХА

    10 4 Отговор
    Терористи и агресори в едно ! ХАХАХА целият свят ненавижда ФАЩ и Юдея!

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Малък ненаситен Русофил

    2 5 Отговор
    Искам Да Живея Във Ромска Махала и да плащам На Роми за Руска Любов
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мдаа

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Чак пък целият свят, няколко русоробски лумпера не правят целият свят.

    Коментиран от #17

  • 7 Хъм

    7 3 Отговор
    Явно иска да каже краваря, че някакси по-хуманно трябва евреите да избиват палестинци с план? Няма такива гнycaри!
  • 8 Хаха

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Гагаузките врачувания не вървят, казала била хаха
  • 9 Нашийник

    5 4 Отговор
    Не знам за какъв "хуманитарен" план говори, като евреите искат да убиват хора. Или там не са хора?

    Коментиран от #12

  • 10 Детелюбецът Къде Е Що Не ходи да ги

    3 0 Отговор
    Освободи
    Ко Гушка Хорските момченца
  • 11 Калпазанин

    4 2 Отговор
    Но ги подкрепяте с оръжие и пари, долни нагли лицемери
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БУК

    3 3 Отговор
    Веднага ще ви направят план. Безплатно заравяне с модерен багер в общ гроб.
  • 14 Апел до Антъни Блинкън

    3 3 Отговор
    Господин Блинкън, Вие сте Държавен секретар на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. Палестинските мъже не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. Време е Турция, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите да мигрират в техните държави. Това е.
  • 15 Вуте

    3 2 Отговор
    Не се говори и не се показва посещението на Блинкън в Китай, да се чуе и види как беше унизен от домакините.
    Опита се да заповедва на китайците какво да правят и какво не за отношението им с Русия. Предполагам дълго време ще преживява това унижение.
  • 16 Е и кво

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Те и през 2006 при войната на Израел с Ливан цялата международна общност негодуваше от израелските действия, но на тях изобщо не им пукаше и направиха целия Бейрут на картофена нива.
  • 17 Мдааа

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    Цяла латинска Америка, почти половин Азия ,а за Африка откъдето наритаха ФАЩ да не говорим. А и междедругото Колумбия е прекратила дипломатически отношения с агресора юдея и точно е посочено защо. Май това е доста повече свят от разлагаща се Европа, Албиона ,и джендъра Канада.
  • 18 Хохо Бохо

    1 2 Отговор
    САЩ ако знаят какво правят САЩ в САЩ ще нападнат САЩ за да ги освободят от САЩ!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Блинкън

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бумкайте Руснаците":

    Избиването напалестинците може да продължи, но трябва да има хуманитарен план: извозване на телата, осигуряване на храна за временно оцелелите и т.н.
  • 21 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Слава на Великият Путин":

    Объркал си Форума. Търси Форума войната Украйна-Русия.