Last news in Fakti

18 Април, 2024 09:26 4 520 43

Адвокат Петър Славов пред ФАКТИ: Ако Радев не подпише смяната на двама министри, Главчев може да подаде оставка

  • петър-
  • славов-
  • служебно правителство-
  • оставка-
  • главчев-
  • радев-
  • кабинет-
  • вот на недоверие-
  • бсп

Вот на недоверие противоречи както на замисъла на назначаването на служебно правителство, така и на практиката на Конституционния съд, казва юристът

Адвокат Петър Славов пред ФАКТИ: Ако Радев не подпише смяната на двама министри, Главчев може да подаде оставка - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дал съм своите предложения за издаване на указ. Сега на ход е президентът Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев и добави, че предложенията са изцяло негови. В същото време опозицията в парламента заговори за вот на недоверие към кабинета „Главчев“. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ говори адвокат Петър Славов.

- Г-н Славов, каква я мислехме, а каква я свършихме с промените в Конституцията. Кой кой е в днешната политическа игра…
- Всъщност, много практикуващи юристи предупреждавахме сегашните депутати за това, докъде ще ни доведат промените в Конституцията, които набързо и без адекватно обществено и експертно обсъждане изгласуваха в края на миналата година.

Предупрежденията не само не бяха чути, но имам чувството, че някои промени бяха направени напук въпреки очевидните проблеми, които залагаха

- в това число и промяната в процедурата по конституиране на служебно правителство от президента, при която той (заради враждата му със същите тези, които ни призоваваха преди три години да гласуваме за втория мандат на Радев), бе ограничен да избира бъдещия министър-председател от списък, от който част от хората имаха изначална несъвместимост. Така се наложи ударно да се променя законът, за да може председателят на Сметната палата все пак да бъде избран за служебен премиер. Вероятно проблемите дойдоха до голяма степен и от това, че за много депутати промените в основния закон бяха част от някаква си тяхна политическа игра, което е не просто жалко - то е и конституционно недопустимо!

- Служебен кабинет, но под партийна диктовка. Това виждаме. Това е новост, нали?
- И за това бяха отправяни редица предупреждения при промените в Конституцията - а именно, че повечето длъжности, измежду които президентът трябва да избере бъдещия служебен премиер, са или в условия на несъвместимост, или с ярка политическа обвързаност в миналото… Но кой да слуша?!

Сега е очевидно, че подобна "новост" е откровено опасна за провеждането на честни и свободни избори и подкопава доверието в държавността и демокрацията.

Най-лошото е, че проблемите с всеки изминат ден не само че не се разрешават, но се трупат нови и нови.

- Вот на недоверие към служебно правителство. Това също е нещо ново. Може ли да се случи изобщо, след като кабинетът „Главчев“ е назначен, а не избран…
- Още при полагането на клетва пред отиващото си Народно събрание (а не както обичайно тя се полага от служебното правителство - пред президента) за мен бе ясно, че това ще има своите негативни последици. Най-малкото защото се размива отговорността за този кабинет и както виждаме сега никой не желае да носи тази отговорност?! Към това се добавя и внесеният вече проект на решение за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет - нещо, което противоречи както на замисъла на назначаването на служебното правителство от държа вния глава като политически необвързано с участващите в изборите политически партии, така и на практиката на Конституционния съд.

- Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че вотът на недоверие ще бъде внесен само ако президентът не смени служебния премиер Димитър Главчев. Искаме и смяна на премиера… Може ли да се случи… Или това е просто политически ход на опозицията…
- Всъщност на 17 април вече е внесен проект за решение за вот на недоверие към кабинета "Главчев" и сега големият въпрос е дали стремежът към политическа изява и дивиденти ще доведе парламентарните партии до гласуването на едно откровено противоконституционно решение, каквито обаче нерядко сме виждали да се гласуват в предизборна обстановка..

- Ако в петък президентът Радев на подпише промените в кабинета „Главчев“, какво следва, какво ще стане…
- Ако президентът приеме предложенията на Димитър Главчев за смяна на двамата (засега) министри и издаде указ за тяхното освобождаване и назначаване на техните приемници, то ще имаме и персонална промяна в състава на служебния кабинет.

При отказ, съответно сегашните титуляри на длъжността ще трябва да продължат да я изпълняват.

Разбира се, при втория вариант служебният премиер може да предложи други смени, ако прецени, че блокирането на исканите от него промени застрашават работата на правителството. Също така е възможно и да подаде оставката си пред президента, което би довело и до оставка на цялото служебно правителство.

- Според решение №20 от 1992 г. на Конституционния съд е посочено, че служебен кабинет не е обект на парламентарен контрол, който цели реализирането на политическа отговорност. Изобщо ясно ли е кой в момента носи отговорност за работата на служебния кабинет?
- Точно така - в това решение на КС подробно се анализират правомощията и отговорностите на едно служебно правителство. В това число и недопустимостта да му се гласува вот на недоверие от парламента и е хубаво депутатите добре да си го прочетат преди да гласуват внесения проект на решение за вот на недоверие към служебното правителство. Отсега обаче е ясно, че никой не желае и няма да понесе отговорност за действията на служебния кабинет, а отговорността ще се прехвърля между президента, служебния премиер и парламентарните партии, пред които кабинетът положи клетва. Едно обаче е сигурно - потърпевши ще са българските граждани, които е много вероятно на 9 юни да дадат своя наказателен вот срещу политиците, отговорни за недомислиците в конституционните промени!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    49 6 Отговор
    Да подава оставка, да не чака!

    Коментиран от #14, #19

  • 2 Въпрос

    16 24 Отговор
    Някой съмнява ли се, че Радев няма да подпише? Козяк дали не е минал и вече опънал ушите?
  • 3 Мъдрият

    40 8 Отговор
    Сега резидента ще покаже "колко струва"! И дали наистина е "мъжко момче" или не!

    Правилното е да НЕ подписва!

    Но ще го видим дали ще има смелостта и доблестта да го направи!

    Коментиран от #22

  • 4 Истината:

    58 6 Отговор
    "Благодарение" на ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС бочко, кирчо, кокорчо, гномчо, мравоядчо и свинчо не само, че сме най-бедната държава в Света,
    А вече имаме и Конституционна Катастрофа!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХиХи

    31 6 Отговор
    Оставка дай оставка дай
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1020

    43 2 Отговор
    Служебното правителство е за да прави избори. Ако падне (дали поради вот на недоверие или поради оставка на министър-председателя) при вече насрочени избори (дори 2 в 1), какво се случва? ППДБ са бузем.ци, но да не забравяме, че те дойдоха в политиката, защото ББ и компания бяха станали непоносими. Да не забравяме също, че мазаляка с конституцията е по предложение на ХрИванов, но се прие с вдигнатите ръчички на герб и дпс. Те охотно подкрепиха всичко това. Така че вината за съсипанната държава в последните поне 15 години е на едни мут ри и на една етническо-оли гархична групировка.

    Коментиран от #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Самуил

    7 25 Отговор
    Главчев,като достоен човек,няма да стане подлога на Галка.

    Коментиран от #42

  • 12 Оставка

    32 5 Отговор
    на Герберския Главанак !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Импийчмънт

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    за продажника не оставка а раирано костюмче!
  • 15 Иван Дочев

    35 6 Отговор
    След вчерашния опус на главестия Главчо, Радев, ако има капка достойнство, трябва да го уволни на секундата!
  • 16 юрист

    40 2 Отговор
    Промените в конституцията бяха извършени от крайно неподготвени правно дребни хорица, с ниска правна и обща култура- Хр. Иванов, Безнадежда Йорданова, стрелочника Атанасов, баба Цона и останалите неграмотници и некадърници.
  • 17 КОЗЯК ГЕРБ ДПС СДС ПП ДБ

    29 4 Отговор
    Ей горепосочените,
    Конституция се прави с народно допитване и ВНС. А ние с Ристю Гребеца, БОКО Поженкаря и ШИШИ с Онова Вишу.

    Коментиран от #30

  • 18 Майора

    11 6 Отговор
    Уважаеми коментатори има решение 20/1992 годинс на КС , съгласно което вот на недоверие на служебен кабинет не се иска! Няма смисъл от никакви коментари!

    Коментиран от #23, #28

  • 19 ГЕРБЕР

    6 17 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    БАЦЕ И ГЕРБ ЧЕ СПЕЧЕЛИМ ИЗБОРИТЕ
  • 20 Сапунов

    22 0 Отговор
    Промените трябваше да бъдат консултирани от видни прависти-професори, а не от разни секретарки и кафеджийски адвокати, или "адвокати" без трудов стаж. Срам и позор! Създадоха криза в държавата и сега се правят на умрели лисици
  • 21 нннн

    24 2 Отговор
    Президентът ще подпише... ама друг път. Щом Конституционният съд от пет месеца мисли, куци и сакати ли са куците и сакати поправки на Пинокио, президентът има да мисли мнооого дълго.
  • 22 Цицоманов

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мъдрият":

    Че до сега не се ли нагледахме и вече на еуроатлантическите глупотевини и на президента !
    То не бяха тримория, то не бяха мънкания по референдумите дето трябваше да насрочи, тъй като депутатите от глупост гласуваха обратното на това което искаха, та и сега ще подпише още в петък с думите, че отговорността не била негова! Не е твоя ама го набиваш на целия останал народ!
  • 23 има смисъл

    18 1 Отговор

    До коментар #18 от "Майора":

    Това решение е писано при друг конституционен ред, когато по време на служебно правителство нямаше парламент.Има смисъл от дебат, спорен е въпросът дали може да се иска оставка на такъв служебен кабинет като сегашния.По-скоро да, защото това служебно правителство се закле пред парламента, има действащо Народно събрание, има парламентарен контрол, самото служжебно правителство е пълно с партийни лица и т. н.
  • 24 Чичката

    12 1 Отговор
    Решение №20 от 1992 г. на Конституционния съд е относимо към служебна правителство назначено от Президентина. С промените от 2023 г. правните "гении" на ПП-ДБ измъдриха: Президентът - назначава, но се заклеват пред НС и важат правилата за нормален МС...Е, що да нямама вот !? Ще е щур конституционен купон, ако не подпише Указа..
  • 25 Боклуците на Боклука

    14 0 Отговор
    А дано...
  • 26 Бездарници

    13 2 Отговор
    Главчо показа че е главоч,. да подава оставка и НХ!
  • 27 Ами

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "1020":

    пак гласувай за продажниците от ппдб,за да получиш на куп и Буци/Буда и тлъстият феномен!
  • 28 Мии

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Майора":

    то и промени на конституцията се прави от Велико народно събрание, ноо ...
  • 29 Мнение

    7 1 Отговор
    ДА ПОДАВА Оставка.
  • 30 Tётя Myтpoфaнoвa

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "КОЗЯК ГЕРБ ДПС СДС ПП ДБ":

    Молодец ! Так держать !
  • 31 Винкело

    1 0 Отговор
    А така! И тъ нъ...
  • 32 бай Иван

    9 0 Отговор
    Само вижте просто и.и .ио.тите "конституционалисти" какви каши забъркаха с невнятните си политически хрумвания . за промени в конституцията . Абе де го оня юридически гении конституционалист и съдебен реформатор Христо Мравояда да каже нещо ? Аставил е невнятният Киро ,Лена Мустаката да сипят по "телевизора" някакви опорки .Даже оня гнома с големите честни очи и той се спихна нещо.
  • 33 Много Хубававо!

    3 0 Отговор
    Много Хубававо! Да Заповяда!
  • 34 Демократ

    2 6 Отговор
    Напълно възможно е тази непреодолима политическа криза да се случва по план, защото съвпада с войната на Русия срещу Украйна по време. Плановете на КГБ са много опасни, защото са с тежки удари в бъдеще, а в България обслужващия Кремъл персонал е навсякъде във властта и пречи на всякакво демократично и нормално развитие. Путин се бори срещу демократичния свят, както и нашите управляващи. Борисов много бързо му построи руския поток, за да започне войната срещу Украйна и от 2022 г. досега 3 години България е без редовно управление. Не може да е случайно. Конституционните промени бяха набързо извършени от ГЕРБ и ДПС, официалните КГБ партии от видни евроатлантици. Президентът Румен Решетников също е куче на кремълска каишка. Конституцията е осакатена точно в раздел избори изглежда нарочно в стил клан-недоклан . Бързо без правна основа влиза в сила защото Конституционния съд не се е произнесъл по важни въпроси, правителството е на ГЕРБ,то обслужва Кремъл, бързи избори, пълна политическа какафония, която съвпада по време с посещението в Кремъл на копейките от Възраждане за инструктаж, новата явна пропутинска партия, от 15 до 17 февруари, а кризата започна на 8.03 без никаква обоснована причина. България е в най-тежкото положение от 15 години, защото има опасност прокремълските сили да я хвърлят отново в лапите на болшевиките. Тях никога не ги е интересувал народа и държавата, за тях важно е било да държат парите, властта и контрола.

    Коментиран от #40

  • 35 Да бе да

    6 0 Отговор
    Може, ако тиквата му разреши!
  • 36 А ДАНО

    6 0 Отговор
    НО НАДА ЛИ. ЗАПЛАХИ МАНИПУЛАЦИИ НЕЩО ДРУГО. ДРУГИ КОМАНДВАТ ПАРАДА НА ГЛАВЧОФ. ПЪЛНА ПОРНОТАТИВКА. ПЪЛНО УСИР@@.НЕ.
    И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ.
  • 37 Нафталинка

    3 1 Отговор
    И като подаде оставка главчев какво ще бъде заместен от следващото продажно говедо
  • 38 Перо

    7 0 Отговор
    Главчев под конституционни задължения на Президента какво разбира, сигурно безприкословно подчинение и изпълнение на всички желания, без въпроси ли?
  • 39 пенко

    4 0 Отговор
    Е ... И !?--- ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ ---Е - И !?!?!?!?!????
  • 40 Збаете ли

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Демократ":

    Ето така дявола е чел Евангелието!!!!!!!
  • 41 Ген. Гурко

    2 0 Отговор
    Аз ако съм на мястото на Радев сега ще го побъркам този тулуп Борисов, дето е нито ял лук нито мирисал. Безхарактерникът Главчев ще ми представя нови кандидати , докато се побърка и подаде оставка.
  • 42 Ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Самуил":

    Какво му е достойното на този мекушав нещастник с манталитет на слуга бе? Нито самоуважение, нито достойнство, нито дори елементарна лоялност към министрите си дето сам ги подбрал и след два дена не можел да ги понася вече. Нещастник!
  • 43 Само да добавя

    1 0 Отговор
    Ура! Най-добре!