Last news in Fakti

23 Април, 2024 05:01 15 412 51

Пендаровски: ЕС спасява образа на България с вписването на българите в конституцията ни

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • конституция

Всички други искания на София бяха отхвърлени, заяви президентът на РСМ Стево Пендаровски

Пендаровски: ЕС спасява образа на България с вписването на българите в конституцията ни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония, включено като условие в преговорната рамка на страната за членство в ЕС е станало, за да бъде спасен образа на България, след като ЕС е отхвърлила другите български искания, заяви в интервю за Канал 5 президентът на Северна Македония и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски, цитиран от БТА.

„От многото нелогични български искания, свързани с идентичността, езика, окупация-администрация, остана само това за вписване на българите в конституцията. Понеже Европа отхвърли всички искания на българите, Европа каза, „дайте направете поне това (вписването на българите в основния закон), когато вече имате такава конституция”. Когато правиш компромис .... отхвърляш им ревизия на историята, отхвърляш, че македонският е диалект на българския език и че сме били българи до 44 г., тогава какво остава? Това беше, за да се спаси образа на българската преговаряща страна. Ако вече имаш седем и добавиш още шест части от народи, това не е никаква стратегическа опасност за Северна Македония”, заяви Пендаровски.

Според него, въпреки, че ВМРО-ДПМЕ разговаря по различен начин с чуждестранните дипломати и със своя електорат, ако партията направи следващото правителство в Северна Македония, промени в конституцията няма да бъдат гласувани, защото трудно биха могли да обяснят, след години изявления, че с преговорната рамка се цели българизация на страната, това е било само изборна тактика.

Пендаровски отново цитира кандидата за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, че „историята не е условие за започване на преговорите” с ЕС, поясни, че в преговорната рамка освен Договора за приятелство и добросъседство присъстват и Договорът от Преспа с Гърция и Охридския рамков договор, и единственото условия в нея е българите да бъдат вписани в конституцията на страната.

„Ако приемем промените в конституцията и България въобще ни постави вето по време на преговорите, то няма да е заради историята. Ако не ни искат там (в ЕС), ще намерят друго. Чули ли сте някоя историческа комисия по света да има напредък? Намерете един европейски политик, който да е казал, че ако историческата комисия не се споразумее и не решим историческия спор трябва за забравим за Европа”, каза Пендаровски.

Попитан за изявлението си, че Гоце Делчев е бил българин, който се е борил за независима Македония, Пендаровски заяви, че „тази позиция за Гоце Делчев е единствена възможна и най-близка до историческата истина”.

„Не казвам как се е чувствал, а как се е декларирал във време, когато не е имало македонска държава. Но факт ли е за какво се е борел? Няма исторически данни Гоце Делчев да се е борил за Санстефанска България или за присъединяването на Македония към България, а се е декларирал, така, както пише в документите. От къде е взимал заплата като учител”, заяви Пендаровски.

Според него в съвместната историческа комисия не е имало напредък, защото „освен един-двама историци от българската страна” всички са се държали не като историци, а като политици, за да „се харесат на българските политици”.

„Те искат да открием тъмните петна в нашата история, защото била комунистическа, а те бяха най- твърдият комунизъм в тогавашна Европа, след Източна Германия, Румъния и Албания. Кой на кого чете лекции?”, попита Пендаровски.

Обръщението „къде си, любов (любави)”, към Бойко Борисов, което в предизборната кампания в Северна Македония беше използвано във видеоклипове на ВМРО-ДПМНЕ срещу Пендаровски, той нарече пропаганда, обяснявайки как е искал да се обърне към Борисов, по време на среща в Сараево с рефрена на футболните фенове „юнаци”, но понеже видял, че до него стои премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и с „лошия си български” произнесъл "къде си, хубави", а пропагандата го извъртяла на „любави”.

Пендаровски разказа и за срещата си с българския президент Румен Радев, по време на инаугурацията му през 2019 г. Тогава Радев беше първият президент, с когото Пендаровски се срещна в резиденцията на президента на Северна Македония Вила „Водно”. Според разказа му, в кратката 20 минутна среща, която по традиция минава куртоазно, за негова изненада Радев е „започнал с жестока критика за неизпълнението на договора с България”. Посочил е, че той трябва да бъде изпълняван така, както Северна Македония изпълнява договора с Гърция, а Пендаровски е пояснил, че докато договорът от Преспа е международен, този с България е двустранен.

„Още тогава ми стана ясно, че той ще е основният генератор на спънките пред нас”, посочи Пендаровски.

В интервюто си той посочи, че със забавянето на членството си в ЕС Северна Македония пропуска възможностите за усвояване на средства от различни европейски фондове, а по повод очакваните резултати от изборите, които ще се проведат в сряда заяви, че „първият изборен тур за президент е само загрявка за втория тур, когато ще се реши окончателно”, кой ще бъде президент на страната в следващите години.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Козяков

    138 6 Отговор
    Омразата към България е вкоренена у македонците в продължение на няколко поколения.

    Коментиран от #20

  • 3 Времето ви изтече Пендаровски и сие

    129 9 Отговор
    Виждат че краят им идва и лаят ли лаят посърбените българи в Македония . За еврофондовете да не се притесняват про- български политици ще ги усвояват .А сръбските мекерета куфарите и в Сърбия .Македония винаги е била българска а не сръбска , не гръцка .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БАРС

    119 4 Отговор
    ТОЯ КАКВО СЕ ПЕНИ,ИМАМ ПРИЯТЕЛИ СЪРБИ ЕДИНИЯТ Е НА 52 ГОД. ДРУГИЯТ НА 33 ТА ГИ ПИТАМ КАКЪВ НАРОД СА МАКЕДОНЦИТЕ ТА ДИРЕКТНО МИ ОТГОВОРИХА ТА БУГАРИ КАКВИ ДА СА.ЧЕСТНО ВИ КАЗВАМ.А МАКЕДОНЦИТЕ МИ КАЗВАТ ЧЕ НИЕ ГОВОРИМ МАКЕДОНСКИ .ВСИЧКО НАЙ СТАРО Е МАКЕДОНСКО И ПИШЕМ НА МАКЕДОНСКИ .ТАКА ГИ УЧАТ В УЧИЛИЩЕ ,ЧЕ СМЕ ЛОШИ ХОРА ДАЖЕ И ДА НИ МРАЗЯТ.НАШИТЕ ДА СЕ РАЗРОВЯТ МАЛКО В ТЕХНИТЕ УЧЕБНИЦИ ТА ДА ВИДЯТ КАКВО ПИШАТ ЗА НАС И НИКАКВО ЕС ДОКАТО НЕ СЕ ИЗВИНЯТ ПРЕД ЦЯЛА ЕВРОПА ЗА ТОВА ЧЕ СА ЛЪГАЛИ ЧЕ НЕ СА БЪЛгари и ЧЕ ТЕРИТОРИЯТА НЕ Е БЪЛГАРСКА
  • 7 Кирил

    8 53 Отговор
    Всичко е Абсолютно вярно.
  • 8 Шо е маке

    54 6 Отговор
    Се е лай......
  • 9 Македонците

    104 3 Отговор
    за 100г се превърнаха в еничари. Вместо да застанат редом до най-близкият си род, ще се превърнат в албански халифат.
    За тоя и подобните му глупци, както и нашите, който не разбира миналото си ще го повтори. А кой повтаря едни и същи грешки, сещайте се...

    Коментиран от #13

  • 10 Българин

    79 2 Отговор
    Ше чЕкате макета, ше чЕкате дълго още... докато ви дойде акълЯ в кухите гъдулки...
  • 11 педерovsки

    26 2 Отговор
    па ти немой са спаси
  • 12 Сърбоманите ще затрият нашата област Мак

    38 1 Отговор
    Признава си, че ни спасяват. А това значи, че умишлено ни вредят!
  • 13 Не е най-близкият! 🧐

    45 4 Отговор

    До коментар #9 от "Македонците":

    Ние сме един народ!

    Коментиран от #21

  • 14 редник

    46 1 Отговор
    /... че със забавянето на членството си в ЕС Северна Македония пропуска възможностите за усвояване на средства от различни европейски фондове.../

    Мда-а, парите от ЕС са целта - та може и да впишат българите...
  • 15 ТтТ

    44 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилистик":

    Не само това, а и че са сърбомани!
    Нашите русофили-комунисти са най-голямото зло в бг историята!
  • 16 Гост

    29 1 Отговор
    Здават се избори и плюнките започнаха...
  • 17 Герги

    49 1 Отговор
    Не съм прочел документи че България се отказва от другите искания към РСМ а само да се впишат българите но....започва предизборна борба и всичко е позволено..
  • 18 Грогу

    49 2 Отговор
    Аз доколкото разбрах, да се запишат българите в конституцията, остава като единствено условие , само за да започнат преговорите за членнство в ЕС....не съм чул да е отпаднало изпълнението на Договора за добросъседство , който ще се отваря точка след точка при самите преговори , което всъщност твърди Пендаровски ...или аз съм пропуснал отпадането на Дотора или Пендаровски говори неистини на избирателите си и ги вкарва в заблуждение
  • 19 Един

    47 3 Отговор
    Няма проблеми господа макета. Плюйте на воля по нас. Само че ЕС през крив макарон ще го гледате. Ние не искаме много, само да признаете истината. Никой не Ви ще злобното племе и скапаната територия. Гледайте отстрани и ц-кайте с език.
  • 20 стоян

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Козяков":

    До 2 ком - пропуснал си една дума - омразата е вкоренена от кумунистите на македонците към българите
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    40 1 Отговор

    До коментар #21 от "Скопие":

    На 18 Октомври 1943 г. започват англо-американските бомбардировки на Скопие....Защото е български град, а не е окупиран от българската армия, както ви лъжат югоносталгиците. Окупираните градове англо-американците не ги бомбардират, справка: Прага, Париж, Варшава, Амстердам, Брюксел и др. След като Германия изтърбушва държавната банка на Югославия, знаеш ли по какъв курс си обменяте за ЛЕВОВЕ "хартийките" ??? Вие, без нас умирахте от глад, буквално...

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вашите "спасители"

    15 1 Отговор
    По оста белград-кремлЯ ще ви доспасят
  • 30 Чудя се

    35 1 Отговор
    Кога ли нашите македонски братя ще спрат да крадат де що видят българско и родно. Спрете се бе, хора! Никой не иска нищо ваше, но не пипайте чуждото. Това вашето е клептомания, бе.
  • 31 И тоя

    13 0 Отговор
    Е същия ШАРЛАТАНИН като нашите. Прави каквото му кажат от Посолствата.
  • 32 Бай

    4 1 Отговор
    Да лапа македонската надениза и да се потапя
  • 33 К...УРЧО

    3 0 Отговор
    АБЕ АЛАНКООЛУ УМРЯЛО КУЧЕ СПАСЯВА ЛИ СА ТЕЗ СТАТИИ ГИ ПИШАТ САМО МАЙТАПЧИИ
  • 34 Гражданин

    14 2 Отговор
    Никой не бива да забравя, че Република Македония е създадена от Комунистическия интернационал и е предадена за разпореждане на Титова Югославия, с "безценната" предателска помощ на Георги Димитров и Българската комунистическа партия!

    Коментиран от #41

  • 35 Пендаровски

    8 1 Отговор
    Да са ти казали скоро, че си голям б.оклук?!
  • 36 Перо

    4 1 Отговор
    Македонисткият президент няма какво да се върти и суче, иска да угоди на македонистите за гласове! Всичките 7 кандидат-президенти имат един противник, анти-българизма! Изборите стигнаха до нивото партизани срещу четници! Нас не ни интересува, дали ще вкарат и ганайци в Конституцията, в опит да омаловажат вписването на живототворния народ. Искаме да изпълнят задълженията си по договора с ЕС! Това ще повлече историята и езика по линия на правата на човека! Хората имат спомени от близките! УДБашите ще гризнат дръвцето!
  • 37 Перо

    10 1 Отговор
    Защо БГ не предяви претенции и заведе дело в международния съд за геноцид от РСМ? Има избити 30,000 българи, само заради самоопределянето си и 180,000 вкарани в затвора за времето от 1944 г. до сега! Там нищо не се е променило от Титово време!

    Коментиран от #43

  • 38 Авиаторъ

    2 0 Отговор
    Всичко написано тук за македонците е вярно - и за присвоената история, за предателството на комунистите, за удбашкото препрограмиране, за сегашната анти-българска истерия и всичко останало. Обаче този влак замина. С повече натиск и грубост ще постигнем само увеличение на анти-българизма. Националното чувство е основано на самоопределение и провала на русия с Украйна би трябвало да ни научи да не повтаряме техните грешки. Единственият изход е да градим добросъседски отношения и да завещаем на бъдните поколения да изчистят лъжите от общата ни история и произход. Всичко друго е провал, омраза и слугуване на интересите на тези, които искат разделени и враждебни Балкани. Доста сме им угаждали, да вървят по дяволите зад Урал!

    Коментиран от #39

  • 39 Каруцар

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Авиаторъ":

    Не става със загърбване на проблема. Това не е решение. Решението е гръцката политика. Настояваш на твоето и не се потдаваш на чужд натиск. Но за това трябва воля, чест, достойнство , изправен гръб. За съжаление тези качества липсват у нашите политици. У всички до един.

    Коментиран от #40

  • 40 Авиаторъ

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Каруцар":

    Напълно съм съгласен, че не трябва да се загърби проблема. Просто мисля, че сме изпуснали влака с това поколение. Гърция действаше навреме и ние останахме последни да спираме Македония за началото на преговорите. Колкото и да държим на своето от тук нататък, ще постигнем само повече омраза. След 20-ина години ще имаме възможност нещо да променим, ако сега им съдействаме. Българската външна политика няма толкова много приоритети, че да забравим да си оправим отношенията с комшиите след 2 десетилетия. Търпението е силно оръжие, ако целите се преследват последователно.
  • 41 като кажеш А кажи и Б

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гражданин":

    и също така почти понсъщото време комунистите създават и украйна … а сега виж какво им се върна така че не са има за цел да ни/си вкарват таралеж в гащите но са го използвали това атлантиците за коз…
  • 42 Прост тулуп от банки

    0 0 Отговор
    Айде ПЕНДЕЛовски бегай
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Лондон

    1 0 Отговор
    Пендар , не се напъвай много , може да те удари херния!!!
  • 45 СтеВчо

    1 0 Отговор
    е един класически двуличник. В крайна сметка обаче, в наша полза е, че ще бъде заместен от една националистическа бабка и сега на радетелите за членството на РСМ в ЕС ще им стане ясен истинският облик на измислената нация, изпълнена с омраза срещу България.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 пфф

    1 0 Отговор
    Добре че ти изтече мандата и повече няма да те виждаме!
  • 49 канас ювиги

    0 0 Отговор
    СКОПСКИЯ ПЕ– л ПАК СЕ Е НАДРУСАЛ ОТ ТРАВАТА НА ЗЕМЕДЕЛЕЦА ЗАЙКО БАЙКО ??? ДА ГО ПРАЩТАТ ПРИ БАЙ - ДЪН В НАРКО КОМУНА !!! ПРОЛЕТ Е ЗАВАЛЯ ДЪЖД И СЕ ПОКАЗАХА ОНИЯ СПЕЦИАЛНИТЕ ГЪБИ СПЕЦИАЛИТЕТА НА МАКЕДОНИСТИТЕ !!! НЕ ПРИЯЖДАИТЕ САВЕТВАТ ДЕАТОЛОЗИТЕ
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: