Last news in Fakti

1 Май, 2024 15:51 2 387 47

Преди 20 години: спечели ли ЕС от разширяването на изток?

  • страсбург-
  • ес-
  • европа-
  • членство в ес-
  • разширяване-
  • ссср-
  • студена война

Преди 20 години Европейският съюз отвори вратите си за рекордните десет нови държави

Преди 20 години: спечели ли ЕС от разширяването на изток? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 1 май 2004 година по първите страници на вестниците се появи снимка на новородено, припомня АРД. То беше първото дете, родено в Литва, което стана гражданин на Европейския съюз. За сънародниците му този ден беше исторически - до 1990 година Литва беше не просто част от Източния блок, но и от самия Съветски съюз.

15 години след падането на Берлинската стена, Европа беше обединена отново. Във Варшава и Прага присъединяването към Европейския съюз беше отпразнувано с фойерверки, а тогавашният унгарски премиер Петер Медеши преряза лично телената мрежа по границата между Унгария и Австрия - тя беше една от последните останали реликви от Желязната завеса. На този ден никой не си представяше, че наследникът на Медеши ще е най-близкият до Путин лидер в Европа.

Когато бариерите паднаха

Историята на Европейския съюз е история на разширяване. Но 2004 е специална година - никога преди не са приемани толкова много нови членове на Обединена Европа в една година - осем източноевропейски държави, Малта и Кипър. Тогава полският президент Александер Квашневски подчерта, че историческата стъпка не се дължи само на щедростта на Запада, но и на усърдната работа на източноевропейските държави, пише АРД. "Можем да се поздравим за това, че получихме независимостта и суверенитета си отново”, каза тогава Квашневски.

Няколко дни по-късно в град Цитау, на границата между Германия, Полша и Чехия, загърбването на границите в Европа придобива и физическо измерение. Германският канцлер, заедно с колегите си от Варшава и Прага, пресече два моста, за да влезе без граничен контрол първо в Полша, после в Чехия, а накрая и обратно в Германия. "Кой би си го помислил преди 60 години?", каза Шрьодер. А кой би си помислил, че същият Шрьодер ще бъде един от най-близките приятели на Путин, дори и след пълномащабната инвазия в Украйна?

Опасения и възможности

През май 2004 година в Европейския съюз цареше празнично настроение, но не липсваха и притеснения. Германските работници се чувстваше заплашени от полските си колеги, които могат да навлязат на германския пазар на труда, припомня АРД. Южноевропейците пък се притесняваха, че важните за тях средства от Брюксел сега ще бъдат пренасочени към Източна Европа.

Някои от тези опасения се сбъднаха. Кохезионната политика на Брюксел спонсорира развитието на по-слабите региони в Европа и съответно средствата се пренасочват към Източна Европа за сметка на южноевропейските държави. Икономистите обаче оценяват разширяването на ЕС на изток като успех, както за Източна, така и за Западна Европа, пише АРД.

Новите членове на съюза успяха да утроят външната си търговия, благодарение на включването в общия пазар. В Полша брутният вътрешен продукт се е удвоил от 2004 насам. Огромен успех постигна и Словения. Много западни компании пък разшириха дейността си и на изток.

Брюксел не е просто един банкомат

"Става дума не само за голямата социална трансформация, която беше необходима след смяната на системата през 1989-1990 г., но и за приемането на много сложното право на Европейската общност", коментира пред ДВ Гюнтер Ферхойген, който до 2004 година е еврокомисар по разширяването. Според него подобна социалната и политическа трансформация не би била възможна днес в "състоянието, в което се намира ЕС".

Един от успехите на разширяването на изток е, че много от новите страни членки успяха да консолидират и развият демократичната си система на управление, основана на европейските принципи на правовата държава. Важно е да бъде отбелязано обаче, че двете страни, които се възползваха най-много от програмите за финансиране на ЕС, имаха най-големи проблеми с върховенството на закона, пише АРД.

За Варшава и Будапеща Брюксел неведнъж изглеждаше като своеобразен банкомат - машина, от която можеш да изтеглиш пари, без да се притесняваш за правилата на банката. През годините на управление на "Право и справедливост" Полша пое по авторитарен път. След като партията на Ярослав Качински беше свалена от власт миналата година, Варшава отново се утвърди като надежден партньор с категорично проевропейския Доналд Туск начело. Следователно движението към авторитаризъм също може да бъде преобърнато, казват мнозина в Брюксел.

В Унгария нещата стоят по различен начин. Дори след последните избори министър-председателят Виктор Орбан все още може да разчита на голямо мнозинство сред своите сънародници въпреки тормоза, който упражнява върху опозицията, свободните журналисти и съдебната система, пише Хелга Шмид в текста си за АРД.

Какво остана от ентусиазма на Унгария

През май 2004 година първият унгарски еврокомисар Петер Балаш тъкмо беше поел новата си позиция. Въпреки че и той влизаше в идеологически конфликти за членството на страната си в Европейския съюз, Балаш се изказваше ласкаво за възможностите и правата и свободите, които Брюксел гарантира на унгарците.

Преди това Балаш беше посланик на Унгария в ЕС, а офисът му беше отворен за критични умове, където либерални политици се събираха често, припомня АРД. Възможността двадесет години по-късно Унгария може да се превърне в парий сред европейските демокрации беше немислима.

Хелга Шмид ARD | Мина Киркова редактор


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    29 1 Отговор
    Тинтири минтири,мокра слама и плява.
  • 2 Българин 🇧🇬

    42 9 Отговор
    България спря да съществува 1989г от тогава е колония която се управлява от един сарай човека на американците живее в сарай най верния му слуга е един черен който живее в Драгалевци.
  • 3 Атина Палада

    51 7 Отговор
    Разбира се! Ограбиха и Източна Европа.
    Унищожиха икономиката й, завзеха пазарите й и природните й ресурси...

    Коментиран от #9

  • 4 Механик

    37 7 Отговор
    Спечели и то много.
    Къде инак щеше да си продава 30-годишното месо, ГМО-продуктите и да изнася пари от джобовете ни?
    И това е най-малкото, но не е за пренебрегване.
  • 5 Асен

    32 7 Отговор
    Да спечелиха тези дето са в залата ,забогатяха приемайки под натиска на САЩ закони ,забрани,санкции и всякакви простотии ограничения!! Иначе само Полша се хвали с милиардите отпуснати чрез тях за Украина!! Истината е ,че политици и крадци забогатяха ,а обикновените хора от цяла Европа обедняха от тези малоумни урсуловци исие!!
  • 6 Българин

    9 3 Отговор
    Козлодуйския го вкараха в Психиатрията на Лом
  • 7 Тоест

    22 3 Отговор
    От един турчин!Който 500 години сме подложени на Геноцид били !Върнали са ни в каменната ера!Били сме по развити от цяла Западна Европа!А сега дори говорят за турско присъствие!
  • 8 сноу

    18 1 Отговор
    Дрън дрън ..че пляс...взе да се стопля и зелето се размириса...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Все едно

    11 2 Отговор
    Да питате:
    Спечели ли Британия от присъединяването на Индия?
    Не бе, ама хич...

    Коментиран от #42

  • 11 сноу

    17 1 Отговор
    Някой спечелиха ..а някой от трите най-д...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Атина Палада

    21 4 Отговор

    До коментар #9 от "Радио Елто":

    Но се радвам, че със Западна Европа сега стана същото... САЩ ги унищожиха...Вярно, че да спасят себе си, и се задържат на повърхността де...
    Сега се надявам да стане чудо, ние Източна Европа да се спасим....
  • 16 Всички ЗАГУБИХА

    20 4 Отговор
    от това разширение... Източна Европа е съвсем друга. Но дори и западните страни са много различни по между си. Италия напр. какво общо има с Германия??? Нищо! Те обичат да имат инфлация. Германците преди този съюз имаха много силна икономика и много стабилна валута - западната марка. Събирането на Германия с всичките тези страни й счупи врата. Все едно да смесиш водка и кока кола! Водката около 40 градуса алкохол, колата има нула. Е при еднакви количества ако се смесят, какво става с градусите??? Вместо 40 имаш само 20 градуса. Е, това стана със силните западни страни.

    Коментиран от #24

  • 17 Атина Палада

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Може да си изразиш свободното мнение":

    Т. е. тук не се допускат инакомислещи? Което е присъщо на диктатурите.. Сиреч ти твърдиш, че тук е диктатура?

    Коментиран от #27

  • 18 Иван

    13 6 Отговор
    При СССР също живеехме, сега е същото - просто - гладуваме обаче.

    Нервно е.

    Нищо не предлага ЕС като преки права - всичко е с връзки и няма работа.

    Коментиран от #25, #47

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 котанчо

    7 3 Отговор
    Всяко деиствие---равно по сила Противодеиствие-ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ
  • 23 евролапачи

    8 4 Отговор
    запалиха войната....
  • 24 Атина Палада

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "Всички ЗАГУБИХА":

    Относно Германия, мисля, че грешиш.. Оставям на страна това, че ГФР си беше окупирана от САЩ след ВСВ , нямаха самостоятелна външна политика.
    Но тогава в Западния блок не само Германия, а всички страни бяха със силни икономики, защото системата им-национален капитализъм беше добра... Ако някога някъде е имало демокрация това беше в Западна Европа. Нито в САЩ, нито никъде другаде. А Италия и Гърция бяха в техния блок,бяха наричани "прасетата", те не бяха като западните държави.. А след обединението на Германия и разширението на ЕС, то всички страни - членки на ЕС започнаха да работят или не работят за Германия... Меркел останала цели 15 години на поста си участваше в икономическите процеси на останалите страни в ЕС, и то в ущърб на тези страни и в интерес на Германия.. Това Германия да е водеща, а всички останали под вода, включително и Франция се наложи от САЩ... За да може, когато дойде голямата криза (за момента говоря) а тя се знаеше, че ще настъпи.. Като се отреже главата на Германия, останлаите сами падат....
  • 25 котанчо

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Педлага но на тия де те лъжат -Те са на келепира ти знаеш къде
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пренос

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Атина Палада":

    Потвърждавам рестрикциите в сайта
  • 28 НАТО ни брани, ЕС ни храни

    0 7 Отговор
    Ние спечелихме най много.....

    Коментиран от #29

  • 29 Милиарди ни дава ЕС....

    0 5 Отговор

    До коментар #28 от "НАТО ни брани, ЕС ни храни":

    Ние ги губим от простотия.....
  • 30 факуса

    6 1 Отговор
    спечели специалисти,пазари без пари,природни ресурси без пари и место дет да си хвърля боклуците пак без пари
  • 31 историческа справка..

    11 2 Отговор
    ..всичките ни съюзи с Германия+още някой,
    досега са завършвали с национални катастрофи,
    а българите са плащали,,сметката,, и са били мразени.
    За териториите които сме губили да не говорим.
    Сега пак ще е същото,защото политиците ни отново са продажни.

    Коментиран от #32, #46

  • 32 То па съюза със СССР

    1 8 Отговор

    До коментар #31 от "историческа справка..":

    Бе много убав.....разпадна се като стой та гледай....сега само другарите плачат за времето на соца.

    Коментиран от #38

  • 33 Сандо

    4 1 Отговор
    В едно изречение:Западът спечели,Изтокът загуби - разбира се някои повече,други по-малко в зависимост от това колко далече са от запада и каква роля им е отредена в геополитическите игри.
  • 34 Гледам,,,още държави искат в ЕС

    2 3 Отговор
    Сигурно не е толкова лошо, щом има още желаещи.....

    Коментиран от #44

  • 35 Гявулина Плювналиева

    5 1 Отговор
    Разбира се, КАТО ПРИСЪЕДЕНИ ОЩЕ 10 КОЛОНИ В СЕБЕ СИ !!!

    Коментиран от #37

  • 36 Поне си направихме

    0 0 Отговор
    Магистралите до Бургас и Капитан Андреево....завършваме и тая до Кулата....
  • 37 Е па тия държави

    1 5 Отговор

    До коментар #35 от "Гявулина Плювналиева":

    Сами искат да са колонии на ЕС.....не щат да са руски губернии под ботуша на Путин.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Света е разделен....

    1 4 Отговор
    Запада.....в лицето на НАТО и ЕС......и всички останали.....защо ли останалите се мъчат да копират Запада....
  • 40 Не говори от името на народа

    0 4 Отговор

    До коментар #38 от "Атина Палада":

    Изборите показват че анти европейските партии...БСП и Възраждане са в дълбока изолирана и бетонирана опозиция.
  • 41 ЕС ни дава милиарди

    2 2 Отговор
    Губим ги от ...простотия.....май ние сме единствената държава в ЕС, която още не е получила вторият транш от фонда за възстановяване....Коло 2,5 милиарда ЕВРА.
  • 42 Чърчил пияницата

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Все едно":

    Само дето ингилизите 200 000 000 000 000 $ от Индия за времето ма колкниалното робство !!!
  • 43 Чърчил пияницата

    4 0 Отговор
    Само дето ингилизите ГУШНАХА 200 000 000 000 000 $ от Индия за времето ма колкниалното робство !!!
  • 44 сноу

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гледам,,,още държави искат в ЕС":

    А-а ..че то като гледам стадото на дядо вуте как кротко се реди за стрижба,явно акъла на желаещите не е повече..

    Коментиран от #45

  • 45 Що "стадото"

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "сноу":

    Не се реди пред....Путин....
  • 46 Анджо

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "историческа справка..":

    А с русия как завършихме
  • 47 Анджо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Кой гладува, Българина винаги намират начин да изкара за хляба. Сега ако бяхме останали в блока на русия щяхме да сме още по зле. Защо СИВ се разпадна, защото те сами си го направиха, никой не им е виновен.