Last news in Fakti

29 Април, 2024 17:35 2 187 21

Защо Рафах е толкова важен за Израел

  • ивицата газа-
  • рафах-
  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • палестина

Защо този град е толкова важен за израелската армия? И ще бъде ли опазено цивилното население?

Защо Рафах е толкова важен за Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От началото на февруари Израел обсъжда възможна военна офанзива срещу Рафах в южната част на ивицата Газа. Според съобщения в израелските медии подготовката за такава операция е приключила още през миналата седмица и сега се чака само одобрението на израелското правителство. Министър-председателят Бенямин Нетаняху изрази мнение, че офанзивата може да започне "до няколко дни". В израелската армия предполагат, че за операцията ще са необходими около шест седмици "непрекъснати бойни действия".

Експерти по сигурността обаче не смятат, че през следващите няколко дни действително ще се стигне до настъплението в Рафах и припомнят, че в момента съседен Египет се опитва да постигне ново споразумение между Израел и Хамас за заложниците. Надеждата е, че това ще предотврати или поне ще забави новата офанзива.

Каква е актуалната ситуация в Рафах?

Днес над 80% от населението на ивицата Газа са бежанци - при голяма част от тях става дума за т.нар. вътрешни бежанци. 1,4 милиона души от общо 2,3 милиона жители са намерили убежище именно в Рафах, след като израелските сили превзеха северната част на ивицата Газа. Това превърна Рафах в най-населения град в ивицата Газа към момента.

Бежанските лагери в района на Рафах са препълнени, липсват храна, лекарства и питейна вода. От американската агенция за развитие USAID описват хуманитарната ситуация като изключително лоша. В южната част на ивицата Газа почти една четвърт от населението страда от катастрофална липса на храна. Особено засегнати са децата.

Защо Рафах е толкова важен за Израел?

Рафах се смята за последната голяма база на ислямистката терористична групировка Хамас, която извърши клане в Израел на 7 октомври миналата година и отвлече 240 души от Израел в ивицата Газа като заложници.

Израел предполага, че до четири от някогашните 24 бригади на Хамас все още се крият в Рафах или в тунели в града. Оттук погледнато операцията в Рафах е решителна стъпка към ликвидирането на организацията.

След седем месеца война с Израел бойната мощ на Хамас е отслабена, но терористичната групировка не е победена във военно отношение. Въпреки че броят на ракетните нападения срещу Израел рязко намаля, организацията все още разполага с много ракети и дронове. Наблюдатели предполагат, че до момента Израел е унищожил 70% до 80% от оръжейния арсенал на Хамас.

Как Израел смята да защити цивилното население в Рафах?

Израелската армия обяви през миналата седмица, че подготовката за евакуация на цивилното население от Рафах е приключила. Израелското министерство на отбраната е набавило около 40 000 палатки за цивилното население от Рафах. Асошиейтед прес публикува снимки на първия голям палатков град западно от Хан Юнис. Не е ясно къде ще бъдат изградени други такива.

Междувременно САЩ привършват временното пристанище в северната част на ивицата Газа, което трябва да улесни значително доставките за цивилното население. Очакванията са то да започне да функционира до началото на месец май.

Създаването на функционираща инфраструктура за стотици хиляди вътрешно разселени лица обаче изисква координирани усилия на повече участници. Този процес, включващ хуманитарни организации, агенции на ООН и държави донори, може да отнеме още няколко седмици. Сега по-голямата част от помощта достига до лагерите през граничния пункт Рафах.

Реакции от чужбина

В случай на израелска военна офанзива Египет се опасява, че много бежанци от граничния град Рафах могат да тръгнат към Синайския полуостров. Във връзка с това Кайро заплаши Израел с анулиране на мирния договор.

Израелските плановете за военна операция в Рафах бяха разкритикувани и от най-важния съюзник на Израел - САЩ. Още през февруари президентът Джо Байдън призова премиера Нетаняху Израел да не започва офанзивата без надежден план за защита на цивилното население. А преди седмица държавният секретар Антъни Блинкен заяви: "Не можем да подкрепим голяма военна операция в Рафах".

Автор: Андреас Нол


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    13 11 Отговор
    Израел прави етническо прочистване на палестинците ,защото се нуждае от разширяване на територията си за сметка на живеещите в Газа .Никакво цивилни население няма да остане .То ще бъде или избито,или "евакуирано" както е модерно да се казва напоследък.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Лумпен

    7 7 Отговор
    У Б И Й Ц И !
    Н А Д Е Ц А ,....!

    Коментиран от #5

  • 3 Защото

    5 4 Отговор
    Израел иска да строи канал , конкуриращ суецкия канал

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хммм

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Християни събудете се":

    Иди се прегледай при психиатър. Определено имаш проблеми. И ако си християнин няма да вярваш на лъжливит евреи какво ти говорят. Вярвай на християните в Израел и Газа. Нека те ти разкажат как евреите разрушават християнските храмове, и колко християни пострадаха от нападенията на Израел.

    Коментиран от #12

  • 9 Хммм

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Нищо не оправдава жестокостта на Израел. Просто е нечовешки това което правят. Във Франция също имаще няколко терористични акта, но французите не са постъпвали така. За мен Израел е синоним на злото. Мордор.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.