Last news in Fakti

25 Април, 2024 04:56 977 7

Клаудия Шейнбаум увеличава преднината си в надпреварата за президентския пост в Мексико

  • мексико-
  • президент-
  • клаудия шейнбаум

Това сочи проучване, проведено между 10 и 13 април с участието на 1 600 мексиканци

Бившият кмет на столицата Мексико и кандидат за президент на управляващата партия Клаудия Шейнбаум увеличи преднината си пред останалите кандидати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на проучване, публикувано днес.

Изследването е проведено между 10 и 13 април и в него са взели участие 1 600 мексиканци. То е изготвено от института “Митофски тенденсиас” за вестник “Економиста”.

Според проучването Шейнбаум, която представлява лявото Национално движение за обновление (МОРЕНА), получава 51,4% подкрепа.

Съперничката с най-близък резултат Сошитъл Галвес, която е кандидатка от трипартийна опозиционна коалиция, събра 26,7% от гласовете.

Третият кандидат от по-малкото опозиционно Гражданско движение Хорхе Алварес Майнес получава 9,3% подкрепа.

12,6% от запитаните не са избрали фаворит за изборите. Преднината на Шейнбаум пред Галвес се е увеличила в сравнение с миналия месец, когато тя имаше 50,5%, Галвес - 28,8%, а Алварес Mайнес - 4,8 на сто.

Мексиканците ще изберат наследник на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, чийто мандат по закон е ограничен до шест години, както и новите титуляри на десетки други длъжности.

Проучването показа също, че 51% от анкетираните смятат, че в този момент за Мексико би било най-добре управляващата партия МОРЕНА да остане на власт.

Ако спечели изборите на 2 юни, Шейнбаум ще бъде първата жена президент на страната и ще остане на поста до 2030 година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    3 0 Отговор
    С тази фамилия се обзалагам, че е еврвйка...

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Мдда

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    Дано съперничката й спечели! Долу евреите!

    Коментиран от #4

  • 3 дерач на тюлени

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    Позна отвсякъде! Ето малко подробности: Клаудия Шейнбаум е от еврейски произход, ПРИ ТОВА БЪЛГАРСКИ! Родителите на майка й емигрират от България през 40-те на 20 в., за да избягат от холокоста. Родителите на баща й емигрират от Литва през 1920. И двете фамилии са 100% еврейски. 2007 тя, заедно с екип международни учени печели Нобеловата награда за работата си по климатичните промени!?! През 2018 дори е в класацията на ВВС за "100-те най-влиятелни и вдъхновяващи жени в света".

    Коментиран от #5, #6

  • 4 член на бхк и лгбт+

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мдда":

    Долу-горе, кервана си върви, цуценцата-пудели си лаят..
  • 5 Воци

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "дерач на тюлени":

    Мани другото ами партията й се казва Sigamos Haciendo Historia демек Нека продължим да творим история. В първият момент в бързината първата дума ми прозвуча като оня етнос нашенския хахахаха и си викам ква е тая партия брееее хахахаха
  • 6 тути Перуно

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "дерач на тюлени":

    И сега втора българка президент на чужда държава - така ли? След Дилма Русев сега и тая бабуля. Баххх маааааам0
  • 7 Викуля

    0 0 Отговор
    🍓 Г­­о­­р­е­щ­и­ ­м­о­м­­­и­­­ч­­е­­­т­а­­­ ­­в­­­и ­­­о­­­ч­­­а­­к­­­в­­­а­­­т 👉 ­­­𝗡­­𝗨­­𝟮­­­𝟭­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Новини по държави: