Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Април, 2024 07:40 2 662 40

ISW: Русия хвърля мигранти и Африканския корпус в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • часов яр

Руските сили в момента се възползват от недостига на украински материали в резултат на липсата на американска помощ за сигурността, за да направят маргинален тактически напредък

ISW: Русия хвърля мигранти и Африканския корпус в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински официални лица продължават да предупреждават, че помощта за сигурността на САЩ е жизненоважна за способността на украинските сили да се защитават срещу настоящи и бъдещи руски настъпателни операции, които се очаква да започнат в края на пролетта и лятото. Ръководителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-лейтенант Кирило Буданов заяви, че украинските сили се готвят да отблъснат бъдеща руска голяма офанзива, очаквана в края на май или началото на юни, но отбеляза, че това ще бъде "катастрофално трудно" без западна военна помощ.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви на 14 април, че настоящата ситуация в Източна Украйна е "напрегната" и че руските сили съсредоточават усилията си западно от Бахмут в посока Часов Яр.

Умеров заяви, че украинските сили успешно използват съвременна технология срещу по-голямото количество личен състав на Русия. Говорителят подполковник Назар Волошин, заяви на 15 април, че украинските сили в направленията на Бахмут и Авдeевка могат да използват само един до пет артилерийски снаряда на всеки 10 артилерийски снаряда, които руските сили изстрелват, но украинската артилерия е по-точна от руската.

За това предупреждава базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

ISW продължава да оценява, че руските сили в момента се възползват от недостига на украински материали в резултат на липсата на американска помощ за сигурността, за да направят маргинален тактически напредък. Но бъдещи руски атаки може да успеят да постигнат по-значителни успехи, особено западно от Бахмут, ако САЩ продължават да отказват помощ за Украйна.

Високопоставен естонски военен служител описа засилените руски настъпателни фронтови операции и кампаниите за нанасяне на удари в дълбокия тил като предназначени да унижат както волята на Украйна да се бие, така и единството на Запада. Началникът на естонския генерален щаб генерал-майор Ено Мотс заяви в интервю, публикувано на 14 април, че опитите на руските сили да използват уязвимостите на фронтовата линия в целия театър - което Мотс описа като "тактика на амеба" - и руската ескалация на дълбоки удари отзад са тактика на изтощаване, в крайна сметка насочена към използване на текущия недостиг на материали на украинската армия, което е в съответствие с неотдавнашните наблюдения на ISW относно недостига на украинска противовъздушна отбрана, артилерия и човешка сила.

Мотс отбеляза, че Украйна се нуждае от значителни ресурси за отблъскване на руската агресия и реконструкция и че фрагментираното западно единство създава дилема, която прекъсва "плавния" навременен и последователен поток от доставки за Украйна, което в крайна сметка води до обратен ефект и намалява подкрепата за Украйна.

Мотс представя няколко важни наблюдения: пропуските на САЩ да предоставят навременна и последователна военна помощ на Украйна (която само САЩ могат да осигурят в мащаб) имат отрицателно въздействие върху международните партньори на Украйна в световен мащаб; недостигът принуждава Украйна да дава приоритет на зоните на фронта за сметка на други; и че постоянните руски информационни операции имат за цел да убедят западните политици, че Русия може и ще надживее западната военна помощ за Украйна.

Руските официални лица оправдаха иранските удари срещу Израел от 13 април, които лъжливо ги приравняват с израелския удар от 1 април, насочен към служители на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Дамаск. Руският постоянен представител в Организацията на обединените нации (ООН) Василий Небензя заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) на 14 април, че Иран е извършил ударите от 13 април в отговор на бездействието на СС на ООН след удара на Израел на 1 април срещу служители на КСИР. Небезня също твърди, че Израел непрекъснато бомбардира Сирия.

Небензя призова Израел "да се откаже от военните си действия в Близкия изток" и повтори руските призиви за прекратяване на огъня в Газа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия се противопоставя на ескалацията и подкрепя политическо и дипломатическо разрешаване на конфликтите в Близкия изток.

Руското правителство вероятно ще продължи да засилва информационните операции, предназначени да оправдаят пред международната общност ударите на Иран срещу Израел от 13 април.

Руски вътрешен източник твърди, че руски служители се готвят да преразпределят някои бивши елементи от групата "Вагнер", служещи в Африканския корпус, в Белгородска област. Вътрешният източник заяви на 15 април, че Кремъл смята, че генерал-лейтенантът на Главното управление на руското военно разузнаване (ГРУ) Андрей Аверянов не е спазил крайните срокове на Кремъл за разработване на контролирания от руското Министерство на отбраната (МО) Африкански корпус.

Вътрешен източник твърди, че руските власти се готвят да преместят неуточнени отряди на Африканския корпус от Африка в Белгородска област. Вътрешният източник намекна, че продължаващите усилия на "Вагнер" да набира персонал за своите дейности в Африка всъщност имат за цел да наемат персонал за разполагане в Белгородска област. Войниците на руския Африкански корпус се разположиха в Нигер на 12 април. Не е ясно дали ще прекрати напълно операциите си в Африка или само някои отряди ще се разположат в украинско-руската гранична зона.

Аверянов преди това участва в руската делегация, която се срещна с официални лица в Буркина Фасо, Нигер и Мали и изглеждаше силно ангажиран в усилията на руското правителство да включи групата "Вагнер".

Аверянов е командир на поделение 29155 на ГРУ, отговорен за опита за убийство на Сергей Скрипал през 2018 г. в Обединеното кралство и когото съвместно разследване на 60 Minutes, Der Spiegel и Insider наскоро замеси в несмъртоносна насочена енергия или атаки с акустично оръжие срещу персонал на правителството на САЩ в САЩ и в международен план.

Ръководителят на кримската окупационна администрация Сергей Аксьонов прие указ, ограничаващ мигрантския труд в окупиран Крим, подкопавайки усилията на Кремъл да смекчи недостига на работна ръка. Указът забранява на бизнеса да наема мигранти за 35 различни вида работни места. Сред тях са транспорт, селско стопанство и производство на храни, доставки на природни ресурси, комунални услуги, търговия (с изключение на търговия с моторни превозни средства и мотоциклети), култура и образование.

Указът не забранява на мигрантите да извършват строителни работи, което показва, че служителите на кримската окупация може да са в състояние законно да ги наемат за изграждане на укрепления, логистични маршрути или друга инфраструктура в подкрепа на военните усилия на Русия.

Аксьонов заяви, че неконтролираното присъствие на трудови мигранти в окупирания Крим и в Русия е "неприемливо" и че кримските окупационни правоприлагащи органи са идентифицирали повече от 500 лица, които са нарушили руските миграционни закони.

Руските власти са внесли мигранти от Русия в окупираната Украйна като част от усилията за повторно заселване и възстановяване на окупираните райони, както ISW съобщи по-рано.

Някои руски блогъри приветстваха тези ограничения и отбелязаха, че руските служители трябва да наложат повече мерки за контрол на труда на мигрантите и да наложат по-строги изисквания за визи и гражданство.

Указът на Аксьонов и предложенията на блогърите обаче противоречат на неотдавнашните опити на Кремъл да балансира противопоставящите се и да смекчи загрижеността на руското общество относно икономическите последици от войната и трудовата миграция.

На 4 април Путин намекна, че Русия трябва да продължи да внася чуждестранна работна ръка, като се има предвид, че Русия ще се сблъска с недостиг на работна ръка през следващите години.

Руските държавни медии се хванаха за протестите на Грузия срещу предложен закон, подобен на руския закон за "чуждестранните агенти", вероятно като част от усилията на Кремъл да засили политическия раздор в Грузия. ТАСС съобщи подробно за дебатите в грузинския парламент на 15 април относно предложения закон, който ще изисква неправителствените организации (НПО), които получават повече от 20 процента от бюджета си от чуждестранни източници, да се регистрират като "организация, преследваща интересите на чуждестранни сила". "Чуждестранен агент" е термин, който Русия използва и беше включен в предишните версии на предложения закон.

Грузинският парламент прие законопроекта на първо четене през 2023 г., след което го оттегли от по-нататъшно разглеждане след широки обществени протести срещу законопроекта.

ТАСС се съсредоточи особено върху протестите в Тбилиси срещу предложения закон и многократно подчерта, че западните дипломати в Грузия, като мисията на ЕС и посолството на САЩ в Грузия, са се противопоставили на законопроекта.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на 4 април на повторното внасяне на законопроекта в грузинския парламент и нарече твърденията, че това е "руски проект", абсурдни.

Песков заяви, че подобни закони са "световна практика" и че "нито една суверенна държава не иска намеса от други страни във вътрешната политика". Руските медии също подчертаха обществените протести и обществените разногласия по време на протестите през 2023 г. срещу първата версия на закона за чуждестранните агенти.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рептили

    30 7 Отговор
    Пак пеории на конспирацията хаха
  • 3 свидетел

    38 7 Отговор
    е, няма само окрайна да ползва наемници, я !
  • 4 ХАХАХА

    41 8 Отговор
    То бива вицове бива ,ама тримата палячовци на осрайнината прекаляват.

    Коментиран от #39

  • 5 Гост

    34 6 Отговор
    Ама това е страшно! Представете си тези африканци с копия и лъкове какво ще сторят!
    Незабавно трябва да се пратят 2 самолетоносача на Зеленски! И то на колесари, да си ги маневрира!
  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    28 6 Отговор
    Запада е в ужаст.

    404 също !
  • 7 Преди войната си мислехме, че

    9 38 Отговор
    Русия е сила.

    Коментиран от #9, #14

  • 8 горски

    31 1 Отговор
    Залагането свърши....а и да не е,никой не дава пари на куц кон....освен някоя марионетка,с ограничен интелектуален потенциал и тежки зависимости.
  • 9 1944

    7 31 Отговор

    До коментар #7 от "Преди войната си мислехме, че":

    анакондата стяга желязната прегръдка около хилавата мечка.

    Коментиран от #23

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аз пък вярвам

    35 0 Отговор

    До коментар #7 от "Преди войната си мислехме, че":

    На Факти. 20 минути мисля Русия за слабаци, после чета следващата статия и почвам да се плаша, че ще превземат Европа. След още 20 минути чета нова статия и пак се успокоявам, че са слабаци. Така си я.карам нон стоп..

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реплика

    25 2 Отговор
    Щом севернокорейците не са влезли в боя още, укрофите са късметлии.
  • 17 Сократ

    24 3 Отговор
    Поредното бля бля бля. Кога ще измислите нещо ново? Това вече две години го повтаряте.
  • 18 БОЗА

    23 0 Отговор
    Снощи гледах Kevin McCoy от Bad boys blue да пее "Снег летит" на чист руски(с лек акцент)...дългата ръка на Кремъл и лично Путин стигнаха и до него...та статията е "вярна"... ;-)))

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )
  • 19 Без коментар

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аз пък вярвам":

    Хахаха. +
  • 20 Явор

    16 1 Отговор
    Института на Лъжата се изказа , хайде моля !
  • 21 Цецо

    17 2 Отговор
    Светът отписа Осрайна....
    Като видят просеците,всички бягат като пилци!
    Тъжна картинка за фашагите!

    Коментиран от #40

  • 22 Гандалф

    8 0 Отговор
    А...а стига бе..канибалите свършиха ли...
  • 23 Хахаха

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "1944":

    Тая анаконда дето знамето и е с цветовете на дъгата ли ще се бие мечката. Не ставай за смях.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БАНко

    16 3 Отговор
    ИМА ЛИ НЯКОЙ УМЕН , ИЛИ МАЛКО УМЕН ДА КАЖЕ - ЗАЩО СВЕТА Е ДЛЪЖЕН НА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ???

    Коментиран от #31

  • 26 Окрайна хвърля

    14 2 Отговор
    Французи и англичани във войната срещу русия

    Коментиран от #34

  • 27 1944

    1 5 Отговор
    само за лгбт си мечтаете. признак за латентна хомосексуалност. присъща за северо източните ширини.
  • 28 Червен кхмер

    3 9 Отговор
    Ордата придобива и комичен вид.Освен закоравели Zеки, бурятя направили тоалетни чинии и носено дамско бельо, чеченски козаьоби ,изгладнели непалци и индиици, сега и африканци с копия в ръка.
    Скоро ще се появят и пигмей.На този фон липсва нашия ганьовски русороб, който само де снишава и ослушва и чака прегладнял на Дунав мост.

    Коментиран от #33

  • 29 Елементарно

    9 3 Отговор
    След като американците хвърлиха украинците срещу Русия, какво пречи на руснаците да ползват азиатски, африкански и др . корпуси и мигранти?

    Коментиран от #37

  • 30 шааа

    7 0 Отговор
    това институтче за изследване на йната като качество и обективност е на едно ниво с дойче зелето. така че е естествено, почти задължително, фракти да ни го пробутва ежедневно.
  • 31 Дааааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "БАНко":

    И НИЕ ТЪРСИМ ТАКЪВ,ДА ТЕ НАКАРА ДА МЛЪКНЕШ!
  • 32 Начо Крика

    4 2 Отговор
    Осрайна няма да ми липсва

    Коментиран от #38

  • 33 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Червен кхмер":

    Уникално к0хо парче е козяшкият зюмбюл - африкански корпус НЕ означава, че корпуса е от африканци. Написах го бавно дано вденете..въпреки, че е по лесно да научиш паве да плува.

    Коментиран от #35, #36

  • 34 Бухахаха ха

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Окрайна хвърля":

    Ако имаше французи и англичани в Украйна,войната отсавана да е приключила с разпарчетосване на РФ.
  • 35 Лееееее

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Непредизвикани и пълномащабно САЩисани":

    Колко много си пр@зд
  • 36 А бре

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Непредизвикани и пълномащабно САЩисани":

    На кого му пука бавно или бързо си го писал бре??По важно е ,че е нищо!
  • 37 Чудесно

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Елементарно":

    Тъкмо Кобзон ще се радва на многоцветна публика.
  • 38 хи хи хи хи

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Начо Крика":

    И ти също на нея
  • 39 Къде се намира това

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    осрайнина,под кръста ти ли
  • 40 Къде се намира това

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Цецо":

    Осрайна,под кръста ти ли?
Новини по държави: